A vetélés feldolgozásáról és Rammsteinre legózásról is beszéltek az Alkotótárs nyertesei

A vetélés feldolgozásáról és Rammsteinre legózásról is beszéltek az Alkotótárs nyertesei

Valuska László az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Czakó Zsófiát és André Ferencet kérdezte, akik még júniusban megnyerték a Mastercard és a Könyves Magazin együttműködésében létrejött alkotói ösztöndíjat (az ösztöndíjról itt olvashatsz részletesen). A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható. A beszélgetés során a nyertesek felváltva válaszoltak a kérdésekre, itt most az olvashatóság kedvéért egybeszerkesztettük a válaszaikat.

Fotó: Posztós János

sa | 2021. november 04. |

Czakó Zsófia elmesélte, hogy a pályázat elnyerése után először félt attól, hogy rágörcsöl az írásra. Ez nem jellemző rá, mert neki az írás felszabadító. Ő nem bölcsész, meg is lepődött, amikor megjelent az első könyve, de így sem mondja magára, hogy író, mert sok mindennel foglalkozik mellette. Aztán amikor hazaért vidékre, mégis neki tudott ülni, amiben persze benne van az is, hogy veszélyeztetett terhesként két hónapig feküdnie kellett. A díjat most pozitív motivációként értékeli, látja, hogy mit szeretne elmondani a szövegben.

A Szívhang egy nőgyógyászati patológiai osztályon játszódik, ahova a főszereplő a vetélése miatt kerül. Czakó tartott tőle, hogy milyen lesz veszélyeztetett terhesként vetélésről írni, aztán inkább felszabadítónak bizonyult, mert vele is megtörtént ez korábban és így sok mindent el tud mondani.

-

Czakó félt, hogy nem fog elkészülni a szöveggel, ebben segített a pályázat. Még sokat kell szerkesztenie, ami nem megy jól neki, ebben fejlődnie kell. Neki az írás egy önző dolog, ő eleve magáról kezdett írni. A Nagypénteken nem illik kertészkedni kötetben például a saját nagyapja alakja jelenik meg, és valós történeteket is beleszőtt, mint amikor a nagypapa elalszik a Honfoglaláson. Aztán ezeket próbálta szépirodalmi szöveggé formálni (tegyük hozzá, hogy olyan sikerrel, hogy bejutott a Margó-díj rövidlistásai közé, aminek apropóján ez az interú készült vele).

A Szívhang úgy keletkezett, hogy a vetélése után fel kellett dolgoznia, hogy mi történt vele. Foglalkoztatta, hogy ezt más nő hogy dolgozza fel, vagy akivel egy szobában volt és abortusza volt, az mit él át, vagy hogy vidéken a szomszéd néni azt mondja erre, hogy Isten adta, Isten elvette. Teljesen traumaszövegként indult, fél évvel később, amikor látta a pályázatot, már elkezdett foglalkozni azzal, hogyan formálhatja szépirodalmi szöveggé.

Jelenleg maximális tempóval dolgozik, azt reméli, hogy télen befejezi a regényt, és januárban le tudja adni a kéziratot. Viszont, ha azt látja, hogy kell még idő, késni fog. 

-

André Ferenc elárulta, hogy nyáron sokat utazott a Kárpát-medencében, jelenleg Pozsonyban van egy alkotói programmal, és most éri utol magát azokkal, amiket tavasszal vagy tavaly bevállalt. Neki a pályázatban visszás volt a nyilvános shortlist, és feszélyezte, hogy a legjobb barátaival került versenyhelyzetbe. A kötetére nehezen talált konceptet, foglalkoztatta az álom és inspirálta az Isteni színjáték. Sokféle elgondolása van szerepekről, bejárható terekről és problémákról, amikről írni akar. Viszont neki nem tesz jót, ha mások előtt beszél erről, mert a munkához szüksége van rá, hogy benne, a háttérben mocorogjon inkább.

Az álommal kapcsolatban kifejtette, hogy nem a konkrét álom érdekli, hanem az, hogy ez nyoma annak, hogy mi történt vele előtte, és azt hogyan dolgozza fel. A szürrealizmus  jó barátja - szereti például Kassákot -, mert az szerinte képes átadni azt, amire a realista nyelv önmagában nem képes. Itt a mítoszok és az álomterek összefonódásait említette, majd hozzátette, hogy szakirodalmat is olvas az íráshoz. Nem írja le az álmait, de tudja, hogy sokszor szokta azt álmodni, hogy “én nem én vagyok”, többször álmodott például már arról, hogy nő, akár más bőrszínű nő.

Az álomban érdekes neki az is, hogyan lehet vizuálisan átadni a nyelvet, és hogyan lehet a nyelvvel elmondani azt, ami nem nyelvi. Szerinte a sok kis részletből és benyomásból áll össze a szöveg: példaként a puzzle-t hozta fel, amivel ha eleget foglalkozunk, akkor elkezdjük látni az összefüggéseket. Itt Valuska közbeszúrta, hogy a puzzle nem jó példa, mert ott tudjuk, hogy a darabok egy nagy egész részei, ekkor Czakó a legót mondta, amiből bármi építhető. Kiderült az is, hogy gyerekkorában sokat legózott, miközben Rammsteint hallgatott.

