“A mindennapi életet nem-mindennapi szemmel nézni” – Könyvek a természetes életciklusokhoz és változásokhoz

“A mindennapi életet nem-mindennapi szemmel nézni” – Könyvek a természetes életciklusokhoz és változásokhoz

Regénybeli életet nem csak az élhet, akivel valami rendkívüli dolog történik, kimagasló eredményt ér el, vagy nagyon megterhelő eseményeken kell keresztülmennie. Vagy hát, ahogy vesszük, kinek mit jelent a rendkívüli, a kimagasló, a megterhelő. De ahogy Dr. Belső Nóra könyvében is a normatív, sokak életútjára jellemző fordulópontokról és nehézségekről volt szó, úgy a szépirodalomban is számos olyan történetet találunk, amely “csak” a szükséges, de annál fontosabb élethelyzetekről és érzelmi kihívásokról szól. Ha pedig az irodalom terápiás hatásairól beszélünk, akkor ez talán a legfontosabb: hogy rólunk is szól, és bárhol is tart most az életünk, megtalálhatjuk benne a hasonló történeteket.

* a cím idézet Petri György Történet című verséből

Jakobovits Kitti | 2021. december 09. |

Kemény Zsófi: Nyílt láng használata

Kemény Zsófi 
Nyílt láng használata
Jelenkor, 2018, 88 oldal
Kemény Zsófi: Nyílt láng használata

Tizenévesen olvastam először, akkor rengeteget segített, azóta tizenéves klienseimnek ajánlom, remélve, hogy nekik is rengeteget segít. Sok könyvet lehetne az olyan nagy szavakhoz kapcsolni, mint felnőtté válás, serdülőkor vége, útkeresés, Kemény Zsófi verseskötete mégis egy különleges helyet szúrt ki és lakott be közöttük egy pillanat alatt.

Nála a serdülő- és fiatal felnőttkor a szereppróbálkozások, a nekifutni,  aztán visszavonni, a nagyokat érezni és mondani időszaka, egyfajta készülődés arra, amilyen felnőttek leszünk   hogy aztán ne olyanok legyünk.

A fülszövegben Simon Márton írja: “Itt még a rontás is csak gyakorlás, ama majdani, igazi rontásra.”

Ha olvastuk Dr. Belső Nóra Életciklusok és hangulatzavarok című könyvét, vagy bármi mást a serdülőkorról, vagy van serdülő gyerekünk, vagy véletlenül mi is voltunk serdülők, Kemény Zsófi versei ismerős érzésekre, hangulatokra, félelmekre, szorongásokra és dilemmákra fognak rímelni, ami pedig kifejezetten jót fog tenni azért, hogy megértsük ezt az életszakaszt.

“Én lepődtem meg legjobban,
mikor egyszer csak belenőttem a végtagjaimba.
Nem is történt semmi érdemleges,
csak elkezdett dobogni,
aminek az a dolga.”

Kemény Zsófi: Felfürdés (részlet)

Lángh Júlia: Macskák és férfiak

Lángh Júlia
Macskák és férfiak
Magvető, 2014
-

Ha az életciklusokat követjük vezérfonálként, illeszthetnénk ezt a könyvet a vége felé, valahova az időskor környékére, de igazából számos más pontra is. A naplószerű, önreflektív visszaemlékezések a gyerekkortól kezdve mindegyik életszakaszról szólnak, a történetek különös érdekessége ráadásul, hogy 

tükörként vagy viszonyítási alapul az elbeszélő életében kisebb-nagyobb szerepet játszó macskák és férfiak szolgálnak.

Érdekes gondolatjáték lenne saját életünkben is visszaemlékezni, milyen macskák kerültek eddig az utunkba, és persze milyen férfiak vagy nők. Hogyan találkoztunk velük, mit változtattak rajtunk, mit vittünk belőlük tovább. Ők kísérték a nagy fordulópontjainkat vagy esetleg épp ők idézték elő? 

A könyvet lehet olvasni kikapcsolódós hangulatban is, viszont nem kell mélyre ásnunk akkor sem, ha az összetettebb kérdéseket keresnénk. Az elbeszélő őszinte reflexiója pedig inspirálhat minket is, hogy hasonlóan gondoljunk vissza a mögöttünk álló időszakra, akármilyen hosszúról is van szó.

“Hogy van a macskavilágban az élet emléke? Emlékezés helyekre, emberekre biztosan létezik. Csirinek látszik a viselkedésén, hogy tudja: itt itthon volt és van. Ha egy vadidegen helyre vittem volna, jóval hosszabb ideig tartott volna a nyugtalansága, ismerkedése, beilleszkedése. A helyekre tehát emlékszik, ahogy az útvonalakra is [...]. De emlékszik-e arra is, hogy milyen volt az élete fiatalon? 

Ízületes, mondta a járása láttán egy hozzáértő. Igen, nyilván az, ezért lépked olyan nehézkesen, ezért néz olyan hosszan és aggodalmasan maga elé a mélybe, ha le akar óvakodni a dívány magasából. Én se lendülök bele olyan könnyedén a mozgásba, ha fölállok a székről.

Igen, együtt öregszünk, kiscicám.”

Sosem dőlhetünk hátra – Érzelmi próbatételeink egy életen át
Sosem dőlhetünk hátra – Érzelmi próbatételeink egy életen át

Dr. Belső Nóra pszichiáter könyve azt mutatja be, milyen kihívásokkal és rizikótényezőkkel találhatjuk szembe magunkat az életünk különböző szakaszaiban. A születéstől, sőt, a születés előttől az időskorig és a halálig folyton újabb és újabb feladatokkal szembesülünk, ezek pedig az érzelmi életünket is próbára teszik. Az Életciklusok és hangulatzavarok arról szól, hogy az egyes életkorokban mik járulhatnak hozzá a hangulatzavarok kialakulásához, és mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető leginkább kiküszöböljük az előfordulásukat.

Tovább olvasok

Irvin D. Yalom & Marilyn Yalom: Halálról és életről

Irvin D. Yalom
Halálról és életről
Ford.: Orosz Ildikó, Park, 2021, 248 oldal
Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom: Halálról és életről

Irvin D. Yalomnak elvitathatatlan érdemei vannak azzal kapcsolatban, hogy megtanuljunk (újra) beszélni a halálról és az elmúlásról.

Hogy tudjunk mit kezdeni velük. Talán valamivel többen ismerik őt a pszichológiai témájú regényei miatt, de szerencsére sokan fordulnak az ismeretterjesztő művei felé is, amikben még fókuszáltabban és természetesen szakmai szemszögből foglalkozik a témával. A Szemben a nappal A haláltól való rettegés című könyve a halandósággal való szembenézésre és az így megvalósítható teljes élet megélésére tanít, de a kissé vaskosabb, Egzisztenciális pszichoterápia című kötetben is nagyon fontos szerepet kapnak ezek a kérdések. Utóbbit én gyakran ajánlom a klienseimnek is, függetlenül attól, hogy szóba kerül-e köztünk a halálfélelem.

Az idén megjelent, feleségével közösen írt, páros napló jellegű könyvét sokaknak valószínűleg szintén nem kell bemutatni (a házaspárt láthatod fent, a kiemelt képünkön is). A kötet az első oldaltól kezdve olyan, mint maga az élet: tudjuk, mi lesz a vége, de nem ezért megyünk rajta végig. Sokkal inkább azért olvassuk, hogy megismerjük az emberi élet utolsó fejezeteit, és így talán mi is kicsit “okosabbak” leszünk, mire magunk is odaérünk. Gyakran ritka csodának tartjuk az olyan történeteket, mint az övék, miközben nagyon sokunknak megvan a lehetőségünk és döntésünk, hogy hasonlóan álljunk a sajátunkhoz. Olvassunk és tanuljunk tőlük!

“Mindketten úgy érezzük, hogy az életet a maga teljességében megéltük. A haláltól félő pácienseim számára mindig az jelentette a leghatékonyabb vigaszt, ha elmondhatták magukról, hogy visszatekintve nincs mit megbánniuk. Mi Marilynnel úgy érezzük, hogy semmit nem csinálnák másképpen   bátor és szép életet éltünk. Igyekeztünk nem elmenni a világ felfedezésének lehetőségei mellett; nem sok dolog maradt, amit még szeretnénk megtapasztalni.”

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Sosem dőlhetünk hátra – Érzelmi próbatételeink egy életen át

Dr. Belső Nóra pszichiáter könyve azt mutatja be, milyen kihívásokkal és rizikótényezőkkel találhatjuk szembe magunkat az életünk különböző szakaszaiban. Az Életciklusok és hangulatzavarok arról szól, hogy az egyes életkorokban mik járulhatnak hozzá a hangulatzavarok kialakulásához, és mit tehetünk ellenük. 

...
Nagy

A férfiak érzelmi tere az irodalom – Négy mű válaszul Steve Biddulph Férfilét című könyvére

A férfiak számára nincs elég tér és lehetőség az érzelmeik megélésére és kifejezésére. Többek között erről beszél Steve Biddulph Férfilét című könyvében is. Ez sajnos valóban így van, az irodalom terén mégis mintha bővelkednének mindabban, amit a való életben nem tapasztalhatnak meg. 

...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.