5+1 inspiráló önéletrajz a karácsonyfa alá

5+1 inspiráló önéletrajz a karácsonyfa alá

Közeleg a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. Az adventi időszakban mindenféle műfajban ajánlunk könyveket. A non-fiction, a gyerek-, az adaptált könyvek és a képregények után most friss, inspiráló önéletrajzokat gyűjtöttünk össze. 

Forgách Kinga | 2020. december 10. |

Barack Obama: Egy ígéret földje

BARACK OBAMA
Egy ígéret földje
Hvg Könyvek, 2020
Barack Obama: Egy ígéret földje

Barack Obama memoárja 2020 egyik nagy szenzációja (még a Booker-díj bejelentését is elhalasztották miatta), ráadásul pont jókor, az amerikai elnökválasztás évében érkezett. Az Egy ígéret földje a volt amerikai elnök személyes vallomása az elnökségről. A memoárban azt az utat mutatja be, amit bejárt az identitását kereső fiatalemberként, egészen odáig, hogy az USA elnöke lett. Sok személyes élményt is megoszt az olvasókkal, valamint elnökségének első ikonikus pillanatairól is beszámol. A könyv elképesztően hamar listavezető lett. Már most első a New York Times listáján (tényirodalom, e-könyv és hangoskönyv kategóriában) és az Amazonon is. Eddig a 2,1 millió példányt értékesítettek a kötetből csak az USA-ban és Kanadában. 

Hallgassatok bele a kötethez készült lejátszási listába ITT!

Matthew McConaughey: Zöldlámpa

MATTHEW MCCONAUGHEY
Zöldlámpa
Ford.: Pék Zoltán, 21. Század Kiadó, 2020
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Szintén idei megjelenés az Oscar-díjas színész, Matthew McConaughey életrajza. A Zöldlámpa sokban hasonlít a szokásos celebritás-könyvekhez, mégis sikerült már a legelején sokkolni vele. A színész ugyanis ebben a könyvében fedte fel, hogy mindössze tizenöt éves volt, amikor zsarolással rávették az első szexuális együttlétre, és tizennyolc, amikor egy férfi molesztálta. McConaughey ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy soha nem tekintett magára áldozatként. A könyvben persze rengeteg szó esik a filmekről is, A texasi láncfűrészes visszatér című horrortól kezdve az áttörést hozó Ha ölni kell című filmdrámán át A Wall Street farkasáig. A színész pár héttel a könyv megjelenése után most összerakott egy playlistet is, ezt ITT tudjátok meghallgatni.

Rubik Ernő: A mi kockánk

RUBIK ERNŐ
A mi kockánk
Libri, 2020, 201 oldal
Rubik Ernő: A mi kockánk

Fogtál a kezedben Rubik-kockát? Próbáltad kirakni? Ment? Nem ment? Sokan sokféle dolgot mondtak már a Rubik-kockáról, ami jelenleg is meghatározó kulturális jelenség, de maga a feltaláló még soha nem mondta el a saját történetét. A Mi kockánkban egy elképesztően nagy tudású ember enged bepillantást a gondolataiba, miközben megértjük, hogy a tanulás, a kreatív szemlélet és design mit jelent a mindennapokban. És közben megismerjük a kocka történetét, a feltalálásától a világsikerig és azon is túl. A könyv bemutatójáról ITT, a  visszhangjáról a világsajtóban ITT írtunk. Ebben a cikkben pedig azzal is foglalkoztunk, hogy mit taníthat nekünk a Rubik-kocka a pandémia idején. Rubik Ernő a Margó Irodalmi Fesztiválon is mesélt A mi kockánkról. Akkor szó esett a kocka ősmodelljéről, a sci-fi iránti szeretetéről, és megosztotta gondolatait a kudarcról is.

Arséne Wenger: Életem piros-fehérben

ARSÉNE WENGER
Életem piros-fehérben
Ford.: Szabó Christoph, Partvonal, 2020, 237 oldal
Arsene Wenger: Életem piros-fehérben

Arséne Wengernek 22 éven át az Arsenal volt az élete, most könyvet írt élményeiből. Önéletrajzából megtudhatjuk, hogyan lett a Duttlenheimből származó, elzászi kisfiú a világ egyik legsikeresebb vezetőedzője, hogyan építette fel az Arsenal legendás Invincibles csapatát, amely a 2003–2004-as szezonban veretlenül nyerte meg az angol bajnokságot, a Premier League-et; illetve hogyan formálta át a régimódi alapokon nyugvó, hetven fős labdarúgóklubot a világ élvonalához tartozó, több mint hétszáz embert foglalkoztató intézménnyé. Az Életem piros-fehérben bármelyik Arsenal-rajongónak jó ajándék lehet, illetve azoknak a foci-rajongóknak is, akiket érdekel, milyen átalakuláson ment át a labdarúgóvilág az elmúlt évtizedekben, és milyen volt ezt belülről megtapasztalni.

Olvass bele ITT. 

Presser Gábor: Presser könyve I. 

PRESSER GÁBOR
Presser könyve I.
Helikon Kiadó, 2020, 520 oldal
Presser Gábor: Presser könyve I.

Egy legendás életutat és egy korszak történetét követhetjük végig Presser Gábor életrajzában, amely egyszerűen csak a Presser könyve címet kapta (jövőre jön a második kötete). A személyes hangú könyv által első kézből ismerhetjük meg a „Presser-sztorit”. Azt a történetet, aminek hosszabb vagy rövidebb fejezeteit oly sokan ismerik az Omegától (1967) az LGT-n át - leginkább a dalain keresztül. A könyvről ezt írtuk:

„Már maga a tény is izgalmas: Presser saját maga írta meg élete történetét, csakhogy a fényképekkel, dalokkal, jegyzetekkel és újságcikkekkel gazdagon illusztrált, több mint félezer oldalas kötet jóval több, mint egy zenészmemoár. Olvasmányos, szellemes korrajz, ami fittyet hányva a kronológiára könnyed gesztusokkal ugrál az idősíkok között, miközben végig játszik a nyelvvel, annak zeneiségével, ritmusával, hangulataival – komponált most is, csak hangjegyek helyett ezúttal betűket írt.”

Janikovszky Éva: Naplóm, 1938-1944

JANIKOVSZKY ÉVA
Naplóm, 1938-1944
Móra Könyvkiadó, 2020, 198 oldal
Janikovszky Éva: Naplóm, 1938-1944

Bár Janikovszky Éva idén megjelent kötete nem önéletrajz, hanem napló, nagyon izgalmas szövegről van szó, így a listába kívánkozik. Janikovszky János előszava szerint egy hétfiókos komódban hevertek sok-sok éven át édesanyja naplófüzetei, ám sokáig nem mert hozzájuk nyúlni, beleolvasni, holott sejteni lehetett, hogy nagy titok nem lehet bennük, hiszen akkor Janikovszky (lánykori nevén: Kucses) Éva nagy valószínűséggel már megsemmisítette volna őket. A füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja fel.

Ezt írtuk róla:

„Janikovszky Éva naplója egy lenyomat, pillanatkép a háború előtti időszakról és egy olyan családi-polgári miliőről, amely pont a háború miatt hullott szét atomjaira. A sorok között már megjelenik a későbbi író alakja; a bejegyzések sokszor csapongók, de egyéni, sajátos hangja van már ekkor is.”

Olvass bele ITT!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

10+1 gyerekkönyv izgalmas, meghitt, vicces vagy rejtélyes karácsonyokról

Karácsony előtt a boltokban dömping van gyerekkönyvekből, de segítünk választani. Most olyan gyerekkönyveket válogattunk, amelyek kimondottan a karácsonyról szólnak.

...
Nagy

5+1 nonfiction, ami szuper karácsonyi ajándék lehet

Közeleg a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. Elsőként 5+1 friss nonfictont ajánlunk. 

...
Nagy

5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

Merítés a mozgóképes mainstreamből. 5+1 filmadaptáció és könyves megfelelőik, melyeket nyugodt szívvel ajánlunk karácsonyra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Hírek
...
Hírek

Meghalt András Ferenc, a hazai bűnfilmet új alapokra helyező rendező

...
Szórakozás

8 könyv, amiről azt hitték, soha nem lehet filmre vinni

...
Szórakozás

A sógun alkotója elárulta, mi sokkolta őt az eredeti regényben

...
Szórakozás

Buli a Budapest Parkban, drMáriás, PesText és még Van Gogh is [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Már egy hete szélcsend van

...
Gyerekirodalom

Hogyan lehet elmesélni a holokausztot a gyerekek nyelvén? – Olvass bele!

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

3 új könyv áprilisban, amit szupersztárok írtak, és érdemes beszerezned

...
Hírek

Jane Austen bátyjának memoárját senki nem tudja elolvasni, pedig ritka kincseket rejthet

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Már nem tudom úgy élni az életemet, hogy az írás ne legyen benne

Az Ezt senki sem mondta! podcast epizódjaiban alkotó szülők osztják meg tapasztalataikat a szülővé válás örömeiről és kihívásairól, valamint a gyermekvállalás és az alkotás kapcsolatáról. A hetedik epizódban Halász Ritát hallhattuk.