Bödőcs Tibor: A populizmus egy algoritmus

Bödőcs Tibor: A populizmus egy algoritmus

A szakmai apaképek, Hofi Géza, Hrabal és egy Fábri Sándornak ajánlott Youtube-videó is szóba került a Partizán legújabb interjújában, amelyben a búcsúszentlászlói kocsmában faggatta Gulyás Márton Bödőcs Tibort. A beszélgetés végére kiderült az is, hogy a humorista mivel ajánlaná legújabb könyvét Orbán Viktornak.

ro | 2021. október 11. |
Bödőcs Tibor
Mulat a Manézs
Helikon, 2021, 212 oldal
-

Bödőcs Tibor legújabb könyve, a Mulat a Manézs megjelenése adta a Partizán-beszélgetés apropóját, de persze szóba került az irodalom mellett a politika, a korábbi mentorok és példaképek, meg persze az alkoholhoz fűződő viszony is.

Gulyás Mártonék elkísérték Bödőcsöt egy zalaegerszegi fellépésre, majd másnap a búcsúszentlászlói kocsmában beszélgettek. Gulyás először a búcsúszentlászlói kolostor épületében működő elmegyógyintézetről faggatta Bödőcsöt, amely egyébként bekerült a Meg se kínáltak című könyvbe is, miután Ferus dolgozott az épület falai között (sokszor kellett festeni). „Most jó szívvel gondolok vissza azokra a figurákra, Fellini-film volt az egész” – mondja Bödőcs.

Bemutató.
A Mulat a Manézs bemutatója a Margón lesz, a szerzővel Nagygéci Kovács József beszélget. Mikor? Október 15-én 17.30-kor. Hol? Nagyszínpad - Várkert Bazár. Részletek erre>>

A humorista Hrabalból írta a szakdolgozatát, akitől azt tanulta, minden embernek van egy nagy mondata, egy története, csak figyelni kell rá, meg kell hallgatni. Gyerekként nagyon sokat beszélgettek az öregekkel, és a kocsmáról is azt mondta, hogy ott mindenki szóba elegyedik mindenkivel, a beszélgetések hangulata pedig évődő, froclizó, zrikáló: „A kocsmában gondtalan tücsökként herdáltam az agysejtjeimet, de közben szorgos hangyaként gyűjtöttem a mondatokat”.

A szakmai apaképek között felmerült Hofi Géza neve, és persze szóba kerül Fábry Sándor is. Bödőcs elmesélte, hogy az első könyvével elment Fábry műsorába, ahol azt gondolta, majd lehet irodalomról beszélgetni, de nem olyan volt a közeg (akkor inkább stand up-ot vártak volna tőle), és végül megbánta azt a szereplést. Az első könyv mindenesetre még nagyon tetszett Fábrynak.

Nem olyan rég ismét beszéltek egymással, és Bödőcs elküldött Fábrynak egy Youtube-linket, amin Ottlik, Mándy meg a Nemes-Nagy Ágnes beszélgetnek Czigány Györggyel – ott mondta azt Ottlik, hogy vannak írók, akiknél kialakult egy algoritmus, és azt ismétlik állandóan:

A Mulat a Manézs című új kötetének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. Bödőcs a regényben sok analógiát használ a jelenlegi politikai helyzettel. „A populizmus egy algoritmus” – mondja Bödőcs, majd hozzáteszi azt is, hogy Luigi egy kicsit dél-amerikai típusú szereplő, és írás közben az internetrádión sokat hallgatott dél-amerikai zenéket („sokkal színesebb világ, mint a NER”). A regénybeli társadalomról elmondta, hogy az mi-re és ők-re oszlik, a vezetők felépítik benne az ősök fiktív történetét, és egy hamis tudatba kerülnek, amit el is hisznek. Bödőcs viszont elsősorban emberként akarta ábrázolni Luigit.

Arra a kérdésre, hogy az Orbán Viktor iránt elkötelezett, de nem fanatikus olvasónak mivel ajánlaná a könyvet, Bödőcs azt mondta, a szöveg miatt érdemes elolvasni, és az olvasó a nyelvre figyeljen, a struktúrákra, de a kötet tulajdonképpen családregényként is olvasható. És hogy Orbánnak mivel ajánlaná a könyvet? A videóban van egy hosszabb válasz is, de a rövidebb így hangzik: „Baja nem lesz belőle”.

A teljes videót itt tudjátok megnézni:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bödőcs cirkuszországról írt regényt, Krúbi ajánlja

Már előjegyezhető Bödőcs Tibor új könyve, a Mulat a Manézs, amely megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni.

...
Nagy

Bödőcs Tibor: A stand-up a csúcs, írásban az egész jéghegyet meg tudom mutatni

...
Kritika

Bödőcs Magyarországán csak mondat közben lehetünk valakik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Lily Ebert: A holokauszt nem tettekkel kezdődött, hanem a gyűlölet szavaival

A 97 éves, magyar származású Lily Ebert az egyik utolsó holokauszt-túlélő, akinek a történetét még személyesen tőle hallgathatjuk meg. A dédunokájával, Dov Formannal közösen írt Lily fogadalma nemcsak Auschwitz borzalmairól, hanem az újrakezdésről is szól. Lily Eberttel, Dov Formannal és Lily lányával, a pszichoterapeuta Bilhával beszélgettünk. 

...
Nagy

Csíkszentmihályi Mihály hitt abban, hogy a flow eredendően bennünk van

Csíkszentmihályi Mihály egész életében kutatta a flow-élményt. Hitt abban, hogy  a flow-t nem kell tanulni és minden ember képes rá. Ahogy abban is, hogy a boldogság olyan állapot, amelyet mindenkinek magának kell ápolnia és óvnia. 

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Szécsi Noémi

Az író is elsősorban olvasó. A Könyves Magazin sorozatában írókat kérdezünk olvasási szokásokról, az éjjeli szekrényen heverő könyvekről, és arról, milyen regény határozta meg az életüket. Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Szécsi Noémi válaszolt.

...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Irene Solà balladisztikus szépségű Énekelek, s táncot jár a hegy című regényében megszólalnak a hegyek, az ott élő emberek, állatok, de a szellemek, vízitündérek és a viharfelhők is. A szerzőt a sokféle szereplőjéről, a történelem és történetmondás kapcsolatáról, a nők történeteiről és a néphagyományról is kérdeztük. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A hírszerzés világa csodálatos, csak emberek mennek benne tönkre
...
Kritika

Sosem szabadul a háborútól, aki valaha részt vett benne

Adam Foulds A farkas szájában című kötete háborús regény és részben maffiaregény, amelyben két katona történetét követhetjük nyomon.

Hírek
...
Hírek

Franciaország törvénnyel védené a könyvesboltokat az Amazonnal szemben

...
Nagy

Versterápia: „barát? / igen / de/ nem ér rá”

...
Szórakozás

Nézz körül Adele könyvespolcán!

...
Hírek

Még lehet jelentkezni a Szépírók workshopjaira

...
Hírek

Egy brit könyves magazin nem ír a mega-bestsellerekről

...
Hírek

4 nap irodalom, 70 program, 7000 látogató az őszi Margón

...
Hírek

Dezső Andrást akarta beszervezni a titkosszolgálat

...
Hírek

Egyre kevesebb magyar olvas rendszeresen könyvet

...
Beleolvasó

Csányi Vilmost már gyerekként beszippantotta a kémia csodavilága