A magyar kultúra napja mindent visz, de akad még BIDF és Spielberg is [PROGRAMAJÁNLÓ]

A magyar kultúra napja mindent visz, de akad még BIDF és Spielberg is [PROGRAMAJÁNLÓ]

Január 22-én ünnepeljük a Himnusz születéséhez kötve a magyar kultúra napját - ez idén különleges súlyt kap, hiszen Kölcsey éppen 200 éve tisztázta le a vers szövegét. Ebből az alkalomból országszerte programok és megemlékezések várnak. És persze az sem marad kulturális időtöltés nélkül, aki nem csak vasárnapban gondolkodik.

sa | 2023. január 19. |

A Fabelman család

Sammy Fabelman mindene a filmkészítés, művészi lelkű édesanyja, Mitzi pedig büszkén támogatja és bátorítja érdeklődésében. A tudományokat többre tartó, munkájában sikeres apja, Burt se nézi rossz szemmel Sammy munkáit, ám inkább tekinti komolytalan hobbinak. Az évek folyamán Sammy mintegy dokumentálja családja kalandjait és egyre kidolgozottabb amatőrfilmeket készít húgai és barátai főszereplésével. 16 éves korában, amikor az Államok nyugati felére költöznek, Sammy felfedez egy szívszaggató titkot anyjáról, ami átértékeli kapcsolatukat és megváltoztatja mindannyiuk életét.

Steven Spielberg A Fabelman családdal rendkívül személyes portrét álmodott a vászonra egy a 20. századi Amerikában felnövő fiúról, akinek történetében mozgóképes emléket állít azoknak az dolgoknak és annak a családnak, amik és akik hatással voltak életére és pályájára. A film az idei, 80. Golden Globe-on elnyerte a legjobb drámának és a legjobb rendezőnek járó díjat:

Spielbergé a legjobb filmdráma, ő lett a legjobb rendező is a Golden Globe-on
Spielbergé a legjobb filmdráma, ő lett a legjobb rendező is a Golden Globe-on
Tovább olvasok

Mikor? január 19-től Hol? mozik

 

A könyv anatómiája feat. Telep | Alkotói workshop

-

Ha visszakívánkozol Gutenberg galaxisába és szívesen használnád a könyvet mint formátumot grafikai hordozóként, vagy gyűjtenéd a rajzaid, a vázlataid, a írásaid saját készítésű könyvecskékben, itt a helyed! A foglalkozás során 4 lépésben, 4 tárgyon keresztül jutunk el a zine-től az instant könyvön át, az origami könyvet is érintve a long-stitch ragasztás nélküli kötéséig, rávilágítva az artbook, silentbook és egyéb, a könyvet művészeti hordozóként értelmező alkotások formai hátterére. Instruktor: Somogyi Márk könyvkötő, könyvrestaurátor.

Mikor? január 21. 14:00-17:00 Hol? Telep.

Facebook-esemény erre>>>

 

Bereményi kalapja 

A Bereményi kalapja című kreatív portréfilm televíziós premierjének apropója a magyar kultúra napja, illetve, hogy Cseh Tamás ekkor lenne 80 éves, Bereményi Géza pedig január 26-án tölti be a 77-et. A Bereményi kalapja a legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát mutatja be interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével. A Bereményi kalapja a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált, ahol három kategóriában – Legjobb egészestés dokumentumfilm, Legjobb rendező, Legjobb vágó – is Magyar Mozgókép Díjra jelölték. A kreatív portréfilm december óta elérhető a Filmión. 

Bereményi Géza egyedülálló, kultikus alakja a magyar kultúrának. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig regényíróként is a legnagyobbak közé emelkedett. A portréfilmben Bereményi Gézát Tóth Barnabás filmrendező kíséri végig élete fontos helyszínein. Bereményi mint fiatal rendező kollégát és mint egykori gyerekszínészét – aki tízévesen az Eldorádó című filmjében épp a gyerek Gézát alakította – avatja be élete titkaiba. 

Cikkünket a filmről itt találod:

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század
Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

Tovább olvasok

Mikor? január 22. 21:19 Hol? m2 csatorna

 

Családi programok a magyar kultúra napján a MOM-ban

-

Annak érdekében, hogy a fiatal generáció számára is közelebb hozzák ezt a hagyományt, a Cinema MOM-ban speciális gyermekprogramokkal, népmesevetítéssel és kiállítással, kézműves foglalkozással és élőzenés bábelőadással várják a közönséget. A program keretében a Kecskeméti Animációs Filmstúdió 2002-ben készült Magyar népmesék sorozatának Cerceruska című epizódját láthatják a gyerekek a mozi emeleti folyosójának kivetítőjén, s hozzá kapcsolódva egy kiállítás is megtekinthető a rajzfilm képeiből, melynek kurátora az epizód rendezője, Horváth Mária. 9:45-10:45-ig kézműves foglalkozásra invitálják a gyerekeket és a szülőket, nagyszülőket: Szandavári Emese akvarellfestő és művészetpedagógus, az Art'Em Stúdió vezetője tart interaktív alkotóműhelyt, a Cerceruska gazdag motívumkincséhez kapcsolódva. A kézműves programot követően – egy rövid kakaó- és kalácsszünet után – 11:00 órától a Marcipán cica (és az oroszlánság) című élőzenés bábmesés koncerttel zárul a programsorozat. A mesejáték az egyik legnépszerűbb hazai bábszínházi produkció, generációk nőttek fel szórakoztató történetén. A látványos, interaktív előadásban a főszereplő énekes-zenész-színész házaspár: Zsámár Katalin és Gay Tamás mesélnek, énekelnek, gitároznak, szaxofonoznak, miközben megelevenítik Marcipán cica történetét.

Mikor? január 22. Hol? MOM Park

További információk erre>>>

 

A VERS - Himnusz200 / Várkert irodalom

-

Az irodalmi, zenés esten Juhász Anna vendégei: Becze Szilvia kiemelt szerkesztő-műsorvezető, zenész, aki a vers és a hozzá kapcsolódó zeneművek keletkezéséről, Erkel Ferencről és a kapcsolódó zenei pályázatról és további érdekességekről mesél. Az esthez kamarakoncerten kapcsolódik számos zeneművel a Budapesti Filharmóniai Társaság. Vendég lesz Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó - hisz a Himnusz a sportolók életében különös jelentősséggel bír. És hogy egy színésznek mit jelent ez a vers? A szilveszter éjszakán, mikor együtt énekeljük a Himnuszt, sokszor színpadon köszönti az előadókat az ünnep és a vers - személyes kapcsolódásról mesél és felolvasószínházban működik közre Szervét Tibor színművész. Az esten a beszélgetés, koncert mellett felolvasószínház is várható Kölcsey Ferenc életéről és a mű születéséről.

Mikor? január 22. 15:00 Hol? Várkert Bazár

Facebook-esemény erre>>>

 

BIDF 2023 - 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 

Közel 60 filmmel és 200 vetítéssel érkezik a 9. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. 2023-ban nemcsak Budapesten, a Cinema City Mammut mozitermeiben, hanem országszerte, 10 nagyvárosban láthatóak a filmek. A 9. #BIDF díjairól most is olyan rangos, nemzetközi-, és hazai szaktekintélyből és alkotókból álló zsűri dönt majd, mint Gryllus Vilmos, Spiró György, Jordán Tamás, Máté Gábor. Az idei fesztivál szlogenje: Tiszteld az Életet! „Ne ölj!” Minden vetítés után beszélgetés a filmek alkotóival, vagy meghívott szakértőkkel! A filmket eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítik.

Mikor? Január 21-29. Hol? Mammut 2 Cinema City és vidéki mozik

Versenyprogram és további információk erre>>>Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Nyáry Krisztián: Kölcsey úgy halt meg, hogy eszébe sem jutott, hogy a verséből nemzeti himnusz lesz

Kölcsey valószínűleg nem gondolta, hogy a verséből jelkép, nemzeti himnusz lesz. Életének egy depressziós szakaszában írta, és később nem tartotta számon a fontos költeményei közt. Többek közt erről, és rengeteg más érdekességről is szó esett Nyáry Krisztián Általad nyert szép hazát című kötetének bemutatóján tegnap, ahol a szerzőt Nádasdy Ádám kérdezte.

...
Hírek

Képregényekbe költözött Arany, Kölcsey és Csokonai Vitéz Mihály

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

Természetesen olvasok
...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Zöld

A vízhiány és egy különleges arab öntözőrendszer ihlette regény nyert rangos díjat

...
Zöld

Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a modern kutyafajták agya nagyobb, mint ősi társaiké

...
Zöld

A Budapestre látogató Jane Goodall üzent a magyaroknak

...
Zöld

Szent-Györgyit a nyilasok nem tudták elfogni, ezért minden fórumon hazudtak róla

...
Zöld

Őskori nő DNS-ét vonták ki egy húszezer éves csontékszerből

Olvass!
...
Könyvtavasz

A rejtélyes amulett szabad utat nyit egy párhuzamos valóságba

A Lapozz és Parázz!-sorozat legújabb kötetének története ezúttal párhuzamos világokban játszódik. Olvass bele Holden Rose regényébe!

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké