7+1 képregény a karácsonyfa alá kicsiknek és nagyoknak

7+1 képregény a karácsonyfa alá kicsiknek és nagyoknak

Valamirevaló képregény-rajongó karácsonykor sem maradhat napi betevő nélkül. A felnőttek a történelemben, a folklórban, a cyberpunkban, az alternatív dimenziókban vagy akár az álmokban tehetnek kiruccanást, míg a gyerekek nevetve vagy épp borzongva ismerhetnek saját magukra. Kezdjük mindjárt a listánkat a magyar vonatkozású alkotásokkal, majd jöjjön a sűrűje, és végül zárjuk a gyerekképregényekkel. Az utolsó kiadvány kakukktojás: tavalyi kiadás és erősen limitált példányszámú, ám most újra kapható, és óriási nosztalgiafaktorral farol be a fa alá!

Bányász Attila | 2020. december 08. |

Varga Bálint Bánk és Tuli Krisztián: Az utolsó előtti huszár

-

Az utolsó előtti huszár ízig-vérig magyar képregény, amelyben az első világháború huszárai leszedik a keresztvizet a népmesei szörnyetegekről. Varga Bálint Bánk író és Tuli Krisztián képregényrajzoló egy egész univerzumra rúgja rá huszárcsizmástól az ólajtót. A közösségi finanszírozásból megvalósuló első rész, a Hamm, bekaplak az 1918 hideg telén eltűnt huszárszázad nyomában egy Temesvár közeli, elnéptelenedett faluba kalauzol. Itt ad egymásnak vérben tocsogó találkát a természetfeletti és a huszárvirtus. A nyitókötet sztorija ugyan karcsú, de hatalmas szíve-lelke van, és az alkotók úgy elvesznek a részletekben, hogy azokból a későbbiekben egész kacsalábon forgó univerzumot emelhetnek. Az utolsó előtti huszár a történelem, a horror és a népmese szokatlan és rendkívül izgalmas találkozása. A rendezői változat igazán pazar kiadás, keménykötéssel és dupla annyi extrával, mint maga az epizód. Karácsonyi ajándékként huszárdolmányos felnőtt olvasóknak egyszerűen tökéletes!

Képregényben aprítják a folklór rémeit magyar huszárok - Könyves magazin

Varga Bálint Bánk író és Tuli Krisztián rajzoló új alkotásukkal olyan terepre kalauzolják olvasóikat, ahová képregényes téren ennyire határozott lépésekkel még senki sem merészkedett. Pedig a téma szinte borzasztóan evidens módon hevert az alkotók lába előtt, hiszen a magyar történelem és folklór összemosása remek táptalajt szolgáltat a sajátos hangulatú, látványos zsáneralkotásoknak.

Nicolas Tackian és Farkas Lajos: Megváltás I-II – A hit zsoldosai és Vért a vérért

NICOLAS TACKIAN, FARKASLAJOS
Megváltás I - A hit zsoldosai
Ford.: Bayer Antal, Libub Group, 2020, 48 oldal
-

A Megváltás a Képes Krónikák-sorozatban látott napvilágot, ugyanott, ahol a Királyok és Keresztek, hasonlóan igényes kidolgozásról és fantasztikus vizualitásról téve tanúbizonyságot. Ám amíg utóbbi teljesen magyar képregény, addig a Megváltás írója francia, akinek korhatáros története Farkas Lajos képein elevenedik meg. Az egyszerű történet a keresztes háborúk találkozása Akira Kuroszava A hét szamurájával, amelyben a Szent Háborút megjárt, de az öldökléstől végleg megcsömörlött főhőst egy közeli falu kéri fel, hogy fékezze meg a keresztesek kegyetlenkedéseit. A Megváltás erőssége a hiteles történelmi háttér és Farkas Lajos elképesztő látványvilága, amely ablakot nyit a múltba. A gyönyörű, keményfedelű és nagy alakú kiadás mindkét része remekül mutat a karácsonyfa alatt.

Warren Ellis: Transmetropolitan

WARREN ELLIS
Transmetropolitan - A teljes gyűjtemény 1
Ford.: Holló-Vaskó Péter, Fumax, 2020, 488 oldal
-

Ha Az utolsó előtti huszár vérben tocsogós, akkor a Transmetropolitan a világ összes mocskában dagonyázós. A brit Warren Ellis fogyasztói társadalomkritikájában mindenki megkapja a magáét: a tömegeket manipuláló média, a médiatermékeket válogatás nélkül fogyasztó tömeg, a kétes erkölcsű vallási szekták és a korrupt hatalmon lévők. A történet főhőse a drogos és iszákos, elvonultan élő újságíró, aki „lejön a hegyről”, hogy kiadójával rendezze a tartozását. Ám az aktuális elnökválasztási kampányt látva elszakad a cérnája (a rossz, a rosszabb és a legrosszabb alternatívái igazán kiborítóak), és az igazság züllött életvitelű, mocskos szájú tollnoka fejjel ront neki a hazugságok szélmalmainak. Ellis szatírájába Darick Robertson elképesztően aprólékos és színes vizualitása lehel életet. Közösen megteremtett, eltúlzottnak tűnő világuk részleteiben bizony fájdalmasan reflektál a valóságra. Ez a képregény tömör gyönyör újságíróknak és újságolvasóknak egyaránt!

Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme 3. kötet

-

Még decemberben napvilágot lát a Sandman gyűjteményes kiadásának harmadik kötete. Neil Gaiman monumentális Sandman-ciklusa a dark fantasy, az ősi és a modern mítoszok, valamint a kortárs irodalom fantasztikus és egyedülálló összefonódása. Választékos prózája és különleges képi világa rabul ejt, az Álmok Fejedelme többé nem ereszt a karmai közül. Mondd, hiányzik neked egy életre szóló rémálom? Mint egy falat kenyér! A harmadik kötetben az Álmok Fejedelme húga, Delírium személyében vendéget kap, és eltűnt testvérük, Pusztítás nyomába erednek. Ám a halandó világban tett útjuk következményeivel egyikük sem számol. Tarts hát Álommal és Delíriummal, hogy utolérd a Pusztítást! A szemet gyönyörködtető kötet normál és limitált változatban is megjelenik.

Neil Gaiman-interjú - Könyves magazin

Neil Gaiman: Smaragdzöld tanulmány

NEIL GAIMAN
Smaragdzöld tanulmány
Ford.: Limpár Ildikó, Fumax, 2020, 80 oldal
-

A Smaragdzöld tanulmányban Sir Arthur Conan Doyle ad találkát H. P. Lovecraft-nek: Sherlock Holmes nyomoz a kozmikus rettenetbe dermedt viktoriánus Londonban, ahol Cthulhu-mítosza nem csupán mese, hanem maga a szörnyű valóság. A Neil Gaiman azonos című novellájából készült képregény elsősorban azoknak szolgálhat számtalan meglepetéssel, akik nem olvasták a Törékeny holmikban megjelent eredeti írást. Akik meg mégis, azokat a gyönyörű illusztrációk varázsolhatják el, és egy fantasztikusan egyedi crossover Gaiman prózájával nyakon öntve. Cthulhu hívásába beleremeg az egész létezés. Pláne, ha Gaiman szólítja!

Raina Telgemeier: Nővérek

RAINA TELGEMEIER
Nővérek
Ford.: Bayer Antal, Ciceró, 2020, 203 oldal
-

Megjelent Telgemeier Mosolyogj! című képregényének második része. Aki olvasta az elsőt, annak szerintem már megvan a folytatás, aki nem, az akár kezdheti ezzel is az ismerkedést. Telgemeier önéletrajzi ihletésű története elképesztően bájos humorral avat be a gyermeki lélek rejtelmeibe, jelen esetben a testvérek öri-harijába, amely állandó civakodásban nyilvánul meg. Raina alig várja, hogy kishúga legyen, aztán meg nem érti, mivel bánthatta meg az isteneket, hogy mégis lett. Raina és Amara soha nem jönnek ki egymással, és úgy tűnik, ez nem változik meg akkor sem, amikor egy kisöcsi is bekavar a képbe, a szüleik között pedig valami elromlik. Egy San Franciscóból Coloradóba tartó, rendkívül hosszúra nyúló autós utazás során válnak végül igazán nővérekké. Az "örökké" csupán egy szó. De zárjanak össze a tesóddal egy légtérbe hetekre, és megtapasztalod a végtelent! Tizenéves korosztály számára. 

