Nyomozós, utazós, kalandos - Itt a Bookline Kids nagy nyári könyvajánlója!
ro

Nyomozós, utazós, kalandos - Itt a Bookline Kids nagy nyári könyvajánlója!

A nyár a nagy olvasmányok és könyves felfedezések időszaka is. A Bookline Kids gyerekzsűrije után viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon milyen könyvekre hívnák fel a figyelmet a program felnőtt zsűritagjai, mik azok a régi és új kedvencek, amelyeket szívesen ajánlanának másoknak is? Éppen ezért arra kértük őket, mutassanak be nekünk egy könyvet, de sok esetben nem is egy, hanem annál sokkal több figyelemreméltó kötet került a személyes ajánlókba. Mutatjuk a Bookline Kids zsűritagjainak nagy nyári olvasmánylistáját!

Astrid Lindgren
Juharfalvi Emil
Ford.: Tótfalusi István, Móra, 2022, 86 oldal
-

Astrid Lindgren gyerekeknek szóló regényei kétségtelenül a világirodalom gyöngyszemei. Mégsem haszontalan talán időről időre emlékeztetni az új nemzedéket ezekre a remek, végtelenül humoros történetekre. Másrészről, Astrid Lindgren világában felnőni talán az egyik legnagyobb irodalmi ajándék, amit gyermekünknek adhatunk. Harisnyás Pippi és Juharfalvi Emil jólelkű csínytevők, de még inkább, igazi szabad lelkű gyerekek, akikre mindig számíthatunk. Emilből egyszer majd polgármester lesz, Pippi pedig, aki olyan erős, hogy a saját lovát is fel tudja emelni és hóna alá csapja a rablókat, minden félénk és gyámoltalan gyermek és lény gyámolítója.

Ez a szerző(k) helye
Ronja, a rabló lánya
Ford.: Tótfalusi István, Móra, 2022, 204 oldal
-

A mi családunk akkor szeretett bele ebbe a világba, mikor a fiam 4-5 éves volt és megnyugtatok minden szülőt, soha nem jutott eszébe a fejére húzni a levesestálat vagy a zászlópóznára felvonni a barátait, hogy ellássanak a szomszéd faluig. A tanító néninek sem mondta, hogy holnap már nem jön iskolába, mert nem neki való ez (sajnos…). Emil kalandjait a dél-svédországi Macskaháj tanyán több köteten át élvezhetjük, sírva és nevetve, időnként meghatva a gyermeki tiszta lélek galibákat halmozó megnyilvánulásaitól. Ha végeztünk, sebaj, mert vár ránk Harisnyás Pippi világa, Annikával és Tomival, a két ártatlan svéd gyermekkel. Ők egyszer még világkörüli hajóútra is elindulnak, hogy meglátogassák Pippi apukáját, aki épp törzsfőnök egy távoli szigeten. De ki ne felejtsük Háztetey Károly, a repülő bácsika vicces történeteit sem, aki Öcsi titkos barátja, a negyedik emeleten. A nagyobbak Ronja, a rabló lánya középkori kalandos történetével folytathatják az önálló olvasást, majd vár rájuk Kalle, a 13 éves mesterdetektív és csapata izgalmas nyomozó trilógiája. Aki pedig eddig eljut, az a többi művet magától is felkutatja garantáltan. Mindenkit biztosíthatok tehát, hogy Astrid Lindgrennel felnőni tényleg egyenlő a boldog gyermekkorral, így könyveit jó szívvel ajánlom minden lánynak és fiúnak, szüleiknek és nagyszüleiknek egyaránt! (Bényei Judit)

Matt Whyman
Our Planet - Bolygónk csodái
Ford.: Kallai Nóra, Manó Könyvek, 2020, 93 oldal
-

Az Our Planet könyvet minden gyereknek és felnőttnek el kellene olvasnia. Fogalmunk sincs, milyen csodálatos hely is a bolygónk és valószínűleg arról sem, hogy mi történik vele pontosan. Érdekes, lényegretörő leírások, gyönyörű képekkel és illusztrációkkal. Már önmagában, David Attenborough előszava miatt érdemes megvenni. (Priger Inez)

Holden Rose
A harmadik
Főnix Könyvműhely, 2014, 132 oldal
-

A nyár a legjobb lehetőség megszerettetni a fiatalokkal az olvasást. Én erre egy rövid, de mégis izgalmas, szuper illusztrációkkal tűzdelt nyomozós történetet ajánlanék: a Howard Matheu különös esetei sorozat első részét, A harmadikat. Bár furán hangzik, de a végén mindenre fény derül. Nyári tábor, gyanúsítottak, nyomozócsapat? Szerintem minden alsós élvezni fogja Howard és barátai kalandjait. (Mutier Uszáma)

-

Petra Mathers író-illusztrátor két könyvét szeretném ajánlani a nyárra. A Lottie’s New Beach Towel és a Dodo Gets Married csak kettő azok közül a könyvek közül, amelyeket az alkotó sorozatából most éppen említenék. Lottie egy tyúk és a barátja egy kacsa (Herbie); egyszerre vicces és érzelemgazdag történeteiket a felnőttek és a gyerekek is egyaránt fogják élvezni, ezt garantálom. Sajnos idáig nem találtam meg őket magyar nyelven, de eredeti nyelvén (angol) talán még szórakoztatóbb olvasni. A gyönyörű illusztrációkkal ábrázolt történetek a nyári tengerparton zajlanak. Olyan történetek ezek, amikbe jó belesimulni, és könnyen azonosulunk a szerethető karakterekkel. A könyvek vékonyak, a történetek pont olyan hosszúságúak, amire szükség van egy meleg nyári délutánon. A képeket nézegetni pedig plusz ámulat. Én alig vártam, hogy megszerezzem a következő darabjait a sorozatnak. (Magyarósi Éva)

Schmal Róza
Nagy folyók haragja II. - A Varad könyve
Lampion, 2022, 481 oldal
-

Egy ideje készültem már rá, hogy belevetem magam ebbe az új magyar fantasybe, de csak azután szántam rá magam, miután a kamasz fiam néhány hét alatt kivégezte mind a két kötetet. Én ugyan még csak az elején járok, de már most kijelenthetem, hogy aki egy okos és alaposan kidolgozott, lassan építkező, mégis az elejétől izgalmas történetre vágyik, bátran vágjon bele ebbe a kissé Trónok harcára emlékeztető sorozatba. Már az első regény lapjain fantáziadús tájak és népek elevenednek meg előttünk, mint például a hegyrágók, akik titokzatos módon vájják a sziklába otthonaikat. Az első kötet legnagyobb erénye mégis a fondorlatos diplomáciai harcok, illetve életutak leírása. A szöveg szépirodalmi igénnyel íródott, különösen finom fejezet lezárásokkal. A tervek szerint a sorozatból trilógia lesz, idén jelent meg a második kötete. (M. Kácsor Zoltán)

Milos Macourek és Adolf Born
Matyi és Sári nyaral
Ford: Kocsis Péter, Pozsonyi Pagony, 2015, 148 oldal
-

A kedvencem a Matyi és Sári sorozat. Isteni, édes és vicces történetek az egy házban lakó és egy osztályba járó két gyerekről, akik egy telefonkagyló segítségével bármire képesek. Bármire.

Gerald Durrell
Léghajóval a világ körül / Léghajóval a dinoszauruszok földjén
Ford.: Barabás András, Európa Könyvkiadó, 2022, 249 oldal
-

Gyerekkoromból pedig a Léghajóval a világ körül. Nemrég elolvastam a gyerekeimnek is, minden mondatra emlékeztem, most is érzem a léghajó illatát, tapintását, előttem vannak belőle az állatok, megölelgetném Gerry bácsit. Ha újra gyerek lehetnék. De felnőttként is szívesen utaznék vele. Vinném magammal a gyerekeimet is. (Szél Dávid)

Lénárt Krisztina
Offline
Katica Könyvműhely, 2018, 93 oldal
-

Amikor könyvet olvasok, könyvtárpedagógia-tanárként már arra gondolok, hogy kinek is tudnám ajánlani. Olvasóvá nevelés szempontjából nagyon nehéz korosztályt szólít meg Lénárt Krisztina Offline - Kalandra kattanva című könyve. Talán így tanév végén, kicsit felszabadultabban, esetleg a könyv elolvasása után bizakodóbban lehet ehhez a témához hozzáállni. A történet szerint Kutas Kende tanulmányi eredménye miatt a Denevérvilág táborba kerül nyáron. Hogy mi vár itt rá? Érdekes dolgok. Ha nem ment valami a tanévben, olvasás, helyesírás, nem volt kész a házi, írd rá egy cetlire és tűzbe vele. Helyette új tanulási technikák, kalandok várják. A tábor végén pedig egy nagyobb önbizalommal rendelkező, magára találó főhős. Adhat ez a könyv biztatást, új tanulási technikákat, kikapcsolódást, és nem utolsó sorban azt az élményt, hogy másnak is van hasonló problémája, és lehet rá megoldás.

Terri Libenson
Láthatatlan Emmie
Ford.: Bozai Ágota, Maxim Könyvkiadó, 2018, 192 oldal
-

Mindenki ismer láthatatlan Emmie-ket, akik észrevétlenek a suliban, ám szeretnének népszerűek, a dolgok sűrűjében lenni. A főhőssel sokáig nem történnek különleges dolgok, ám egy levél mindent megváltoztat. Titkon szerelmes egy fiúba, ezt leírja egy levélben, majd azonmód elhagyja ezt a levelet. Hogyan kerül ki ebből a helyzetből? Katie segítségével, meglepő befejezéssel. Könnyed képregénystílus, komoly mondanivó!

M. Kácsor Zoltán
Totó, az óvoda tűzoltója
Lampion Könyvek, 2022, 40 oldal
-

Melyik óvodás ne ismerné a Garázs bagázs sorozatot? Az unokámmal képesek vagyunk minden utcán látott garázsbeli jármű után elmesélni a hozzá kapcsolódó történetet. Most megjelent nagy kedvenc M. Kácsor Zoltántól a Totó, az óvoda tűzoltója: Totót a nyugdíjas tűzoltóautót még az ovis gyereknapon is a rend, fegyelem, segítőkészség vezérli. Mindent megmutat, még a kitüntetéseit is, ám el kell indulnia riasztásra. Természetesen olvasás közben leriasztjuk, szirénázunk, ahogy kell. Megerősítést kapunk, hogy a tűz nem játék… Bobcat pedig a történet végére nyugton marad… (ragad). Ezek a könyvek játékosan, humorosan rengeteget tanítanak! (Bánfi Csilla)