Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

E heti programajánlónkban találsz kerekasztal-beszélgetést a 21. századi roma kultúráról és művészetről, valamit a JAK sorsáról. Emellett ajánlunk izgalmas néznivalókat: friss bemutatót és retrospektív vetítést is.

sa | 2023. március 31. |

Eredics Benjamin: Végvárak, vitézek 

-

Nemzedékek közös élménye Fekete István 1937-ben megjelent kalandregénye, A koppányi aga testamentuma, illetve a harminc évvel későbbi, azonos című film. Ezek a művek ihlették Eredics Benjamin mozgalmas, fordulatos tánczenéjét, melyben a korszak jellegzetes, karakteres figurái, valamint a végvárak vadregényes környezete a tánc nyelvén elevenedik meg. A darab zenéjében hatásosan keveredik a 16. század végének zenei miliője a népzenével, a modern hangszeres effektusok a tánczene temperamentumával. E sok színben pompázó világot különböző stílusokban otthonos muzsikusok közvetítik, a szimfonikus hangzás izgalmasan ötvöződik a népi hangszerek tónusával. Eredics Benjamin alkotását a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjazták, ennek teljes zenei anyagát a Bartók Tavasz közönsége hallhatja elsőként, míg a koreografált táncszínházi alkotás premierjére a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában ősszel, a Liszt Ünnepen kerül sor.

Mikor? április 4. 19:30 Hol? Zeneakadémia
További információ erre>>>

Műanyag égbolt

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első mozifilmje egy ambiciózus sci-fi animáció, mely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki.

Mikor? március 30-tól Hol? mozikban

Jerzy Grotowski: A szegény színház felé - könyvbemutató

-

Ha a színháztörténetnek saját Bibliája lenne, ez a kötet mindenképp az egyik biblosza vagyis könyve lenne. Sőt, még annál is több. Töréspont, váltás, a színházi new age kezdete. Az ősi prófétákhoz, Sztanyiszlavszkijhoz, Brechthez, Craig-hez, Artaud-hoz, Gurdjieffhez, Osterwához, Jouvet-hez képest Grotowski jelentette az Újszövetséget, a kvázi evangéliumot. Ami után már nem lesz újabb. Lehetnek értelmezői és elemzői, apostoli követői Brookban, Barbában, Schechnerben és másokban. Akárhogy is, ez a kötet kapocs, viszonyítási pont, szabály és axióma. Színházi értelemben véve: kinyilatkoztatás.

Mikor? március 31. 17:00 Hol? Károli Gáspár Református Egyetem Benda Kálmán Szakkollégiuma
Facebook-esemény erre>>>

Hová lett a JAK?

-

Retrospektív és nyomozati jellegű beszélgetés a JAK történetéről és mégszűnéséről. Kérdez: Karafiáth Orsolya és Svébis Bence. Válaszol: Szilágyi Ákos, Gaborják Ádám, Menyhért Anna, Balogh Endre.

Mikor? április 6. 19:00 Hol? Nyitott Műhely
Facebook-esemény erre>>>

Menekülés Godot elől V3 - ChatGPT változat

-

A híres Beckett dráma folytatását még 2019-es technológiával kezdték el AI-jal íratni. Akkor még furcsának tűntek ezzel, most már mindenki erről beszél. A ChatGPT miatt fel kellett újítaniuk a darabot, ha már láttad, ez most akkor is meglepő lesz. Ha még nem - most már érted, miért kell látnod! A világon az egyetlen színdarab amit Mesterséges Intelligencia írt és rendszeresen játsszák. 

Mikor? április 6. 19:30 Hol? RS9 Színház
Facebook-esemény erre>>>

A roma kultúra és művészet a XXI. században - Kerekasztal-beszélgetés

-

Hatásos eszköz-e a művészet a társadalmi előítéletek lebontásában és az identitás erősítésében? Előnyt, vagy hátrányt jelent-e a származás az egyén érvényesülésében? Kell-e etnicizálni a művészetet? Többek között erre is keresi a választ a RomNet és a Phiren Amenca, a Nemzetközi Romanap alkalmából az Eötvös10 Művelődési Ház együttműködésével szervezett, kerekasztal-beszélgetésén. „A roma-magyar kultúra és művészet a XXI. században címmel” szervezett beszélgetésre olyan ismert művészeket kértünk fel, akik az egyetemes kultúra, a tánc-, a színház- és film-, a zene- és előadóművészet, valamint az irodalom kimagasló képviselői, illetve mind személyük és munkásságuk alapján mértéktartónak számít véleményük, és évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek az alapfokú és művészeti oktatás területén. A beszélgetés részvevői: Snétberger Ferenc Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, az általa alapított Zenei Tehetség Központ művészeti igazgatója; Sárközi Gyula balettművész, koreográfus, rendező, a Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola alapítója; Nyári Oszkár Jászai Mari-díjas színművész, a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány vezetője; Erdős Virág József Attila-díjas költő, író. A beszélgetést moderálja: Veiszer Alinda Prima Primissima-díjas újságíró.

Mikor? április 6. 17:00 Hol? Eötvös10 Művelődési Ház
Facebook-esemény erre>>>

Tarr Béla - Retrospektív

-

A Cirko-Gejzír újra retrospektív vetítést tart Tarr Béla filmjeiből. Látható lesz a rendező legelső, még a Budapesti iskola égisze alatt készült filmje, a Családi tűzfészek, ahogy az életmű lezárásának szándékával készült, legutolsó alkotása, a 2011-ben bemutatott A torinói ló is. Műsorra tűzzük a ritkán vetített, 1981-es Szabadgyalogot, az 1987-ben forgatott Kárhozatot - amely az első közös munkát jelentette későbbi állandó írótársával, Krasznahorkai Lászlóval -, valamint a Krasznahorkai regényéből készült Werckmeister harmóniákat is. A fesztivál zárónapján, hétfőn pedig a több mint 7 óra hosszú, monumentális mesterművel, a Sátántangóval lehet elmerülni Tarr Béla világában.

Mikor? április 8-10. Hol? Cirko-Gejzir
Facebook-esemény erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tarr Béla: Arra nem vetemednék, hogy Krasznahorkai jelenlétében írjak

Életútinterjút készített a Partizán Tarr Béla rendezővel, és beszélgettek többek között a Krasznahorkai Lászlóval közös munkáról és a Sátántangóról is. 

...
Hírek

Tarr Béla és Bartók Béla is bekerült a könyörtelenség irodalmáról szóló kurzusba

A Paris Review elkérte a kurzus olvasmánylistáját, és a Syllabi-sorozatuk első darabjaként meg is osztotta az olvasóival. 

...
Podcast

Tényleg elveszi a mesterséges intelligencia az írók munkáját?

A Könyves Magazin legújabb podcastjében a mesterséges intelligencia és a könyvpiac kapcsolódási pontjait kutatjuk, a beszélgetés legviccesebb részei viszont azok, amikor megismerhetjük a ChatGPT válaszait a legfontosabb magyar regényről vagy a legnépszerűbb magyar versről.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Természetesen olvasok
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Zöld

A vízhiány és egy különleges arab öntözőrendszer ihlette regény nyert rangos díjat

...
Zöld

Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a modern kutyafajták agya nagyobb, mint ősi társaiké

...
Zöld

A Budapestre látogató Jane Goodall üzent a magyaroknak

...
Zöld

Szent-Györgyit a nyilasok nem tudták elfogni, ezért minden fórumon hazudtak róla

...
Zöld

Őskori nő DNS-ét vonták ki egy húszezer éves csontékszerből

...
Zöld

Az Amazonasban le akarják állítani az erdőirtást, hat új rezervátumot kapnak az őslakosok

...
Zöld

Peter Wohlleben: Sok fa jelentősen csökkenthetné a magyar városok hőmérsékletét is

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit