“A mindennapi életet nem-mindennapi szemmel nézni” – Könyvek a természetes életciklusokhoz és változásokhoz

“A mindennapi életet nem-mindennapi szemmel nézni” – Könyvek a természetes életciklusokhoz és változásokhoz

Regénybeli életet nem csak az élhet, akivel valami rendkívüli dolog történik, kimagasló eredményt ér el, vagy nagyon megterhelő eseményeken kell keresztülmennie. Vagy hát, ahogy vesszük, kinek mit jelent a rendkívüli, a kimagasló, a megterhelő. De ahogy Dr. Belső Nóra könyvében is a normatív, sokak életútjára jellemző fordulópontokról és nehézségekről volt szó, úgy a szépirodalomban is számos olyan történetet találunk, amely “csak” a szükséges, de annál fontosabb élethelyzetekről és érzelmi kihívásokról szól. Ha pedig az irodalom terápiás hatásairól beszélünk, akkor ez talán a legfontosabb: hogy rólunk is szól, és bárhol is tart most az életünk, megtalálhatjuk benne a hasonló történeteket.

* a cím idézet Petri György Történet című verséből

Jakobovits Kitti | 2021. december 09. |

Kemény Zsófi: Nyílt láng használata

Kemény Zsófi 
Nyílt láng használata
Jelenkor, 2018, 88 oldal
Kemény Zsófi: Nyílt láng használata

Tizenévesen olvastam először, akkor rengeteget segített, azóta tizenéves klienseimnek ajánlom, remélve, hogy nekik is rengeteget segít. Sok könyvet lehetne az olyan nagy szavakhoz kapcsolni, mint felnőtté válás, serdülőkor vége, útkeresés, Kemény Zsófi verseskötete mégis egy különleges helyet szúrt ki és lakott be közöttük egy pillanat alatt.

Nála a serdülő- és fiatal felnőttkor a szereppróbálkozások, a nekifutni,  aztán visszavonni, a nagyokat érezni és mondani időszaka, egyfajta készülődés arra, amilyen felnőttek leszünk   hogy aztán ne olyanok legyünk.

A fülszövegben Simon Márton írja: “Itt még a rontás is csak gyakorlás, ama majdani, igazi rontásra.”

Ha olvastuk Dr. Belső Nóra Életciklusok és hangulatzavarok című könyvét, vagy bármi mást a serdülőkorról, vagy van serdülő gyerekünk, vagy véletlenül mi is voltunk serdülők, Kemény Zsófi versei ismerős érzésekre, hangulatokra, félelmekre, szorongásokra és dilemmákra fognak rímelni, ami pedig kifejezetten jót fog tenni azért, hogy megértsük ezt az életszakaszt.

“Én lepődtem meg legjobban,
mikor egyszer csak belenőttem a végtagjaimba.
Nem is történt semmi érdemleges,
csak elkezdett dobogni,
aminek az a dolga.”

Kemény Zsófi: Felfürdés (részlet)

Lángh Júlia: Macskák és férfiak

Lángh Júlia
Macskák és férfiak
Magvető, 2014
-

Ha az életciklusokat követjük vezérfonálként, illeszthetnénk ezt a könyvet a vége felé, valahova az időskor környékére, de igazából számos más pontra is. A naplószerű, önreflektív visszaemlékezések a gyerekkortól kezdve mindegyik életszakaszról szólnak, a történetek különös érdekessége ráadásul, hogy 

tükörként vagy viszonyítási alapul az elbeszélő életében kisebb-nagyobb szerepet játszó macskák és férfiak szolgálnak.

Érdekes gondolatjáték lenne saját életünkben is visszaemlékezni, milyen macskák kerültek eddig az utunkba, és persze milyen férfiak vagy nők. Hogyan találkoztunk velük, mit változtattak rajtunk, mit vittünk belőlük tovább. Ők kísérték a nagy fordulópontjainkat vagy esetleg épp ők idézték elő? 

A könyvet lehet olvasni kikapcsolódós hangulatban is, viszont nem kell mélyre ásnunk akkor sem, ha az összetettebb kérdéseket keresnénk. Az elbeszélő őszinte reflexiója pedig inspirálhat minket is, hogy hasonlóan gondoljunk vissza a mögöttünk álló időszakra, akármilyen hosszúról is van szó.

“Hogy van a macskavilágban az élet emléke? Emlékezés helyekre, emberekre biztosan létezik. Csirinek látszik a viselkedésén, hogy tudja: itt itthon volt és van. Ha egy vadidegen helyre vittem volna, jóval hosszabb ideig tartott volna a nyugtalansága, ismerkedése, beilleszkedése. A helyekre tehát emlékszik, ahogy az útvonalakra is [...]. De emlékszik-e arra is, hogy milyen volt az élete fiatalon? 

