Ezeket a magyar könyveket keresd a Margón!

Tóth Krisztina: Bálnadal

TÓTH KRISZTINA
Bálnadal
Magvető, 2021, 64 oldal
-

A Bálnadal Tóth Krisztina 2017 és 2020 között írt verseit gyűjti kötetbe. A három nagyszerű ciklus a Völgyúttól, a Kínai utazáson át hétköznapi életünk helyszíneire, a Terekbe vezeti az olvasót. A kötetről ezt írtuk: “...a Bálnadal olyan kötet, mely minden szomorúságával és „fénylő pillanatával” együtt visszahozhatja a versek népszerűségét, élővé teheti (sok más, hasonlóan erős kötettel együtt) ezt a formanyelvet, megszólalásmódot, felélesztheti a líra pislákoló tüzét. Nagy verseket tartalmazó kis kötet, gyönyörű kiadvány, mely kísérőnk és fontos forrásunk lehet hetekig, de akár hosszú éveken át.”

Olvass bele ITT. 

Mikor? Október 14-én 18:30-kor. Hol? Várkert Bazár, Nagyszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Markó Béla: A haza milyen?

Markó Béla
A haza milyen?
Kalligram, 2021, 157 oldal
Markó Béla: A haza milyen?

"A mind mélyebb és kidolgozottabb csöndek felé tart Markó Béla letisztult, elegáns és igen személyes költészete. Szinte magától értetődően jutott el abba a szakaszba, amikor már mer egyszerűen és tud jól írni valaki. (...) a nagyon letisztult, szinte az élőbeszéd eszköztelenségét idéző, rafinált (mert finoman mégis átitatja a költészet, hártyaként feszül a szavak mögött, és tartja meg az egész építményt) szövegek ezek.” - írta Papp Sándor Zsigmond a kötetről. A szerzővel a Margón Mészáros Sándor beszélget.

Mikor? Október 14-én 18:45-kor. Hol? Várkert Bazár, Vásárszínpad. Facebook-esemény ITT.

Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

BÖDŐCS TIBOR
Mulat a Manézs
Helikon, 2021, 212 oldal
-

Bödőcs Tibor új könyve, a Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni.Az Addig se iszik és a Meg se kínáltak után ez a humorista harmadik könyve. A fülszövegben ezt olvashatjuk róla: „a Mulat a Manézs a cirkuszi bravúrokra is képes magyar nyelv karneváli dicshimnusza, szertelen, barokkosan burjánzó szatíra egy országról, amelyben a populizmus hamisítatlan zsenije uralkodik a fejszesuhanás egyszerűségével”. Bödőcs Tibor nemrég a Partizánon mesélt a könyvről, erről ITT írtunk. 

Olvass bele ITT. 

Mikor? Október 15-én 17:30-kor. Hol? Várkert Bazár, Nagyszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Danyi Zoltán: A rózsákról

Danyi Zoltán
A rózsákról
Magvető, 2021, 472 oldal
Danyi Zoltán: A rózsákról

A dögeltakarító szerzőjének új könyvében egy fuvaros tudatfolyamába nyerünk betekintést: a háború alatt és után a hétköznapi munka rutinjaiba és saját szabályaiba menekülő főszereplő monológjából felsejlik, hogyan alakítja át a lelket a háborús nyomás, és hogyan próbál az ember ennek ellentartani. A mesteri módon megírt hosszúmondatok örvényként ragadják magukkal az olvasót. A regény főhőse korábban rózsakertész volt, de a délszláv háborúk idején elege lett a rózsákból, és fuvarozással kezdett foglalkozni. Kezdetben rózsákat szállít, majd a rózsákat emberekkel váltja fel: menekülteket és vendégmunkásokat fuvaroz külföldre, Budapestre és Bécsbe. A regény a rózsa motívumán keresztül az emberi sebezhetőségről is szól. 

Mikor? Október 15-én 18:00-kor. Hol? Várkert Bazár, Világirodalmi színpad. Facebook-esemény ITT. 

