7+1 képregény a karácsonyfa alá kicsiknek és nagyoknak

7+1 képregény a karácsonyfa alá kicsiknek és nagyoknak

Valamirevaló képregény-rajongó karácsonykor sem maradhat napi betevő nélkül. A felnőttek a történelemben, a folklórban, a cyberpunkban, az alternatív dimenziókban vagy akár az álmokban tehetnek kiruccanást, míg a gyerekek nevetve vagy épp borzongva ismerhetnek saját magukra. Kezdjük mindjárt a listánkat a magyar vonatkozású alkotásokkal, majd jöjjön a sűrűje, és végül zárjuk a gyerekképregényekkel. Az utolsó kiadvány kakukktojás: tavalyi kiadás és erősen limitált példányszámú, ám most újra kapható, és óriási nosztalgiafaktorral farol be a fa alá!

Bányász Attila | 2020. december 08. |

Varga Bálint Bánk és Tuli Krisztián: Az utolsó előtti huszár

-

Az utolsó előtti huszár ízig-vérig magyar képregény, amelyben az első világháború huszárai leszedik a keresztvizet a népmesei szörnyetegekről. Varga Bálint Bánk író és Tuli Krisztián képregényrajzoló egy egész univerzumra rúgja rá huszárcsizmástól az ólajtót. A közösségi finanszírozásból megvalósuló első rész, a Hamm, bekaplak az 1918 hideg telén eltűnt huszárszázad nyomában egy Temesvár közeli, elnéptelenedett faluba kalauzol. Itt ad egymásnak vérben tocsogó találkát a természetfeletti és a huszárvirtus. A nyitókötet sztorija ugyan karcsú, de hatalmas szíve-lelke van, és az alkotók úgy elvesznek a részletekben, hogy azokból a későbbiekben egész kacsalábon forgó univerzumot emelhetnek. Az utolsó előtti huszár a történelem, a horror és a népmese szokatlan és rendkívül izgalmas találkozása. A rendezői változat igazán pazar kiadás, keménykötéssel és dupla annyi extrával, mint maga az epizód. Karácsonyi ajándékként huszárdolmányos felnőtt olvasóknak egyszerűen tökéletes!

Képregényben aprítják a folklór rémeit magyar huszárok - Könyves magazin

Varga Bálint Bánk író és Tuli Krisztián rajzoló új alkotásukkal olyan terepre kalauzolják olvasóikat, ahová képregényes téren ennyire határozott lépésekkel még senki sem merészkedett. Pedig a téma szinte borzasztóan evidens módon hevert az alkotók lába előtt, hiszen a magyar történelem és folklór összemosása remek táptalajt szolgáltat a sajátos hangulatú, látványos zsáneralkotásoknak.

Nicolas Tackian és Farkas Lajos: Megváltás I-II – A hit zsoldosai és Vért a vérért

NICOLAS TACKIAN, FARKASLAJOS
Megváltás I - A hit zsoldosai
Ford.: Bayer Antal, Libub Group, 2020, 48 oldal
-

A Megváltás a Képes Krónikák-sorozatban látott napvilágot, ugyanott, ahol a Királyok és Keresztek, hasonlóan igényes kidolgozásról és fantasztikus vizualitásról téve tanúbizonyságot. Ám amíg utóbbi teljesen magyar képregény, addig a Megváltás írója francia, akinek korhatáros története Farkas Lajos képein elevenedik meg. Az egyszerű történet a keresztes háborúk találkozása Akira Kuroszava A hét szamurájával, amelyben a Szent Háborút megjárt, de az öldökléstől végleg megcsömörlött főhőst egy közeli falu kéri fel, hogy fékezze meg a keresztesek kegyetlenkedéseit. A Megváltás erőssége a hiteles történelmi háttér és Farkas Lajos elképesztő látványvilága, amely ablakot nyit a múltba. A gyönyörű, keményfedelű és nagy alakú kiadás mindkét része remekül mutat a karácsonyfa alatt.

Warren Ellis: Transmetropolitan

WARREN ELLIS
Transmetropolitan - A teljes gyűjtemény 1
Ford.: Holló-Vaskó Péter, Fumax, 2020, 488 oldal
-

Ha Az utolsó előtti huszár vérben tocsogós, akkor a Transmetropolitan a világ összes mocskában dagonyázós. A brit Warren Ellis fogyasztói társadalomkritikájában mindenki megkapja a magáét: a tömegeket manipuláló média, a médiatermékeket válogatás nélkül fogyasztó tömeg, a kétes erkölcsű vallási szekták és a korrupt hatalmon lévők. A történet főhőse a drogos és iszákos, elvonultan élő újságíró, aki „lejön a hegyről”, hogy kiadójával rendezze a tartozását. Ám az aktuális elnökválasztási kampányt látva elszakad a cérnája (a rossz, a rosszabb és a legrosszabb alternatívái igazán kiborítóak), és az igazság züllött életvitelű, mocskos szájú tollnoka fejjel ront neki a hazugságok szélmalmainak. Ellis szatírájába Darick Robertson elképesztően aprólékos és színes vizualitása lehel életet. Közösen megteremtett, eltúlzottnak tűnő világuk részleteiben bizony fájdalmasan reflektál a valóságra. Ez a képregény tömör gyönyör újságíróknak és újságolvasóknak egyaránt!

Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme 3. kötet

-

Még decemberben napvilágot lát a Sandman gyűjteményes kiadásának harmadik kötete. Neil Gaiman monumentális Sandman-ciklusa a dark fantasy, az ősi és a modern mítoszok, valamint a kortárs irodalom fantasztikus és egyedülálló összefonódása. Választékos prózája és különleges képi világa rabul ejt, az Álmok Fejedelme többé nem ereszt a karmai közül. Mondd, hiányzik neked egy életre szóló rémálom? Mint egy falat kenyér! A harmadik kötetben az Álmok Fejedelme húga, Delírium személyében vendéget kap, és eltűnt testvérük, Pusztítás nyomába erednek. Ám a halandó világban tett útjuk következményeivel egyikük sem számol. Tarts hát Álommal és Delíriummal, hogy utolérd a Pusztítást! A szemet gyönyörködtető kötet normál és limitált változatban is megjelenik.

Neil Gaiman-interjú - Könyves magazin

Neil Gaiman: Smaragdzöld tanulmány

NEIL GAIMAN
Smaragdzöld tanulmány
Ford.: Limpár Ildikó, Fumax, 2020, 80 oldal
-

A Smaragdzöld tanulmányban Sir Arthur Conan Doyle ad találkát H. P. Lovecraft-nek: Sherlock Holmes nyomoz a kozmikus rettenetbe dermedt viktoriánus Londonban, ahol Cthulhu-mítosza nem csupán mese, hanem maga a szörnyű valóság. A Neil Gaiman azonos című novellájából készült képregény elsősorban azoknak szolgálhat számtalan meglepetéssel, akik nem olvasták a Törékeny holmikban megjelent eredeti írást. Akik meg mégis, azokat a gyönyörű illusztrációk varázsolhatják el, és egy fantasztikusan egyedi crossover Gaiman prózájával nyakon öntve. Cthulhu hívásába beleremeg az egész létezés. Pláne, ha Gaiman szólítja!

