5+1 inspiráló önéletrajz a karácsonyfa alá

5+1 inspiráló önéletrajz a karácsonyfa alá

Közeleg a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. Az adventi időszakban mindenféle műfajban ajánlunk könyveket. A non-fiction, a gyerek-, az adaptált könyvek és a képregények után most friss, inspiráló önéletrajzokat gyűjtöttünk össze. 

Forgách Kinga | 2020. december 10. |

Barack Obama: Egy ígéret földje

BARACK OBAMA
Egy ígéret földje
Hvg Könyvek, 2020
Barack Obama: Egy ígéret földje

Barack Obama memoárja 2020 egyik nagy szenzációja (még a Booker-díj bejelentését is elhalasztották miatta), ráadásul pont jókor, az amerikai elnökválasztás évében érkezett. Az Egy ígéret földje a volt amerikai elnök személyes vallomása az elnökségről. A memoárban azt az utat mutatja be, amit bejárt az identitását kereső fiatalemberként, egészen odáig, hogy az USA elnöke lett. Sok személyes élményt is megoszt az olvasókkal, valamint elnökségének első ikonikus pillanatairól is beszámol. A könyv elképesztően hamar listavezető lett. Már most első a New York Times listáján (tényirodalom, e-könyv és hangoskönyv kategóriában) és az Amazonon is. Eddig a 2,1 millió példányt értékesítettek a kötetből csak az USA-ban és Kanadában. 

Hallgassatok bele a kötethez készült lejátszási listába ITT!

Matthew McConaughey: Zöldlámpa

MATTHEW MCCONAUGHEY
Zöldlámpa
Ford.: Pék Zoltán, 21. Század Kiadó, 2020
Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Szintén idei megjelenés az Oscar-díjas színész, Matthew McConaughey életrajza. A Zöldlámpa sokban hasonlít a szokásos celebritás-könyvekhez, mégis sikerült már a legelején sokkolni vele. A színész ugyanis ebben a könyvében fedte fel, hogy mindössze tizenöt éves volt, amikor zsarolással rávették az első szexuális együttlétre, és tizennyolc, amikor egy férfi molesztálta. McConaughey ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy soha nem tekintett magára áldozatként. A könyvben persze rengeteg szó esik a filmekről is, A texasi láncfűrészes visszatér című horrortól kezdve az áttörést hozó Ha ölni kell című filmdrámán át A Wall Street farkasáig. A színész pár héttel a könyv megjelenése után most összerakott egy playlistet is, ezt ITT tudjátok meghallgatni.

Rubik Ernő: A mi kockánk

RUBIK ERNŐ
A mi kockánk
Libri, 2020, 201 oldal
Rubik Ernő: A mi kockánk

Fogtál a kezedben Rubik-kockát? Próbáltad kirakni? Ment? Nem ment? Sokan sokféle dolgot mondtak már a Rubik-kockáról, ami jelenleg is meghatározó kulturális jelenség, de maga a feltaláló még soha nem mondta el a saját történetét. A Mi kockánkban egy elképesztően nagy tudású ember enged bepillantást a gondolataiba, miközben megértjük, hogy a tanulás, a kreatív szemlélet és design mit jelent a mindennapokban. És közben megismerjük a kocka történetét, a feltalálásától a világsikerig és azon is túl. A könyv bemutatójáról ITT, a  visszhangjáról a világsajtóban ITT írtunk. Ebben a cikkben pedig azzal is foglalkoztunk, hogy mit taníthat nekünk a Rubik-kocka a pandémia idején. Rubik Ernő a Margó Irodalmi Fesztiválon is mesélt A mi kockánkról. Akkor szó esett a kocka ősmodelljéről, a sci-fi iránti szeretetéről, és megosztotta gondolatait a kudarcról is.

Arséne Wenger: Életem piros-fehérben

ARSÉNE WENGER
Életem piros-fehérben
Ford.: Szabó Christoph, Partvonal, 2020, 237 oldal
Arsene Wenger: Életem piros-fehérben

Arséne Wengernek 22 éven át az Arsenal volt az élete, most könyvet írt élményeiből. Önéletrajzából megtudhatjuk, hogyan lett a Duttlenheimből származó, elzászi kisfiú a világ egyik legsikeresebb vezetőedzője, hogyan építette fel az Arsenal legendás Invincibles csapatát, amely a 2003–2004-as szezonban veretlenül nyerte meg az angol bajnokságot, a Premier League-et; illetve hogyan formálta át a régimódi alapokon nyugvó, hetven fős labdarúgóklubot a világ élvonalához tartozó, több mint hétszáz embert foglalkoztató intézménnyé. Az Életem piros-fehérben bármelyik Arsenal-rajongónak jó ajándék lehet, illetve azoknak a foci-rajongóknak is, akiket érdekel, milyen átalakuláson ment át a labdarúgóvilág az elmúlt évtizedekben, és milyen volt ezt belülről megtapasztalni.

Olvass bele ITT. 

Presser Gábor: Presser könyve I. 

PRESSER GÁBOR
Presser könyve I.
Helikon Kiadó, 2020, 520 oldal
Presser Gábor: Presser könyve I.

Egy legendás életutat és egy korszak történetét követhetjük végig Presser Gábor életrajzában, amely egyszerűen csak a Presser könyve címet kapta (jövőre jön a második kötete). A személyes hangú könyv által első kézből ismerhetjük meg a „Presser-sztorit”. Azt a történetet, aminek hosszabb vagy rövidebb fejezeteit oly sokan ismerik az Omegától (1967) az LGT-n át - leginkább a dalain keresztül. A könyvről ezt írtuk:

„Már maga a tény is izgalmas: Presser saját maga írta meg élete történetét, csakhogy a fényképekkel, dalokkal, jegyzetekkel és újságcikkekkel gazdagon illusztrált, több mint félezer oldalas kötet jóval több, mint egy zenészmemoár. Olvasmányos, szellemes korrajz, ami fittyet hányva a kronológiára könnyed gesztusokkal ugrál az idősíkok között, miközben végig játszik a nyelvvel, annak zeneiségével, ritmusával, hangulataival – komponált most is, csak hangjegyek helyett ezúttal betűket írt.”

Janikovszky Éva: Naplóm, 1938-1944

JANIKOVSZKY ÉVA
Naplóm, 1938-1944
Móra Könyvkiadó, 2020, 198 oldal
Janikovszky Éva: Naplóm, 1938-1944

Bár Janikovszky Éva idén megjelent kötete nem önéletrajz, hanem napló, nagyon izgalmas szövegről van szó, így a listába kívánkozik. Janikovszky János előszava szerint egy hétfiókos komódban hevertek sok-sok éven át édesanyja naplófüzetei, ám sokáig nem mert hozzájuk nyúlni, beleolvasni, holott sejteni lehetett, hogy nagy titok nem lehet bennük, hiszen akkor Janikovszky (lánykori nevén: Kucses) Éva nagy valószínűséggel már megsemmisítette volna őket. A füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja fel.

Ezt írtuk róla:

„Janikovszky Éva naplója egy lenyomat, pillanatkép a háború előtti időszakról és egy olyan családi-polgári miliőről, amely pont a háború miatt hullott szét atomjaira. A sorok között már megjelenik a későbbi író alakja; a bejegyzések sokszor csapongók, de egyéni, sajátos hangja van már ekkor is.”

Olvass bele ITT!

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

10+1 gyerekkönyv izgalmas, meghitt, vicces vagy rejtélyes karácsonyokról

Karácsony előtt a boltokban dömping van gyerekkönyvekből, de segítünk választani. Most olyan gyerekkönyveket válogattunk, amelyek kimondottan a karácsonyról szólnak.

...
Nagy

5+1 nonfiction, ami szuper karácsonyi ajándék lehet

Közeleg a karácsony, mi pedig szeretnénk megkönnyíteni a döntést, hogy milyen könyveket rakjatok a fa alá. Elsőként 5+1 friss nonfictont ajánlunk. 

...
Nagy

5+1 filmadaptáció a fa alá, hogy ne csak nézzünk, mint a moziban

Merítés a mozgóképes mainstreamből. 5+1 filmadaptáció és könyves megfelelőik, melyeket nyugodt szívvel ajánlunk karácsonyra.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Szórakozás

Beperelte a Netflixet a grúz sakklegenda A vezércsel miatt

...
Hírek

Austen megmutatta, milyen egyenlőtlennek lenni az egyenlők között

...
Hírek

Leszedették a Meseország mindenkiét egy könyvtár polcáról, miután olvasók feljelentést tettek

...
Hírek

Bödőcs cirkuszországról írt regényt, Krúbi ajánlja

...
Hírek

Jön az eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíz, Helen Mirren fogja vezetni

...
Hírek

Afroamerikai kolóniában játszódik a Kisasszonyok újragondolt változata

...
Hírek

Az Alice Csodaországban-szindróma egy valóságban is létező betegség

...
Szórakozás

Don DeLillo Underworldjéből készül film a Netflixre

A hét könyve
Kritika
Kőhalmi élvezi a klímakatasztrófát
...
Nagy

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa című új sorozatunkban az európai kortárs irodalom remekeiből válogatunk, hogy bemutassuk, hányféle értékes hang szólalt meg könyvről könyvre az elmúlt években.