Minden egy Facebook-poszttal kezdődött - 10 éves Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötete

Minden egy Facebook-poszttal kezdődött - 10 éves Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötete

Pont egy évtizede jelent meg Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötete, amelyben bemutatja a magyar irodalom szerelmi életét, sírig tartó boldogságról, múzsákról, szerelmi háromszögekről, és titkos románcokról rántja le a leplet. A kötetet a 2012-es megjelenés előtt az első Margón mutattuk be, idén pedig a tízéves jubileumi évforduló alkalmából vele zárjuk majd a 2022-es őszi fesztivált. A nagy sikerű kötetet hamar követte a folytatás, az Így szerettek ők 2 , novemberben pedig érkezik a várva-várt harmadik rész. 

Simon Eszter | 2022. október 14. |
Nyáry Krisztián
Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv
Corvina, 2013, epub
-

Minden egy 1935-ös fekete-fehér fényképpel kezdődött, amelyen Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni egy havas sípályán mosolyogva néznek a kamerába. Nyáry az interneten böngészett, amikor véletlenül rábukkant a fotóra, majd megosztotta a Facebookon. Radnótiékat Kosztolányi követte, innentől kezdve pedig nem volt megállás, 2012-ben a barátai szórakoztatására elkezdte rendszeresen publikálni a magyar írók és költők szerelmi életéről szóló rövid bejegyzéseit, amivel megdöbbentő népszerűségre tett szert. Hirtelen tizenötezren kezdték figyelni, sőt igényelni a posztjait. A bejegyzések hamar könyvvé nőtték ki magukat, és az Így szerettek ők az elmúlt évek egyik legnagyobb könyvsikere lett. 

Margó
A szerzővel Valuska László beszélget. Közreműködik: Bartsch Kata és Friedenthal Zoltán. Mikor? október 16. 20:30 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem Részletek erre>>>

De miért lett ilyen népszerű az írók és költők szerelmi élete? A válasz egészen egyszerű: nem lettek sem érdekesebbek, sem titokzatosabbak, mindössze Nyárynak sikerült egy olyan oldalukat megmutatnia, aminek köszönhetően többek lettek, mint egy fekete-fehér fénykép az irodalomkönyvből. Megelevenednek előttünk, hiszen ők is emberek voltak, akiknek ugyanúgy meg kellett küzdeniük a mindennapi élet kihívásaival, a szerelemmel, gyásszal vagy a hűtlenséggel. Nyáry közbeszéddé tette azokat az írókat, akikkel az iskolapadban találkoztunk, és azokat is, akiket elfeledett az irodalomtörténet, miközben a közös téma mindvégig a szerelem. Az író arra törekedett, hogy a száraz adatok helyett, a szoborrá váló klasszikusokat hús-vér emberekké tegye, ami miatt anno azt a kritikát kapta, hogy a kötet “irodalmi bulvár” - amit Nyáry egyébként el is fogad -, mivel bártan ír róla, hogy a magyar irodalom nagyjai is hibáztak olykor. A kötetben szó esik hűtlenségről, viharos románcokról, de persze sírig tartó szerelemről is. 

“Az írók nem szobrok, hanem emberek, és ugyanúgy szembesülnek krízishelyzetekkel akár a magánéletben, akár a pályájukon, ugyanúgy bizonytalanok, ugyanúgy gyarlók, mint mi, és szerintem nem baj, ha ezt tudjuk róluk”

- mondta Nyáry a vele készült interjúnkban

Az Így szerettek ők első és második kötete 40-40 történetet mutat be, a szerelmes könyvekben olvashatunk Petőfi Sándor, Ady Endre, Szerb Antal, Radnóti Miklós, Karinthy Frigyes, Vas István, Déry Tibor múzsáiról, szeretőiről, nagy szerelmeiről. A kötetek sikere talán abban rejlik, hogy bármikor leemelhetjük őket a polcról, és a megsárgult fényképek, naplórészletek, levelek megidézik előttünk a múltat, a színes történeteket pedig Nyáry a saját gondolataival egészíti ki.

Nyáry Krisztián: Curriculum Vitae
Nyáry Krisztián: Curriculum Vitae

Tízéves lett a Margó, amit a hétvégén egy zenés-irodalmi esztrádműsorral ünnepeltek a szervezők és a fesztivállátogatók. Nyáry Krisztián is a fellépők között volt, beszédében pedig kitért a margós kapcsolat kezdetére éppúgy, mint a vízilabda és az irodalom összefüggéseire, de kiderült az is, mit köszönhet a maláj legfőbb szultánnak. (Az esztrádon ugyancsak fellépő Totth Benedek beszédét ITT olvashatjátok.)

Fotó: Posztós János/Margó Irodalmi Fesztivál

Tovább olvasok

Nyáry az első két kötet megjelenése után egy időre felhagyott a szerelmi történetekkel, de a könyvek struktúráját megtartva 2014-ben megjelent az Igazi hősök - 33 magyar című könyve, amelyben arról ír, hogyan születnek a hősök. A történelmi vonatkozás továbbra is megmaradt, Nyáry olyan 19-20. századi magyar hősöket mutatott be, a

kik a fontos pillanatokban jól döntöttek, még ha ezzel a nehezebb utat is választották.

Bemutatta a világ első paralimpikonját és az első magyar diplomás nőt. Ezt követte a Merész magyarok - 30 emberi történet, majd a Festői szerelmek, amelyben a szerző visszatért a szerelem témájához, de ezúttal híres képzőművészek álltak a középpontban. A kötetből többek között az is kiderül, mi vagy éppen ki ihletett egy-egy nagy művet, kik a nagy festők modelljei, hogyan élt Munkácsy Mihály vagy Szinyei Merse Pál. Ezt követte az Írjál és szeressél - 125 szerelmes levél és történet, és az Életemnél is jobban - 115 újabb szerelmes levél és történet, amelyben a szerző a világ művészeinek szerelmes leveleit tárta elénk. Novemberben érkezik az Így szerettek ők 3, amelyhez Nádasdy Ádám írt ajánlót. 

Ebben a cikkünkben összeszedtük a 10 kedvenc sztorinkat, ITT és ITT pedig a szerzővel készült interjúinkat olvashatod.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyáry Krisztián a Sztálin által Gulagra küldött meteorológusról posztolt

 Alekszej Feodosevics Wangenheim tragikus meghurcoltatásáról Olivier Rolin francia író írt regényt. Most Nyáry Krisztián posztolt róla az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek elbocsájtása után. 

...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Nyáry Krisztián

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort.

...
Nagy

Nyáry Krisztián egy kötetbe válogatta a melegirodalom legjavát

Közel háromezer év magyar és világirodalmi terméséből válogatta ki Nyáry Krisztián az azonos neműek szerelméről szóló legfontosabb műveket - egy 2021-ben meghozott tövény miatt „szigorúan 18 éven felüliek számára”. A Nem kötelezők 2. - Tiltott szerelem című antológiában olyan szerzők művei kaptak helyet, mint Janus Pannonius, Shakespeare, Rimbaud vagy Thomas Mann. A kötetet hétfő este mutatták be.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

...
Zöld

Maja Lunde szerint az utolsó vadlovakra akkor is érdemes vigyázni, amikor felforr a világ

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember

...
Zöld

A Föld népessége elérte a 8 milliárdot, hamarosan rádobunk egy újabb milliárdot

...
Zöld

Cinke, rigó, csuszka… - Kezdődik az énekesmadár-etetési szezon!

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.