Bödőcs Tibor: A populizmus egy algoritmus

Bödőcs Tibor: A populizmus egy algoritmus

A szakmai apaképek, Hofi Géza, Hrabal és egy Fábri Sándornak ajánlott Youtube-videó is szóba került a Partizán legújabb interjújában, amelyben a búcsúszentlászlói kocsmában faggatta Gulyás Márton Bödőcs Tibort. A beszélgetés végére kiderült az is, hogy a humorista mivel ajánlaná legújabb könyvét Orbán Viktornak.

ro | 2021. október 11. |
Bödőcs Tibor
Mulat a Manézs
Helikon, 2021, 212 oldal
-

Bödőcs Tibor legújabb könyve, a Mulat a Manézs megjelenése adta a Partizán-beszélgetés apropóját, de persze szóba került az irodalom mellett a politika, a korábbi mentorok és példaképek, meg persze az alkoholhoz fűződő viszony is.

Gulyás Mártonék elkísérték Bödőcsöt egy zalaegerszegi fellépésre, majd másnap a búcsúszentlászlói kocsmában beszélgettek. Gulyás először a búcsúszentlászlói kolostor épületében működő elmegyógyintézetről faggatta Bödőcsöt, amely egyébként bekerült a Meg se kínáltak című könyvbe is, miután Ferus dolgozott az épület falai között (sokszor kellett festeni). „Most jó szívvel gondolok vissza azokra a figurákra, Fellini-film volt az egész” – mondja Bödőcs.

Bemutató.
A Mulat a Manézs bemutatója a Margón lesz, a szerzővel Nagygéci Kovács József beszélget. Mikor? Október 15-én 17.30-kor. Hol? Nagyszínpad - Várkert Bazár. Részletek erre>>

A humorista Hrabalból írta a szakdolgozatát, akitől azt tanulta, minden embernek van egy nagy mondata, egy története, csak figyelni kell rá, meg kell hallgatni. Gyerekként nagyon sokat beszélgettek az öregekkel, és a kocsmáról is azt mondta, hogy ott mindenki szóba elegyedik mindenkivel, a beszélgetések hangulata pedig évődő, froclizó, zrikáló: „A kocsmában gondtalan tücsökként herdáltam az agysejtjeimet, de közben szorgos hangyaként gyűjtöttem a mondatokat”.

A szakmai apaképek között felmerült Hofi Géza neve, és persze szóba kerül Fábry Sándor is. Bödőcs elmesélte, hogy az első könyvével elment Fábry műsorába, ahol azt gondolta, majd lehet irodalomról beszélgetni, de nem olyan volt a közeg (akkor inkább stand up-ot vártak volna tőle), és végül megbánta azt a szereplést. Az első könyv mindenesetre még nagyon tetszett Fábrynak.

Nem olyan rég ismét beszéltek egymással, és Bödőcs elküldött Fábrynak egy Youtube-linket, amin Ottlik, Mándy meg a Nemes-Nagy Ágnes beszélgetnek Czigány Györggyel – ott mondta azt Ottlik, hogy vannak írók, akiknél kialakult egy algoritmus, és azt ismétlik állandóan:

A Mulat a Manézs című új kötetének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. Bödőcs a regényben sok analógiát használ a jelenlegi politikai helyzettel. „A populizmus egy algoritmus” – mondja Bödőcs, majd hozzáteszi azt is, hogy Luigi egy kicsit dél-amerikai típusú szereplő, és írás közben az internetrádión sokat hallgatott dél-amerikai zenéket („sokkal színesebb világ, mint a NER”). A regénybeli társadalomról elmondta, hogy az mi-re és ők-re oszlik, a vezetők felépítik benne az ősök fiktív történetét, és egy hamis tudatba kerülnek, amit el is hisznek. Bödőcs viszont elsősorban emberként akarta ábrázolni Luigit.

Arra a kérdésre, hogy az Orbán Viktor iránt elkötelezett, de nem fanatikus olvasónak mivel ajánlaná a könyvet, Bödőcs azt mondta, a szöveg miatt érdemes elolvasni, és az olvasó a nyelvre figyeljen, a struktúrákra, de a kötet tulajdonképpen családregényként is olvasható. És hogy Orbánnak mivel ajánlaná a könyvet? A videóban van egy hosszabb válasz is, de a rövidebb így hangzik: „Baja nem lesz belőle”.

A teljes videót itt tudjátok megnézni:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bödőcs cirkuszországról írt regényt, Krúbi ajánlja

Már előjegyezhető Bödőcs Tibor új könyve, a Mulat a Manézs, amely megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni.

...
Nagy

Bödőcs Tibor: A stand-up a csúcs, írásban az egész jéghegyet meg tudom mutatni

...
Kritika

Bödőcs Magyarországán csak mondat közben lehetünk valakik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

Hírek
...
Könyves Advent

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak