Podcastok a Tavaszi Margón - Buksó Nyárí Krisztiánnal - konyvesmagazin.hu

Buksó, Nem rossz könyvek, Ezt senki nem mondta – podcastok élőben a Tavaszi Margón

Ha szereted a könyvekről szóló podcastokat, akkor a Tavaszi Margón a helyed: öt élő felvételen is részt vehetsz. A témák az első könyvektől a gyereknevelésen át a budapesti nők irodalmi szerepéig terjednek. 

Könyves Magazin | 2024. május 12. |

Május 23-25. között, a margitszigeti Kristály Színtéren rendezik a Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, zenés irodalmi estekkel, rendhagyó irodalomórákkal és élő podcastfelvételekkel várják az érdeklődőket. Ajánlónkban most a podcastos programokat gyűjtöttük össze: részt vehetsz három, népszerű műsor, a Nem rossz könyvek, a Buksó és az Ezt senki nem mondta! élő felvételén, de bemutatkozik új, Az első című podcastunk és lesz egy beszélgetés a Budapesti nők olvasókörhöz kapcsolódóan is. Fontos: ezekre a programokra regisztrálni kell!

A verses programokat itt, a zenés programokat itt, a prózaprogramokat itt  és itt, a non-fiction kötetek bemutatóit pedig itt találod.

Nem rossz könyvek

-

Édouard Louis az egyik legismertebb fiatal francia író, könyveit sok nyelvre lefordították, a rövid regényeiből írt színdarabokat világszerte játsszák. A társadalom perifériáján élő, leszakadt munkáscsaládba születő Louis minden regényében a saját családtörténetét írja meg, más-más családtag perspektívájából. Szövegeiben a legszemélyesebb, sokszor fájdalmas történetek keverednek a társadalmi kontextussal: annak a Franciaországnak a bemutatásával, mely felelős azért, hogy szülei így voltak kénytelenek élni, és ami mindennél mélyebben befolyásolta, hogy számára milyen gyerek- és fiatalkor jutott.

Louis első regénye, a Leszámolás Eddyvel 2015-ben jelent meg magyarul, idén tavasszal e mellé érkezett meg két további kötet, az Akik megölték az apámat, illetve az Egy asszony küzdelmei és átváltozásai fordítása. A Nem rossz könyvek Margó Fesztiválra kitelepülő epizódjának felvételén Louis életművéről, a szövegek mögött létező társadalmi valóságról, és az irodalom és a politika kapcsolatáról Fáber Ágoston szociológussal beszélget Horváth Bence és Ott Anna.

Tavaszi Margó
A Nem rossz könyvek élő felvétele a Tavaszi Margó Hajó Színpadán lesz május 23-án 17:30-kor. Részletek és regisztráció ITT

Az első

-

Mindenkinek volt egy első. Olvasóként mindig az újabb és újabb könyveket várjuk kedvenc íróinktól, költőinktől, de megfeledkezünk arról, milyen volt az első könyvet megírni: kiállni és megmutatni, ami addig csak titokban készült, majd elengedni a szöveget. AZ ELSŐ című podcast vendége Totth Benedek, aki első regényével, a Holtversennyel megnyerte az első Margó-díjat. Azóta nemcsak színházi adaptáció készült könyvéből, de angolul és franciául is sikeresen megjelent. A műsorvezető Valuska László.

Tavaszi Margó
Az első élő felvétele a Tavaszi Margó Hajó Színpadán lesz május 23-án 19:00-kor. Részletek és regisztráció ITT.

Ezt senki nem mondta!

-

Bár vége az első évadnak, a fesztiválon extra adással jelentkezik podcastunk, az Ezt senki nem mondta. A sorozatban írók mesélnek Ott Annának szülővé válásuk örömeiről és nehézségeiről, valamint a gyerekvállalás és az alkotás kapcsolatáról. A műsor vendége Kiss Noémi, az Ikeranya szerzője lesz. 

Mit jelent életet adni és mit jelent a világra jönni? Kiss Noémi különleges könyve magzatpróza. Az elbeszélések, monológok, jegyzetek és töprengések ritmikus sorozata a szülés-születés folyamatát járja végig a mesterséges megtermékenyítéstől a vajúdáson át az első születésnapig. Hol az anya, hol pedig az ikerpár szemszögéből bontakoznak ki a szuggesztív történetek. A könyv egyszerre számol be a szülés élettani valóságáról és spirituális csodájáról, az anyaszült meztelenség állapotáról és a világba érkezés számtalan kalandjáról. A várakozás és a kiszolgáltatottság stációit ugyanúgy megismerhetjük belőle, mint a közös nyelv keresés keserves-gyönyörűséges pillanatait. Az én és a te mellett kozmikus-banális módon megszületik a mi. 

Tavaszi Margó
Az Ezt senki nem mondta! élő felvétele a Tavaszi Margó Hajó Színpadán lesz május 24-én 19:30-kor. Részletek és regisztráció ITT.

Buksó

-Buksó Nyáry Krisztiánnal - Tavaszi Margó - konyvesmagazin.hu

A Buksó a 24.hu podcast sorozata könyvekről, írókról, olvasókról, Nyáry Krisztián vezetésével, a Líra könyvek támogatásával. Részletek a témáról hamarosan! 

Tavaszi Margó
A Buksó élő felvétele a Tavaszi Margó Hajó Színpadán lesz május 25-én 15:30-kor. Részletek és regisztráció ITT.

Budapesti nők

-

Jó feleségek, tökéletes anyák vagy épp karrieristák, láthatatlanok, lázadók? Vajon milyenek a budapesti nők? Kik voltak azok a nők, akik rajta hagyták kéznyomukat a városon? Melyek a tipikus női terek, milyen szabályok voltak sokáig érvényesek a nőkre, és hogyan próbálták az évek folyamán ezeket a szabályrendszereket szétfeszíteni, lazítani? Kik voltak a mindennapi élet láthatatlan mozgatói, meghatározó női művészei, alkotói, a város valós és fiktív femme fatale-jai, és nagyon is látható hősei? Az elmúlt 150 évben gyökeresen átalakultak a női szerepek, Ruff Orsolya és Szeder Kata a Könyves Magazin Budapesti nők sorozatában arra tett kísérletet, hogy az irodalom segítségével és szakértők bevonásával lebontsa az előítéleteket, atomjaira szedje a skatulyákat, és olyan női életutakat mutassanak fel, amelyek talán kevésbé ismertek a közvélemény előtt.

A podcast egy képzeletbeli utazás lesz, ahol ugyancsak a főváros és a nők kapcsolatát vizsgálják, miközben a nők életét meghatározó keretek változásairól, jellegzetes vagy épp szokatlan női terekről, és mindezek irodalmi lenyomatairól beszélgetnek.

Tavaszi Margó
A Budapesti nők élő felvétele a Tavaszi Margó Hajó Színpadán lesz május 25-én 18:00-kor. Részletek és regisztráció ITT.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Puzsér filozófiája, gyerekjogok és ügynökakták a Tavaszi Margó nonfiction programjai között

A Tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon nemcsak verses- és novelláskötetek, valamint regények bemutatóira látogathatsz el, hanem nonfiction könyvekkel és szerzőikkel is találkozhatsz. Kötetbemutatókat ajánlunk Puzsér Róbert metafizikájáról, valamint filmtörténeti, gasztronómiai és pszichológiai témákról is. 

...
Nagy

Szentesi Éva, Cserna-Szabó András és Háy János új prózakötetét is bemutatják a Tavaszi Margón

Bartók Imre ifjúsági regényt írt, Szentesi Éva a hatodik kötetével jön, de Cserna-Szabó András és Háy János is a Tavaszi Margóra időzítette új könyvének bemutatóját. Prózaprogramok a fesztivál harmadik, szombati napjáról.

...
Nagy

Zoltán Gábor, Kemény Lili és Láng Zsolt is új regénnyel jön a Tavaszi Margóra

Számos más szerző mellett Zoltán Gábor, Kemény Lili és Láng Zsolt is a Tavaszi Margón mutatják be új regényeiket. Íme a prózaprogramok a fesztivál első két napjáról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

...
Horányi Hanna Zelma

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

...
ko

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Kiemeltek
...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.