Bölcs hangok, varázslatos könnyek és újabb lábjegyzet Platónhoz – Margózik a Könyves III.

Bölcs hangok, varázslatos könnyek és újabb lábjegyzet Platónhoz – Margózik a Könyves III.

A Kristály Színtérben rendezik a 2024-es Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált május 23. és 25. között. Ez szokás szerint azt is jelenti, hogy a szerkesztőségünk szinte kiköltözik a Margitszigetre. A következő napokban egyenként eláruljuk, kinek milyen programok keltették fel az érdeklődését. Harmadikként Kolozsi Orsolya válogatása következik.

ko | 2024. május 17. |

Régi, rutinos margós vagyok, évek óta írom a beszámolókat a különböző programokról, de nem tudom megunni, mert tényleg minden Margó más és más. A Margón fellelhető embertípusok közül valószínűleg az Öreg Motorosok közé tartozom, de a lelkesedésem nem öregszik, sőt, egyre hamvasabb. Három könyvbemutatót, egy felolvasást és egy podcastet ajánlok.

Tematikus ajánlóinkat a Tavaszi Margóhoz itt találod: zeneiköltészeti, próza csütörtökön és pénteken, illetve szombatonnon-fiction programok és élő podcastfelvételek. Szerkesztőségünk ajánlói pedig itt: Sándor Anna, Kiss Imola.

Premier előtt: Máté Gábor felolvas Darvasi László Neandervölgyiek című regényéből

-

„Zsidók, magyarok, szegények, gazdagok, okosok és bolondok a szereplők, illetve föltűnnek a régről ismert könnymutatványosok is”, olvasom a háromkötetes, több mint 1700 oldalas regény beharangozójában és meg vagyok véve. Ha föltűnnek a könnymutatványosok, akkor nincs az az oldalmennyiség, amit el ne olvasnék. Darvasi-rajongásom az idők homályába vész (ld. Öreg Motoros), A könnymutatványosok legendája letehetetlen olvasmányom volt, 1999-ben pár hétre kicsekkoltam a valóságból és beléptem egy lélegzetelállítóan varázsos térbe, ahol a mutatványosok vért, mézet, fekete követ, jeget és apró tükördarabkákat sírtak. Valami hasonló elmerülésben reménykedem most is, ezért hallgatom meg a részletet Máté Gábor felolvasásában.

Darvasi László Neandervölgyiek című nagyregényéből Máté Gábor olvas fel részleteket a Tavaszi Margó Kristály Színpadán május 25-én 17 órától. Részletek ITT

Az Első PODCAST

-

A podcast felvételére azért megyek el, mert régen hallottam Totth Benedekről. Nemcsak kiváló fordításait szeretem (az egyik legkiemelkedőbb ezek közül McCarthy Az út című regénye), de a Holtverseny és az Utolsó utáni háború is fontos olvasmányélményeim, brutális témájuk ellenére is kedves könyveim, és bízom benne, hogy elhangzik információ a továbbiakkal, esetleg egy készülő munkával kapcsolatban is. De ha mégsem, akkor nosztalgiázom kicsit az egy évtizede megjelent Holtverseny ürügyén. 

A beszélgetés és egyben felvétel a Hajóban lesz május 23-án 19 órakor. A felvételeken a férőhelyek száma korlátozott, kérjük, regisztrációval biztosítsd részvételed. Részletek ITT.

Láng Zsolt: Az emberek meséje

-

Széttartó szálak, Erdély, Franciaország, Dél-Amerika, emberek és méhek, egy apa és fia, egy kegyetlen merénylet és a törékeny Pascal – fordulatos, sokoldalú olvasmány Az emberek meséje. Bár a regény szerzőjével néhány napja volt szerencsém interjút készíteni, mégis meghallgatom a beszélgetést, mert szerintem ebben a kompetitív, lármás, harsogó időszakban hatalmas szükség van (nekem legalábbis biztosan) olyan visszafogott, szerény, ugyanakkor bölcs hangokra, mint amilyen Láng Zsolté. 

Láng Zsolt Az emberek meséje című regényét a Tavaszi Margó Nagyszínpadán mutatják be május 24-én 18 órakor. Részletek ITT.

Görcsi Péter: Várni a 29-esre

-

A számomra egyik legfontosabb családtag 15 éve Svájcban él, a korosztályomból már sokan költöztek külföldre, de a fiatalabbaknál még magasabb ez az arány, nem ismerek családot, ahol nincs kivándorló személy. Ezzel persze nem tudok mit kezdeni, de örömmel és kíváncsian konstatáltam, hogy a Norvégiában élő Görcsi Péter végre megírta azt a nemzedékregényt, mely ennek a generációnak az idegenségtapasztalatát, otthonra találását és otthontalanságát mutatja meg. A Várni a 29-esre (itt bele is olvashatsz) olyan regény, amellyel könnyű azonosulni, mely egyszerre szórakoztató és olvasmányos, mégis nagyon pontos, amikor a kivándorlás tapasztalatáról mesél.

Görcsi Péter Várni a 29-esre című regényét a Tavaszi Margó Könyves Magazin Színpadán mutatják be május 24-én 18:45-kor. Részletek ITT.

Puzsér Róbert: Metafizika

-

Irtózatosan kíváncsi vagyok arra, mit takar a médiából jól ismert, szó szerinti és átvitt értelemben is hangos szereplő könyve, mely címével nem kevesebbet ígér, mint hogy a létező világ feletti, érzékszerveinkkel fel nem fogható dimenzióról beszél majd. Ezzel egy hatalmas és igencsak tiszteletreméltó hagyományba lép be, és szeretném a beszélgetésből megtudni, mennyi komolysággal és mennyi (ön)iróniával ír egy újabb lábjegyzetet Platónhoz. 

Puzsér Róbert Metafizika című kötetét a Tavaszi Margó Kristály Színpadán mutatják be május 24-én 19:30-kor. Részletek ITT.
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Iszonyúan szőrös férfiak és hétköznapi élveboncolás – Margózik a Könyves II.

A Tavaszi Margó alatt a Könyves szerkesztősége szinte kiköltözik a Margitszigetre. Másodikként Kiss Imola szerkesztő válogatása következik a könyvbemutatók és más programok közül.

...
Szórakozás

Így margózik a Könyves szerkesztősége I.: Sándor Anna programajánlója

Szerkesztőségünk tagjai elárulják, ők milyen programokra várnak a Tavaszi Margón. Elsőként olvasd el Sándor Anna ajánlóját!

...
Nagy

10 embertípus, akivel minden Margón találkozol

A Tavaszi Margóra készülve listába szedtük az irodalmi fesztiválok látogatóinak tíz archetípusát.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

...
Szórakozás

25 könyv, amit ősztől a színházakban néznénk ‒ Tompa Andrea, Halász Rita, Dan Brown vagy Karl Marx?

Thomas Mann és Kosztolányi Dezső, Aesopus és Marx, Hajnóczy Péter és Halász Rita. Átböngésztük az évadterveket a Játékszíntől Veszprémig, kiválasztottuk a legígéretesebb előadásokat az olvasóknak.

...

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza