Van olyan író, akinek idén Szabó Magda regénye volt az év könyve

Van olyan író, akinek idén Szabó Magda regénye volt az év könyve

ro | 2021. december 10. |

December a könyves listák hónapja - nálunk is, az év könyve listánk eddigi részeit ITT, ITT, ITT és ITT találjátok, de legalább ilyen izgalmas más lapok listáit böngészni. A White Review kritikusokat és szerzőket kérdezett arról, mi volt a legnagyobb olvasmányélményük 2021-ben, és a válaszadók természetesen rengeteg címet felsorolnak. Az amerikai születésű, de Londonban élő író-forgatókönyvíró Maria Hummerre a legnagyobb benyomást mindenesetre egy magyar szerző, egészen konkrétan Szabó Magda tette. Hummer leírja, hogy Az ajtó volt az első magyar regény, amelyet valaha olvasott, és még sosem találkozott ilyen művel. A szereplők feledhetetlenek, egyszerre ismerősek és nyugtalanítóan meglepőek, maga a történet pedig - ahogy fogalmazott - őszinte feltárása a bűntudatnak, a szégyennek, a felelősségnek és a nem rokoni szeretetnek.

Hasonlóan izgalmas választ adott az ausztrál származású Gerald Murnane, akinek magyar nyelvű könyvtára is van, legutóbb pedig a Független emberek című könyvet olvasta, ami Halldor Laxness regénye – a csavar csak az, hogy Murnane ezt a könyvet magyarul olvasta! Murnane jó tíz éve ebben a cikkben írt arról, hogy már elmúlt ötven, amikor vásárolt két szótárt, egy tankönyvet meg a hozzájáró kazettát és elkezdett magyarul tanulni. Az inspirációt egy Erdélyről szóló National Geographic-cikk adta, amit még gyerekként látott. Leírja azt is, hogy 1977-ben olvasta először angolul Illyés Gyulától a Puszták népe, ami akkora hatással volt rá, hogy írt egy hasonló könyvet – ez volt a Puszták, amely 2012-ben jelent meg nálunk a Libri gondozásában. Murnane a kötet megjelenésekor interjút is adott a Könyvesnek, igaz, abban teljesen máshogy emlékezett az esetre (akkor azt állította, hogy előbb írta a saját könyvét, és csak azután olvasta Illyését), mindenesetre akkor úgy fogalmazott, hogy a magyar inkább a lelke nyelve, mintsem az írásáé: "De minden nap énekelek magyar népdalokat, és elmondok könyv nélkül több mint ötven magyar költeményt, amelyeket megtanultam: a Vén cigányt, a Nemzeti dalt vagy az Óda a magyar nyelvhez címűt". A teljes interjút ITT tudjátok elolvasni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sétányt neveztek el Szabó Magdáról Budán

Utcát neveztek el Szabó Magdáról Budapesten, a II. kerületben. A Mammut és a Széllkapu park közötti sétány utcanévtábláit tegnap délután avatták fel. 

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Hírek

Ausztrál író nyerte az idei Bookert

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja