Iszonyúan szőrös férfiak és hétköznapi élveboncolás – Margózik a Könyves II.

Iszonyúan szőrös férfiak és hétköznapi élveboncolás – Margózik a Könyves II.

A Kristály Színtérben rendezik a 2024-es Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált május 23. és 25. között. Ez szokás szerint azt is jelenti, hogy a szerkesztőségünk szinte kiköltözik a Margitszigetre. A következő napokban egyenként eláruljuk, kinek milyen programok keltették fel az érdeklődését. Másodikként Kiss Imola válogatása következik.

Kiss Imola | 2024. május 15. |

A Margó viszonylag új fesztiválozói közé tartozom, csak másodjára megyek. (Nem mintha korábban nem lett volna meg a szándék, dehát nem fértem be – Irène Solá, khm.) A programnak köszönhetően több olyan kötet is a látómezőmbe került, amelyek a sok új megjelenés között talán elkerülték volna a figyelmem. Öt könyvbemutatót és egy beszélgetést ajánlok, direkt nem a „nagyágyúk” közül.

Tematikus ajánlóinkat a Tavaszi Margóhoz itt találod: zenei, költészeti, próza csütörtökön és pénteken, illetve szombaton, non-fiction programok és élő podcastfelvételek. Szerkesztőségünk ajánlói pedig itt: Sándor Anna.

Kemény Lili: Nem

-

Valuska László, a Könyves és a Margó igazgatója olyan csodálattal beszélt a szerkesztőségben Kemény Lili az önéletrajzírást fikcióval összemosó könyvéről (és írt is róla), illetve láthatóan annyi kérdése maradt továbbra is, hogy rám ragadt a lelkesedése. Lehet, hogy ez a beszélgetés dönti el végleg, hogy elolvasom.

Tavaszi Margó
Kemény Lili Nem című regényét a Tavaszi Margó Kristály Színpadán mutatják be május 23-án 18:30 órakor. Részletek ITT.

Kovács Dominik és Kovács Viktor: Lesz majd minden

-Kovács Dominik és Kovács Viktor - Tavaszi Margó - konyvesmagazin.hu

Ha viszont van regény, aminek én váltam őszinte rajongójává, az a Lesz majd minden (itt írtam róla, aztán a szerzőkkel is interjúztam), és még nem unom. Úgyhogy meghallgatom, mit kérdez tőlük Ott Anna, hiszen őt valószínűleg a könyv egészen más aspektusai érdeklik, mint engem. Ráadásul Gáspár Sándor olvas fel részleteket a regényből, az övénél tökéletesebb hangot, ha akarnék, sem tudnék elképzelni hozzá.

Tavaszi Margó
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényét a Tavaszi Margó Kristály Színpadán mutatják be május 23-án 19:45 órakor. Részletek ITT.

Havas Juli: Papírbabák – avagy lehet-e két hazád?

-Havas Juli - Tavaszi Margó - konyvesmagazin.hu

A kötet alcíme olyan kérdés, ami a családom révén személyesen is foglalkoztat, és nincs rá univerzális válasz. „A regény pontos látleletet ad a múlt század végének Erdélyéről és Magyarországáról, a történelmi tudatalattiban kavargó indulatokról, amelybe hősei beleszületnek” – szól Péterfy Gergely ajánlása. Meg vagyok véve.

Tavaszi Margó
Havas Juli Papírbabák című regényét a Tavaszi Margó Kristály Színpadán mutatják be május 24-én 17:00 órakor. Részletek ITT.

Biró Zsombor Aurél: Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek

-Biró Zsombor Aurél - Tavaszi Margó - konyvesmagazin.hu

„Egy huszonöt éves fiú története ez, aki szeretne végre férfivá válni, de körülötte már annyira férfiak a férfiak, hogy ő csak iszonyodni tud ettől a rengeteg szőrtől” – írta Potozky László Biró bemutatkozó regényéről. Az utolsó félmondatban felvillanó kép annyira vicces és plasztikus, hogy egyből kíváncsivá tett, a kötetből publikált, autótolvaj anyáról szóló részlet pedig nem kevésbé színes-szagos és abszurd. Ott a helyem.

Tavaszi Margó
Biró Zsombor Aurél Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek című regényét a Tavaszi Margó Könyves Magazin Színpadán mutatják be május 24-én 17:30 órakor. Részletek ITT.

Péterfi Judit: Engedd el! Kiút az önfejlesztés labirintusából

-

Hajlamos vagyok a legapróbb, mások számára jelentéktelennek tűnő jeleneteket is szétanalizálni. Másfelől pedig szokásom magam annyira beleőrjíteni dolgokba, hogy a végén már azon aggódom, hogyan jövök ki ebből az örvényből. Ezért ha egyetlen, könnyen adaptálható tipp is elhangzik Péterfi Judit könyvbemutatóján, amitől egyszerűbb az elengedés, már nem volt hiába.

Tavaszi Margó
Péterfi Judit Engedd el című kötetét a Tavaszi Margó Könyves Magazin Színpadán mutatják be május 25-én 15 órakor. Részletek ITT

Sántakutya: Fehér Boldizsár, Halász Rita, Mécs Anna

-Sántakutya - Tavaszi Margó - konyvesmagazin.hu

A Sántakutya mindig üdítő, fesztelen és szórakoztató, ezen nincs mit ragozni. Ezúttal Halász Rita, Mécs Anna és Fehér Boldizsár Margó-díjas írók mesélnek valami olyasmit, amit eddig soha, sehol. Lehet, hogy köze lesz az irodalmi szárnypróbálgatásaikhoz, lehet, hogy nem.

Tavaszi Margó
A Sántakutya beszélgetés a Tavaszi Margó Nagyszínpadán lesz május 25-én 16:00 órakor. Részletek ITT
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Így margózik a Könyves szerkesztősége I.: Sándor Anna programajánlója

Szerkesztőségünk tagjai elárulják, ők milyen programokra várnak a Tavaszi Margón. Elsőként olvasd el Sándor Anna ajánlóját!

...
Hírek

Kukorelly Endre két új könyvét is bemutatja a Tavaszi Margón

Képzőművészeti esszékkel és egy korábbi műveihez kapcsolódó regénnyel jelentkezett Kukorelly Endre.

...
Nagy

Szentesi Éva, Cserna-Szabó András és Háy János új prózakötetét is bemutatják a Tavaszi Margón

Bartók Imre ifjúsági regényt írt, Szentesi Éva a hatodik kötetével jön, de Cserna-Szabó András és Háy János is a Tavaszi Margóra időzítette új könyvének bemutatóját. Prózaprogramok a fesztivál harmadik, szombati napjáról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón