5 léleksimogató könyv a vakációra

5 léleksimogató könyv a vakációra

Az önismeret sokszor fájdalmas, mégis megúszhatatlan folyamat, és nem mindig az évközi dara a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy időt szánjunk rá. Viszont egy ráérősebb időszakban magunkról, helyzetünkről és reakcióinkról szerzett hasznos tudás beépülhet majd a hétköznapjainkba is, és segíthet abban, hogy egyre jobb döntéseket hozzunk vagy elengedjünk dolgokat. Vagy, hogy olyan életet éljünk, amiből nem kell évente egyszer szabadságra menekülni.

Összeállításunkban olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek ezekben segíthetnek.

ld | 2022. július 13. |

Lelkes Orsolya: Fenntartható hedonizmus

Lelkes orsolya
Fenntartható hedonizmus
HVG Könyvek, 2022, 328 oldal
-

Nemcsak akkor élhetünk rosszul, ha nélkülözünk, hanem akkor is, ha halmozunk. Lelkes Orsolya közgazdász és coach a boldog élet titkát keresi Fenntartható hedonizmus című könyvében. Azt a jó életet, amely sem pótcselekvésekkel, sem függőségekkel vagy túlfogyasztással nem pótolható, és amelynek alapja az, hogy saját alapszükségleteinkkel jóban legyünk. Ebből következhet az egyensúly, amiben sem magunknak, sem másnak, sem a természetnek nem ártunk. A kötet barangolás az ókori filozófia, a mai boldogságkutatás és a közgazdaságtan határmezsgyéjén. Barátságos invitálás egy párbeszéden és önismereten alapuló, virágzó életre.

Olvasd el a szerzővel készített interjúnkat:

Lelkes Orsolya: Meg lehet tanulni jól élni úgy, hogy ne ártsunk magunknak, másnak és a világnak
Lelkes Orsolya: Meg lehet tanulni jól élni úgy, hogy ne ártsunk magunknak, másnak és a világnak
Tovább olvasok

 

Lindsay C. Gibson: Érzelmileg éretlen szülők felnőtt gyerekei

Lindsay C. Gibson
Érzelmileg éretlen szülők felnőtt gyerekei
Ford. Károlyi Juli, Kulcslyuk, 2017, 251
-

Az érzelmi elhanyagoltságból adódó fájdalom épp olyan valós, mint bármelyik testi nélkülözésből adódó szenvedés. Ezt élik meg azok a gyerekek, akik érzelmileg éretlen szülők mellett nőnek fel, és ha ez a minta feldolgozatlan marad, hasonló felnőttkori kapcsolatban találják magukat. De hogyan ismerhető fel az érzelmileg éretlen szülő? Mit tehetünk, hogy megkíméljük magunkat felnőttkorban a szüleink éretlenségéből adódó fájdalomtól és frusztrációtól? Hogyan kerülhetjük el, hogy ne tekintsük alapnak az érzelmi elhanyagoltságot felnőtt, érett kapcsolatainkban, és miről ismerhető fel egy érzelmileg érett személyiség? Lindsay C. Gibson könyve ezen az úton terel végig. Vigyázat – az érintetteknek fájdalmas olvasmány lehet, az első lecke például az, hogy meg kell engedni magunkat a dühöt és a szomorúságot a gyógyulás érdekében.

 

Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza
Hogyan szeretsz?
Kulcslyuk, 2020, 348
-

Hogyha szüleinktől örökölt mintázatunk feltérképezésén túl saját szeretetnyelvünket és kötődési sebeinket is meg szeretnénk érteni, tovább léphetünk saját belső világunk feltérképezése felé Lukács Liza: Hogyan szeretsz? című könyvével. Ha már sokszor feltettük magunknak a kérdést: mi lehet az oka annak, hogy életünk során újra meg újra visszaköszönnek ugyanazok a kapcsolati nehézségek, erre a könyvre van szükségünk. 

A gyermekként kialakított kötődési mintáink alapvetően meghatározzák választásainkat és viselkedésünket. Hatással lesznek az összes fontos emberi kapcsolatunkra (a párkapcsolatainkra éppúgy, mint a szülőségünkre, a barátságainkra, az iskolai és munkakapcsolatainkra), és megalapozzák az önmagunkhoz való viszonyt is. Valójában olyan kapcsolatokat alakítunk ki, amelyekben hasonlóan érezhetjük magunkat, mint gyermekkorunkban. Ez még akkor is így van, ha nem őrzünk magunkban pozitív képet a gyermekéveinkről, sőt, akár kifejezetten fájdalmas élményeket hordozunk. Úgy fogunk szeretni, ahogy minket is szerettek.

Az ismétlődések mutatják meg nekünk kötődésünk nehezen felismerhető, tudattalanul újrajátszott elemeit. Ha megtanulunk olvasni belőlük, akkor a legnagyobb segítségünkre lesznek abban, hogy kötődési mintáink – és velük együtt kapcsolataink – pozitív irányban változzanak. Egyéni kötődéstörténetünk megismeréséhez nyújt útmutatást tehát ez a könyv, miközben új szempontok alapján vehetjük szemügyre múltbeli és jelenlegi kapcsolatainkat.

 

Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor
A test lázadása - Ismerd meg a stresszbetegségeket
Open books, 2021, 387 oldal
-

A rák, a szenvedélybetegségek, sőt majd minden krónikus betegség visszavezethető a gyermekkori negatív élményekre és azok életünkre, viselkedésünkre és egészségünkre gyakorolt hatására - vallja a magyar származású világhírű tudós, dr. Máté Gábor. Az emberek testi egészsége nem független az érzelmeiktől és a lelkiállapotuktól. Ez a tudás a mai napig részét képezi a tradicionális kultúráknak, de a modern orvoslás számára sajnos annak ellenére elveszett, hogy az elmúlt évtizedek tudományos felfedezései is ezt igazolják. A test lázadása szemléletesen mutatja be, hogy milyen károkat okozhat az érzelmek elfojtása, milyen pusztítást okozhat az, ha nem vagyunk képesek kifejezni az érzelmeinket.

Dr. Máté Gábor tudományos kutatások eredményeit, páciensei példáit és saját tapasztalatait egyaránt felhasználva világítja meg, hogyan befolyásolják a korai élmények a stresszre adott reakcióinkat, és hogy miként hat a világról és más emberekről alkotott képünk az egészségünkre. Feltárja az egyre gyakoribb megbetegedések mögött álló okokat, és ráébreszt arra, hogy csak akkor szállhatunk szembe hatékonyan a stresszbetegségekkel, ha felfedezzük gyermekkorunk mélyre temetett emlékeit, valamint ezek felnőttkori következményeit. Hiszen a rák mellett számos krónikus betegség, mint például a szívinfarktus, a szklerózis multiplex vagy a cukorbetegség kiváltó oka is lehet a stressz.

Mindnyájan úgy próbálunk élni, hogy csökkentsük a minket érő stressz hatását. A test lázadása abban segíthet, hogy csökkentsük a folyamatos stresszt, melyet mi magunk hozunk létre, anélkül hogy tudatában lennénk, életünk minden egyes napján.

Dr. Máté Gábor: Ne a tüneteket kezeljük, hanem az okokat
Tovább olvasok

 

Michaeleen Doucleff: Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket?

Michaeleen Doucleff
Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket? - A gyereknevelés elfeledett ősi módszerei
Ford. Szabó Olimpia, 21. Század Kiadó, 2022, 414 oldal
-

Ki ne vágyna arra, hogy a gyerekekkel eltöltött vakáció valóban a pihenésről, és hazatérve ne a nyaralás kiheveréséről szóljon? Önálló és megbízható gyerekekre, akik nem nyúznak bennünket egész nap, mert feltalálják magukat anélkül, hogy veszélybe sodornák magukat? Emellett ne várjunk el tőlük túlontúl felnőttes, koruknak nem megfelelő viselkedést? Ebben az érzékeny egyensúlyozásban segíthet Michaeleen Doucleff könyve, amely a gyereknevelés elfeledett, ősi módszereiről szól és arról, hogy valójában a nyugati minta az, amelyik természetellenes. Mikor máskor lehetne jobban kapcsolódni ehhez az ősi mintához, ha nem akkor, amikor hosszabbak a nappalok, szabad sárosnak lenni, nyakig ásni magunkat a homokba, botokkal és kövekkel és vízzel pepecselni egész nap a parton?

A gyereknek akkor a legjobb, ha nem körülötte forog a  világ [zsebró]
A gyereknek akkor a legjobb, ha nem körülötte forog a világ [zsebró]

Ha van valami, amihez a focin és a párhuzamos parkoláson kívül kibicként mindenki nagyon ért, akkor az a gyereknevelés. Természetesen nekem is megvoltak a határozott elképzeléseim a témáról, és pontosan tudtam, hogy ha majd saját gyerekem lesz, mi az, amit biztosan nem fog csinálni: átvenni az uralmat az életem felett. Aztán elérkezett a puding próbájának az ideje – ami tart immáron 13 éve –, és kiderült, hogy mint annyi minden, a gyerekkel közös élet, valamint a vele járó kihívások menedzselése elméletben sokkal egyszerűbbnek ígérkezett annál, mint amilyen a gyakorlatban. Hol rövidebb, hol hosszabb időre beköszönt a harmónia, de folyton ott a félsz, hogy vajon meddig tartható fenn és hogyan. Erre keresi a választ Michaeleen Doucleff, a Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket? című könyv szerzője is, aki a gyereknevelés ősi módszereinek felkutatásával úgy tűnik, megtalálta a megoldást. (A kötetbe ITT tudsz beleolvasni.)

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Nyomozós, utazós, kalandos - Itt a Bookline Kids nagy nyári könyvajánlója!

A nyár a nagy olvasmányok és könyves felfedezések időszaka is. De milyen könyvekre hívnák fel a figyelmet a Bookline Kids zsűritagjai, mik azok a régi és új kedvencek, amelyeket szívesen ajánlanának másoknak is? Most megmutatjuk!

...
Hírek

Náci milliárdosok, a jövő embere és a visszatérő afgán sah: 7 non-fiction könyv a nyárra

Ki mondta, hogy a strandon vagy otthon az árnyékban ejtőzve csak nyári regényeket lehet olvasni? Ha olvasmányosan megírt, izgalmas témákat körüljáró, frissen megjelent tényirodalmi köteteket választanál, ezeket ajánljuk.

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...
Nagy

Max Porter: Szeretem, amikor a semmiből előpattannak a múlt buborékjai

Max Porter angol író, A bánat egy tollas állattal szerzője. A gyászról és annak feldolgozásáról szóló nagy sikerű könyve után itthon is megjelent második regénye, a Lanny, amiben egy városi család, egy fal és az angol mitológia viszonyai szövődnek össze. A könyvei mellett a partraszálló rómaiakról, Daniel Craigről és a leereszkedő kritikusokkal is beszélgettünk vele.

Hírek
...
Hírek

Először jelenik meg egy nemrég megtalált Hemingway-novella magyarul

...
Hírek

Az irodalmi ügynökök felfüggeszthetik a munkát az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadóval

...
Hírek

Jane Austent tartják a legjobb brit szerzőnek

...
Hírek

Volodimir Vakulenko ukrán író holttestét is megtalálták egy izjumi tömegsírban

...
Hírek

Máris megfilmesítik az amerikai Nemzeti Könyvdíjat elnyert regényt

...
Könyves Advent

5 verseskötet, amivel meglepheted a szeretteidet karácsonykor

...
Könyves Advent

Gerlóczy Márton aparegénye apa nélkül maradt

...
Könyves Advent

A szólásszabadságtól a génrégészeten át az immunrendszerig: ezeket a tényirodalmi köteteket ajánljuk karácsonyra

...
Podcast

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Panodyssey

Moskát Anita: Az igazi történet az utolsó pont után kezdődik

"A fikció eszköz, amellyel a jövőt írjuk" - fogalmazza meg Moskát Anita,  a Panodyssey projekt egyik nagykövete. Műhelynaplójának második részében a fikció és a valóság viszonyáról olvashatunk, és arról, hogyan tud az ember történetek hatására cselekvőbbé válni. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

...
Zöld

Maja Lunde szerint az utolsó vadlovakra akkor is érdemes vigyázni, amikor felforr a világ

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

...
Zöld

A Föld népessége elérte a 8 milliárdot, hamarosan rádobunk egy újabb milliárdot

...
Zöld

Cinke, rigó, csuszka… - Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon!

...
Zöld

Veres Attila: Ettől kicsit könnyebb lesz

...
Zöld

Dinoszauruszokhoz ragasztották magukat az Utolsó Nemzedék klímaaktivistái

...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi: Amíg örökölt sorsunkkal nem nézünk szembe, szabad akaratunk sem lesz [PODCAST]

...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

Szerzőink

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

...
Sándor Anna

Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik

...
vl

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg