A magyar kultúra napja mindent visz, de akad még BIDF és Spielberg is [PROGRAMAJÁNLÓ]

A magyar kultúra napja mindent visz, de akad még BIDF és Spielberg is [PROGRAMAJÁNLÓ]

Január 22-én ünnepeljük a Himnusz születéséhez kötve a magyar kultúra napját - ez idén különleges súlyt kap, hiszen Kölcsey éppen 200 éve tisztázta le a vers szövegét. Ebből az alkalomból országszerte programok és megemlékezések várnak. És persze az sem marad kulturális időtöltés nélkül, aki nem csak vasárnapban gondolkodik.

sa | 2023. január 19. |

A Fabelman család

Sammy Fabelman mindene a filmkészítés, művészi lelkű édesanyja, Mitzi pedig büszkén támogatja és bátorítja érdeklődésében. A tudományokat többre tartó, munkájában sikeres apja, Burt se nézi rossz szemmel Sammy munkáit, ám inkább tekinti komolytalan hobbinak. Az évek folyamán Sammy mintegy dokumentálja családja kalandjait és egyre kidolgozottabb amatőrfilmeket készít húgai és barátai főszereplésével. 16 éves korában, amikor az Államok nyugati felére költöznek, Sammy felfedez egy szívszaggató titkot anyjáról, ami átértékeli kapcsolatukat és megváltoztatja mindannyiuk életét.

Steven Spielberg A Fabelman családdal rendkívül személyes portrét álmodott a vászonra egy a 20. századi Amerikában felnövő fiúról, akinek történetében mozgóképes emléket állít azoknak az dolgoknak és annak a családnak, amik és akik hatással voltak életére és pályájára. A film az idei, 80. Golden Globe-on elnyerte a legjobb drámának és a legjobb rendezőnek járó díjat:

Spielbergé a legjobb filmdráma, ő lett a legjobb rendező is a Golden Globe-on
Spielbergé a legjobb filmdráma, ő lett a legjobb rendező is a Golden Globe-on
Tovább olvasok

Mikor? január 19-től Hol? mozik

 

A könyv anatómiája feat. Telep | Alkotói workshop

-

Ha visszakívánkozol Gutenberg galaxisába és szívesen használnád a könyvet mint formátumot grafikai hordozóként, vagy gyűjtenéd a rajzaid, a vázlataid, a írásaid saját készítésű könyvecskékben, itt a helyed! A foglalkozás során 4 lépésben, 4 tárgyon keresztül jutunk el a zine-től az instant könyvön át, az origami könyvet is érintve a long-stitch ragasztás nélküli kötéséig, rávilágítva az artbook, silentbook és egyéb, a könyvet művészeti hordozóként értelmező alkotások formai hátterére. Instruktor: Somogyi Márk könyvkötő, könyvrestaurátor.

Mikor? január 21. 14:00-17:00 Hol? Telep.

Facebook-esemény erre>>>

 

Bereményi kalapja 

A Bereményi kalapja című kreatív portréfilm televíziós premierjének apropója a magyar kultúra napja, illetve, hogy Cseh Tamás ekkor lenne 80 éves, Bereményi Géza pedig január 26-án tölti be a 77-et. A Bereményi kalapja a legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát mutatja be interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével. A Bereményi kalapja a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált, ahol három kategóriában – Legjobb egészestés dokumentumfilm, Legjobb rendező, Legjobb vágó – is Magyar Mozgókép Díjra jelölték. A kreatív portréfilm december óta elérhető a Filmión. 

Bereményi Géza egyedülálló, kultikus alakja a magyar kultúrának. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig regényíróként is a legnagyobbak közé emelkedett. A portréfilmben Bereményi Gézát Tóth Barnabás filmrendező kíséri végig élete fontos helyszínein. Bereményi mint fiatal rendező kollégát és mint egykori gyerekszínészét – aki tízévesen az Eldorádó című filmjében épp a gyerek Gézát alakította – avatja be élete titkaiba. 

Cikkünket a filmről itt találod:

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század
Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

Tovább olvasok

Mikor? január 22. 21:19 Hol? m2 csatorna

 

Családi programok a magyar kultúra napján a MOM-ban

-

Annak érdekében, hogy a fiatal generáció számára is közelebb hozzák ezt a hagyományt, a Cinema MOM-ban speciális gyermekprogramokkal, népmesevetítéssel és kiállítással, kézműves foglalkozással és élőzenés bábelőadással várják a közönséget. A program keretében a Kecskeméti Animációs Filmstúdió 2002-ben készült Magyar népmesék sorozatának Cerceruska című epizódját láthatják a gyerekek a mozi emeleti folyosójának kivetítőjén, s hozzá kapcsolódva egy kiállítás is megtekinthető a rajzfilm képeiből, melynek kurátora az epizód rendezője, Horváth Mária. 9:45-10:45-ig kézműves foglalkozásra invitálják a gyerekeket és a szülőket, nagyszülőket: Szandavári Emese akvarellfestő és művészetpedagógus, az Art'Em Stúdió vezetője tart interaktív alkotóműhelyt, a Cerceruska gazdag motívumkincséhez kapcsolódva. A kézműves programot követően – egy rövid kakaó- és kalácsszünet után – 11:00 órától a Marcipán cica (és az oroszlánság) című élőzenés bábmesés koncerttel zárul a programsorozat. A mesejáték az egyik legnépszerűbb hazai bábszínházi produkció, generációk nőttek fel szórakoztató történetén. A látványos, interaktív előadásban a főszereplő énekes-zenész-színész házaspár: Zsámár Katalin és Gay Tamás mesélnek, énekelnek, gitároznak, szaxofonoznak, miközben megelevenítik Marcipán cica történetét.

Mikor? január 22. Hol? MOM Park

További információk erre>>>

 

A VERS - Himnusz200 / Várkert irodalom

-

Az irodalmi, zenés esten Juhász Anna vendégei: Becze Szilvia kiemelt szerkesztő-műsorvezető, zenész, aki a vers és a hozzá kapcsolódó zeneművek keletkezéséről, Erkel Ferencről és a kapcsolódó zenei pályázatról és további érdekességekről mesél. Az esthez kamarakoncerten kapcsolódik számos zeneművel a Budapesti Filharmóniai Társaság. Vendég lesz Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó - hisz a Himnusz a sportolók életében különös jelentősséggel bír. És hogy egy színésznek mit jelent ez a vers? A szilveszter éjszakán, mikor együtt énekeljük a Himnuszt, sokszor színpadon köszönti az előadókat az ünnep és a vers - személyes kapcsolódásról mesél és felolvasószínházban működik közre Szervét Tibor színművész. Az esten a beszélgetés, koncert mellett felolvasószínház is várható Kölcsey Ferenc életéről és a mű születéséről.

Mikor? január 22. 15:00 Hol? Várkert Bazár

Facebook-esemény erre>>>

 

BIDF 2023 - 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 

Közel 60 filmmel és 200 vetítéssel érkezik a 9. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. 2023-ban nemcsak Budapesten, a Cinema City Mammut mozitermeiben, hanem országszerte, 10 nagyvárosban láthatóak a filmek. A 9. #BIDF díjairól most is olyan rangos, nemzetközi-, és hazai szaktekintélyből és alkotókból álló zsűri dönt majd, mint Gryllus Vilmos, Spiró György, Jordán Tamás, Máté Gábor. Az idei fesztivál szlogenje: Tiszteld az Életet! „Ne ölj!” Minden vetítés után beszélgetés a filmek alkotóival, vagy meghívott szakértőkkel! A filmket eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítik.

Mikor? Január 21-29. Hol? Mammut 2 Cinema City és vidéki mozik

Versenyprogram és további információk erre>>>Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Nyáry Krisztián: Kölcsey úgy halt meg, hogy eszébe sem jutott, hogy a verséből nemzeti himnusz lesz

Kölcsey valószínűleg nem gondolta, hogy a verséből jelkép, nemzeti himnusz lesz. Életének egy depressziós szakaszában írta, és később nem tartotta számon a fontos költeményei közt. Többek közt erről, és rengeteg más érdekességről is szó esett Nyáry Krisztián Általad nyert szép hazát című kötetének bemutatóján tegnap, ahol a szerzőt Nádasdy Ádám kérdezte.

...
Hírek

Képregényekbe költözött Arany, Kölcsey és Csokonai Vitéz Mihály

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

Természetesen olvasok
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Zöld

Hetven nap alatt kelt át az Antarktiszon egy brit katonanő

...
Zöld

Elhunyt Schmidt Egon, aki egész életét a madaraknak és a róluk szóló könyveknek szentelte

...
Zöld

Légből kapott elképzelés a garantált alapjövedelem? Az EU-nak már van terve rá

...
Zöld

A Durrell család érkezése Korfura emlékezetesre sikerült: nagy csapat kutya ugatta őket kórusban

...
Zöld

Ennyire csapadékos januárunk 1915-ben volt utoljára

...
Zöld

A tudomány fejlődésében kulcsfontosságú, hogy hajlandók legyünk elképzelni az elképzelhetetlent

...
Zöld

Sárba ragadtak a rendőrök, akiket a falurombolás és a bánya ellen tüntetők miatt vezényeltek ki (videó)

Olvass!
...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében