A vetélés feldolgozásáról és Rammsteinre legózásról is beszéltek az Alkotótárs nyertesei

A vetélés feldolgozásáról és Rammsteinre legózásról is beszéltek az Alkotótárs nyertesei

Valuska László az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Czakó Zsófiát és André Ferencet kérdezte, akik még júniusban megnyerték a Mastercard és a Könyves Magazin együttműködésében létrejött alkotói ösztöndíjat (az ösztöndíjról itt olvashatsz részletesen). A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható. A beszélgetés során a nyertesek felváltva válaszoltak a kérdésekre, itt most az olvashatóság kedvéért egybeszerkesztettük a válaszaikat.

Fotó: Posztós János

sa | 2021. november 04. |

Czakó Zsófia elmesélte, hogy a pályázat elnyerése után először félt attól, hogy rágörcsöl az írásra. Ez nem jellemző rá, mert neki az írás felszabadító. Ő nem bölcsész, meg is lepődött, amikor megjelent az első könyve, de így sem mondja magára, hogy író, mert sok mindennel foglalkozik mellette. Aztán amikor hazaért vidékre, mégis neki tudott ülni, amiben persze benne van az is, hogy veszélyeztetett terhesként két hónapig feküdnie kellett. A díjat most pozitív motivációként értékeli, látja, hogy mit szeretne elmondani a szövegben.

A Szívhang egy nőgyógyászati patológiai osztályon játszódik, ahova a főszereplő a vetélése miatt kerül. Czakó tartott tőle, hogy milyen lesz veszélyeztetett terhesként vetélésről írni, aztán inkább felszabadítónak bizonyult, mert vele is megtörtént ez korábban és így sok mindent el tud mondani.

-

Czakó félt, hogy nem fog elkészülni a szöveggel, ebben segített a pályázat. Még sokat kell szerkesztenie, ami nem megy jól neki, ebben fejlődnie kell. Neki az írás egy önző dolog, ő eleve magáról kezdett írni. A Nagypénteken nem illik kertészkedni kötetben például a saját nagyapja alakja jelenik meg, és valós történeteket is beleszőtt, mint amikor a nagypapa elalszik a Honfoglaláson. Aztán ezeket próbálta szépirodalmi szöveggé formálni (tegyük hozzá, hogy olyan sikerrel, hogy bejutott a Margó-díj rövidlistásai közé, aminek apropóján ez az interú készült vele).

A Szívhang úgy keletkezett, hogy a vetélése után fel kellett dolgoznia, hogy mi történt vele. Foglalkoztatta, hogy ezt más nő hogy dolgozza fel, vagy akivel egy szobában volt és abortusza volt, az mit él át, vagy hogy vidéken a szomszéd néni azt mondja erre, hogy Isten adta, Isten elvette. Teljesen traumaszövegként indult, fél évvel később, amikor látta a pályázatot, már elkezdett foglalkozni azzal, hogyan formálhatja szépirodalmi szöveggé.

Jelenleg maximális tempóval dolgozik, azt reméli, hogy télen befejezi a regényt, és januárban le tudja adni a kéziratot. Viszont, ha azt látja, hogy kell még idő, késni fog. 

-

André Ferenc elárulta, hogy nyáron sokat utazott a Kárpát-medencében, jelenleg Pozsonyban van egy alkotói programmal, és most éri utol magát azokkal, amiket tavasszal vagy tavaly bevállalt. Neki a pályázatban visszás volt a nyilvános shortlist, és feszélyezte, hogy a legjobb barátaival került versenyhelyzetbe. A kötetére nehezen talált konceptet, foglalkoztatta az álom és inspirálta az Isteni színjáték. Sokféle elgondolása van szerepekről, bejárható terekről és problémákról, amikről írni akar. Viszont neki nem tesz jót, ha mások előtt beszél erről, mert a munkához szüksége van rá, hogy benne, a háttérben mocorogjon inkább.

Az álommal kapcsolatban kifejtette, hogy nem a konkrét álom érdekli, hanem az, hogy ez nyoma annak, hogy mi történt vele előtte, és azt hogyan dolgozza fel. A szürrealizmus  jó barátja - szereti például Kassákot -, mert az szerinte képes átadni azt, amire a realista nyelv önmagában nem képes. Itt a mítoszok és az álomterek összefonódásait említette, majd hozzátette, hogy szakirodalmat is olvas az íráshoz. Nem írja le az álmait, de tudja, hogy sokszor szokta azt álmodni, hogy “én nem én vagyok”, többször álmodott például már arról, hogy nő, akár más bőrszínű nő.

Az álomban érdekes neki az is, hogyan lehet vizuálisan átadni a nyelvet, és hogyan lehet a nyelvvel elmondani azt, ami nem nyelvi. Szerinte a sok kis részletből és benyomásból áll össze a szöveg: példaként a puzzle-t hozta fel, amivel ha eleget foglalkozunk, akkor elkezdjük látni az összefüggéseket. Itt Valuska közbeszúrta, hogy a puzzle nem jó példa, mert ott tudjuk, hogy a darabok egy nagy egész részei, ekkor Czakó a legót mondta, amiből bármi építhető. Kiderült az is, hogy gyerekkorában sokat legózott, miközben Rammsteint hallgatott.

-

Czakó saját magát is folyton provokálja, hogy mi az, ami kimondható, milyen nyelvet lehet összekutyulni. Az első kötetében a Mónika Show nyelvével kísérletezett, hogy hogyan lehet úgy érvényes szöveget alkotni, hogy az ne paródia legyen. Az érdekli, hogy formával, hagyománnyal, kontextussal hogyan lehet előremutatóan kezdeni valamit. 

Beszélt arról is, hogy sok kortárs feminista irodalmat olvas, példának hozta az amerikai slammer költőt, Olivia Gatwoodot. A feminizmust szerinte főleg nők képviselik, pedig az sem csak a nőkről szól, hanem az egyenjogúságról. Őt nagyon érdekli, hogyan lehet átérezni a nők problémáit, kilépni a saját férfi szemszögéből, ahogy az is foglalkoztatja, hogyan lehet olyan férfiszerepet konstruálni, ami nem a toxikus maszkulinitás felől indul. Ezek az identitáskérdések filozófiai, esztétikai, poétikai szempontból érdeklik.

A határidővel kapcsolatban kifejtette, hogy bár ez tudja motiválni, fokozatosan kell elmerülnie az alapanyagban, és fontos neki, hogy tudja pihentetni a kéziratokat, mert arra szükségük van.

A beszélgetést itt hallgathatod meg:

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Falunap [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek harmadik darabját olvashatjátók most, mégpedig Czakó Zsófiától.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Kedves Zsófi! [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. A két szerző a Könyve Magazin oldalán írói levelezésbe kezdett - ennek második darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől (az elsőt ITT találjátok). 

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: A szomszéd kertje [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjat. A két szerző a Könyves Magazin oldalán írói levelezésbe kezd - ennek az első darabját olvashatjátok most, mégpedig Czakó Zsófiától.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

...
Panodyssey

Kupihár Rebeka: versek a “gyermekvédelmi” népszavazás idejéről [Panodyssey]

...
Hírek

Visky András és Tompa Andrea is ott lesz a zalai Margófeszten

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Polc

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...
A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Szerzőink

...
Simon Eszter

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen.