7+1 képregény a karácsonyfa alá kicsiknek és nagyoknak

7+1 képregény a karácsonyfa alá kicsiknek és nagyoknak

Valamirevaló képregény-rajongó karácsonykor sem maradhat napi betevő nélkül. A felnőttek a történelemben, a folklórban, a cyberpunkban, az alternatív dimenziókban vagy akár az álmokban tehetnek kiruccanást, míg a gyerekek nevetve vagy épp borzongva ismerhetnek saját magukra. Kezdjük mindjárt a listánkat a magyar vonatkozású alkotásokkal, majd jöjjön a sűrűje, és végül zárjuk a gyerekképregényekkel. Az utolsó kiadvány kakukktojás: tavalyi kiadás és erősen limitált példányszámú, ám most újra kapható, és óriási nosztalgiafaktorral farol be a fa alá!

Bányász Attila | 2020. december 08. |

Varga Bálint Bánk és Tuli Krisztián: Az utolsó előtti huszár

-

Az utolsó előtti huszár ízig-vérig magyar képregény, amelyben az első világháború huszárai leszedik a keresztvizet a népmesei szörnyetegekről. Varga Bálint Bánk író és Tuli Krisztián képregényrajzoló egy egész univerzumra rúgja rá huszárcsizmástól az ólajtót. A közösségi finanszírozásból megvalósuló első rész, a Hamm, bekaplak az 1918 hideg telén eltűnt huszárszázad nyomában egy Temesvár közeli, elnéptelenedett faluba kalauzol. Itt ad egymásnak vérben tocsogó találkát a természetfeletti és a huszárvirtus. A nyitókötet sztorija ugyan karcsú, de hatalmas szíve-lelke van, és az alkotók úgy elvesznek a részletekben, hogy azokból a későbbiekben egész kacsalábon forgó univerzumot emelhetnek. Az utolsó előtti huszár a történelem, a horror és a népmese szokatlan és rendkívül izgalmas találkozása. A rendezői változat igazán pazar kiadás, keménykötéssel és dupla annyi extrával, mint maga az epizód. Karácsonyi ajándékként huszárdolmányos felnőtt olvasóknak egyszerűen tökéletes!

Képregényben aprítják a folklór rémeit magyar huszárok - Könyves magazin

Varga Bálint Bánk író és Tuli Krisztián rajzoló új alkotásukkal olyan terepre kalauzolják olvasóikat, ahová képregényes téren ennyire határozott lépésekkel még senki sem merészkedett. Pedig a téma szinte borzasztóan evidens módon hevert az alkotók lába előtt, hiszen a magyar történelem és folklór összemosása remek táptalajt szolgáltat a sajátos hangulatú, látványos zsáneralkotásoknak.

Nicolas Tackian és Farkas Lajos: Megváltás I-II – A hit zsoldosai és Vért a vérért

NICOLAS TACKIAN, FARKASLAJOS
Megváltás I - A hit zsoldosai
Ford.: Bayer Antal, Libub Group, 2020, 48 oldal
-

A Megváltás a Képes Krónikák-sorozatban látott napvilágot, ugyanott, ahol a Királyok és Keresztek, hasonlóan igényes kidolgozásról és fantasztikus vizualitásról téve tanúbizonyságot. Ám amíg utóbbi teljesen magyar képregény, addig a Megváltás írója francia, akinek korhatáros története Farkas Lajos képein elevenedik meg. Az egyszerű történet a keresztes háborúk találkozása Akira Kuroszava A hét szamurájával, amelyben a Szent Háborút megjárt, de az öldökléstől végleg megcsömörlött főhőst egy közeli falu kéri fel, hogy fékezze meg a keresztesek kegyetlenkedéseit. A Megváltás erőssége a hiteles történelmi háttér és Farkas Lajos elképesztő látványvilága, amely ablakot nyit a múltba. A gyönyörű, keményfedelű és nagy alakú kiadás mindkét része remekül mutat a karácsonyfa alatt.

Warren Ellis: Transmetropolitan

WARREN ELLIS
Transmetropolitan - A teljes gyűjtemény 1
Ford.: Holló-Vaskó Péter, Fumax, 2020, 488 oldal
-

Ha Az utolsó előtti huszár vérben tocsogós, akkor a Transmetropolitan a világ összes mocskában dagonyázós. A brit Warren Ellis fogyasztói társadalomkritikájában mindenki megkapja a magáét: a tömegeket manipuláló média, a médiatermékeket válogatás nélkül fogyasztó tömeg, a kétes erkölcsű vallási szekták és a korrupt hatalmon lévők. A történet főhőse a drogos és iszákos, elvonultan élő újságíró, aki „lejön a hegyről”, hogy kiadójával rendezze a tartozását. Ám az aktuális elnökválasztási kampányt látva elszakad a cérnája (a rossz, a rosszabb és a legrosszabb alternatívái igazán kiborítóak), és az igazság züllött életvitelű, mocskos szájú tollnoka fejjel ront neki a hazugságok szélmalmainak. Ellis szatírájába Darick Robertson elképesztően aprólékos és színes vizualitása lehel életet. Közösen megteremtett, eltúlzottnak tűnő világuk részleteiben bizony fájdalmasan reflektál a valóságra. Ez a képregény tömör gyönyör újságíróknak és újságolvasóknak egyaránt!

Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme 3. kötet

-

Még decemberben napvilágot lát a Sandman gyűjteményes kiadásának harmadik kötete. Neil Gaiman monumentális Sandman-ciklusa a dark fantasy, az ősi és a modern mítoszok, valamint a kortárs irodalom fantasztikus és egyedülálló összefonódása. Választékos prózája és különleges képi világa rabul ejt, az Álmok Fejedelme többé nem ereszt a karmai közül. Mondd, hiányzik neked egy életre szóló rémálom? Mint egy falat kenyér! A harmadik kötetben az Álmok Fejedelme húga, Delírium személyében vendéget kap, és eltűnt testvérük, Pusztítás nyomába erednek. Ám a halandó világban tett útjuk következményeivel egyikük sem számol. Tarts hát Álommal és Delíriummal, hogy utolérd a Pusztítást! A szemet gyönyörködtető kötet normál és limitált változatban is megjelenik.

Neil Gaiman-interjú - Könyves magazin

Neil Gaiman: Smaragdzöld tanulmány

NEIL GAIMAN
Smaragdzöld tanulmány
Ford.: Limpár Ildikó, Fumax, 2020, 80 oldal
-

A Smaragdzöld tanulmányban Sir Arthur Conan Doyle ad találkát H. P. Lovecraft-nek: Sherlock Holmes nyomoz a kozmikus rettenetbe dermedt viktoriánus Londonban, ahol Cthulhu-mítosza nem csupán mese, hanem maga a szörnyű valóság. A Neil Gaiman azonos című novellájából készült képregény elsősorban azoknak szolgálhat számtalan meglepetéssel, akik nem olvasták a Törékeny holmikban megjelent eredeti írást. Akik meg mégis, azokat a gyönyörű illusztrációk varázsolhatják el, és egy fantasztikusan egyedi crossover Gaiman prózájával nyakon öntve. Cthulhu hívásába beleremeg az egész létezés. Pláne, ha Gaiman szólítja!

Raina Telgemeier: Nővérek

RAINA TELGEMEIER
Nővérek
Ford.: Bayer Antal, Ciceró, 2020, 203 oldal
-

Megjelent Telgemeier Mosolyogj! című képregényének második része. Aki olvasta az elsőt, annak szerintem már megvan a folytatás, aki nem, az akár kezdheti ezzel is az ismerkedést. Telgemeier önéletrajzi ihletésű története elképesztően bájos humorral avat be a gyermeki lélek rejtelmeibe, jelen esetben a testvérek öri-harijába, amely állandó civakodásban nyilvánul meg. Raina alig várja, hogy kishúga legyen, aztán meg nem érti, mivel bánthatta meg az isteneket, hogy mégis lett. Raina és Amara soha nem jönnek ki egymással, és úgy tűnik, ez nem változik meg akkor sem, amikor egy kisöcsi is bekavar a képbe, a szüleik között pedig valami elromlik. Egy San Franciscóból Coloradóba tartó, rendkívül hosszúra nyúló autós utazás során válnak végül igazán nővérekké. Az "örökké" csupán egy szó. De zárjanak össze a tesóddal egy légtérbe hetekre, és megtapasztalod a végtelent! Tizenéves korosztály számára. 

Vera Brosgol: Ánya kísértete

VERA BROSGOL
Ánya kísértete
Ford.: Márton Zsófia, Ciceró, 2020, 223 oldal
-

A tizenéves Ányának önértékelési problémái vannak: baja van az alkatával, az iskolával, a társaival és nincs kibékülve a származásával sem. Úgy érzi, semmi sem jön össze neki az életben, az élete sötét verem. Naná, hogy bele is zuhan egy elhagyatott kútba, ahol egyetlen társasága egy vele egykorú lány kísértete. A két magányos lélek egymásra talál, és a hétköznapokban nagyszerűen kiegészítik egymást. Emily kísértete lassan Ánya fejére nő, és a lánynak rá kell döbbennie, hogy semmi, és pláne senki sem az, akinek látszik. Brosgol Ánya felnövéstörténetében a bennünk élő sztereotípiákat tiporja sárba. A pazar lilás árnyalatával, megkapó humorával és borzongató történetével tizenkét éves korosztálytól nyújthat kellemes élményt az ifjú olvasóknak.

+1: Ian Livingstone és Andi Ewington: Az országút harcosa

-

Ennek a képregénynek a borítója megdobogtatja a Kaland, játék, kockázat interaktív, lapozgatós könyvsorozat minden régi rajongójának a szívét. A fantasztikus kiadvány Ian Livingstone 1985-ös eredeti történetén alapszik, annak előzményeit tárja olvasói elé. Egy ismeretlen vírus (ej, de ismerős!) kiirtotta a Föld lakosságának nagyobbik részét, a világot az erőszak, a káosz és a benzinvérű járgányok uralják. Bella egykor autóversenyző volt, most az országutak roncsvadásza. De legfőképp túlélő. A képregénynek története szinte nincs (amúgy Mad Max módra), sőt, igazán karakterei sem, viszont olyan nosztalgikus vizuális orgia, hogy csak a benzingőz és az égett autógumi szaga hiányzik belőle. A képregényes kiadás nem tágítja ki Livingstone posztapokaliptikus univerzumát, és nem tesz hozzá semmit, pusztán megidézi, és beránt. Pattanj be az Interceptorba, és tépd szét az országutat!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Képregényben aprítják a folklór rémeit magyar huszárok

Közösségi finanszírozásban jelent meg Varga Bálint Bánk és Tuli Krisztián akciódús folk horror képregénye, Az utolsó előtti huszár. Hőseinek feladata nem más, minthogy megregulázzák a folklórból ismert természetfeletti lényeket.

...
Gyerekirodalom

Kalózos gyerekkönyvet írt Neil Gaiman

A kalandregény ötletét tíz éve egy papírfecnire írta le Neil Gaiman, most végre könyv lett belőle. Októberben jelenik meg Amerikában.

...
Hírek

Neil Gaiman engedélyt adott, hogy online felolvassák a műveit

Az amerikai LeVar Burton nem talált olyan novellákat, amelyeket jogsértés nélkül olvashatott volna fel. Neil Gaiman sietett a segítségére.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

Hírek
...
Hírek

Egy sötét love story nyerte a Costa Év Könyve Díját

...
Hírek

Animáció készült az egyetlen felvételhez, amelyen Virginia Woolf beszél

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

...
Hírek

Tévésorozat készülhet a Harry Potter-könyvekből

...
Hírek

Billy Collins versei újra és újra bebizonyítják, hogy a költészet elemi létszükséglet

...
Hírek

A walesi bárdokat szavalják egy videón a Magyar Nemzeti Balett művészei

...
Hírek

Gyönyörű kisfilmet készítettek Szabó T. Anna egyik verséhez

...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

Olvass!
...
Beleolvasó

Bereményi Géza Eldorádójának ősváltozata egy elbeszélés volt

Ma ünnepli 75. születésnapját Bereményi Géza író, filmrendező. Ebből az alkalomból egy részletet ajánlunk új elbeszéléskötetéből, amelybe maga válogatta össze a számára legfontosabb novelláit. 

...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele!