Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor Pápay Tibor bandája uralta a várost és a környéket. A Vígszínház darabja legalább annyira szól a passzív kiszolgáltatottság univerzális pokláról, mint a konkrét csallóközi eseményekről. Nem a maffiáról, hanem hogy mit jelentett a maffia terrorja alatt élni - nőként. Az eSzínház Fesztivál programjaiból válogattunk.

Fotók: Gordon Eszter

Sándor Anna | 2021. szeptember 23. |

Középkorú nő áll a rendőröktől nem messze, egy markolót figyel, ahogy pár méterenként belemerít a földbe. A dunaszerdahelyi maffia egyik áldozatának, talán bandatagnak a maradványait keresik a legutóbbi tanúvallomás nyomán.

A Csallóközben felnőtt újságíró, Durica Katarina 2018-as regénye, A rendes lányok csendben sírnak az érintettekkel készült interjúk és beszámolók alapján készült, és azokról a nőkről szól, akik közvetve vagy közvetlenül, de a különösen kegyetlen felvidéki magyar maffia áldozatai lettek a kilencvenes években (a szerzővel készült interjúnkat itt találod). A könyvet Kovács Krisztina adaptálta és Paczolay Béla vitte színre a Vígszínházban. (Az előadás a járvány miatt streamen debütált, beszélgetésünket Paczolay Béla rendezővel és a Hildát alakító színésznővel, Márkus Lucával itt olvashatod.)

-

A darab tulajdonképpen három szimultán elhangzó monodráma: a kamasz Hilda (Márkus Luca), a kisgyerekes Júlia (Balázsovits Edit) és az idős, özvegy Erzsi (Kiss Mari) ugyanabban a panelben laknak, de a köszönésen túl nincs más kapcsolatuk egymással. A tragédia, amit elszenvednek, közös és egy tőről fakad, ám a félrenézések és hallgatások között megoszthatatlan, elzárja őket egymástól és másoktól is. Hilda tinédzserként hadakozik a nőiessége kibontakozásával, miközben próbálja megúszni, hogy el ne kapják az utcákon portyázó bandatagok. Júlia a válást fontolgatja, hogy megszabaduljon a kiüresedett házasságából, amikor feltűnik az életében egy nála sokkal fiatalabb szerető. Erzsi az önbecsapás változatos formáiból próbál falat építeni, hogy ne kelljen beismernie, micsoda szörnyeteg lett a maffiához tartozó fiából.

-

A három nőt már csak az életkoruk is önmaguk fölé emeli, az anya, a banya és a szűz archetípusait megtestesítve a kollektív dunaszerdahelyi és azon túl a mindenkori agresszoroknak kiszolgáltatott női tapasztalatról mesélnek. Ahogy a történeteik, a térbeli mozgásuk is érinti itt-ott egymást, és mint egy fonat, mesélik össze az eseményeket. Sokatmondó rendezői megoldás az is, ahogy egy-egy kritikus pillanatban egymásra néznek, látják egymást, ahogy látták egymást akkor is, de végül mindenki magára marad. A kapcsolódás vagy a direkt támogatás lehetetlennek tűnik.

-

Az erőteljes színészi alakításokat a felvételen még közelebb hozza a vágás, a plánozás nem engedi, hogy lemaradjunk az arcok rezdüléséről vagy arról, ahogy egy kisujj remegni kezd az elfojtott zaklatottságtól. A kilencvenes évek miliője is pontos annyira, hogy elég nyomasztó legyen. A nagy vonalakban kialakított, de ízléstelenségében meghatározó lakásbelső mellé felsorakozik az olcsó smink, a béna ruha, az aranyláncok sokasága. A Rivers of Babylon újra meg újra bekúszó remixelt refrénje a szürrealitás felé tolja a nők felfoghatatlan, de mégis megélni kényszerült közös valóságát.

A rendes lányok csendben sírnak az a fajta előadás, ami a bőröd alá eszi magát, ami miatt rákeresel a neten, hol tart most éppen a nyomozás, a perek. Megrázó darab, de nem szabad félni tőle. 

A rendes lányok csendben sírnak
Rendező: Paczolay Béla
Szerző: Durica Katarina
Színpadi adaptáció: Kovács Krisztina
Díszlet: Khell Csörsz
Jelmez: Lisztopád Krisztina
Zenei munkatárs: Furák Péter

Mikor? Szeptember 17-26. között

Ár? 2990 Ft

-

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Nem hittem el, hogy ezek megtörténhettek a 90-es években - Beszélgetés A rendes lányok csendben sírnak bemutatójáról

A kilencvenes évekbeli dunaszerdahelyi maffia interjúkra épülő, valós történetét elbeszélő műből készült színdarab március 13-án a Vígszínház HáziSzínpadán debütál.

...
Hírek

Durica Katarina: Több, mint száz nő mesélt arról, mit tett velük a dunaszerdahelyi maffia

Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című regényének adaptációját Paczolay Béla rendezésében a Vígszínházban mutatják be. A maffia romantizálásáról, az áldozatokról és azokról a nőkről beszélgettünk, akik nem kaptak eddig hangot ebben a maszkulin világban. 

...
Kritika

A nápolyi kölyökbandákban a maffia felfalja gyermekeit

A Gomorra után Roberto Saviano egy fiú történetét mondta el, aki egy nápolyi kölyökbanda élére állt, és a jussát követelte a Camorrában.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...
Nagy

Krusovszky új regénye egy látomásszerű jelenetből bomlott ki

Öt évvel az Akik már nem leszünk sosem megjelenése után új regénnyel jelentkezett Krusovszky Dénes. A szerda esti bemutatón szó esett krimiszerű olvasatról, domináns regényötletről meg persze a regényt leuraló kisvárosi, szelíd katasztrófáról.

Szerzőink

...
Sándor Anna

A Felemelkedés rejtélyes hegyén a haragot valaki más plántálja belénk

...
Kolozsi Orsolya

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

...
Vass Norbert

A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat

...

Lugosi Viktória: A trauma felelősséget ró arra is, akivel történt

...

Hetényi Zsuzsa: Harcolok azért, hogy ne szokjak hozzá a háború gondolatához

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

Olvass!
...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Fenyvesi Orsolya legújabb, Miri című mesekönyvének főhőse egy ovis kislány, kinek kalandjait Miklya Emese illusztrációi keltik életre. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A Fő utcában Sinclair Lewis szatirikus tükröt mutat a kisvárosi Amerikának

Az 1910-es években játszódó történet középpontjában Carol Milford, a fiatal, tanult, haladó szellemű nő áll, aki nagy terveket dédelgetve, világjobbító szándékkal vág bele az életbe. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A családi pokolból Petőfi verse mutatja meg a kiutat

A Petőfi bicentenáriumi évhez kapcsolódva jelent meg a Költővel nem járnék, melynek novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Hírek
...
Szórakozás

Könyvhét, Wes Anderson, Hamlet és Édes Anna [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Spanyolul is megjelenik Gurubi Ágnes Szív utcája

...
Gyerekirodalom

Különös alakok jönnek-mennek Dániel András meg persze az olvasók fejében

...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

...
Hírek

Napi 20 perc olvasásért indít 30 napos programot a Libri

...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

...
Hírek

Michael Caine első thrillere novemberben jelenik meg

...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.