Sheila Heti új könyvében a világunk csak Isten első vázlata

Sheila Heti új könyvében a világunk csak Isten első vázlata

A kanadai írót gyakran emlegetik modern kori filozófusként. Sheila Heti a 2012-ben megjelent How Should a Person Be? című kötetével robbant be az irodalmi szcénába, a magyarul is megjelent Változások könyve pedig számtalan olvasót gondolkodtatott el az anyaságról, a világról és az olvasásról. Többek között minket, hiszen a hét könyve volt nálunk, illetve Ott Anna is elárulta, benne milyen gondolatokat ébresztett a gyerekvállalással kapcsolatban. A szerzővel készült interjúnkat itt olvashatod.  Heti szövegeit már korábban is hasonlították Joan Didion műveihez, a hamarosan megjelenő Pure Colour című kötetével pedig az Entertainment Weekly szerint új szintre emeli a filozófiát. 

Simon Eszter | 2021. augusztus 23. |

A Pure Colour című regényben Mirának egy nap különös találkozásban lesz része. Megismerkedik Annie-vel, aki furcsa dolgokat tapasztal, miután elveszítette az édesapját. A halott férfi lelke ugyanis azon tipródik, hogy vajon egy levél formájában reinkarnálódva visszatérjen-e a földre, és a lányához, Annie-hez. A regénynek vannak további túlvilági vonatkozásai is, hiszen Heti Istent művészként ábrázolja, a jelenlegi világunkat pedig csak egy első vázlatként.

A szürrealista történet 2022. február 15-én jelenik meg angolul a Farrar, Straus és Giroux kiadásában.

A borítót Na Kim tervezte, a rajta látható Ellsworth Kelly-festményre viszont Heti talált rá, amikor Leanne Shaptonnál vendégeskedett, a kép pedig az írónő falán lógott. Heti ekkor lefényképezte a festményt és elküldte Kimnek - aki ekkora már elkészített egy tervet, amelyen a könyv elejét egy egyszerű fekete körvonal díszítette. 

„A könyvnek igazán elemi érzéseket kell keltenie az olvasóban, és azt hiszem, hogy ezt a végső borító méltán érzékelteti – mondta a szerző. – A zöld szín szimbolizálja a levelet, ami fontos motívuma a könyvnek és számos jelentéstartalma van. 

Sokat nézegetem a borítót, és amikor megpillantom, mindig az az érzésem támad, mintha belezuhannék a képbe.”

Kim tervezte a Változások könyve eredeti borítóját is, a Pure Colour kapcsán pedig így nyilatkozott a lapnak: „Nem tudom szavakkal leírni azt a könnyed, lebegő érzést, ami árad a borítóról. Valódi szinesztézia érzése fogott el a könyv olvasása közben. A mű lényege könnyen érthetően és világosan van megfogalmazva. Érzékeny, de mégis reményteljes a történet, a borítón lévő zöld szín pedig tökéletes harmóniában van a szöveggel.” 

Az írónak ráadásul egy álom alapján támadt az az ötlete, hogy újra Kimmel szeretne dolgozni. Egy álombéli találkozásukat vette jó jelnek, hogy a lehető legjobb borítót fogják tervezni a könyvhöz. Az eredeti angol borítót itt tudod megnézni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Sheila Heti: Az ember lehet boldog akkor is, ha van gyereke, és akkor is, ha nincs

Hogyan ítélik meg ma azokat a nőket, akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket? Nőiségről, hormonokról, szégyenről és a döntések súlyáról beszélgettünk a Változások könyve szerzőjével. 

...
Nagy

„Egy nő élettartama körülbelül harminc év” 

Ott Anna #olvass című új rovatában személyes olvasmányélményeit osztja meg. Elsőre arról ír, mit tanult az anyaságról Sheila Heti könyvéből.

...
Kritika

Az idő mindig ott ketyeg egy nő testében

A Változások könyve, amely a gyerekvállalás témáján keresztül beszél arról, hogy a nők miként tapasztalják meg a létezést, az időt, a szorongást, az alkotást, a testüket vagy éppen a vágyaikat.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Eszterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.