5 léleksimogató könyv a vakációra

5 léleksimogató könyv a vakációra

Az önismeret sokszor fájdalmas, mégis megúszhatatlan folyamat, és nem mindig az évközi dara a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy időt szánjunk rá. Viszont egy ráérősebb időszakban magunkról, helyzetünkről és reakcióinkról szerzett hasznos tudás beépülhet majd a hétköznapjainkba is, és segíthet abban, hogy egyre jobb döntéseket hozzunk vagy elengedjünk dolgokat. Vagy, hogy olyan életet éljünk, amiből nem kell évente egyszer szabadságra menekülni.

Összeállításunkban olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek ezekben segíthetnek.

ld | 2022. július 13. |

Lelkes Orsolya: Fenntartható hedonizmus

Lelkes orsolya
Fenntartható hedonizmus
HVG Könyvek, 2022, 328 oldal
-

Nemcsak akkor élhetünk rosszul, ha nélkülözünk, hanem akkor is, ha halmozunk. Lelkes Orsolya közgazdász és coach a boldog élet titkát keresi Fenntartható hedonizmus című könyvében. Azt a jó életet, amely sem pótcselekvésekkel, sem függőségekkel vagy túlfogyasztással nem pótolható, és amelynek alapja az, hogy saját alapszükségleteinkkel jóban legyünk. Ebből következhet az egyensúly, amiben sem magunknak, sem másnak, sem a természetnek nem ártunk. A kötet barangolás az ókori filozófia, a mai boldogságkutatás és a közgazdaságtan határmezsgyéjén. Barátságos invitálás egy párbeszéden és önismereten alapuló, virágzó életre.

Olvasd el a szerzővel készített interjúnkat:

Lelkes Orsolya: Meg lehet tanulni jól élni úgy, hogy ne ártsunk magunknak, másnak és a világnak
Lelkes Orsolya: Meg lehet tanulni jól élni úgy, hogy ne ártsunk magunknak, másnak és a világnak
Tovább olvasok

 

Lindsay C. Gibson: Érzelmileg éretlen szülők felnőtt gyerekei

Lindsay C. Gibson
Érzelmileg éretlen szülők felnőtt gyerekei
Ford. Károlyi Juli, Kulcslyuk, 2017, 251
-

Az érzelmi elhanyagoltságból adódó fájdalom épp olyan valós, mint bármelyik testi nélkülözésből adódó szenvedés. Ezt élik meg azok a gyerekek, akik érzelmileg éretlen szülők mellett nőnek fel, és ha ez a minta feldolgozatlan marad, hasonló felnőttkori kapcsolatban találják magukat. De hogyan ismerhető fel az érzelmileg éretlen szülő? Mit tehetünk, hogy megkíméljük magunkat felnőttkorban a szüleink éretlenségéből adódó fájdalomtól és frusztrációtól? Hogyan kerülhetjük el, hogy ne tekintsük alapnak az érzelmi elhanyagoltságot felnőtt, érett kapcsolatainkban, és miről ismerhető fel egy érzelmileg érett személyiség? Lindsay C. Gibson könyve ezen az úton terel végig. Vigyázat – az érintetteknek fájdalmas olvasmány lehet, az első lecke például az, hogy meg kell engedni magunkat a dühöt és a szomorúságot a gyógyulás érdekében.

 

Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza
Hogyan szeretsz?
Kulcslyuk, 2020, 348
-

Hogyha szüleinktől örökölt mintázatunk feltérképezésén túl saját szeretetnyelvünket és kötődési sebeinket is meg szeretnénk érteni, tovább léphetünk saját belső világunk feltérképezése felé Lukács Liza: Hogyan szeretsz? című könyvével. Ha már sokszor feltettük magunknak a kérdést: mi lehet az oka annak, hogy életünk során újra meg újra visszaköszönnek ugyanazok a kapcsolati nehézségek, erre a könyvre van szükségünk. 

A gyermekként kialakított kötődési mintáink alapvetően meghatározzák választásainkat és viselkedésünket. Hatással lesznek az összes fontos emberi kapcsolatunkra (a párkapcsolatainkra éppúgy, mint a szülőségünkre, a barátságainkra, az iskolai és munkakapcsolatainkra), és megalapozzák az önmagunkhoz való viszonyt is. Valójában olyan kapcsolatokat alakítunk ki, amelyekben hasonlóan érezhetjük magunkat, mint gyermekkorunkban. Ez még akkor is így van, ha nem őrzünk magunkban pozitív képet a gyermekéveinkről, sőt, akár kifejezetten fájdalmas élményeket hordozunk. Úgy fogunk szeretni, ahogy minket is szerettek.

Az ismétlődések mutatják meg nekünk kötődésünk nehezen felismerhető, tudattalanul újrajátszott elemeit. Ha megtanulunk olvasni belőlük, akkor a legnagyobb segítségünkre lesznek abban, hogy kötődési mintáink – és velük együtt kapcsolataink – pozitív irányban változzanak. Egyéni kötődéstörténetünk megismeréséhez nyújt útmutatást tehát ez a könyv, miközben új szempontok alapján vehetjük szemügyre múltbeli és jelenlegi kapcsolatainkat.

 

Máté Gábor: A test lázadása

Máté Gábor
A test lázadása - Ismerd meg a stresszbetegségeket
Open books, 2021, 387 oldal
-

A rák, a szenvedélybetegségek, sőt majd minden krónikus betegség visszavezethető a gyermekkori negatív élményekre és azok életünkre, viselkedésünkre és egészségünkre gyakorolt hatására - vallja a magyar származású világhírű tudós, dr. Máté Gábor. Az emberek testi egészsége nem független az érzelmeiktől és a lelkiállapotuktól. Ez a tudás a mai napig részét képezi a tradicionális kultúráknak, de a modern orvoslás számára sajnos annak ellenére elveszett, hogy az elmúlt évtizedek tudományos felfedezései is ezt igazolják. A test lázadása szemléletesen mutatja be, hogy milyen károkat okozhat az érzelmek elfojtása, milyen pusztítást okozhat az, ha nem vagyunk képesek kifejezni az érzelmeinket.

Dr. Máté Gábor tudományos kutatások eredményeit, páciensei példáit és saját tapasztalatait egyaránt felhasználva világítja meg, hogyan befolyásolják a korai élmények a stresszre adott reakcióinkat, és hogy miként hat a világról és más emberekről alkotott képünk az egészségünkre. Feltárja az egyre gyakoribb megbetegedések mögött álló okokat, és ráébreszt arra, hogy csak akkor szállhatunk szembe hatékonyan a stresszbetegségekkel, ha felfedezzük gyermekkorunk mélyre temetett emlékeit, valamint ezek felnőttkori következményeit. Hiszen a rák mellett számos krónikus betegség, mint például a szívinfarktus, a szklerózis multiplex vagy a cukorbetegség kiváltó oka is lehet a stressz.

Mindnyájan úgy próbálunk élni, hogy csökkentsük a minket érő stressz hatását. A test lázadása abban segíthet, hogy csökkentsük a folyamatos stresszt, melyet mi magunk hozunk létre, anélkül hogy tudatában lennénk, életünk minden egyes napján.

Dr. Máté Gábor: Ne a tüneteket kezeljük, hanem az okokat
Tovább olvasok

 

Michaeleen Doucleff: Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket?

Michaeleen Doucleff
Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket? - A gyereknevelés elfeledett ősi módszerei
Ford. Szabó Olimpia, 21. Század Kiadó, 2022, 414 oldal
-

Ki ne vágyna arra, hogy a gyerekekkel eltöltött vakáció valóban a pihenésről, és hazatérve ne a nyaralás kiheveréséről szóljon? Önálló és megbízható gyerekekre, akik nem nyúznak bennünket egész nap, mert feltalálják magukat anélkül, hogy veszélybe sodornák magukat? Emellett ne várjunk el tőlük túlontúl felnőttes, koruknak nem megfelelő viselkedést? Ebben az érzékeny egyensúlyozásban segíthet Michaeleen Doucleff könyve, amely a gyereknevelés elfeledett, ősi módszereiről szól és arról, hogy valójában a nyugati minta az, amelyik természetellenes. Mikor máskor lehetne jobban kapcsolódni ehhez az ősi mintához, ha nem akkor, amikor hosszabbak a nappalok, szabad sárosnak lenni, nyakig ásni magunkat a homokba, botokkal és kövekkel és vízzel pepecselni egész nap a parton?

A gyereknek akkor a legjobb, ha nem körülötte forog a  világ [zsebró]
A gyereknek akkor a legjobb, ha nem körülötte forog a világ [zsebró]

Ha van valami, amihez a focin és a párhuzamos parkoláson kívül kibicként mindenki nagyon ért, akkor az a gyereknevelés. Természetesen nekem is megvoltak a határozott elképzeléseim a témáról, és pontosan tudtam, hogy ha majd saját gyerekem lesz, mi az, amit biztosan nem fog csinálni: átvenni az uralmat az életem felett. Aztán elérkezett a puding próbájának az ideje – ami tart immáron 13 éve –, és kiderült, hogy mint annyi minden, a gyerekkel közös élet, valamint a vele járó kihívások menedzselése elméletben sokkal egyszerűbbnek ígérkezett annál, mint amilyen a gyakorlatban. Hol rövidebb, hol hosszabb időre beköszönt a harmónia, de folyton ott a félsz, hogy vajon meddig tartható fenn és hogyan. Erre keresi a választ Michaeleen Doucleff, a Hogyan neveljünk önálló és kedves felnőtteket? című könyv szerzője is, aki a gyereknevelés ősi módszereinek felkutatásával úgy tűnik, megtalálta a megoldást. (A kötetbe ITT tudsz beleolvasni.)

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Nyomozós, utazós, kalandos - Itt a Bookline Kids nagy nyári könyvajánlója!

A nyár a nagy olvasmányok és könyves felfedezések időszaka is. De milyen könyvekre hívnák fel a figyelmet a Bookline Kids zsűritagjai, mik azok a régi és új kedvencek, amelyeket szívesen ajánlanának másoknak is? Most megmutatjuk!

...
Hírek

Náci milliárdosok, a jövő embere és a visszatérő afgán sah: 7 non-fiction könyv a nyárra

Ki mondta, hogy a strandon vagy otthon az árnyékban ejtőzve csak nyári regényeket lehet olvasni? Ha olvasmányosan megírt, izgalmas témákat körüljáró, frissen megjelent tényirodalmi köteteket választanál, ezeket ajánljuk.

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Hírek

Komikusból hadvezér, Chaplinből Churchill – újabb Zelenszkij biográfia jelent meg

...
Hírek

Az iráni kormány szerint Rushdie magának köszönheti, ami vele történt

...
Hírek

Rushdie megtámadása után Rowlingot is halálosan megfenyegették

...
Hírek

Rangos kiadvány tárgyalja Kondor Vilmos krimijeit

...
Szórakozás

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

...
Hírek

Varázslatos kiadvány lesz Alan Rickman naplója!

...
Hírek

89 éves korában elhunyt Jean-Jacques Sempé, a Kis Nicolas illusztrátora

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

Természetesen olvasok
...
Zöld

David Attenborough: Szép lassan egyre inkább elfordultam a húsevéstől

...
Zöld

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

Ezért lenne gyógyír (szinte) minden bajunkra a négynapos munkahét

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

...
Zöld

Felejthetetlen a pillanat, amikor egy farkaskutatót elfogad a falka vezére

...
Zöld

Kim Stanley Robinson: A járványtól megtanultuk, hogyan kell gyorsan reagálni vészhelyzetben

...
Zöld

Gondoltad, hogy a felfedezés teszi ki az emberi kreativitás 97 százalékát?

...
Zöld

5 perzselő könyv hőhullámokról, forróságról és szárazságról

...
Kritika

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

Rodrigo García rendező és forgatókönyvíró megejtően személyes és letisztult memoárban mesél szülei haláláról, elengedésről, gyászról és szeretetről. A Búcsú Gabótól és Mercedestől szembenézés a Nobel-díjas apa, Gabriel García Márquez örökségével, és bepillantást enged abba is, kik voltak ők családként. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

...
Forgách Kinga

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...
Apró Annamária

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk