Szentesi Éva, Cserna-Szabó András és Háy János új prózakötetét is bemutatják a Tavaszi Margón

Szentesi Éva, Cserna-Szabó András és Háy János új prózakötetét is bemutatják a Tavaszi Margón

Bartók Imre ifjúsági regényt írt, Szentesi Éva a hatodik kötetével jön, de mások mellett Cserna-Szabó András és Háy János is a Tavaszi Margóra időzítette új könyvének bemutatóját. Sőt, még Darvasi László monstre regényéből is kapunk ízelítőt. Prózaprogramok a fesztivál harmadik, szombati napjáról.

Könyves Magazin | 2024. május 09. |

Május 23-25. között, a margitszigeti Kristály Színtéren rendezik a Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, zenés irodalmi estekkel, rendhagyó irodalomórákkal és élő podcastfelvételekkel várják az érdeklődőket. A harmadik, szobati nap kínálatából válogattunk a próza rajongóinak, minden korosztálynak: többek között Szentesi Éva, Háy János és Cserna-Szabó András is bemutatja új kötetét.

A verses programokat itt, a zenés programokat itt, a csütörtöki-pénteki prózaprogramokat pedig itt találod.

Madarász Éva: Tiszavirágok

-

Egy regény, aminek nem csak fontos üzenete, de hatalmas szíve is van. Egy váratlan költözés is lehet pozitív élmény, ha az ember egyszer csak egy vadregényes helyen találja magát, és kiderül, hogy meglepően jó fejek laknak ott. Tisza, PET Kupa, háború, barátok és árulások, egy lassan gyógyuló szív – mennyi minden fér bele egy nyárba még?

Tavaszi Margó
Madarász Éva Tiszavirágok című ifjúsági regényét a Tavaszi Margó Kristály Színpadán mutatják be május 25-én 14:00 órakor. Részletek ITT.

Szinvai Dániel: Párhuzam

- Azt mondják, minden történetnek két oldala van, de vajon hány olvasata? Szinvai Dániel Párhuzam című könyve két borítóval és két fülszöveggel ránk bízza, hogy az olvasó a lány vagy a fiú oldalán szeretne belépni a történetbe. Ha egyáltalán egy, és nem két külön történetről van szó. Találkoznak az úton? Minden attól függ, hogyan forgatjuk a könyvet, a szabad olvasói döntéseknek így éppolyan következményei lehetnek, mint annak, hogy a lány és a fiú mit kezdenek saját történetükkel. A lírai hangvételű szöveg két szólamú: a páros és páratlan sorok egymásra reflektálnak, külön-külön és egyben is olvashatóak.

Tavaszi Margó
Szinvai Dániel Párhuzam című kötetét a Tavaszi Margó Hajó Színpadán mutatják be május 25-én 14:00 órakor. Részletek ITT.

Bartók Imre: Dlöf alkonya

-

Dlöf vidékein egészen mostanáig a legkülönfélébb teremtmények éltek békében egymás mellett. Gondosan feljegyezték népük homályba vesző történetét, megénekelték hőseiket, és némán faggatták a csillagokat sorsukról – a nyugodt esztendők azonban véget értek. Rejtélyes horda pusztít el mindent, ami az útjába kerül, és úgy tűnik, csak hárman járhatnak utána az igazságnak, és akadályozhatják meg a katasztrófát: egy ifjú ork, egy magának való troll-lány és egy modortalan elf. Életüket felborítja a rájuk leselkedő veszedelem, de eltökéltek, hogy megmentsék otthonukat, Dlöföt, ahol semmi sem egészen az, aminek látszik.

Bartók Imre első ifjúsági regényét Krizbo különleges illusztrációi teszik igazán kivételessé.

Tavaszi Margó
Bartók Imre Dlöf alkonya című könyvét a Tavaszi Margó Könyves Magazin Színpadán mutatják be május 25-én 16:30 órakor. Részletek ITT.

Premier előtt: Máté Gábor felolvas Darvasi László Neandervölgyiek című nagyregényéből

-

Darvasi László június elején megjelenő monumentális, háromkötetes nagyregényében a vidéki kastély grófja felesége halála után valószerűtlen építkezésbe fog: egy elpusztíthatatlan kertet akar megalkotni. A munkálatokban részt vesz a városi zsidó kalandor éppúgy, mint az indulatait nehezen fékező művezető, Lackó, de a városban még sok különös alak téblábol. A magyar vidék, a főváros és a nagyvilág az egymásba kapcsolódó történetek színhelye, a szereplők zsidók, magyarok, szegények, gazdagok, okosok és bolondok. A történelem alakulása mindenkit próbára tesz, viszont a cselekmény mindegyre nem várt fordulatokat vesz. Darvasi három generáción átívelő elbeszélése gazdag és magával ragadó látomás a 20. századról. A tét elég komoly. Eltűnik-e a mese. S ha valóban eltűnik, mi marad utána.

Tavaszi Margó
A felolvasást a Tavaszi Margó Kristály Színpadán tartják május 25-én 17:00 órakor. Részletek ITT.

Cserna-Szabó András: Az utolsó magyarok

-

A szerző egy nap különös ösztöndíjat nyer el: nemalkotói támogatást. Ám a havi apanázst csak akkor folyósítják, ha nevezett novellista az égvilágon semmit sem ír, szóval, ha megszűnik írónak lenni. Az irodalmi túltermelést – és az ezzel járó jelentős minőségcsökkenést – orvosolni kívánó stipendium évei alatt a szerző egyetlen novellát sem ír, hiszen nem kíván elesni a borsos összegtől. Most a kedves olvasók éppen ezeket a történeteket olvashatják egy kötetben – azokat, melyeket az író nem írt meg.

Cserna-Szabó András új novelláskötetében az utolsó magyarok – férfiak és asszonyok – csetlenek és botlanak a történelem színpadának véres és göcsörtös deszkáin. Végül vagy a világ pusztul el, vagy csak a magyarok halnak ki, mint egykor a dinoszauruszok, s még az Eltévedt Lovas sem tud segíteni. Nem túl reménykeltő és optimista ez a könyv – még szerencse, hogy a szerzőnek volt annyi esze, hogy ezeket a történeteket végül nem írta meg.

Tavaszi Margó
Cserna-Szabó András Az utolsó magyarok című kötetét a Tavaszi Margó Nagyszínpadán mutatják be május 25-én 17:30 órakor. Részletek ITT.

Szentesi Éva: A mai naphoz nincsenek emlékeim

-

A könyv főhőse képzeletben repülőre száll, hogy fentről vizsgálhassa önmagát, a testét, az életét. A testi és a lelki traumák utáni létezést, az őt körülvevő világot, a véletlenek összefüggéseit (amelyek csak messziről tűnnek véletlennek). Hogy milyen a viszonya a férfival, akivel él abban a sokféle vonatkozásban, ami az újrakezdést jelenti.

Ahogy a mozaikszerű gondolatok összeállnak, kirajzolódnak egy olyan nő körvonalai, akin a közösségi média, a közvélemény elvárásai ejtenek sebet, sokkal nagyobbat, mint az egykori drasztikus műtéti beavatkozások. Mert mi marad nekünk, ha mindent megosztunk magunkról? Felsejlik ezzel párhuzamosan korunk is, amelyben szinte minden pusztulásra ítéltetett, de ezt nem veszi észre senki – még főszereplőnk is csak az új niacinamidos krémet reklámozza, miközben darabokra hullik a civilizáció.

Szentesi Éva 1985-ben született. Ez a hatodik kötete.

Tavaszi Margó
Szentesi Éva A mai naphoz nincsenek emlékeim című kötetét a Tavaszi Margó Kristály Színpadán mutatják be május 25-én 18:30 órakor. Részletek ITT.