-

Czakó saját magát is folyton provokálja, hogy mi az, ami kimondható, milyen nyelvet lehet összekutyulni. Az első kötetében a Mónika Show nyelvével kísérletezett, hogy hogyan lehet úgy érvényes szöveget alkotni, hogy az ne paródia legyen. Az érdekli, hogy formával, hagyománnyal, kontextussal hogyan lehet előremutatóan kezdeni valamit. 

Beszélt arról is, hogy sok kortárs feminista irodalmat olvas, példának hozta az amerikai slammer költőt, Olivia Gatwoodot. A feminizmust szerinte főleg nők képviselik, pedig az sem csak a nőkről szól, hanem az egyenjogúságról. Őt nagyon érdekli, hogyan lehet átérezni a nők problémáit, kilépni a saját férfi szemszögéből, ahogy az is foglalkoztatja, hogyan lehet olyan férfiszerepet konstruálni, ami nem a toxikus maszkulinitás felől indul. Ezek az identitáskérdések filozófiai, esztétikai, poétikai szempontból érdeklik.

A határidővel kapcsolatban kifejtette, hogy bár ez tudja motiválni, fokozatosan kell elmerülnie az alapanyagban, és fontos neki, hogy tudja pihentetni a kéziratokat, mert arra szükségük van.

A beszélgetést itt hallgathatod meg:

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Falunap [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek harmadik darabját olvashatjátók most, mégpedig Czakó Zsófiától.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Kedves Zsófi! [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. A két szerző a Könyve Magazin oldalán írói levelezésbe kezdett - ennek második darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől (az elsőt ITT találjátok). 

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: A szomszéd kertje [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjat. A két szerző a Könyves Magazin oldalán írói levelezésbe kezd - ennek az első darabját olvashatjátok most, mégpedig Czakó Zsófiától.

Hírek
...
Szórakozás

Károly és Diana házasságának felbomlását mutatja be A korona ötödik évada

...
Gyerekirodalom

Az oltári Austentől az utolsó Uderzóig

...
Hírek

Áremeléssel mentenék a könyvesboltokat a franciák

...
Beleolvasó

Vajon változtak-e a szerelmek és a vágyak, amióta Csehov novellái először megjelentek?

...
Hírek

A fogadóirodáknál egyelőre Michel Houellebecq nyeri a Nobelt

...
Nagy

Sem baleset, sem alkoholizmus, sem az idő nem taszíthatta le a trónjáról - Stephen King 75

...
Nagy

Philippe Sands lerántja a leplet róla, miért bújtattak egy náci tisztet a Vatikán emberei

...
Hírek

Meghalt Hilary Mantel, a brit történelmi regény nagyasszonya

...
Nagy

Mautner Zsófi: Nagy híve vagyok a jól felszerelt kamrának

...
Zöld

Mintha újraindítanád az agyad, olyan egy órás séta az erdőben

...
Gyerekirodalom

Kiről mintázta Molnár Ferenc Nemecseket?

...
Hírek

A legjobb francia regénnyel, a skandináv krimi sztárjával és rengeteg új magyar könyvvel jön a Margó

Polc

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

...

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...
A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

...
Kritika

Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük

Ha érezted már iszonyú kellemetlenül magad állásinterjún, randin vagy fodrásznál, akkor Fehér Boldizsár második, Nem nagy ügy című novelláskötete neked szól. 

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

...
Sándor Anna

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Ruff Orsolya

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

Olvass!
...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Beleolvasó

Szaddám főzni akart a katonáira, úgyhogy azt is meg kellett enniük, amit odaégetett

Mit evett Pol Pot, miközben kétmillió kambodzsai éhen halt? Idi Amin valóban fogyasztott emberhúst? És miért volt Fidel Castro egy bizonyos tehén megszállotja? Olvass bele Witold Szabłowski könyvébe!

...
Beleolvasó

A sztálini Szovjetuniójában egy ártatlan balerinából is könnyen a rendszer ellensége válhatott

Akár egy balerinát is "társadalmilag veszélyes" elemnek nyilváníthattak a sztálini Szovjetunióban, és ha ez bekövetkezett, útja a Gulagig vezetett. Nyina Anyiszimova karaktertáncossal ez történt. Letartóztatásának, raboskodásának és meglepő szabadulásának történetét írta meg Christina Ezrahi könyvében. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

...
Nagy

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe, majd a Lăteşti lágerbe. Kitelepítés című regényének alapját az otthon és az apa elvesztése, valamint a gyerekkori lágerbeli emlékei adják, melyben biblikus narratíva keveredik az elbeszélő hangján testvérei, valamint az édesanya történeteivel. 

...
Kritika

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

Hogyan fér meg egymás mellett az irodalom magánya és az élet? Erre a kérdésre kereste a választ Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író, aki regényével tavaly elnyerte a Goncourt-díjat. Az emberek legtitkosabb emlékezete a hét könyve, amely egy titokzatos afrikai íróról, egy kánonból kimaradt zseniális botránykönyvről és a nagy mű létrejöttének útvesztőjéről mesél.