Raina Telgemeier: Nővérek

RAINA TELGEMEIER
Nővérek
Ford.: Bayer Antal, Ciceró, 2020, 203 oldal
-

Megjelent Telgemeier Mosolyogj! című képregényének második része. Aki olvasta az elsőt, annak szerintem már megvan a folytatás, aki nem, az akár kezdheti ezzel is az ismerkedést. Telgemeier önéletrajzi ihletésű története elképesztően bájos humorral avat be a gyermeki lélek rejtelmeibe, jelen esetben a testvérek öri-harijába, amely állandó civakodásban nyilvánul meg. Raina alig várja, hogy kishúga legyen, aztán meg nem érti, mivel bánthatta meg az isteneket, hogy mégis lett. Raina és Amara soha nem jönnek ki egymással, és úgy tűnik, ez nem változik meg akkor sem, amikor egy kisöcsi is bekavar a képbe, a szüleik között pedig valami elromlik. Egy San Franciscóból Coloradóba tartó, rendkívül hosszúra nyúló autós utazás során válnak végül igazán nővérekké. Az "örökké" csupán egy szó. De zárjanak össze a tesóddal egy légtérbe hetekre, és megtapasztalod a végtelent! Tizenéves korosztály számára. 

Vera Brosgol: Ánya kísértete

VERA BROSGOL
Ánya kísértete
Ford.: Márton Zsófia, Ciceró, 2020, 223 oldal
-

A tizenéves Ányának önértékelési problémái vannak: baja van az alkatával, az iskolával, a társaival és nincs kibékülve a származásával sem. Úgy érzi, semmi sem jön össze neki az életben, az élete sötét verem. Naná, hogy bele is zuhan egy elhagyatott kútba, ahol egyetlen társasága egy vele egykorú lány kísértete. A két magányos lélek egymásra talál, és a hétköznapokban nagyszerűen kiegészítik egymást. Emily kísértete lassan Ánya fejére nő, és a lánynak rá kell döbbennie, hogy semmi, és pláne senki sem az, akinek látszik. Brosgol Ánya felnövéstörténetében a bennünk élő sztereotípiákat tiporja sárba. A pazar lilás árnyalatával, megkapó humorával és borzongató történetével tizenkét éves korosztálytól nyújthat kellemes élményt az ifjú olvasóknak.

+1: Ian Livingstone és Andi Ewington: Az országút harcosa

-

Ennek a képregénynek a borítója megdobogtatja a Kaland, játék, kockázat interaktív, lapozgatós könyvsorozat minden régi rajongójának a szívét. A fantasztikus kiadvány Ian Livingstone 1985-ös eredeti történetén alapszik, annak előzményeit tárja olvasói elé. Egy ismeretlen vírus (ej, de ismerős!) kiirtotta a Föld lakosságának nagyobbik részét, a világot az erőszak, a káosz és a benzinvérű járgányok uralják. Bella egykor autóversenyző volt, most az országutak roncsvadásza. De legfőképp túlélő. A képregénynek története szinte nincs (amúgy Mad Max módra), sőt, igazán karakterei sem, viszont olyan nosztalgikus vizuális orgia, hogy csak a benzingőz és az égett autógumi szaga hiányzik belőle. A képregényes kiadás nem tágítja ki Livingstone posztapokaliptikus univerzumát, és nem tesz hozzá semmit, pusztán megidézi, és beránt. Pattanj be az Interceptorba, és tépd szét az országutat!

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Képregényben aprítják a folklór rémeit magyar huszárok

Közösségi finanszírozásban jelent meg Varga Bálint Bánk és Tuli Krisztián akciódús folk horror képregénye, Az utolsó előtti huszár. Hőseinek feladata nem más, minthogy megregulázzák a folklórból ismert természetfeletti lényeket.

...
Gyerekirodalom

Kalózos gyerekkönyvet írt Neil Gaiman

A kalandregény ötletét tíz éve egy papírfecnire írta le Neil Gaiman, most végre könyv lett belőle. Októberben jelenik meg Amerikában.

...
Hírek

Neil Gaiman engedélyt adott, hogy online felolvassák a műveit

Az amerikai LeVar Burton nem talált olyan novellákat, amelyeket jogsértés nélkül olvashatott volna fel. Neil Gaiman sietett a segítségére.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Csütörtökön kezdetét vette a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amire rengeteg újdonsággal készültek a kiadók. A friss gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

Olvass!
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!