Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

E heti programajánlónkban találsz kerekasztal-beszélgetést a 21. századi roma kultúráról és művészetről, valamit a JAK sorsáról. Emellett ajánlunk izgalmas néznivalókat: friss bemutatót és retrospektív vetítést is.

sa | 2023. március 31. |

Eredics Benjamin: Végvárak, vitézek 

-

Nemzedékek közös élménye Fekete István 1937-ben megjelent kalandregénye, A koppányi aga testamentuma, illetve a harminc évvel későbbi, azonos című film. Ezek a művek ihlették Eredics Benjamin mozgalmas, fordulatos tánczenéjét, melyben a korszak jellegzetes, karakteres figurái, valamint a végvárak vadregényes környezete a tánc nyelvén elevenedik meg. A darab zenéjében hatásosan keveredik a 16. század végének zenei miliője a népzenével, a modern hangszeres effektusok a tánczene temperamentumával. E sok színben pompázó világot különböző stílusokban otthonos muzsikusok közvetítik, a szimfonikus hangzás izgalmasan ötvöződik a népi hangszerek tónusával. Eredics Benjamin alkotását a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjazták, ennek teljes zenei anyagát a Bartók Tavasz közönsége hallhatja elsőként, míg a koreografált táncszínházi alkotás premierjére a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában ősszel, a Liszt Ünnepen kerül sor.

Mikor? április 4. 19:30 Hol? Zeneakadémia
További információ erre>>>

Műanyag égbolt

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első mozifilmje egy ambiciózus sci-fi animáció, mely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki.

Mikor? március 30-tól Hol? mozikban

Jerzy Grotowski: A szegény színház felé - könyvbemutató

-

Ha a színháztörténetnek saját Bibliája lenne, ez a kötet mindenképp az egyik biblosza vagyis könyve lenne. Sőt, még annál is több. Töréspont, váltás, a színházi new age kezdete. Az ősi prófétákhoz, Sztanyiszlavszkijhoz, Brechthez, Craig-hez, Artaud-hoz, Gurdjieffhez, Osterwához, Jouvet-hez képest Grotowski jelentette az Újszövetséget, a kvázi evangéliumot. Ami után már nem lesz újabb. Lehetnek értelmezői és elemzői, apostoli követői Brookban, Barbában, Schechnerben és másokban. Akárhogy is, ez a kötet kapocs, viszonyítási pont, szabály és axióma. Színházi értelemben véve: kinyilatkoztatás.

Mikor? március 31. 17:00 Hol? Károli Gáspár Református Egyetem Benda Kálmán Szakkollégiuma
Facebook-esemény erre>>>

Hová lett a JAK?

-

Retrospektív és nyomozati jellegű beszélgetés a JAK történetéről és mégszűnéséről. Kérdez: Karafiáth Orsolya és Svébis Bence. Válaszol: Szilágyi Ákos, Gaborják Ádám, Menyhért Anna, Balogh Endre.

Mikor? április 6. 19:00 Hol? Nyitott Műhely
Facebook-esemény erre>>>

Menekülés Godot elől V3 - ChatGPT változat

-

A híres Beckett dráma folytatását még 2019-es technológiával kezdték el AI-jal íratni. Akkor még furcsának tűntek ezzel, most már mindenki erről beszél. A ChatGPT miatt fel kellett újítaniuk a darabot, ha már láttad, ez most akkor is meglepő lesz. Ha még nem - most már érted, miért kell látnod! A világon az egyetlen színdarab amit Mesterséges Intelligencia írt és rendszeresen játsszák. 

