Marton Krisztián: A legszebb barátságok igazi túlélők [Alkotótárs]

Marton Krisztián: A legszebb barátságok igazi túlélők [Alkotótárs]

sa |

A Mastercard - Alkotótárs negyedik pályázatán az első tízbe jutott a Bőgőmasina szerzője, Marton Krisztián is. Interjúnkban mesél az elsőkönyves szorongásairól, a barátságok erejéről és az őt megihlető olvasmányairól.

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra 63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Marton Krisztián mesél az alkotófolyamatról.

Olvasd el a többi döntős válaszait is: Horváth Imre OlivérBánkövi Dorottya.

Marton Krisztián
Bőgőmasina
Leányvállalat, 2023, 316 oldal
-

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

A Bőgőmasina tavaly ősszel jelent meg, nyáron már nagyon izgatott voltam, és mivel erősen önéletrajzi regény, tartottam a fogadtatásától.

Féltem, hogy elítélnek majd az emberek, hogy bagatellizálják vagy kinevetik a sebeimet,

és sok szorongást okozott az is, hogy vajon hogyan fogadja majd a könyvet a közvetlen környezetem. Ehhez képest mindkét helyről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, aminek nagyon örülök. Nehezebb elszakadni ettől a könyvtől, mint gondoltam, egyrészt mert még sok tervem van vele, másrészt mert még mindig nagyon új az egész nekem, és mégiscsak az életemről szól. 

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Ahogy nyomdába ment a Bőgőmasina, nagy űr maradt utána. Érzelmileg, mentálisan nagyon kimerítő volt a traumáimat kapirgálni egy éven keresztül, mégis életem egyik legszebb éve volt, élveztem és nagyon értékeltem, hogy megadatott, hogy megírjam azt a regényt. Szóval nagyon hiányzott az írás, erőm viszont nem volt azonnal hozzá, és attól is féltem, hogy visszakerülök a startmezőhöz. Egy hónap után viszont már nem bírtam tovább, és egyik reggel elkezdtem kísérletezgetni pár témával, amik régóta foglalkoztattak. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ezúttal is az életem – ugyan egy másik szelete – szolgál alapanyagul.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Amikor az első könyvön dolgoztam, azt hittem, a második már könnyebb lesz, de most úgy gondolom, hogy biztos csak a harmadiknál kezdődik ez, ha egyáltalán. 

Szerintem tipikusan második-könyves szorongás, hogy mi van, ha csak egy könyv volt bennem?

Ezt én is érzem néha, de újabban leginkább kíváncsiság van bennem, mert egy csomó dolgot én is most fogok magamban felfedezni, például, hogy mi a különbség az első regényem elbeszélőjének a hangja és az én írói hangom között. Az egyik legfontosabb tapasztalatom, hogy bízhatok a saját döntéseimben is, és hogy nem szabad sietni, muszáj pihentetni néha az anyagot, és időnként el kell távolodni tőle egy picit. 

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?

A Soha jobban legfőbb témája a barátság. Középpontjában egy olyan baráti társaság áll, ami a főhősök számára nemrég még egyet jelentett a családdal, ám ahogy harmincon túl szép lassan mindenki saját családot alapít, értelemszerűen máshova kerülnek a prioritások a karakterek életében. Meglazulnak a legszorosabb kötelékek is, vagy épp ellenkezőleg: a hasonló élethelyzet szorosabbra fűz korábban laza kötelékeket.

A regény ezekre a dinamikaváltozásokra fókuszál, miközben főhősei kapaszkodnak valamibe, ami már elmúlófélben van, legyen az a fiatalságuk vagy a kihűlt barátságuk. Utóbbiba, ha szerencsések, még bármikor életet lehelhetnek, mert pont ez annyira varázslatos a barátságokban: 

a legszebbek igazi túlélők.

Rugalmasak, sokoldalúak, képesek megújulni, de elvannak kis öntözéssel is. 

Volt-e olyan első könyv más szerzőtől, amit nagyon szerettél? Ha igen, mi tetszett benne?

Halász Rita Mély levegője óriási hatással volt rám, épp olyan élethelyzetben voltam, hogy a témája is nagyon rezonált velem, rengeteg erőt merítettem abból a történetből. Az elbeszélésmód pedig azonnal magával ragadott, le se tudtam tenni a regényt. Nagyon kiforrott munkának tartottam, meg is lepődtem, hogy első könyv. 

Volt-e olyan szerző, akinek elsőre nem tetszett egy könyve, de adtál neki egy második esélyt, és akkor működött?

Sally Rooneytól a Baráti beszélgetések nem csúszott elsőre, pedig addigra már olvastam a két másik könyvét. Talán épp azért nem működött első nekifutásra, mert már láttam, hogy tud jobbat is. Viszont lenyűgözőnek találtam már ebben a könyvében is, hogy 

miként csinál szexi polaroidokat a szürke hétköznapiságból. 

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Horváth Imre Olivér: Jobban szeretek dolgozni valamin, mint elkészülni vele [Alkotótárs]

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra  63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Horváth Imre Olivér mesél az alkotófolyamatról.

...
Alkotótárs

Bánkövi Dorottya: Eljutottam a fikció birodalmába, ahol szabaddá váltam a megszólalásra [Alkotótárs]

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra  63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Bánkövi Dorottya mesél az alkotófolyamatról.

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

Közülük kerül ki a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj két győztese, akik fejenként 3-3 millió forintot kapnak hogy csak az írással foglalkozhassanak. A díjakat a Tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át májusban. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!