Vera Brosgol: Ánya kísértete

VERA BROSGOL
Ánya kísértete
Ford.: Márton Zsófia, Ciceró, 2020, 223 oldal
-

A tizenéves Ányának önértékelési problémái vannak: baja van az alkatával, az iskolával, a társaival és nincs kibékülve a származásával sem. Úgy érzi, semmi sem jön össze neki az életben, az élete sötét verem. Naná, hogy bele is zuhan egy elhagyatott kútba, ahol egyetlen társasága egy vele egykorú lány kísértete. A két magányos lélek egymásra talál, és a hétköznapokban nagyszerűen kiegészítik egymást. Emily kísértete lassan Ánya fejére nő, és a lánynak rá kell döbbennie, hogy semmi, és pláne senki sem az, akinek látszik. Brosgol Ánya felnövéstörténetében a bennünk élő sztereotípiákat tiporja sárba. A pazar lilás árnyalatával, megkapó humorával és borzongató történetével tizenkét éves korosztálytól nyújthat kellemes élményt az ifjú olvasóknak.

+1: Ian Livingstone és Andi Ewington: Az országút harcosa

-

Ennek a képregénynek a borítója megdobogtatja a Kaland, játék, kockázat interaktív, lapozgatós könyvsorozat minden régi rajongójának a szívét. A fantasztikus kiadvány Ian Livingstone 1985-ös eredeti történetén alapszik, annak előzményeit tárja olvasói elé. Egy ismeretlen vírus (ej, de ismerős!) kiirtotta a Föld lakosságának nagyobbik részét, a világot az erőszak, a káosz és a benzinvérű járgányok uralják. Bella egykor autóversenyző volt, most az országutak roncsvadásza. De legfőképp túlélő. A képregénynek története szinte nincs (amúgy Mad Max módra), sőt, igazán karakterei sem, viszont olyan nosztalgikus vizuális orgia, hogy csak a benzingőz és az égett autógumi szaga hiányzik belőle. A képregényes kiadás nem tágítja ki Livingstone posztapokaliptikus univerzumát, és nem tesz hozzá semmit, pusztán megidézi, és beránt. Pattanj be az Interceptorba, és tépd szét az országutat!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Képregényben aprítják a folklór rémeit magyar huszárok

Közösségi finanszírozásban jelent meg Varga Bálint Bánk és Tuli Krisztián akciódús folk horror képregénye, Az utolsó előtti huszár. Hőseinek feladata nem más, minthogy megregulázzák a folklórból ismert természetfeletti lényeket.

...
Gyerekirodalom

Kalózos gyerekkönyvet írt Neil Gaiman

A kalandregény ötletét tíz éve egy papírfecnire írta le Neil Gaiman, most végre könyv lett belőle. Októberben jelenik meg Amerikában.

...
Hírek

Neil Gaiman engedélyt adott, hogy online felolvassák a műveit

Az amerikai LeVar Burton nem talált olyan novellákat, amelyeket jogsértés nélkül olvashatott volna fel. Neil Gaiman sietett a segítségére.

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Nagy

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

...
Hírek

Óriás könyvespolc lett a Bethesda Gyermekkórház betonkerítéséből

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

...
Hírek

Nyáry Krisztián híres költők első verseit osztotta meg költészet napján

...
Hírek

Tverdota György az Editről: A szöveg nem József Attilától származik

...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Az Örökösök viadala bár címében kissé Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk. U18.

...
Gyerekirodalom

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

Olvass!
...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Ilyen volt Magyarország 2008-ban

Mesterházi Mónika új versekötete, a Nem félek a rendszerváltás után újabb rendszerbe zökkenő magyar viszonyokról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy nyakék még a 19. században is fel tudta forgatni az ember életét

Rose Tremain új könyvében egy fiatal nő változtatni akar az életén, és ki akar törni a kisvárosi közegből, mert azt gondolja, többre és másra hivatott. Olvassatok bele A kegyelem szigetei című regénybe!

...
Beleolvasó

Steven Spielberg megvette Richard Osman krimijének filmjogait

Május elején érkezik magyarul Richard Osman debütáló regénye, A csütörtöki nyomozóklub, amely 2020 egyik legnagyobb krimi szenzációja volt. 

...
Beleolvasó

Egy közszereplőnek tudomásul kell vennie, hogy foglalkoznak vele

Görög Ibolya könyve a közéleti szereplők megkerülhetetlen műve, és azoknak biztosít támpontokat, akiknek a mindennapjait a nyilvános szereplés tölti ki.

...
Beleolvasó

Boccaccio klasszikusa ihlette a modern Dekameron-projektet

Margaret Atwood, Mona Awad, Tommy Orange, Edwidge Danticat vagy David Mitchell - csak néhány név azok közül, akik igent mondtak a New York Times felkérésére, és vállalták, hogy történeteket írnak a koroanvírus-járvány idején. Ez lett a Dekameron-projekt - mutatunk belőle egy részletet!