Marton Krisztián: A legszebb barátságok igazi túlélők [Alkotótárs]

Marton Krisztián: A legszebb barátságok igazi túlélők [Alkotótárs]

sa |

A Mastercard - Alkotótárs negyedik pályázatán az első tízbe jutott a Bőgőmasina szerzője, Marton Krisztián is. Interjúnkban mesél az elsőkönyves szorongásairól, a barátságok erejéről és az őt megihlető olvasmányairól.

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra 63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Marton Krisztián mesél az alkotófolyamatról.

Olvasd el a többi döntős válaszait is: Horváth Imre OlivérBánkövi Dorottya.

Marton Krisztián
Bőgőmasina
Leányvállalat, 2023, 316 oldal
-

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

A Bőgőmasina tavaly ősszel jelent meg, nyáron már nagyon izgatott voltam, és mivel erősen önéletrajzi regény, tartottam a fogadtatásától.

Féltem, hogy elítélnek majd az emberek, hogy bagatellizálják vagy kinevetik a sebeimet,

és sok szorongást okozott az is, hogy vajon hogyan fogadja majd a könyvet a közvetlen környezetem. Ehhez képest mindkét helyről nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, aminek nagyon örülök. Nehezebb elszakadni ettől a könyvtől, mint gondoltam, egyrészt mert még sok tervem van vele, másrészt mert még mindig nagyon új az egész nekem, és mégiscsak az életemről szól. 

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Ahogy nyomdába ment a Bőgőmasina, nagy űr maradt utána. Érzelmileg, mentálisan nagyon kimerítő volt a traumáimat kapirgálni egy éven keresztül, mégis életem egyik legszebb éve volt, élveztem és nagyon értékeltem, hogy megadatott, hogy megírjam azt a regényt. Szóval nagyon hiányzott az írás, erőm viszont nem volt azonnal hozzá, és attól is féltem, hogy visszakerülök a startmezőhöz. Egy hónap után viszont már nem bírtam tovább, és egyik reggel elkezdtem kísérletezgetni pár témával, amik régóta foglalkoztattak. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ezúttal is az életem – ugyan egy másik szelete – szolgál alapanyagul.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Amikor az első könyvön dolgoztam, azt hittem, a második már könnyebb lesz, de most úgy gondolom, hogy biztos csak a harmadiknál kezdődik ez, ha egyáltalán. 

Szerintem tipikusan második-könyves szorongás, hogy mi van, ha csak egy könyv volt bennem?

Ezt én is érzem néha, de újabban leginkább kíváncsiság van bennem, mert egy csomó dolgot én is most fogok magamban felfedezni, például, hogy mi a különbség az első regényem elbeszélőjének a hangja és az én írói hangom között. Az egyik legfontosabb tapasztalatom, hogy bízhatok a saját döntéseimben is, és hogy nem szabad sietni, muszáj pihentetni néha az anyagot, és időnként el kell távolodni tőle egy picit. 

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?

A Soha jobban legfőbb témája a barátság. Középpontjában egy olyan baráti társaság áll, ami a főhősök számára nemrég még egyet jelentett a családdal, ám ahogy harmincon túl szép lassan mindenki saját családot alapít, értelemszerűen máshova kerülnek a prioritások a karakterek életében. Meglazulnak a legszorosabb kötelékek is, vagy épp ellenkezőleg: a hasonló élethelyzet szorosabbra fűz korábban laza kötelékeket.

A regény ezekre a dinamikaváltozásokra fókuszál, miközben főhősei kapaszkodnak valamibe, ami már elmúlófélben van, legyen az a fiatalságuk vagy a kihűlt barátságuk. Utóbbiba, ha szerencsések, még bármikor életet lehelhetnek, mert pont ez annyira varázslatos a barátságokban: 

a legszebbek igazi túlélők.

Rugalmasak, sokoldalúak, képesek megújulni, de elvannak kis öntözéssel is. 

Volt-e olyan első könyv más szerzőtől, amit nagyon szerettél? Ha igen, mi tetszett benne?

Halász Rita Mély levegője óriási hatással volt rám, épp olyan élethelyzetben voltam, hogy a témája is nagyon rezonált velem, rengeteg erőt merítettem abból a történetből. Az elbeszélésmód pedig azonnal magával ragadott, le se tudtam tenni a regényt. Nagyon kiforrott munkának tartottam, meg is lepődtem, hogy első könyv. 

Volt-e olyan szerző, akinek elsőre nem tetszett egy könyve, de adtál neki egy második esélyt, és akkor működött?

Sally Rooneytól a Baráti beszélgetések nem csúszott elsőre, pedig addigra már olvastam a két másik könyvét. Talán épp azért nem működött első nekifutásra, mert már láttam, hogy tud jobbat is. Viszont lenyűgözőnek találtam már ebben a könyvében is, hogy 

miként csinál szexi polaroidokat a szürke hétköznapiságból. 

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Horváth Imre Olivér: Jobban szeretek dolgozni valamin, mint elkészülni vele [Alkotótárs]

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra  63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Horváth Imre Olivér mesél az alkotófolyamatról.

...
Alkotótárs

Bánkövi Dorottya: Eljutottam a fikció birodalmába, ahol szabaddá váltam a megszólalásra [Alkotótárs]

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra  63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Bánkövi Dorottya mesél az alkotófolyamatról.

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

Közülük kerül ki a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj két győztese, akik fejenként 3-3 millió forintot kapnak hogy csak az írással foglalkozhassanak. A díjakat a Tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át májusban. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

...
Zöld

Szobor készült az ausztrál középiskola könyvtárában őrzött múmia vonásairól

...
Zöld

3 pszichológiai könyv, ha szeretnéd jobban érteni a gyerekedet

...
Zöld

9 személyiségtípus, akiből toxikus barát lehet

...
Zöld

Hogyan fejlesztheted a gyereked érzelmi intelligenciáját? Olvass bele Dr. John Gottman könyvébe!

...
Zöld

Clara autizmussal él, de ezt nőként megtudnia pokoljárás volt. Olvass bele a könyvébe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Nobel-díjas Alice Munro a lefojtott feszültségek finomtollú írója volt

Portrécikkünkben arra keressük a választ, miért volt a hétfőn elhunyt Alice Munro a novellairodalom egyik legnagyobb alakja, egyben az emberi lélek apró rezdüléseinek legegyedibb krónikása.

...
Kritika

10 éve rabolta el a Boko Haram az iskolás lányokat, most regényt írtak róluk

Adaobi Tricia Nwaubani nigériai író a Boko Haram által elrabolt lányokról írt regényt A baobab árnyékában címmel. A felvillanó pillanatképekből szőtt történet megrendítő érzékletességgel mutatja be egy iskoláslány elfogatását, rabságát és szabadulását. 



...
Nagy

Bánhidi Lilla: Egy kávé belefér

„A Kerepesi út szélén várakozott. Rázta a hideg. Az aszfalt nedves volt, nemrég eshetett.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Podcast

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

A világ legfejlettebb demokráciájáról tudósít új albumában drMáriás, aki soha nem akart politikával foglalkozni. Hallgassátok meg a Könyves Magazin podcastját! 

Szerzőink

...
ki

Bukowski tényleg náciszimpatizáns volt, vagy csak a hecc kedvéért híresztelte ezt magáról?

...
Kolozsi Orsolya

Láng Zsolt: Akkor beszélünk véletlenről, ha az elkerülhetetlent akarjuk megfogalmazni

...
Vass Norbert

Márquez monoklija és más irodalmi balhék

Olvass!
...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

...
Beleolvasó

Háy János új regényének 8 milliárd ember a szereplője – Olvass bele!

Háy János új regényének szereplői közt találsz két töritanárt, három színésznőt, három magyartanárnőt, két pszichológust, egy sátoraljaújhelyi könyvtárost és magát az elbeszélőt is, meg persze egy csomó aranyos kis háziállatot. Olvass bele!