Obama memoárja hasított az első héten

Obama memoárja hasított az első héten

Barack Obama volt amerikai elnök életrajzából az első héten annyi ment el, mint amennyit Bush és Clinton memoárjaiból a megjelenést követő első héten összesen eladtak.

ro | 2020. november 25. |

Barack Obama memoárja sorra döntögeti a rekordokat: a múlt héten jelent meg Amerikában az Egy ígéret földje című kötet, ami már akkor elképesztő, közel 900 ezres eladást produkált, az első héten pedig ez a szám majdnem megduplázódott, és az ABC beszámolója szerint 1,7 millió példányt adtak el belőle.

Barack Obama
Egy ígéret földje
HVG Könyvek, 2020

Ez azt jelenti, hogy Obama életrajzából az első héten annyi ment el, mint amennyit az őt megelőző két elnök életrajzaiból - a megjelenést követő első héten - összesen eladtak. George W. Bush könyvéből annak idején 775 ezret értékesítettek az első héten, Bill Clinton memoárja pedig nyolc nap alatt hozta az egymilliós eladási példányszámot.

Obama memoárjának filmzenéjét Beyoncé és Eminem énekli - Könyves magazin

December elején érkezik magyarul Barack Obama memoárja (az amerikai megjelenés olyan szenzáció volt, hogy még a Booker-díj átadóját is elhalasztották miatta). A könyv címe Egy ígéret földje lesz. A volt amerikai elnök most egy lejátszási listát is készített hozzá. Hallgassatok bele! Az Egy ígéret földje az idei év egyik fontos megjelenése, főként a tengerentúlon.

Az Egy ígéret földje lett minden idők egyik legnépszerűbb tényirodalmi könyve, súlyát pedig jól mutatja, hogy például a New York Times-ba a nigériai író, Chimamanda Ngozi Adichie írt róla kritikát. Az író ebben a cikkben dicséri Obama prózaíró stílusát, egyúttal megjegyzi, hogy a kötetben az írói fókusz sokkal inkább politikai, mint személyes, ám amikor Obama a családjáról ír, azt "a nosztalgiához közelálló" szépséggel teszi. Az ex-elnök a könyvben sok más mellett elmeséli, milyen hitetlenkedéssel fogadta, amikor például Nobel-békedíjat kapott, mire Chimamanda megjegyzi, hogy Obama a saját nyilvános imázsát túlhájpoltnak tartja, és most ő maga böködi ki ezeket a lufikat.

Mindenesetre a memoáríróknak még van hova fejlődniük, a nyomába sem érnek ugyanis J.K. Rowlingnak, 2007-ben a Harry Potter és a halál ereklyéi című kötetéből ugyanis a megjelenést követő első 24 órában több mint 8 millió példány ment el.

A kötet magyarul december elején jelenik meg a HVG Könyvek gondozásában.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Barack Obama önéletrajzából 890 ezret adtak el az első nap

Barack Obama önéletrajzát, az Egy ígéret földjét 890 ezer példányban vették meg az első nap az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában.

...
Hírek

Obama memoárjának filmzenéjét Beyoncé és Eminem énekli

December elején érkezik magyarul Barack Obama memoárja, az Egy ígéret földje. A volt amerikai elnök most egy lejátszási listát is készített hozzá. Hallgassatok bele!

...
Hírek

Obama könyve miatt elhalasztják a Booker-díj átadását

A tervezettnél két nappal később, november 19-én fogják csak bejelenteni, hogy ki kapja idén a Booker-díjat. Az átadó ceremónia elhalasztásának oka az, hogy nem szeretnék ugyanazon a napon kihirdetni a győztest, amikor megjelenik Barack Obama memoárja.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

Szerzőink

...
Valuska László

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...
sa

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

...
sa

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

Hírek
...
Hírek

Meghalt Czakó Gábor író

...
Hírek

Radnóti első kötetének egy példányát tragikus sorsú költőtársának dedikálta

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Beleolvasó

Navalnijt akkor is napokig rejtegették, amikor novicsokkal mérgezték meg

...
Hírek

Bret Easton Ellis párja függőségéről ír annak letartóztatása után

...
Hírek

Richard Osman új nyomozópárost küld a gyilkosok után

...
Szórakozás

Rákay Philip: Petőfi a maga korában szintén megosztó ember volt

...
Hírek

Navalnij a börtönből: A napom nagy részét könyvvel a kezemben töltöm

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd

...

Bognár Péter: Ebben a könyvben az igazság elkerülésére szolgál a beszéd