A vetélés feldolgozásáról és Rammsteinre legózásról is beszéltek az Alkotótárs nyertesei

A vetélés feldolgozásáról és Rammsteinre legózásról is beszéltek az Alkotótárs nyertesei

Valuska László az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Czakó Zsófiát és André Ferencet kérdezte, akik még júniusban megnyerték a Mastercard és a Könyves Magazin együttműködésében létrejött alkotói ösztöndíjat (az ösztöndíjról itt olvashatsz részletesen). A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható. A beszélgetés során a nyertesek felváltva válaszoltak a kérdésekre, itt most az olvashatóság kedvéért egybeszerkesztettük a válaszaikat.

Fotó: Posztós János

sa | 2021. november 04. |

Czakó Zsófia elmesélte, hogy a pályázat elnyerése után először félt attól, hogy rágörcsöl az írásra. Ez nem jellemző rá, mert neki az írás felszabadító. Ő nem bölcsész, meg is lepődött, amikor megjelent az első könyve, de így sem mondja magára, hogy író, mert sok mindennel foglalkozik mellette. Aztán amikor hazaért vidékre, mégis neki tudott ülni, amiben persze benne van az is, hogy veszélyeztetett terhesként két hónapig feküdnie kellett. A díjat most pozitív motivációként értékeli, látja, hogy mit szeretne elmondani a szövegben.

A Szívhang egy nőgyógyászati patológiai osztályon játszódik, ahova a főszereplő a vetélése miatt kerül. Czakó tartott tőle, hogy milyen lesz veszélyeztetett terhesként vetélésről írni, aztán inkább felszabadítónak bizonyult, mert vele is megtörtént ez korábban és így sok mindent el tud mondani.

-

Czakó félt, hogy nem fog elkészülni a szöveggel, ebben segített a pályázat. Még sokat kell szerkesztenie, ami nem megy jól neki, ebben fejlődnie kell. Neki az írás egy önző dolog, ő eleve magáról kezdett írni. A Nagypénteken nem illik kertészkedni kötetben például a saját nagyapja alakja jelenik meg, és valós történeteket is beleszőtt, mint amikor a nagypapa elalszik a Honfoglaláson. Aztán ezeket próbálta szépirodalmi szöveggé formálni (tegyük hozzá, hogy olyan sikerrel, hogy bejutott a Margó-díj rövidlistásai közé, aminek apropóján ez az interú készült vele).

A Szívhang úgy keletkezett, hogy a vetélése után fel kellett dolgoznia, hogy mi történt vele. Foglalkoztatta, hogy ezt más nő hogy dolgozza fel, vagy akivel egy szobában volt és abortusza volt, az mit él át, vagy hogy vidéken a szomszéd néni azt mondja erre, hogy Isten adta, Isten elvette. Teljesen traumaszövegként indult, fél évvel később, amikor látta a pályázatot, már elkezdett foglalkozni azzal, hogyan formálhatja szépirodalmi szöveggé.

Jelenleg maximális tempóval dolgozik, azt reméli, hogy télen befejezi a regényt, és januárban le tudja adni a kéziratot. Viszont, ha azt látja, hogy kell még idő, késni fog. 

-

André Ferenc elárulta, hogy nyáron sokat utazott a Kárpát-medencében, jelenleg Pozsonyban van egy alkotói programmal, és most éri utol magát azokkal, amiket tavasszal vagy tavaly bevállalt. Neki a pályázatban visszás volt a nyilvános shortlist, és feszélyezte, hogy a legjobb barátaival került versenyhelyzetbe. A kötetére nehezen talált konceptet, foglalkoztatta az álom és inspirálta az Isteni színjáték. Sokféle elgondolása van szerepekről, bejárható terekről és problémákról, amikről írni akar. Viszont neki nem tesz jót, ha mások előtt beszél erről, mert a munkához szüksége van rá, hogy benne, a háttérben mocorogjon inkább.

Az álommal kapcsolatban kifejtette, hogy nem a konkrét álom érdekli, hanem az, hogy ez nyoma annak, hogy mi történt vele előtte, és azt hogyan dolgozza fel. A szürrealizmus  jó barátja - szereti például Kassákot -, mert az szerinte képes átadni azt, amire a realista nyelv önmagában nem képes. Itt a mítoszok és az álomterek összefonódásait említette, majd hozzátette, hogy szakirodalmat is olvas az íráshoz. Nem írja le az álmait, de tudja, hogy sokszor szokta azt álmodni, hogy “én nem én vagyok”, többször álmodott például már arról, hogy nő, akár más bőrszínű nő.

Az álomban érdekes neki az is, hogyan lehet vizuálisan átadni a nyelvet, és hogyan lehet a nyelvvel elmondani azt, ami nem nyelvi. Szerinte a sok kis részletből és benyomásból áll össze a szöveg: példaként a puzzle-t hozta fel, amivel ha eleget foglalkozunk, akkor elkezdjük látni az összefüggéseket. Itt Valuska közbeszúrta, hogy a puzzle nem jó példa, mert ott tudjuk, hogy a darabok egy nagy egész részei, ekkor Czakó a legót mondta, amiből bármi építhető. Kiderült az is, hogy gyerekkorában sokat legózott, miközben Rammsteint hallgatott.

-

Czakó saját magát is folyton provokálja, hogy mi az, ami kimondható, milyen nyelvet lehet összekutyulni. Az első kötetében a Mónika Show nyelvével kísérletezett, hogy hogyan lehet úgy érvényes szöveget alkotni, hogy az ne paródia legyen. Az érdekli, hogy formával, hagyománnyal, kontextussal hogyan lehet előremutatóan kezdeni valamit. 

Beszélt arról is, hogy sok kortárs feminista irodalmat olvas, példának hozta az amerikai slammer költőt, Olivia Gatwoodot. A feminizmust szerinte főleg nők képviselik, pedig az sem csak a nőkről szól, hanem az egyenjogúságról. Őt nagyon érdekli, hogyan lehet átérezni a nők problémáit, kilépni a saját férfi szemszögéből, ahogy az is foglalkoztatja, hogyan lehet olyan férfiszerepet konstruálni, ami nem a toxikus maszkulinitás felől indul. Ezek az identitáskérdések filozófiai, esztétikai, poétikai szempontból érdeklik.

A határidővel kapcsolatban kifejtette, hogy bár ez tudja motiválni, fokozatosan kell elmerülnie az alapanyagban, és fontos neki, hogy tudja pihentetni a kéziratokat, mert arra szükségük van.

A beszélgetést itt hallgathatod meg:

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Falunap [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek harmadik darabját olvashatjátók most, mégpedig Czakó Zsófiától.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Kedves Zsófi! [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. A két szerző a Könyve Magazin oldalán írói levelezésbe kezdett - ennek második darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől (az elsőt ITT találjátok). 

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: A szomszéd kertje [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjat. A két szerző a Könyves Magazin oldalán írói levelezésbe kezd - ennek az első darabját olvashatjátok most, mégpedig Czakó Zsófiától.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvdesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Olvass!
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.