Barack Obama memoárja máris listavezető lett Amerikában

Barack Obama memoárja máris listavezető lett Amerikában

November 17-én jelent meg a tengerentúlon Barack Obama memoárja, az Egy ígéret földje, amely – Michelle Obama könyvéhez hasonlóan – pár héten belül listavezető lett. A kötet már most első a New York Times listáján (tényirodalom, e-könyv és hangoskönyv kategóriában) és az Amazonon is. Eddig a 2,1 millió példányt értékesítettek a kötetből csak az USA-ban és Kanadában. Magyarul a HVG Könyveknél jelenik meg december 9-én.

fk | 2020. december 03. |

Obama könyvéről már a megjelenése előtt sejteni lehetett, hogy az év egyik szenzációja lesz: a Booker-díj nyertesének bejelentését is a memoár megjelenése miatt tolták el két nappal. Az Egyesült Államokban 3 millió példányban jelent meg, és világszerte 26 országban adják ki idén decemberben.

BARACK OBAMA
Egy ígéret földje
Hvg Könyvek, 2020
Barack Obama: Egy ígéret földje

Barack Obama röviddel azután kezdett a könyv megírásába, hogy 2017-ben leköszönt, és 2020 nyár végén fejezte be a munkát. A legfontosabb célja az volt, hogy őszintén számot adjon az elnöksége idejéről. Nemcsak hivatali időszakának legfontosabb eseményeit és a megismert jelentős személyiségeket kívánta bemutatni, hanem néhány politikai, gazdasági és kulturális folyamatot is, amelyek a leginkább meghatározták az előtte és kormánya előtt tornyosuló kihívásokat, és befolyásolták az általuk hozott döntéseket. Lehetőség szerint ízelítőt kívánt nyújtani abból, hogy milyen érzés az Egyesült Államok elnökének lenni, hiszen az elnöki pozíció minden hatalmával és csillogásával együtt is csak egy munkakör; és a Fehér Házban dolgozó férfiak és nők ugyanolyan hétköznapi örömöket, csalódásokat, hivatali súrlódásokat, csúfos felsüléseket és apró győzelmeket élnek át, mint bárki más. Személyes történetének elmesélésével továbbá egyértelműen inspirálni szeretné a közszolgálati, politikai pályát fontolgató fiatalokat is. El akarta mesélni, hogyan indult a politikai karrierje: „kerestem a helyem a világban, próbáltam kibogozni a gyökereim különböző szálait, és végül egy személyemen túlmutató tervhez kapcsolódva tudtam kiteljesedni, megtalálni a közösségemet és az életcélomat.”

Obama memoárjának filmzenéjét Beyoncé és Eminem énekli - Könyves magazin

December elején érkezik magyarul Barack Obama memoárja (az amerikai megjelenés olyan szenzáció volt, hogy még a Booker-díj átadóját is elhalasztották miatta). A könyv címe Egy ígéret földje lesz. A volt amerikai elnök most egy lejátszási listát is készített hozzá. Hallgassatok bele! Az Egy ígéret földje az idei év egyik fontos megjelenése, főként a tengerentúlon.

Az elnöki memoárnak azonban az Egy ígéret földje még csak az első kötete. Ebben azt az utat mutatja be, amit bejárt az identitását kereső fiatalemberként, egészen odáig, hogy az USA elnöke lett. Sok személyes élményt is megoszt az olvasókkal, valamint elnökségének első ikonikus pillanatairól is beszámol. A könyv hét részből áll; „A tét” a címe az elsőnek, „Kötéltánc” a befejező résznek. Az elnökségére visszagondolva részletesen leírja az elnöki hatalomban rejlő bámulatos lehetőségeket és annak korlátait, és egyedülálló betekintést nyújt az Egyesült Államok belpolitikájának és nemzetközi diplomáciájának dinamikájába is.  Bizalmasan elmeséli, hogy mi járt a fejében, amikor kialakította a kabinetjét, a gazdasági világválsággal állt szemben, Vlagyimir Putyin befolyásának mértékét próbálta felmérni, vagy amikor leküzdhetetlennek látszó akadályokat elhárítva keresztülvitte az egészségügyi ellátás kiterjesztésére vonatkozó törvényt. Ahogy beszámol arról is, milyen szempontok vezették, amikor összeütközésbe került a tábornokaival az afganisztáni stratégia miatt, a Wall Street megreformálására tett lépéseket, a Deepwater Horizon katasztrófája utáni eseményekre reagált, és az Oszáma bin Láden halálához vezető Neptun Szigonya Akciót jóváhagyta.

Az első kötet magyarul december 9-én jelenik meg (a második részről még egyelőre nincs hír). Az már most biztos, hogy az Egy ígéret földje az év egyik fontos megjelenése. Ahogy Obama írja: „Most, amikor Amerikában ilyen óriási felfordulás uralkodik, a könyvben megfogalmazott gondolataim utat mutathatnak, hogyan gyógyíthatjuk ki az országunkat a megosztottságból, és érhetjük el, hogy a demokráciánk mindenki számára működőképes legyen. Ez a feladat nem köthető egyetlen elnökhöz sem, hanem mindannyiunktól, minden elkötelezett állampolgártól függ.”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Obama memoárja hasított az első héten

Barack Obama volt amerikai elnök életrajzából az első héten annyi ment el, mint amennyit Bush és Clinton memoárjaiból a megjelenést követő első héten összesen eladtak.

...
Hírek

Obama memoárjának filmzenéjét Beyoncé és Eminem énekli

December elején érkezik magyarul Barack Obama memoárja, az Egy ígéret földje. A volt amerikai elnök most egy lejátszási listát is készített hozzá. Hallgassatok bele!

...
Hírek

Obama könyve miatt elhalasztják a Booker-díj átadását

A tervezettnél két nappal később, november 19-én fogják csak bejelenteni, hogy ki kapja idén a Booker-díjat. Az átadó ceremónia elhalasztásának oka az, hogy nem szeretnék ugyanazon a napon kihirdetni a győztest, amikor megjelenik Barack Obama memoárja.

...
Podcast

Az austeni univerzumban Emma az egyetlen hősnő, akinek ténylegesen van hatalma [Az Austen-projekt]

Az Austen-projekt ötödik adásában az Emmát tárgyaljuk ki, amely az író egyik legkidolgozottabb regénye. Egyben az egyik legtrükkösebb könyve is, amelyet az irodalomtörténészek Flaubert és Virginia Woolf regényeivel soroltak egy ligába.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Richard Osman nyugdíjas nyomozói ahová lépnek, ott hulla terem

...
Apró Annamária

Hervé Le Tellier: Írtam egy bestseller-imitációt, és működött

...
Kolozsi Orsolya

Mi töri szilánkosra egy kislány életét a kommunista Moldova végnapjaiban?

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

...
Könyves Advent

Repülő autóktól a gondolkodó drónokig: egykor merész ötletek a repülés világából

A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Szórakozás

Székely Kriszta 8 évesen egy Offenbachban játszott, most rendezett egyet

Több mint 25 év után tűzte ismét műsorra a Magyar Állami Operaház Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. Székely Kriszta rendezővel a próbafolyamat kihívásairól, a kettős szereposztás különlegességéről, és saját Offenbach-kötődéseiről is beszélgettünk.