Háy János: Mamikám

HÁY JÁNOS
Mamikám
Európa Könyvkiadó, 2021, 200 oldal
-

Háy János új regénye, a Mamikám (olvass bele ITT, kritikánk ITT) egy magányos, idős néni és egy fiatal cigány nő barátságának történetén keresztül beszél a mai magyar vidékről, az előítéletekről és a kitörési pontok hiányáról. Háy interjúnkban ezt mondta: “Emberekről írtam, akik, mint minden ember, társadalmilag is behatárolhatók, de a lényegük mégis az, amit bármely társadalmi csoporthoz tartozó olvasónak mondani tudnak. Ettől még egy regény felkavarhat állóvizet, s ha innét nézem, akkor a Mamikám esetében az is csak jó. Egy olyan országban, ahol semmit nem tudunk már a közvetlen alattunk vagy felettünk lévő társadalmi kasztról sem, nem árt, ha némi híradás van arról, mi zajlik a végeken.”

Mikor? Október 15-én 19:00-kor. Hol? Várkert Bazár, Nagyszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Kalapos Éva Veronika
Ezek voltak az apák
Athenaeum, 2021, 264 oldal 
Kalapos Éva Veronika: Ezek voltak az apák

Kalapos Éva Veronika könyvének hőse Bitter Bálint, aki a pszichológusa tanácsára hangfelvételeket rögzít, hogy sikerüljön feldolgoznia válását, kislánya és felesége eltávolodását. Tíz évvel később, 2019-ben lánya, a kortárs táncos Alexa fontos előadásra készül, amikor megkapja apjától ezeket a hangfelvételeket. Apa és lánya kapcsolata látszólag távoli és közömbös, de Alexa művészete felszínre hozza a mélyben rejlő bonyodalmakat. A szerzővel Szily Nóra beszélget.

Mikor? Október 15-én 19:00-kor. Hol? Várkert Bazár, Vásárszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda

Kollár-Klemencz László
Öreg Banda
Magvető, 2021, 357 oldal
Kollár-Klemencz László: Öreg Banda

Kollár-Klemencz László új családregénye a Kaldenecker családról mesél, amelynek ősei az 1720-as években érkeztek meg Svábföldről Dunaharasztiba, hogy aztán az elkövetkező évszázadokban ezen a környéken éljenek Soroksártól Újhartyánig. Az Öreg Banda az ő történetük, a könyv apró elemekből, rövid elbeszélésekből épül folyamatosan; anekdoták és legendák váltakoznak benne. 

Mikor? Október 15-én 20:30-kor. Hol? Várkert Bazár, Nagyszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Szávai Géza: Az életed, Polcz Alaine

SZÁVAI GÉZA
Az életed, Polcz Alaine - Asszony a hátországban
Pont Kiadó, 2021, 160 oldal
-

Közel 140 fotóval mesél Polcz Alaine életéről Szávai Géza új képaláírás-kötete. Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban (olvass bele ITT) egy sajátos fényképalbum, amelyben a szerző szó szerint és átvitt értelemben is a saját lencséjén keresztül mutatja be az író és pszichológus személyét és egy különleges barátság történetét. A kötetről ezt írtuk: “Szávai Géza kötete olyan, mintha egy régi családi fényképalbumot lapoznánk végig a szerzővel. A könyvet már a legelső mondattól („Soha nem tegeztem Polcz Alaine-t.”) kezdve meghatározza egyfajta bensőségesség, személyesség és őszinteség. Már innen tudhatjuk, hogy nem egy fennkölt memoárt fogunk olvasni, de nem is dokumentumok, képek száraz gyűjteményét. Ebből a könyvből sokkal inkább azt tudhatjuk meg, hogy ki volt Szávai Gézának Polcz Alaine, az ő kameráján keresztül milyennek látszott az író, a pszichológus, a tanatológia magyarországi úttörője, Mészöly Miklós felesége, a családi barát.”

Mikor? Október 16-án 15:00-kor. Hol? Várkert Bazár, Vásárszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Csányi Vilmos: Kíváncsiságom története

Csányi Vilmos 
Kíváncsiságom története
Open Books, 2021, 365 oldal
Csányi Vilmos: Kíváncsiságom története

A Kíváncsiságom története Csányi Vilmos kérdésekkel teli életén vezeti végig az olvasót, megismerhetjük belőle tudományos pályájának legfőbb állomásait és az utat, ami elvezette ebbe az irányba. Megtudhatjuk, hogyan és miért kezdett el halakkal, majd később kutyákkal foglalkozni, szerinte mire adhat választ az evolúció és mire nem, miben hasonlítunk a majmokra, megállja-e a helyét a vízimajom-elmélet. Miért más egy közösség, mint az egyes emberek összessége, hogyan keletkezhetett a nyelv a gondolatot követően, min alapul a technológia mítosza és milyen következményei vannak annak, hogy globális társadalomban élünk. Interjúnk Csányi Vilmossal ITT olvasható. 

Mikor? Október 16-án 17:30-kor. Hol? Várkert Bazár, Nagyszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Bodor Ádám: Az értelmezés útvesztői

Bodor Ádám
Az értelmezés útvesztői
Magvető, 2021, 274 oldal
Bodor Ádám: Az értelmezés útvesztői

Bodor Ádám legendásan ritkán szólal meg, általában beszédesen hallgat. Ha viszont interjút ad, azt azzal az akkurátussággal teszi, ahogyan epikai mesterműveit is formálja. A kötet az elmúlt évtizedekben készített Bodor Ádám-interjúk sűrű válogatása. A könyv a pályakép belső alakulásaival, műhelytitkaival foglalkozik elsősorban. A szerzővel Szegő János beszélget.

Mikor? Október 16-án 18:00-kor. Hol? Várkert Bazár, Világirodalmi színpad. Facebook-esemény ITT. 

Simon Márton: Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni

SIMON MÁRTON
Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni
Jelenkor, 2021, 84 oldal

Simon Márton negyedik és valószínűleg eddigi legszemélyesebb kötete az Éjszaka a konyhában veled akartam beszélgetni. A költő interjúnkban ezt mondta a kötetről:

„Nem hiszek a nyugodt költőkben. Iszonyú parának tartom a beérkezett szerzőket. Ehhez képest a mostani anyagban van talán a legegységesebb narratíva, amit valaha igyekeztem megírni. Ezek a versek befejezetlen, befejezhetetlen történetek változó élességgel megrajzolt, véletlenszerűen kiragadott pillanatai. A legszélesebb lehetséges stílusbeli spektrumon mozogva, végletek között imbolyogva folyamatosan, tudatosan. Egyszerre engedni a szöveget megengedhetetlenül közel, és tartani el messzire, de a nagyobb egészről nem árulni el semmit.”

Mikor? Október 16-án 19:00-kor. Hol? Várkert Bazár, Nagyszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Szilasi László: Tavaszi hadjárat

SZILASI LÁSZLÓ
Tavaszi hadjárat
Magvető, 2021, 336 oldal
-

Szilasi László új könyvéből kiderül, mi mindenre lehet használni a nyelvet. Hogyan tudunk belőle kapcsolatokat építeni, szerelmet, barátságot - és nem utolsósorban nemzetet. A Tavaszi hadjárat két kisregényből áll. Az Ostorod című történet a rodostói emigrációban élők közösségéből indul. Szakmári Ádám kisgyerekként Mikes Kelemen levelein keresztül tanul meg írni-olvasni, ám e tanulás közben bele is költ a valóságot és a fikciót eleve vegyítő levelekbe. Ádám egy életen keresztül lesz hű még gyerekként megismert szerelméhez, akivel együtt élik át a magyar reformkort. A Koppantyú lovagjai egy szerelmi sokszögön keresztül ad panorámát a 19. századi magyar történelem válaszútjairól. Olvass bele ITT. 

Mikor? Október 16-án 20:00-kor. Hol? Várkert Bazár, Vásárszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Tisza Kata: Egyedül

TISZA KATA
Egyedül
Scolar, 2021, 320 oldal
Tisza Kata: Egyedül

Tisza Kata új könyvének főszereplője egy öregedő kutatónő, aki miután elveszíti a szerelmét, magára marad fájó magányával, és a tudomány erejéhez nyúl, hogy értelmet találjon egyedüllétében és élete hátralévő éveiben. Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele ITT. A szerzővel Illés Andrea beszélget.

Közreműködik Víg Mihály és Menyhárt Jenő.

Mikor? Október 17-én 16 órakor. Hol? Várkert Bazár, Nagyszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Dezső András: Fedősztori

Dezső András
Fedősztori
21. Század, 2021
Dezső András: Fedősztori

Dezső András  harmadik könyvében a hazai titkosszolgálatok és a Magyarországon is aktív külföldi titkosszolgálatok világába vezet be minket. Trükkös titkosszolgálati játszmák, árulások, titkok és bűnök, meglepő fordulatok Dezső András új könyvében. A Maffiózók mackónadrágban és a Magyar kóla című könyvek szerzője ismét egy zárt világba merül el, egy olyan világba, ahol legtöbbször semmi sem az, aminek látszik. 

Mikor? Október 17-én 17:30-kor. Hol, Várkert Bazár, Nagyszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Bartók Imre: Lovak a folyóban

BARTÓK IMRE
Lovak a folyóban
Jelenkor, 2021, 393 oldal
-

Mit tehet egy író, ha élete fő művét, az általa csak magnum opusként emlegetett regényét, a Jerikót, az ismeretlenség mocsarába süllyeszti az olvasói és kritikai közöny? Mit tehet, ha a szakmai után a magánélete is szilánkokra törik, és klausztrofób, málló falú szuterénjében legfeljebb a város számkivetettjei meg egy rendőrnyomozó teszi tiszteletét? Bartók Imre új regényében világok mosódnak egybe, miközben hőse az alkotás, pontosabban az arra való képtelenség, a társasjátékok, a társadalmi elvárások és az abszurd hétköznapok labirintusában bolyong. A Lovak a folyóban a hét könyve volt nálunk. 

Mikor? Október 17-én 18:30-kor. Hol? Várkert Bazár, Vásárszínpad. Facebook-esemény ITT. 

Janikovszky Éva: Van egy jó hírem

Janikovszky Éva
Van egy jó hírem
Trend Kiadó, 2021, 238 oldal
Janikovszky Éva: Van egy jó hírem!

Ez a gyűjteményes kötet Janikovszky Éva felnőtteknek szóló tárcái közül válogat. A jellegzetes humorral megírt, derűs és ironikus hangvételű tárcák az életmű jelentős darabjai. A válogatáskötet érdekessége, hogy az írónő fia, Janikovszky János az írások egy részét jegyzetekkel látta el, amelyek önálló kis publicisztikaként is olvashatók, és kiegészítik, gyakran más fénybe helyezik az eredeti szövegeket – így válik a könyv egy különleges anya-fiú kapcsolat megindító krónikájává. Veiszer Alinda, Janikovszky János és Dóka Péter beszélgetnek.

Mikor? Október 17-én 14:00-kor. Hol? Várkert Bazár, Világirodalmi Színpad. Facebook-esemény ITT. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat keresd a Margón!

Csütörtökön kezdődik az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Várkert Bazárban, amely idén is rengeteg programmal várja a gyerekeket.

...
Hírek

Magashegyi Underground és más zenei programok a Margón!

Jön az őszi Margó, ahol a következő programokkal várunk, ha zene és szöveg együtt is megmozgat.

...
Hírek

Jennifer Teege, Jón Kalman Stefánsson és Iréne Solà a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron

Október 14-17. között a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, a Müpával közös szervezésben kerül megrendezésre az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a Várkert Bazárban. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel