Így margózik a Könyves szerkesztősége I.: Sándor Anna programajánlója

Így margózik a Könyves szerkesztősége I.: Sándor Anna programajánlója

A Kristály Színtérben rendezik a 2024-es Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált május 23. és 25. között. Ez szokás szerint azt is jelenti, hogy a szerkesztőségünk szinte kiköltözik a Margitszigetre. A következő napokban egyenként eláruljuk, kinek milyen programok keltették fel az érdeklődését. Elsőként fusd át Sándor Anna ajánlatait!

sa | 2024. május 13. |

A Margó programja mindig hasonlít az év elejei megjelenések listájához: a bőség zavarában próbálok válogatni, mert annyi minden érdekel – idő viszont soha sincs elég. A jóféle kínlódás eredménye most egy hatos lista Zoltán Gábortól a Rosseben át, Bartók Imre trolljaiig és persze az Andrássy úton sétáló Budapesti Nőkig. 

Tematikus ajánlóinkat a Tavaszi Margóhoz itt találod: zenei, költészeti, próza csütörtökön és pénteken, illetve pénteken és szombaton, non-fiction programok és élő podcastfelvételek.

Zoltán Gábor: Ólomszív – Az Orgia ikerregénye

-

El lehet felejteni az Orgiát? Zoltán Gábor könyve olyan pusztító erővel mutatta be a nyilas rémuralmat, amivel korábban nem találkoztam. A regény minden értéke mellett azért kicsit meglep, hogy most azon kapom magam, hogy készülök vissza azokba a napokba, azokra az utcákra. De így van, hiszen itt az Ólomszív, ami egy fogvatartott zsidó kisfiú történetét mondja el (itt beleolvashatsz). A regény főszereplője Hidassy Tamás, aki Ólom Pál nevű játékkatonájával játszik detektívesdit a korban, amit aztán megpróbált az országunk agyonhallgatni.

Zoltán Gábor Ólomszív című kötetét május 23-án, 19 órától mutatják be a Tavaszi Margó Nagyszínpadán. A szerzővel Ács Dániel beszélget. Részletek ITT.

Morcsányi Elza: Végig az Andrássy úton – A sugárút legendás történetei

-

Az első budapesti emlékeim között már feltűnnek az Andrássy út szépséges palotái, a zöldellő fasor, a mesékbe illő romantikus monumentalitás, miközben sétálunk a Hősök tere felé. És ha belegondolok, mennyi cipőtalp koptatta ezeket a járdákat! Minden város története izgalmas a maga sokféleségével, anekdotáival, de egy olyan kétévezredes településé, mint amilyen Budapest is, különösen. A sétavezető és podcastoló Morcsányi Elza kötetében az élhetetlenül zsúfolttá váló régi Pesttől kezdve mesél az Andrássy útról, névadója nagyratörő városrendezési terveiről, a környező paloták lakóiról, a róluk szóló legendákról.

Morcsányi Elza Végig az Andrássy úton című kötetét a Tavaszi Margó Kristály Színpadán mutatják be május 25-én 12:30-kor. A szerzővel Török András beszélget, közreműködik Nyári Emma. Részletek ITT

Gyurkó Szilvia – Palya Bea – Szabó T. Anna: Minden gyerek kicsi kincs. Beszélgetés a testhatárokról

-

Nekünk kicsiként még puszit kellett adni a szökőévente látott rokonnak akkor is, ha mi nem akartuk. A barátaim ezt ma már nem erőltetik a gyerekeikre. Apró változásnak tűnik, de nagyon erős a szimbolikája: ott van benne egy egészséges testkép és énhatár, meg a biztonságosabb felnövekvés kulcsa is. A Minden gyerek kicsi kincs a napokban jelenik meg és röviden a bugyiszabályokra tanítja meg a gyerekeket és a felnőtteket egy-egy mesével, verssel, mondókával és belőlük írt dalokkal. A felnőtteknek azért Gyurkó Szilvia írt egy szakmai összefoglalót is. Ha még nem tudod, hogy mik azok a bugyiszabályok, akkor mindenképpen el kéne jönnöd erre a bemutatóra.

A Minden gyerek kicsi kincs című kötetet a Tavaszi Margó Kristály Színpadán mutatják be május 25-én 15:30-kor. Balázs Eszter Annával, Gyurkó Szilviával és Szél Dáviddal Szeder Kata beszélget. Részletek ITT.

Bartók Imre: Dlöf alkonya

-

A Dlöf alkonya Bartók Imre első ifjúsági regénye, az a fajta játékos-kalandos fantasy, amiért a kilencvenes évek elején, kölyökként kezem-lábam törtem volna. Ideteszem a fülszöveget, mert úgy jó, ahogy van: „Rejtélyes horda pusztít el mindent, ami az útjába kerül, és úgy tűnik, csak hárman járhatnak utána az igazságnak, és akadályozhatják meg a katasztrófát: egy ifjú ork, aki legszívesebben a kertjét gondozza, miközben a világ titkairól töpreng, egy magának való troll-lány, aki rébuszokban beszél, és egy modortalan elf, akinek mindenkihez van egy keresetlen szava. Mindhármójuk életét felborítja a rájuk leselkedő veszedelem, és mindhárman eltökéltek, hogy megmentsék otthonukat, Dlöföt, ahol semmi sem egészen az, aminek látszik.”

A Dlöf alkonyát a Könyves Magazin Színpadon mutatják be május 25-én, 16:30-kor. Bartók Imrével és az illusztrátor Krizbai Gergellyel Ruff Orsolya beszélget. Részletek ITT.

Budapesti Nők – élő podcastfelvétel

-

Őszinte és abszolút elfogultsággal várom ezt a beszélgetést, mert végre eljutok szeretett kollégáim új beszélgetéssorozatára. Az Austen-projektet és a Szabó Magda-titkot jegyző Ruff Orsi és Szeder Kata irodalmi művek és meghívott szakértők segítségével mutatja be azoknak a nőknek a történetét, akik formálták Budapestet.

A beszélgetés és egyben felvétel a Hajóban lesz május 25-én 18 órakor. A felvételeken a férőhelyek száma korlátozott, kérjük, regisztrációval biztosítsd részvételed. Részletek ITT.

Horváth László Imre: Rosseb

-

Levezetésnek még egy kis irodalom. Nagyapám 1905-ban született és a kilencvenes évek elején halt meg. Néha belegondolok, mennyire őrületesen megváltozott a világ csak az ő élete alatt. Hasonlót feszeget a Rosseb is, Horváth László Imre könyve ugyanis egy egyszerű katona sorsát mutatja be a két világháborúban, de még 1956-ban is. Úgy harangozzák be, hogy ez a meg nem írt nagy magyar háborús regény. Hát lássuk!

A Rossebet a Könyves Magazin Színpadon mutatják be május 25-én 20:30-kor. A szerzővel Kemény István beszélget. Részletek ITT.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kukorelly Endre két új könyvét is bemutatja a Tavaszi Margón

Képzőművészeti esszékkel és egy korábbi műveihez kapcsolódó regénnyel jelentkezett Kukorelly Endre.

...
Podcast

Buksó, Nem rossz könyvek, Ezt senki nem mondta – podcastok élőben a Tavaszi Margón

Ha szereted a könyvekről szóló podcastokat, akkor a Tavaszi Margón a helyed: öt élő felvételen is részt vehetsz. A témák az első könyvektől a gyereknevelésen át a budapesti nők irodalmi szerepéig terjednek. 

...
Nagy

Puzsér filozófiája, gyerekjogok és ügynökakták a Tavaszi Margó nonfiction programjai között

A Tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon nemcsak verses- és novelláskötetek, valamint regények bemutatóira látogathatsz el, hanem nonfiction könyvekkel és szerzőikkel is találkozhatsz. Kötetbemutatókat ajánlunk Puzsér Róbert metafizikájáról, valamint filmtörténeti, gasztronómiai és pszichológiai témákról is. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!