Ízületes, mondta a járása láttán egy hozzáértő. Igen, nyilván az, ezért lépked olyan nehézkesen, ezért néz olyan hosszan és aggodalmasan maga elé a mélybe, ha le akar óvakodni a dívány magasából. Én se lendülök bele olyan könnyedén a mozgásba, ha fölállok a székről.

Igen, együtt öregszünk, kiscicám.”

Sosem dőlhetünk hátra – Érzelmi próbatételeink egy életen át
Sosem dőlhetünk hátra – Érzelmi próbatételeink egy életen át

Dr. Belső Nóra pszichiáter könyve azt mutatja be, milyen kihívásokkal és rizikótényezőkkel találhatjuk szembe magunkat az életünk különböző szakaszaiban. A születéstől, sőt, a születés előttől az időskorig és a halálig folyton újabb és újabb feladatokkal szembesülünk, ezek pedig az érzelmi életünket is próbára teszik. Az Életciklusok és hangulatzavarok arról szól, hogy az egyes életkorokban mik járulhatnak hozzá a hangulatzavarok kialakulásához, és mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető leginkább kiküszöböljük az előfordulásukat.

Tovább olvasok

Irvin D. Yalom & Marilyn Yalom: Halálról és életről

Irvin D. Yalom
Halálról és életről
Ford.: Orosz Ildikó, Park, 2021, 248 oldal
Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom: Halálról és életről

Irvin D. Yalomnak elvitathatatlan érdemei vannak azzal kapcsolatban, hogy megtanuljunk (újra) beszélni a halálról és az elmúlásról.

Hogy tudjunk mit kezdeni velük. Talán valamivel többen ismerik őt a pszichológiai témájú regényei miatt, de szerencsére sokan fordulnak az ismeretterjesztő művei felé is, amikben még fókuszáltabban és természetesen szakmai szemszögből foglalkozik a témával. A Szemben a nappal A haláltól való rettegés című könyve a halandósággal való szembenézésre és az így megvalósítható teljes élet megélésére tanít, de a kissé vaskosabb, Egzisztenciális pszichoterápia című kötetben is nagyon fontos szerepet kapnak ezek a kérdések. Utóbbit én gyakran ajánlom a klienseimnek is, függetlenül attól, hogy szóba kerül-e köztünk a halálfélelem.

Az idén megjelent, feleségével közösen írt, páros napló jellegű könyvét sokaknak valószínűleg szintén nem kell bemutatni (a házaspárt láthatod fent, a kiemelt képünkön is). A kötet az első oldaltól kezdve olyan, mint maga az élet: tudjuk, mi lesz a vége, de nem ezért megyünk rajta végig. Sokkal inkább azért olvassuk, hogy megismerjük az emberi élet utolsó fejezeteit, és így talán mi is kicsit “okosabbak” leszünk, mire magunk is odaérünk. Gyakran ritka csodának tartjuk az olyan történeteket, mint az övék, miközben nagyon sokunknak megvan a lehetőségünk és döntésünk, hogy hasonlóan álljunk a sajátunkhoz. Olvassunk és tanuljunk tőlük!

“Mindketten úgy érezzük, hogy az életet a maga teljességében megéltük. A haláltól félő pácienseim számára mindig az jelentette a leghatékonyabb vigaszt, ha elmondhatták magukról, hogy visszatekintve nincs mit megbánniuk. Mi Marilynnel úgy érezzük, hogy semmit nem csinálnák másképpen   bátor és szép életet éltünk. Igyekeztünk nem elmenni a világ felfedezésének lehetőségei mellett; nem sok dolog maradt, amit még szeretnénk megtapasztalni.”

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Sosem dőlhetünk hátra – Érzelmi próbatételeink egy életen át

Dr. Belső Nóra pszichiáter könyve azt mutatja be, milyen kihívásokkal és rizikótényezőkkel találhatjuk szembe magunkat az életünk különböző szakaszaiban. Az Életciklusok és hangulatzavarok arról szól, hogy az egyes életkorokban mik járulhatnak hozzá a hangulatzavarok kialakulásához, és mit tehetünk ellenük. 

...
Nagy

A férfiak érzelmi tere az irodalom – Négy mű válaszul Steve Biddulph Férfilét című könyvére

A férfiak számára nincs elég tér és lehetőség az érzelmeik megélésére és kifejezésére. Többek között erről beszél Steve Biddulph Férfilét című könyvében is. Ez sajnos valóban így van, az irodalom terén mégis mintha bővelkednének mindabban, amit a való életben nem tapasztalhatnak meg. 

...
Nagy

Mi van a férfiak álarca mögött?

Jakobovits Kitti Bethany Webster Anyaseb című könyve után az ausztrál Steve Biddulph Férfilét című könyvét tanulmányozta.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.