Háy János: Boldog boldogtalan

-

Ennek a könyvnek nyolcmilliárd ember a szereplője, köztük két töritanár, három színésznő, három magyartanárnő, két pszichológus, egy sátoraljaújhelyi könyvtáros és maga az elbeszélő is, meg persze egy csomó aranyos kis háziállat. Egy regény, amelyben történetek adják át a stafétát újabb történeteknek. Épp úgy, ahogyan felkapjuk az idős néni csomagját a lépcsőházban, hogy innét mi cipeljük fel az emeletre. Ahogyan szülők adják át a gyereket egymásnak: „Fáj a hátam, megfognád?” Ahogyan műszakváltáskor a munkatárstól átvesszük a feladatokat: „Majd nagyon figyelj arra a vevőre, mert gyanúsan viselkedik.” Olyan ez a könyv, hogy bárki könnyedén bele tud kuckózni - nehéz lesz megválni tőle.

Tavaszi Margó
Háy János Boldog boldogtalan című regényét a Tavaszi Margó Kristály Nagyszínpadán mutatják be május 25-én 19:00 órakor. Részletek ITT.

Horváth László Imre: Rosseb

-

Az eddig meg nem írt nagy magyar háborús regényt tartja kezében az olvasó, ami az egyszerű katona sorsát követve eleveníti meg a két világháború és az ötvenhatos szabadságharc történetét, a legendás somogyi Rosseb-ezreddel az első világháború frontjain, utódalakulatával a Don-kanyarban és Budapest ostromában, majd a felkelőkkel a Corvin-közben.

Horváth László Imre 1981-ben született. Ez a hatodik regénye.

Tavaszi Margó
Horváth László Imre Rosseb című regényét a Tavaszi Margó Könyves Magazin Színpadán mutatják be május 25-én 20:30 órakor. Részletek ITT.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Zoltán Gábor, Kemény Lili és Láng Zsolt is új regénnyel jön a Tavaszi Margóra

Számos más szerző mellett Zoltán Gábor, Kemény Lili és Láng Zsolt is a Tavaszi Margón mutatják be új regényeiket. Íme a prózaprogramok a fesztivál első két napjáról.

...
Nagy

Erdős Virág és Krusovszky Dénes versesköteteit is bemutatják a Tavaszi Margón

Többek között Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Láng Orsolya is a Tavaszi Margón mutatják be új líraköteteiket. Ha szereted a verseket, akkor ez az ajánló neked szól.  

...
Nagy

Vecsei H. Miklós, Tudósok és népi líra a Tavaszi Margón

Dokumentumfilm a Nobel-díjas Heinrich Böll katonaéveiről, sick-hop lemezbemutató, kelet-európai poszt-punk buli és József Attila-est Vecsei H. Miklós és a Platon Karataevből ismert Balla Gergely tolmácsolásában. Íme, a Tavaszi Margó esti kínálata.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Olvass!
...
Beleolvasó

Nick Hornby a futball miatt maradt vissza a fejlődésben – Olvass bele a Focilázba!

Az angol író, Nick Hornby gyerekkora óta az Arsenal szurkolója, és a döntő pillanat még azt is felülírja, ha mellette elájul valaki a focimeccsen. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Marco Rossi egy mániákus őrülttől tanulta az edzősködést

Rossi elmondja, milyen edzői habitusok, gondolkodások határozták meg saját kapitányi koncepcióját, illetve kiderült, mit lesett el a legendás Marcelo Bielsától és a vízilabdás Farago Tamás olimpiai bajnoktól?  

...
Beleolvasó

Jó volt a szex, de mégsem akkora buli a szívtiprónál ébredni - Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!

Két laza ismerős: az egyik épp szakított, a másik nem tud elköteleződni. Hirtelen ötlettől vezérelve összeköltöznek, amikor szembesülniük kell az elkerülhetetlennel. Olvass bele Kollár Betti új könyvébe! 

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex