Alkotótárs - Top 10 - Bánkövi Dorottya - konyvesmagazin.hu

Bánkövi Dorottya: Eljutottam a fikció birodalmába, ahol szabaddá váltam a megszólalásra [Alkotótárs]

ki |

Bánkövi Dorottyának eddig versei jelentek meg, az Alkotótárs pályázatára azonban egy olyan prózakötet tervével jelentkezett, melynek szereplői magukra hagyott és utalt anyák. Az író ezekben a történetekben család és a társadalom által a nőkre hagyományozott sémákkal is foglalkozik majd, de a saját életének történései is megihlették. Egyébként pedig szereti az első könyvek őszinteségét.

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra  63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Bánkövi Dorottya mesél az alkotófolyamatról. (Horváth Imre Olivér válaszait itt olvashatod.)

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

Tizenkétéves korom óta írok, de sokáig nem foglalkoztatott a publikálás gondolata, bár létezik egy kézzel írt verseskötetem, amit magamnak szerkesztettem és a fotóimmal illusztráltam. De eközben még a Zeneakadémiára készültem, hegedültem, kórusban énekeltem. A Női test biztonsága című kötetem megjelenéséig tartó időszak változatos, impulzív és lendülettel teli volt, többen támogattak és segítettek a kézirat véglegesítésében is. Az anyag elengedése és a könyv megjelenése között sok idő telt el. Mire egy nap pizsamában, álmosan ajtót nyitottam egy maszkos futárnak, aki átadta az első kötetem tiszteletpéldányait, nagy változásokon mentem keresztül.

Önmagában az a tény, hogy a verseim testet öltöttek, nem volt vízválasztó. 

Covid-járvány lévén a kötetnek nem volt bemutatója. Akik olvasták, általában szerették, született róla néhány kritika is, de ahhoz, hogy újra el tudjak kezdeni dolgozni, nem igazán voltak megfelelőek a körülményeim. Mindenesetre ennek a furcsa, fizikailag és lelkileg sem egyszerű időszaknak a végterméke lett a második verseskötetem mostanra már csak szerkesztésre váró kézirata. Tehát a Rakparton munkacímű prózakötet tulajdonképpen a harmadik könyvem lesz.

bánkövi dorottya
A női test biztonsága
Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2020, 92 oldal
-

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést? 

A kötetterv velem együtt formálódott az elmúlt években anélkül, hogy ennek eleinte a tudatában lettem volna. Arról tudtam, hogy vannak belső történéseim és történeteim véletlenül éppen egy olyan témában, ami társadalmi szempontból is fontos, de sokáig nem gondoltam arra, hogy megírjam őket. Egyrészt azért, mert a megírásuk műfajváltást és időt követelt, másrészt azért, mert a sűrű és megterhelő eseményekre nem volt kellő rálátásom.

Szerintem az irodalom nem feltétlenül a vallomások terepe, hanem a hiteles megszólalásoké.

Sok erőfeszítés és néhány felszabadító találkozás révén olyan felismerésekre jutottam, amelyek túlmutattak a személyes életutamon. Megértettem, hogy a magam számára már feltárt tágabb összefüggéseket, transzgenerációs örökségek, társadalmi, családi sémák hatásait nemcsak hogy érdemes, de talán kötelességem is alkotóként bemutatni. Szerkezeteket építettem, íveket rajzoltam fel. Belülről kifelé építkezve, de végül eljutottam odáig, hogy alapanyagként tekintsek a velem megtörtént és az enyémhez hasonló, másoktól meghallgatott történetekre. Szóval eljutottam a fikció birodalmába, ahol szabaddá váltam a megszólalásra. 

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

A legfontosabb tapasztalat számomra, hogy nem szabad kapkodni. Egy folyamat vége felé közeledve az alkotón úrrá lehet a türelmetlenség. El kell viselni azt a szakaszt, amikor szinte még semmi nem látszik az elvégzett munkából, és hagyni kell, hogy beérjen az anyag.

Nem tudom, más szerzők hogy vannak ezzel, bennem egyre nagyobb felelősségérzet van azzal kapcsolatban, amit publikálok.

Nem az a célom, hogy mindenáron jelenjen meg, amit írok, hanem az, hogy értékesnek érezzem, amit kiadok a kezeim közül.

A szöveg megszületésének néha eufórikus pillanataihoz képest pedig úgyis eltörpül az a jóleső, de sokkal langyosabb elégedettségérzés, hogy lám, ezt én hoztam létre, és ezt mások is méltányolják.

Mit árulhatsz el a nyertes pályázatodról, munkatervedről?

Ebben a kötetben főként anyákról lesz szó, közülük is azokról, akik a legkevesebb támogatást és figyelmet kapják, mert valamilyen okból nincs társuk az élet egyik legnagyobb kihívásában, amit a gyereknevelés jelent. Belső, lelki folyamatok ábrázolása révén hozom őket közel az olvasóhoz. Nehéz döntéshelyzeteket mutatok be, olyan kérdéseket járok körül, mint például meddig terjedhet az egyén szabadsága, ha választásai a gyerekei életét is meghatározzák, mi a fontosabb, az anyagi vagy az érzelmi biztonság, vagy milyen árat fizet azért egy anya a gyerekeivel együtt ebben a társadalomban, ha nem járja végig azt az utat, amibe a szülei, nagyszülei belekényszerültek vagy belekényszerítették saját magukat. 

A kötet női szereplői kríziseken felülemelkedve általánosságban

azt tanulják meg, hogyan helyezzék vissza a fókuszt a gyerekeik mellett a saját létezésükre.

Lesz benne történet olyan nőről, aki már a várandóságot is egyedül éli végig, és olyan édesanyáról, aki az 1970-es években marad özvegyen három kislánnyal. 

Volt-e olyan első könyv más szerzőtől, amit nagyon szerettél? Ha igen, mi tetszett benne?

Azokat az első köteteket próbálom felderíteni mindig, amelyeket a szerzőik az utolsó példányig megpróbáltak utólag álruhában, lopakodva felvásárolni, nehogy valakinek a kezébe kerüljenek. Viccet félretéve,

az első könyveknek sok esetben van egy olyan őszinteségük, ami a szerző későbbi írásaiban elváshat,

megfelelési kényszerek áldozatául eshet, ezért kifejezetten szeretek első köteteket olvasni, még ha a legtöbb összességében nem is kiforrott. 

Dezső Kata Akiket hazavártak című verseskötetét például nagyon szerettem, néhány verssor kísér(t) belőle azóta is: „Parancsra nőtt virágokon lépek…” Bartis Attila A séta című kisregényében azokat a nyelvi megoldásokat és dramaturgiai íveket szerettem, amelyek a későbbi könyveiben is nagyon jó ritmust adnak a szövegeinek. 

Volt-e olyan szerző, akinek elsőre nem tetszett egy könyve, de adtál neki egy második esélyt, és akkor működött?

Nagyon kell gondolkodnom, de úgy emlékszem, hogy nem. Legalábbis eddig.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Horváth Imre Olivér: Jobban szeretek dolgozni valamin, mint elkészülni vele [Alkotótárs]

Idén már negyedik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra  63 pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat. Az ösztöndíj 2024-as két nyertesének neve a Tavaszi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et – ezúttal Horváth Imre Olivér mesél az alkotófolyamatról.

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

Közülük kerül ki a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj két győztese, akik fejenként 3-3 millió forintot kapnak hogy csak az írással foglalkozhassanak. A díjakat a Tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át májusban. 

...
Alkotótárs

Kerber Balázs: Az olvasás az sokszor az íráshoz is inspirációt jelent (podcast)

Podcastsunkban a Mastercard Alkotótárs 2023-as ösztöndíjasait ismerhetitek meg közelebbről. Az hatodik epizódban Kerber Balázzsal beszélget a sorozat szerkesztő-műsorvezetője, Ott Anna.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Szerelmekben és idegen városokban keresi az otthont az emigrációt választó magyar
...
Nagy

Láng Zsolt: Akkor beszélünk véletlenről, ha az elkerülhetetlent akarjuk megfogalmazni

A nagysikerű Bolyai után öt évvel megjelent Láng Zsolt legújabb regénye, Az emberek meséje. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel méhekről, véletlenről, apa-fiú kapcsolatokról.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Nobel-díjas Alice Munro a lefojtott feszültségek finomtollú írója volt

Portrécikkünkben arra keressük a választ, miért volt a hétfőn elhunyt Alice Munro a novellairodalom egyik legnagyobb alakja, egyben az emberi lélek apró rezdüléseinek legegyedibb krónikása.

...
Kritika

10 éve rabolta el a Boko Haram az iskolás lányokat, most regényt írtak róluk

Adaobi Tricia Nwaubani nigériai író a Boko Haram által elrabolt lányokról írt regényt A baobab árnyékában címmel. A felvillanó pillanatképekből szőtt történet megrendítő érzékletességgel mutatja be egy iskoláslány elfogatását, rabságát és szabadulását. 



...
Nagy

Bánhidi Lilla: Egy kávé belefér

„A Kerepesi út szélén várakozott. Rázta a hideg. Az aszfalt nedves volt, nemrég eshetett.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Olvass!
...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

...
Beleolvasó

Háy János új regényének 8 milliárd ember a szereplője – Olvass bele!

Háy János új regényének szereplői közt találsz két töritanárt, három színésznőt, három magyartanárnőt, két pszichológust, egy sátoraljaújhelyi könyvtárost és magát az elbeszélőt is, meg persze egy csomó aranyos kis háziállatot. Olvass bele! 

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

...

Stephen King 50 éve beleélte magát a menstruáló kamaszlány bosszújába

...

Kerber Balázs: Az olvasás az sokszor az íráshoz is inspirációt jelent (podcast)