A Disney-titok – Tanulj a vállalatvezetés nagymesterétől!

A Disney-titok – Tanulj a vállalatvezetés nagymesterétől!

Walt Disney a a huszadik század egyik legnagyobb újítója és kreatív gondolkodója volt. Az első színes rajzfilm készítőjének, Disneyland megálmodójának roppant alkotóereje, minden akadályt leküzdő kitartása és sikerei még napjainkban is példaértékűek, a cégvezetési stratégiájáról nem is beszélve. Ennek titkaiba enged bepillantás Pat Williams könyve, ami a kisvállakozótól kezdve a multinacionális cég csúcsmenedzseréig számos tanulságot tartogat. Mutatunk belőle egy részletet!

Könyves Magazin | 2021. május 14. |

A kötetet jegyző Pat Williams akkor kezdte el tanulmányozni a Disney-vezér életét és cégirányítási módszereit, amikor az Orlando Magic nevű kosárlabdacsapat alapításával bízták meg. Mivel Walt Disney-hez hasonlóan ő is nagy ívű célokat tűzött ki maga elé - hiszen a semmiből, egy álomból kiindulva kellett létrehoznia a formációt -, felismerte, hogy Walt példáját követve arathat sikert. És ez így is lett.

Walt Disney cégirányítási kvalitásait elemezve Pat Williams hét olyan vezetői személyi­ségjegyet azonosított, amelyekre minden igazán sikeres cégvezetőnek szüksége van. A korábban ismeretlen Walt Disney-anekdoták és az üzleti célok megvalósításának pragmatikus módszerei révén könnyen elsajátíthatók és hatékonyan kamatoztathatók bármely területen.

Pat Williams
A Disney-titok – Tanulj a vállalatvezetés nagymesterétől!
Ford.: Takács Zoltán, Alexandra Kiadó, 2021, 240 oldal
-

Pat Williams: A Disney titok – Tanulj a vállalatvezetés nagymesterétől!

A Los Angeles Times egyik 1953. júliusi számában Hedda Hopper így írt: „Az unokám, Joan minden karácsonykor egy különleges játékválogatást kap ajándékba bizonyos Walt Disney úrtól. Noha mindig örült a meglepetésnek, rendszeresen fejtörést is okozott neki. Egészen mostanáig nem nagyon látott rendes filmet – az első egyébként a Pán Péter volt –, így számára Walt afféle rejtélyes, távoli Mikulás volt. Mivel őt személyesen soha nem lehetett látni, az unokám gyanút fogott, és feltette nekem a kérdést: »Tényleg létezik Walt Disney?«”

Igen, Joan, tényleg létezett Walt Disney, és a gyerekek szolgálatában élt.

Sokszínű személyiségének egyik legkevésbé feltérképezett oldala a gyerekek iránti elkötelezettsége. Sűrű programjai ellenére mindig szakított időt, hogy egy kedves gesztussal kifejezze törődését. A többi cégvezetővel ellentétben, akik többnyire nagy feneket kerítenek „karitatív” cselekedeteiknek, Walt egyáltalán nem akart hírverést. A gyerekek felé tett jó cselekedetek egyenesen szolgálatra termett szívéből jöttek.

1955 júniusában, amikor Disneyland nyitónapja egyre közeledett, ám az építkezés még távolról sem ért véget, Walt levelet kapott egy, az Egyesült Államok keleti részén élő anyától. Hétéves fia leukémiában szenvedett, és két utolsó kívánsága volt. Az első, hogy találkozzon Pinky Leevel, a gyerekműsorok közkedvelt házigazdájával (a bő nadrágos rajzfilmfigurával, akinek ez volt a szavajárása: „Óóóó, hogy mennyire feldühítesz!”), a másik, hogy felüljön a Santa Fe és Disneyland vasútra, aminek építését a Disneyland című tévéműsorban látta. A család már úton volt Kaliforniába, amikor a levél megérkezett a stúdióba.

Los Angelesbe érvén az anya telefonált a stúdióba, és Walt titkárnője arra kérte, hogy szombat délelőtt jöjjenek el Disneylandbe.

Walt a parkolóban várta őket. Lehajolt a kisfiúhoz, és így szólt hozzá: „Szóval meg akarod nézni a vonatomat. Akkor hát rajta, induljunk!” Karjába vette a gyereket, és elindultak az állomás felé. Együtt nézték, amint a darukkal leemelik az új vasúti kocsikat a kamionokról, és a sínekre helyezik. Mihelyt összekapcsolták őket, a masiniszta elkezdte felfűteni a kazánt. Aztán Walt a fiúval beült a mozdonyvezető mellé, és minden egyes látványosságot megmutatott neki. A vonatutat követően Walt az autójához ment, és egy csomaggal tért vissza – az éppen megjelent Susi és Tekergő című filmből készült eredeti, aranykeretbe foglalt animációval. Walt a gyerek kezébe nyomta az ajándékot, és a szülőkhöz fordult: „Megnéztük a helyet. Tetszett neki a vonatom.”

Miután a család távozott, Walt utasította embereit: „Egy szót se a sajtónak!” Bár elég sokan szemtanúi voltak, amint felettesük teljesíti a halálos beteg kisfiú egyik utolsó kívánságát, életük végéig nem beszéltek róla. Néhány évvel Walt halála után Bob Jani – a különleges események első nagymestere (egyben a Main Street-i elektronikus felvonulás szülőatyja) mesélte el a történetet Walt életrajzírójának, Bob Thomasnak.

1966 november elején Walt és Lillian – családtagok és munkatársak kíséretében – a Virginia állambeli Williamsburgbe érkeztek, az Amerikai Erdészeti Szövetség éves konferenciájára,

ahol természetfilmjeiért és az élővilág iránti szeretetéért díjat kívántak adományozni Waltnak.

Az esemény afféle Disney-filmfesztivál is volt, amin bemutatták a Bambit, a Donald kacsa és a Csipet csapat mókusai főszereplésével készült Téli készletet, a Yellowstone Cubs élőfilmes vígjátékot, valamint és a Fire Called Jeremiah-t, mely egy erdőtűznél bevetett tűzoltóról szól. Waltot ekkor már komoly fájdalmak kínozták az egyelőre nem diagnosztizált rákbetegségből eredően. Kíséretével együtt Williamsburg híres éttermében, a King’s Arms Tavernben evett. Miközben az óriási asztal köré telepedtek, az egyik fiatal, a polgárháborús korszakot megidéző öltözékben feszítő pincér Ken Lounsberyként mutatkozott be neki. A Disney-vezér azonnal felismerte John Lounsbery, a „Disney-kilencek” egyikének fiát. Kisfiúként számtalanszor járt Walt Carolwood Drive-on található otthonában, és ült a kertben pöfögő kisvonaton. Nyaranta a burbanki stúdióban dolgozott. Walt a feleségéhez fordulva így szólt: „Nézd, Lillian, Kenny az. Johnny fia!” Ken Lounsbery azért dolgozott a King’s Armsban, mert a közeli College of William and Mary főiskola hallgatója volt. Sosem felejtette el, Walt mennyire megörült neki aznap este.

Az egyik titkárnője, Lucille Martin Walt életének utolsó hónapjaiban értesült a szomorú hírről. Évekkel később, telefonos interjú keretében így idézte ezt fel: „Walt többnyire elég rosszul érezte magát. Aggasztotta az egészségi állapota, valamint az is, hogy alakul cége részvényárfolyama, ha valami történik vele. Jövőbeli projektjei, az EPCOT és a CalArts miatt is nyugtalan volt, a körülötte lévő emberek sorsa iránt nem kevésbé.

Ő volt az egyik legkedvesebb ember, akit ismertem.

Amikor 1965-ben elkezdtem dolgozni neki, egyedül neveltem két kisgyermekemet. Mindig érdeklődött róluk. Egyik nap ott ültünk hármasban az irodájában, egy másik titkárnő, Tommie Wilck társaságában. Amikor épp indulni készült, így szólt: »Sokszor attól félek, be fogom dobni a törülközőt.« Aztán elmosolyodott, és hozzátette: »De Lucille-nek és a lányainak szüksége van rám.« Nagyra értékeltem ezt a gesztust. Néhány nappal később már kórházban volt. Walt nagyon sokat törődött a fiatalokkal, az álmaikkal és a jövőjükkel. Reményt és bátorságot adott a jövő nemzedékeinek. Egyszer ezt mondta: »A mai fiatalságnak üzenem, hogy higgyenek a jövőben, a világ egyre jobb hely lesz, még mindig rengeteg a lehetőség. Amikor gyerek voltam, én is azt hittem, már túl késő ahhoz, hogy valami jó dolgot hozzak létre.«”

Walt Disney jórészt azért tett jót, mert olyan vezető volt, aki szolgált, és olyan szolgáló volt, aki vezetett.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Jacinda Ardern – Az új korszak vezetője

A világ legfiatalabb női politikai vezetője, akinél valóban megfér egymás mellett a család és a karrier. Egy politikus, aki világszerte százmillióknak ad reményt a terrorizmus, a szélsőségek és a klímaváltozás elleni harcban. Olvass bele Madeleine Chapman Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnökről szóló könyvébe.

...
Beleolvasó

Szekérrobbantás, rénszarvasos futóverseny, végtelenített fiesta – Európa legismertebb, legrégebbi vagy épp legbizarrabb fesztiváljai

Bakancslista – Európai fesztiválok a kultúra világában elmerülve nagyszerű tanácsokat ad ahhoz, hogyan vágjunk neki feltérképezni kontinensünk izgalmas úti céljait: a portugáliai Óbidos középkori piacától a London–Brighton veterán autók versenyén át a Palio di Sienáig (sienai lovasverseny); és sok-sok további rendezvényt, például a mohácsi busójárást, a baszkföldi dobfesztivált, a korzikai sajtvásárt vagy a valenciai Virágok Harcát. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Beleolvasó

54 000 év genetikai öröksége

Karin Bojs elhatározta, hogy a DNS-elemzések segítségével az őskori emberekkel való rokonságát fogja feltárni. A kőkorszaktól egészen napjainkig ívelő munkájában elénk tárja azokat az összefüggéseket, amelyek a töredékeket átfogó és izgalmas képpé olvasztják egybe – az európai emberek genetikai örökségének történetévé. Olvass bele!

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

Hírek
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Hírek

Komikusból hadvezér, Chaplinből Churchill – újabb Zelenszkij biográfia jelent meg

...
Hírek

Az iráni kormány szerint Rushdie magának köszönheti, ami vele történt

...
Hírek

Rushdie megtámadása után Rowlingot is halálosan megfenyegették

...
Hírek

Rangos kiadvány tárgyalja Kondor Vilmos krimijeit

...
Szórakozás

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

...
Hírek

Varázslatos kiadvány lesz Alan Rickman naplója!

...
Hírek

89 éves korában elhunyt Jean-Jacques Sempé, a Kis Nicolas illusztrátora

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Kritika

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

Rodrigo García rendező és forgatókönyvíró megejtően személyes és letisztult memoárban mesél szülei haláláról, elengedésről, gyászról és szeretetről. A Búcsú Gabótól és Mercedestől szembenézés a Nobel-díjas apa, Gabriel García Márquez örökségével, és bepillantást enged abba is, kik voltak ők családként. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

...
Forgách Kinga

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...
Apró Annamária

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...