Irodalmi szereplők a sémáik fogságában

Irodalmi szereplők a sémáik fogságában

Az idei évem első pszichológiai ismeretterjesztő olvasmánya a sématerápia módszerét bemutató Sémáink fogságában című könyv volt Vágyi Petrától. A könyv lényegre törő elméleti leírásokkal és rengeteg gyakorlati példával magyarázza el a mindannyiunkban jelenlévő sémák kialakulását, működésmódját és azt, hogyan lehetséges felismerni, sőt, ha kell, felülírni őket. S ha valóban mindenkit irányítanak ilyen tudattalan és automatikus forgatókönyvek, miért pont az irodalmi szereplők maradnának ki a “jóból”? Most hoztam néhány olyan könyvet, amiben megfigyelhetőek ezek a működésmódok – s talán egyik-másik véletlenül még a sajátjainkhoz is közelebb vihet.

(Kép: Fortepan / Hunyady József)

Jakobovits Kitti | 2022. február 01. |

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Delia Owens
Ahol a folyami rákok énekelnek
Ford. Csonka Ágnes, Libri, 2019, 426 oldal
-

A könyvet valószínűleg sokaknak nem kell bemutatni, az észak-karolinai lápvidéken élő (kis)lány történetét nagyon sokan olvasták és szerették. Sématerápiás szemmel ránézve azonban talán ők is újragondolhatják az olvasmányélményt, aki pedig ezután olvassa, az már az elejétől figyelheti ilyen módon is.

A sématerápia, ahogy a legtöbb pszichológiai szemléletmód, fejlődésünk és a felnőtt életben való boldogulásunk szempontjából kiemelt szerepet tulajdonít az életünk első éveinek és a szülői bánásmódnak. Vágyi Petra könyvében felsorolja, mik azok a tényezők, amelyekkel a szülők sérülést okozhatnak gyermekeiknek és megalapozhatják a későbbi maladaptív sémák működését: az Ahol a folyami rákok énekelnek főszereplője, Kya ezekből szinte az összeset megtapasztalja.

Egy gyermek magányos harca a mocsárvilágban
Egy gyermek magányos harca a mocsárvilágban
Tovább olvasok

Nem rendelek hozzájuk konkrét információt a cselekményből, ezzel amennyire lehet, védve a “spoilermentes” olvasást, de az alábbiak kétségtelenül már a regény első oldalain megjelennek és nagymértékben meghatározzák a főszereplő további útját: a gyermek vagy az ő valamilyen tulajdonságának lekicsinylése, elutasítása, érzelmileg gátolt/akadályozott szülői jelenlét, a gyermek érzelmi elhanyagolása, konkrét fizikai magára hagyása, büntetése, a szülő saját megoldatlan problémái, betegségei. Ezzel egyidőben, majd ezek a korai élmények eredményeképp kialakuló helyzetben ráadásul – bármennyire is pont arról van szó, hogy magányosan él az emberektől távol és közvetlenül nem veszi őt körül senki –

a környezetében élő emberek, csoportok is ráerősítenek azokra a meggyőződésekre, amik csak még jobban elszigetelik őt.

Ő lesz a furcsa, különc, a buta és iskolázatlan, a mocsárban élő lány, aki ha akarna, sem lenne képes arra, amire a városlakók. Ez pedig máris bekapcsolja azt a sémavezérelt viselkedéskört, ami miatt kifejezetten kerülni fogja a várost és a lakóit, alig kísérel meg közéjük tartozni, ezzel igazolva a többiek véleményét.

Később kerül a mozikba az Ahol a folyami rákok énekelnek adaptációja

Bár nagyon sok rajongó várja már a Delia Owens regényéből készült filmet, csak július vége felé kerül majd a képernyőkre.

Tovább olvasok

A könyv nagyon szépen és érzékletesen mutatja be, hogyan alakulnak ki Kya-ban ezek a sémák, a fejlődése során hogyan feszülnek benne egymásnak a társ és a tanulás iránti vággyal, és hogyan lépnek az életébe mégis olyan szereplők, akik segíteni tudják őt és kitartanak mellette – mindezt gyönyörű természeti közegben és, hogy külső akció is legyen a lélektani izgalmak mellett, egy gyilkosság utáni nyomozás történetében ismerhetjük meg.

 

Szabó Magda: Az őz

Szabó magda
Az őz
Jaffa, 2016, 250 oldal
-

Encsy Eszter belső monológja tökéletes szemléltető példa arra, amikor az ember felnőtt létére gyermeki “módba kapcsol”, és egy korábbi tapasztalatokból, korábbi hiányokból táplálkozó, érzelem- és sémavezérelt álláspontból közelíti és értelmezi azt, ami történik vele. S nem is csak egyszeri alkalomról van szó, ez a mintázat tulajdonképpen az egész életét végigkíséri. A felnőtt kapcsolataiban megjelenő féltékenység, bántalmazás, harag, de még a színészi pálya melletti döntés mögött is ott húzódnak a gyerekkori élmények és az ott kialakított/kialakult kép önmagáról.

Szabó Magda találta ki Omikront

„Omikron teljesen felületesen szokott előadni a halál kérdéséről, mert hiszen rájuk úgyse vonatkozik az elmúlás, s minek búsítani ilyesmivel a tündéreket?” – írja Szabó Magda a Tündér Lalában, amelynek egyik szereplője, a tündérek nevelője szintén a görög ábécé 15. betűje után kapta a nevét, akárcsak a koronavírus legújabb variánsa.

Tovább olvasok

Mindez pedig önmaga irányába is pusztítóvá válik: nem tud kilépni ebből az ismétlődő mintázatból, nem tud megoldásra törekedni és egyenesen szabotálja is a változást. Vágyik arra, hogy szeressék, mert gyermekkorában ezt nem élte meg, de ha megtörténik, azt sem tudja elviselni, elmenekül a helyzetből. A kapcsolataiban és a színpadon folyamatosan visszajelzést és elismerést vár arra, hogy szerethető, hogy ügyes, hogy fontos, hogy gondoskodásra szoruló gyermek még, és hogy egyáltalán látható. Ezekben egytől egyig felfedezhetőek azok a sématerápiában alapszükségleteknek nevezett tényezők, amik olyan, gyermekkori helyzetben betöltetlenül maradt vagy nem kielégített szükségletek, amik aztán maradandó nyomot hagynak és a jelenben is visszatérnek. Ilyen például az olyan kapcsolat szükséglete, amiben biztonságosan kötődhet (azaz jelen van benne a szeretet, a gondoskodás és az elfogadás), az autonómia, a kompetencia és az énazonosság érzésének szükséglete vagy a jogos igények és érzések kifejezésének szabadságára irányuló szükséglet.

Van olyan író, akinek idén Szabó Magda regénye volt az év könyve
Van olyan író, akinek idén Szabó Magda regénye volt az év könyve
Tovább olvasok

Ma divatos szóval azt mondanánk rá, hogy tipikus önsorsrontó karakter. Ebben van igazság, de ahogy sok más súlyos pszichológiai szóval, ezzel is elkezdtünk túl könnyen és néha már viccesen dobálózni, pedig komolyabb dologról szól, mint gondolnánk. Jusson eszünkbe a sémák, a korai sérülések és a hiányok gyakran tudattalan és a jelenben nagyon is aktívan működő, bonyolult rendszere, ha ilyennel találkozunk – legyen szó olvasmányélményről, a környezetünkről vagy épp saját magunkról.

 

Christos Tsiolkas: A pofon

Christos Tsiolkas
A pofon
Ford. Gyuris Norbert, Alexandra, 2012, 486 oldal
-

Ez a könyv egy pofonról szól, de valójában nem egy pofonról szól. Ezt már a fülszöveg is elárulja, sőt, azt is kijelenti, hogy nem maga a történet a legütősebb kártyája. Akkor micsoda?

Ennek a könyvnek rengeteg rétege van, koncentrálhatunk a társadalmi különbségekre, a generációk eltérő gondolkodásmódjaira, a családi rendszerekre és kapcsolatokra, a szexualitásról, a gyermekvállalásról, -nevelésről, az etnikai kérdésekről vallott eltérő egyéni nézetekre, az igazságszolgáltatás és a hazugság kérdéseire és persze még sok mindenre – ahány olvasó, annyi szál és réteg válhat kiemelkedővé. De nem véletlenül került be a regény ebbe a gyűjteménybe: amíg arról olvasunk, hogyan élik a szereplők a mindennapjaikat, és hol tartanak éppen az életükben, hol könnyen, hol nehezebben, kicsit több saját olvasói elemzést igényelve, de felfedezhetjük a viselkedéseik mögött meghúzódó sémákat. Mindaz, amiket a fenti témákról gondolnak, összefügg azzal, amit a regény origójának tekinthető pofonról gondolnak. A sajátos narráció – minden fejezetet más szereplő szemszögéből olvashatunk – lehetőséget ad arra, hogy első kézből helyezkedjünk bele egy-egy emberi életbe, 

megismerve annak világképét, hiedelemrendszerét és korábbi tapasztalatait, ezáltal megérthetjük, miért úgy reagálnak, ahogy,

és hogyan “építik be” az eseményt saját történetükbe.

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!
Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

Tovább olvasok

Kiemelhető még a harag és a szégyen érzése is, ezeknek Vágyi Petra külön fejezetet szentelt a Sémáink fogságában című könyvben (Ismerkedés két nehéz érzéssel sémamódjaink mentén). E fejezethez kapcsolódóan A pofon illusztrálhatja azt is, ahogy a különböző sémamódok működésbe lépnek olyankor, amikor ilyen érzésekkel találkozunk, és ahogy azok eltérő gondolkodásbeli és viselkedésbeli reakciókat váltanak ki belőlünk.

A könyv kapcsán mi magunk is gondolkodhatunk azon, mi lenne az álláspontunk a középpontban álló kérdéses szituációban, s vajon miért. Honnan hozzuk, mi formálhatta a véleményünket, valóban az adott helyzetre reagálunk, vagy “beugrott” valami régről, és az nyomott be rajtunk egy gombot?

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

“A mindennapi életet nem-mindennapi szemmel nézni” – Könyvek a természetes életciklusokhoz és változásokhoz

Ki élhet regényes életet? Olyan könyveket gyűjtöttünk, amik a hétköznapok fontosabb élethelyzeteiről és érzelmi kihívásairól szólnak, így az irodalom terápiás hatását is képviselik.

...
Nagy

Sosem dőlhetünk hátra – Érzelmi próbatételeink egy életen át

Dr. Belső Nóra pszichiáter könyve azt mutatja be, milyen kihívásokkal és rizikótényezőkkel találhatjuk szembe magunkat az életünk különböző szakaszaiban. Az Életciklusok és hangulatzavarok arról szól, hogy az egyes életkorokban mik járulhatnak hozzá a hangulatzavarok kialakulásához, és mit tehetünk ellenük. 

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...
...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről