Bödőcs Tibor: A populizmus egy algoritmus

Bödőcs Tibor: A populizmus egy algoritmus

A szakmai apaképek, Hofi Géza, Hrabal és egy Fábri Sándornak ajánlott Youtube-videó is szóba került a Partizán legújabb interjújában, amelyben a búcsúszentlászlói kocsmában faggatta Gulyás Márton Bödőcs Tibort. A beszélgetés végére kiderült az is, hogy a humorista mivel ajánlaná legújabb könyvét Orbán Viktornak.

ro | 2021. október 11. |
Bödőcs Tibor
Mulat a Manézs
Helikon, 2021, 212 oldal
-

Bödőcs Tibor legújabb könyve, a Mulat a Manézs megjelenése adta a Partizán-beszélgetés apropóját, de persze szóba került az irodalom mellett a politika, a korábbi mentorok és példaképek, meg persze az alkoholhoz fűződő viszony is.

Gulyás Mártonék elkísérték Bödőcsöt egy zalaegerszegi fellépésre, majd másnap a búcsúszentlászlói kocsmában beszélgettek. Gulyás először a búcsúszentlászlói kolostor épületében működő elmegyógyintézetről faggatta Bödőcsöt, amely egyébként bekerült a Meg se kínáltak című könyvbe is, miután Ferus dolgozott az épület falai között (sokszor kellett festeni). „Most jó szívvel gondolok vissza azokra a figurákra, Fellini-film volt az egész” – mondja Bödőcs.

Bemutató.
A Mulat a Manézs bemutatója a Margón lesz, a szerzővel Nagygéci Kovács József beszélget. Mikor? Október 15-én 17.30-kor. Hol? Nagyszínpad - Várkert Bazár. Részletek erre>>

A humorista Hrabalból írta a szakdolgozatát, akitől azt tanulta, minden embernek van egy nagy mondata, egy története, csak figyelni kell rá, meg kell hallgatni. Gyerekként nagyon sokat beszélgettek az öregekkel, és a kocsmáról is azt mondta, hogy ott mindenki szóba elegyedik mindenkivel, a beszélgetések hangulata pedig évődő, froclizó, zrikáló: „A kocsmában gondtalan tücsökként herdáltam az agysejtjeimet, de közben szorgos hangyaként gyűjtöttem a mondatokat”.

A szakmai apaképek között felmerült Hofi Géza neve, és persze szóba kerül Fábry Sándor is. Bödőcs elmesélte, hogy az első könyvével elment Fábry műsorába, ahol azt gondolta, majd lehet irodalomról beszélgetni, de nem olyan volt a közeg (akkor inkább stand up-ot vártak volna tőle), és végül megbánta azt a szereplést. Az első könyv mindenesetre még nagyon tetszett Fábrynak.

Nem olyan rég ismét beszéltek egymással, és Bödőcs elküldött Fábrynak egy Youtube-linket, amin Ottlik, Mándy meg a Nemes-Nagy Ágnes beszélgetnek Czigány Györggyel – ott mondta azt Ottlik, hogy vannak írók, akiknél kialakult egy algoritmus, és azt ismétlik állandóan:

A Mulat a Manézs című új kötetének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. Bödőcs a regényben sok analógiát használ a jelenlegi politikai helyzettel. „A populizmus egy algoritmus” – mondja Bödőcs, majd hozzáteszi azt is, hogy Luigi egy kicsit dél-amerikai típusú szereplő, és írás közben az internetrádión sokat hallgatott dél-amerikai zenéket („sokkal színesebb világ, mint a NER”). A regénybeli társadalomról elmondta, hogy az mi-re és ők-re oszlik, a vezetők felépítik benne az ősök fiktív történetét, és egy hamis tudatba kerülnek, amit el is hisznek. Bödőcs viszont elsősorban emberként akarta ábrázolni Luigit.

Arra a kérdésre, hogy az Orbán Viktor iránt elkötelezett, de nem fanatikus olvasónak mivel ajánlaná a könyvet, Bödőcs azt mondta, a szöveg miatt érdemes elolvasni, és az olvasó a nyelvre figyeljen, a struktúrákra, de a kötet tulajdonképpen családregényként is olvasható. És hogy Orbánnak mivel ajánlaná a könyvet? A videóban van egy hosszabb válasz is, de a rövidebb így hangzik: „Baja nem lesz belőle”.

A teljes videót itt tudjátok megnézni:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bödőcs cirkuszországról írt regényt, Krúbi ajánlja

Már előjegyezhető Bödőcs Tibor új könyve, a Mulat a Manézs, amely megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni.

...
Nagy

Bödőcs Tibor: A stand-up a csúcs, írásban az egész jéghegyet meg tudom mutatni

...
Kritika

Bödőcs Magyarországán csak mondat közben lehetünk valakik

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

...
Nagy

Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas Péter és Sarr esete a német PC-vel

Hogy nem kapott Nádas Péter német irodalmi díjat, és hogyan írt és beszélt az ilyen helyzetekről a nyertes Sarr már évekkel korábban.

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó első napján Kukorelly Endre és Krusovszky Dénes kötetei mellett Zoltán Gábor új könyvét is bemutatták, ami az Orgia ikerregényeként a 12. kerület nyilas múltját kutatja. 

Hírek
...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet