Mit taníthat nekünk a Rubik-kocka pandémia idején?

Mit taníthat nekünk a Rubik-kocka pandémia idején?

A Rubik-kockáról, valamint annak tanulságairól írt hosszabb cikket a hétvégi Washington Postba Rubik Ernő, akinek A mi kockánk címmel idén ősszel a világ számos országában egyidejűleg jelent meg könyve. A feltaláló szerint a kocka megtaníthat arra is, hogy olyan problémákkal nézzünk szembe, mint a koronavírusjárvány. Legérdekesebb megállapításait pontokba szedtük.

Könyves Magazin | 2020. október 26. |
  • Rubik Ernő 1980-ban utazhatott először a Vasfüggönyön túlra, akkor New Yorkban részt vett a nemzetközi játékvásáron. Itt debütált a kocka, amelynek népszerűsége fertőzőnek bizonyult, nemcsak Amerikában, hanem világszerte.
Rubik Ernő
A mi kockánk
Libri, 2020, 201 oldal
  • A kocka kirakása olyan kihívás, amely kortól, végzettségtől és nemzetiségtől függetlenül sok embert megfertőz, ugyanakkor egyfajta metaforává is vált, amit akkor használnak, ha egy ügy megoldása nagyon összetett. Sőt, Rubik meglepetésére politikai és újságírói körökben a szemlátomást lehetetlen nehézségek leírására is használják már (példaként egy Közel-Keletről szóló könyvet említett).
  • Rubik szerint a kockának van olyan aspektusa, ami a jelenlegi pandémiás időkre is érvényes: hiszen habár a kockát egyének forgatják, ám a kirakása mégis az emberi szolidaritásról szól.
  • A kocka több mint 43 trillió kombinációt tartalmaz, de csak egyetlen kiindulási, illetve megoldási pozíciója van. Ha a maga egészében nézzük a megoldási folyamatot, akkor reménytelennek tűnhet, a megoldáshoz tudni kell, mi történik az összes oldalon - a rendet nem lehet rákényszeríteni a kockára, kísérletünk akkor kudarcba fog fulladni.
  • A megtekert kocka reményvesztettséget, dühöt, szorongást, az elveszettség érzetét keltheti bennünk, ilyenformán pedig az idei évben könnyen úgy érezhetjük magunkat, mintha egy ördögi Rubik-kocka foglyai lennénk.
  • A kocka kirakása ugyanakkor sosem volt lehetetlen: összpontosítás és kitartás kell hozzá, maga a folyamat pedig nyitottságra és kíváncsiságra ösztökél. Ugyanakkor azt Rubik is elismeri, hogy csak kevés ember tudja magától kirakni a kockát - a legelső kirakása neki például egy hónapba telt.
  • Viszont szinte bárki megtanulhatja másoktól a helyes stratégiákat és algoritmusokat. A többség könyvekből, internetes videókból vagy barátoktól tanulta el a módszert, ilyenformán pedig maga a megoldás vált fertőzővé, azaz terjedt el széles körben.
  • Napjainkban súlyos problémákkal kell szembenéznünk, legfontosabb feladatunk pedig, hogy "feltörjük azt a kódot", amivel megállíthatjuk a járványt. Amikor az emberiség valamilyen válsággal szembesül, nem szabad elfelejteni, hogy hasonlóságaink túltesznek a különbözőségeinken. A nagyszabású és innovatív megoldásokhoz nyitott eszmecsere és szoros figyelem szükségeltetik - akárcsak a kocka esetében. Mindannyian egy rejtvényt próbálunk megfejteni, és egy olyan kihívás esetében, amely átvitt értelemben olyan összetett, mint egy Rubik-kocka, bátorság kell ahhoz, hogy a kíváncsi és találékony elmékre tudjunk hagyatkozni.

A teljes cikket ITT tudjátok elolvasni.

Nyitókép: Valuska Gábor

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Rubik Ernő: A kudarc izgalmassá teszi az eredményhez vezető utat

A magyar kiadással egy időben a világ számos más országában is megjelent A mi kockánk. Rubik Ernő vasárnap online kapcsolódott a Margó programjába, és mesélt a kocka ősmodelljéről, a sci-fi iránti szeretetéről, és megosztotta gondolatait a kudarcról is.

...
Hírek

Rubik Ernőt az emberek és a kocka kapcsolata izgatja

Rubik Ernő könyve egyből tizenegy országban jelent meg ősszel, és az elmúlt napokban a New York Times és a Guardian is nagy cikkben számolt be A mi kockánkról. 

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Hírek
...
Hírek

Június 30-ig nevezhettek a Margó-díjra!

...
Hírek

Könyvesblokk: A gyémántkereskedőtől a dopaminkorszakig

...
Hírek

Lejátszási lista készült Maksai Kinga thrilleréhez

...
Hírek

Lappangó Weöres Sándor-vers került elő

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

...
Szórakozás

A Szürke Emberben Ryan Goslingot mindenáron ki akarják iktatni

...
Zöld

Fagyott mamutbébit találtak Kanadában

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

...
Hírek

75 éve jelent meg először Anne Frank naplója

...
Promóció

Hogyan fokozhatod igazán az olvasás élményét?

...
Promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?