Mikor? április 6. 19:30 Hol? RS9 Színház
Facebook-esemény erre>>>

A roma kultúra és művészet a XXI. században - Kerekasztal-beszélgetés

-

Hatásos eszköz-e a művészet a társadalmi előítéletek lebontásában és az identitás erősítésében? Előnyt, vagy hátrányt jelent-e a származás az egyén érvényesülésében? Kell-e etnicizálni a művészetet? Többek között erre is keresi a választ a RomNet és a Phiren Amenca, a Nemzetközi Romanap alkalmából az Eötvös10 Művelődési Ház együttműködésével szervezett, kerekasztal-beszélgetésén. „A roma-magyar kultúra és művészet a XXI. században címmel” szervezett beszélgetésre olyan ismert művészeket kértünk fel, akik az egyetemes kultúra, a tánc-, a színház- és film-, a zene- és előadóművészet, valamint az irodalom kimagasló képviselői, illetve mind személyük és munkásságuk alapján mértéktartónak számít véleményük, és évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek az alapfokú és művészeti oktatás területén. A beszélgetés részvevői: Snétberger Ferenc Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, az általa alapított Zenei Tehetség Központ művészeti igazgatója; Sárközi Gyula balettművész, koreográfus, rendező, a Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola alapítója; Nyári Oszkár Jászai Mari-díjas színművész, a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány vezetője; Erdős Virág József Attila-díjas költő, író. A beszélgetést moderálja: Veiszer Alinda Prima Primissima-díjas újságíró.

Mikor? április 6. 17:00 Hol? Eötvös10 Művelődési Ház
Facebook-esemény erre>>>

Tarr Béla - Retrospektív

-

A Cirko-Gejzír újra retrospektív vetítést tart Tarr Béla filmjeiből. Látható lesz a rendező legelső, még a Budapesti iskola égisze alatt készült filmje, a Családi tűzfészek, ahogy az életmű lezárásának szándékával készült, legutolsó alkotása, a 2011-ben bemutatott A torinói ló is. Műsorra tűzzük a ritkán vetített, 1981-es Szabadgyalogot, az 1987-ben forgatott Kárhozatot - amely az első közös munkát jelentette későbbi állandó írótársával, Krasznahorkai Lászlóval -, valamint a Krasznahorkai regényéből készült Werckmeister harmóniákat is. A fesztivál zárónapján, hétfőn pedig a több mint 7 óra hosszú, monumentális mesterművel, a Sátántangóval lehet elmerülni Tarr Béla világában.

Mikor? április 8-10. Hol? Cirko-Gejzir
Facebook-esemény erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tarr Béla: Arra nem vetemednék, hogy Krasznahorkai jelenlétében írjak

Életútinterjút készített a Partizán Tarr Béla rendezővel, és beszélgettek többek között a Krasznahorkai Lászlóval közös munkáról és a Sátántangóról is. 

...
Hírek

Tarr Béla és Bartók Béla is bekerült a könyörtelenség irodalmáról szóló kurzusba

A Paris Review elkérte a kurzus olvasmánylistáját, és a Syllabi-sorozatuk első darabjaként meg is osztotta az olvasóival. 

...
Podcast

Tényleg elveszi a mesterséges intelligencia az írók munkáját?

A Könyves Magazin legújabb podcastjében a mesterséges intelligencia és a könyvpiac kapcsolódási pontjait kutatjuk, a beszélgetés legviccesebb részei viszont azok, amikor megismerhetjük a ChatGPT válaszait a legfontosabb magyar regényről vagy a legnépszerűbb magyar versről.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

Lehet valaki jó író attól, hogy nyilas? – Nyirő József élete, utóélete és műveinek megítélése

A székely nép krónikása, kiugrott pap, Szálasi propagandistája, a két világháború közötti időszak fontos prózaírója, emigrációban elhunyt „temetetlen halott”. Ki volt, és főként milyen író volt Nyirő József?

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

...
Zöld

Fontosabb, hogy jól aludj, mint hogy mennyit, ha a 30-40-es éveidben jársz

Polc

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...

A diktatúra nem emlék, hanem a sötétség mélyén lopakodó szörny

...
SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

...
Szórakozás

Utolsó kémekből nemigen lesznek elsők, de röhejes, ha megpróbálják

Egy morózus, sokat látott kém Gary Oldman alakításában, csetlő-botló fiatal ügynökök, arcátlan hatalmi harcok és világbajnok fekete humor. A Slow Horses (Utolsó befutók) című krimisorozat irtózatosan szórakoztató és izgalmas.

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd