Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Már nem tudom úgy élni az életemet, hogy az írás ne legyen benne

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Már nem tudom úgy élni az életemet, hogy az írás ne legyen benne

Az Ezt senki sem mondta! podcast epizódjaiban alkotó szülők osztják meg tapasztalataikat a szülővé válás örömeiről és kihívásairól, valamint a gyermekvállalás és az alkotás kapcsolatáról. A hetedik epizódban Halász Ritát hallhattuk.

Könyves Magazin | 2024. április 25. |

A podcast legújabb vendége Halász Rita volt, aki Mély levegő című regényével három éve elnyerte a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az epizódban volt szó a megtartó közösségek fontosságáról, a várandósság és az írás csodáinak együttes megéléséről, valamint Halász új könyvéről is. (A sorozat korábbi epizódjainak beszélgetéseit is meghallgathatod, Tompa Andreáét itt, Tóth Krisztináét itt, Nádasdy Ádámét itt, Oltai Katáét itt, Dr. Benkovics Júliáét itt, Szabó T. Annáét és Dragomán Györgyét pedig itt találod.)

 

Akkor ezt csinálni kell

A korábban művészettörténészként dolgozó Halász Ritát az évek során sok minden érdekelte: a kerámiák, a festés, a tánc… és persze az írás. „Aztán valahogy szépen letisztult, és maradt az írás” – mesélte a podcast elején Ott Annának. Halász itt kiemelte, milyen fontos volt, hogy a szépírás egy megtartó közegbe juttatta: az életének ezt az új fejezetét ennek köszönhetően egyfajta megérkezésként élhette át.

Arról is beszámolt, milyen élmény volt, mikor először jelent meg írása.

„Döbbenetes eufóriát éreztem. Hogy igen, ott a szövegem”

– emlékezett vissza, majd hozzátette: „Utána viszont rögtön arra gondoltam, hogy tudod mit, akkor ezt csinálni kell. Tehát, hogy nem lehet hosszan örömködni; írni kell.”

Jó, de akkor hogy tudok írni?

Halász két kislánya óvodáskorú volt, mikor írni kezdett – a Mély levegő megjelenése óta azonban született egy kisfia is. „Ő már beleszületett abba, hogy az anyukája egy író. Így gondolok magamra, és így szeretnék élni. Benne van a fejemben még négy regény, amit meg szeretnék írni” – mesélt az életében beállt változásról. „Az írás nem lett kevésbé fontos azáltal, hogy várandós lettem. Kicsit furcsa is volt, hogy hatalmas boldogságot éreztem, de közben mindig azon gondolkoztam, hogy jó, de akkor hogyan tudok írni?”

Halász azt is megosztotta az epizódban, hogy mantrák segítségével képes egy kisgyerek mellett is dolgozni. „Az egyik ilyen mantra:

ha a kisfiam alszik, én írok.

Ez azért fontos, mert amíg nem mondtam magamnak, mi történt? Elaludt a kisbabám, és én egyből arra gondoltam, hogy mennyi mindent lehet most csinálni! Olvashatok vagy csak nézhetek magam elé, kiülhetek az erkélyre, napozhatok, ehetek, elmehetek a WC-re…  Enyém a világ! És erre azt kellett mondanom, hogy nem: mert különben nem fog elkészülni a könyv.”

Szent József csúcs ember lehetett

Az epizód végén szóba került Halász készülő regénye. Az író elárulta, hogy a könyv központjában egy középkorú házaspár áll, akik kénytelenek elfogadni, hogy nem lehet gyerekük. Halász az ő történetüket a Bibliával is összeköti: a könyvben jelentős szerepet kap Mária és József alakja is.

„A művészettörténetben mindig azt látom, hogy ez a szegény József, ez olyan kis mellékszereplő. Ott van Mária, ott van a Kisjézus, József pedig valahol a háttérben alszik. Valahogy azt érzem, nem adják meg neki a kellő tiszteletet, pedig szerintem egy csúcs ember lehetett. Azt hiszem, ebből indultam ki, ezért szerettem volna az ő alakjával foglalkozni” – magyarázta.

A beszélgetést megtalálod a Könyves Magazin podcast csatornáján.

Ha megosztanád gondolataid, kérdéseid, tapaszalataid, történeted a podcast sorozatban felmerülő témákkal kapcsolatban, írj nekünk az eztsenkinemmondta@konyvesmagazin.hu e-mail címre! 

Családi ügyekben is legyünk biztosak a dolgunkban! A sorozat főtámogatója az Alfa Biztosító.

Támogatott tartalom.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.

...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

Az Ez senki nem mondta! a gyerekvállalás és az alkotás kapcsolatáról szól. A podcast legújabb epizódjában Ott Anna Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel beszélgetett.

...
Podcast

Ezt senki nem mondta - Dr. Benkovics Júlia: Az anyaság és az orvoslás valahol társszakmák

Ott Anna új podcastjában a szülővé válás kihívásairól és örömeiről beszélget vendégeivel. A podcast központi kérdése, hogy hogyan egyeztethető össze a hivatás a szülőséggel. Az az ötödik epizód vendége Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász, a Magunkról című könyv szerzője, aki szakemberként és anyaként beszél saját élményeiről.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Polc

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...

Jesmyn Ward rabszolgalányról szóló története a test nyelvén mesél pokoljárásról és felemelkedésről

...

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

...

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
...
Zöld

4 regény és Sir David Attenborough: ezt ajánlja olvasni egy jövőkutató

Mit olvass, ha egy jövőkutató tanácsait követve gondolkodnál a Föld és az emberiség jövőjéről? Csupa jó science fictiont és persze a Sir David Attenborough-összest.