Minden egy Facebook-poszttal kezdődött - 10 éves Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötete

Minden egy Facebook-poszttal kezdődött - 10 éves Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötete

Pont egy évtizede jelent meg Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötete, amelyben bemutatja a magyar irodalom szerelmi életét, sírig tartó boldogságról, múzsákról, szerelmi háromszögekről, és titkos románcokról rántja le a leplet. A kötetet a 2012-es megjelenés előtt az első Margón mutattuk be, idén pedig a tízéves jubileumi évforduló alkalmából vele zárjuk majd a 2022-es őszi fesztivált. A nagy sikerű kötetet hamar követte a folytatás, az Így szerettek ők 2 , novemberben pedig érkezik a várva-várt harmadik rész. 

Simon Eszter | 2022. október 14. |
Nyáry Krisztián
Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv
Corvina, 2013, epub
-

Minden egy 1935-ös fekete-fehér fényképpel kezdődött, amelyen Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni egy havas sípályán mosolyogva néznek a kamerába. Nyáry az interneten böngészett, amikor véletlenül rábukkant a fotóra, majd megosztotta a Facebookon. Radnótiékat Kosztolányi követte, innentől kezdve pedig nem volt megállás, 2012-ben a barátai szórakoztatására elkezdte rendszeresen publikálni a magyar írók és költők szerelmi életéről szóló rövid bejegyzéseit, amivel megdöbbentő népszerűségre tett szert. Hirtelen tizenötezren kezdték figyelni, sőt igényelni a posztjait. A bejegyzések hamar könyvvé nőtték ki magukat, és az Így szerettek ők az elmúlt évek egyik legnagyobb könyvsikere lett. 

Margó
A szerzővel Valuska László beszélget. Közreműködik: Bartsch Kata és Friedenthal Zoltán. Mikor? október 16. 20:30 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem Részletek erre>>>

De miért lett ilyen népszerű az írók és költők szerelmi élete? A válasz egészen egyszerű: nem lettek sem érdekesebbek, sem titokzatosabbak, mindössze Nyárynak sikerült egy olyan oldalukat megmutatnia, aminek köszönhetően többek lettek, mint egy fekete-fehér fénykép az irodalomkönyvből. Megelevenednek előttünk, hiszen ők is emberek voltak, akiknek ugyanúgy meg kellett küzdeniük a mindennapi élet kihívásaival, a szerelemmel, gyásszal vagy a hűtlenséggel. Nyáry közbeszéddé tette azokat az írókat, akikkel az iskolapadban találkoztunk, és azokat is, akiket elfeledett az irodalomtörténet, miközben a közös téma mindvégig a szerelem. Az író arra törekedett, hogy a száraz adatok helyett, a szoborrá váló klasszikusokat hús-vér emberekké tegye, ami miatt anno azt a kritikát kapta, hogy a kötet “irodalmi bulvár” - amit Nyáry egyébként el is fogad -, mivel bártan ír róla, hogy a magyar irodalom nagyjai is hibáztak olykor. A kötetben szó esik hűtlenségről, viharos románcokról, de persze sírig tartó szerelemről is. 

“Az írók nem szobrok, hanem emberek, és ugyanúgy szembesülnek krízishelyzetekkel akár a magánéletben, akár a pályájukon, ugyanúgy bizonytalanok, ugyanúgy gyarlók, mint mi, és szerintem nem baj, ha ezt tudjuk róluk”

- mondta Nyáry a vele készült interjúnkban

Az Így szerettek ők első és második kötete 40-40 történetet mutat be, a szerelmes könyvekben olvashatunk Petőfi Sándor, Ady Endre, Szerb Antal, Radnóti Miklós, Karinthy Frigyes, Vas István, Déry Tibor múzsáiról, szeretőiről, nagy szerelmeiről. A kötetek sikere talán abban rejlik, hogy bármikor leemelhetjük őket a polcról, és a megsárgult fényképek, naplórészletek, levelek megidézik előttünk a múltat, a színes történeteket pedig Nyáry a saját gondolataival egészíti ki.

Nyáry Krisztián: Curriculum Vitae
Nyáry Krisztián: Curriculum Vitae

Tízéves lett a Margó, amit a hétvégén egy zenés-irodalmi esztrádműsorral ünnepeltek a szervezők és a fesztivállátogatók. Nyáry Krisztián is a fellépők között volt, beszédében pedig kitért a margós kapcsolat kezdetére éppúgy, mint a vízilabda és az irodalom összefüggéseire, de kiderült az is, mit köszönhet a maláj legfőbb szultánnak. (Az esztrádon ugyancsak fellépő Totth Benedek beszédét ITT olvashatjátok.)

Fotó: Posztós János/Margó Irodalmi Fesztivál

Tovább olvasok

Nyáry az első két kötet megjelenése után egy időre felhagyott a szerelmi történetekkel, de a könyvek struktúráját megtartva 2014-ben megjelent az Igazi hősök - 33 magyar című könyve, amelyben arról ír, hogyan születnek a hősök. A történelmi vonatkozás továbbra is megmaradt, Nyáry olyan 19-20. századi magyar hősöket mutatott be, a

kik a fontos pillanatokban jól döntöttek, még ha ezzel a nehezebb utat is választották.

Bemutatta a világ első paralimpikonját és az első magyar diplomás nőt. Ezt követte a Merész magyarok - 30 emberi történet, majd a Festői szerelmek, amelyben a szerző visszatért a szerelem témájához, de ezúttal híres képzőművészek álltak a középpontban. A kötetből többek között az is kiderül, mi vagy éppen ki ihletett egy-egy nagy művet, kik a nagy festők modelljei, hogyan élt Munkácsy Mihály vagy Szinyei Merse Pál. Ezt követte az Írjál és szeressél - 125 szerelmes levél és történet, és az Életemnél is jobban - 115 újabb szerelmes levél és történet, amelyben a szerző a világ művészeinek szerelmes leveleit tárta elénk. Novemberben érkezik az Így szerettek ők 3, amelyhez Nádasdy Ádám írt ajánlót. 

Ebben a cikkünkben összeszedtük a 10 kedvenc sztorinkat, ITT és ITT pedig a szerzővel készült interjúinkat olvashatod.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyáry Krisztián a Sztálin által Gulagra küldött meteorológusról posztolt

 Alekszej Feodosevics Wangenheim tragikus meghurcoltatásáról Olivier Rolin francia író írt regényt. Most Nyáry Krisztián posztolt róla az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek elbocsájtása után. 

...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Nyáry Krisztián

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort.

...
Nagy

Nyáry Krisztián egy kötetbe válogatta a melegirodalom legjavát

Közel háromezer év magyar és világirodalmi terméséből válogatta ki Nyáry Krisztián az azonos neműek szerelméről szóló legfontosabb műveket - egy 2021-ben meghozott tövény miatt „szigorúan 18 éven felüliek számára”. A Nem kötelezők 2. - Tiltott szerelem című antológiában olyan szerzők művei kaptak helyet, mint Janus Pannonius, Shakespeare, Rimbaud vagy Thomas Mann. A kötetet hétfő este mutatták be.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Zöld

Lenyűgözte a tengerészeket a kenu, amit Óceánia két kis szigeténél láttak

...
Zöld

Elhunyt Clause Lorius francia kutató, a klímaváltozás egyik első felfedezője

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Zöld

A szelíd kis faliméhek lettek idén az Év Beporzói 

...
Zöld

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

...
Zöld

A szenvedélyes szeretet apa és fia között nem segít elmondani az igazat a bolygónkról

...
Zöld

Jövőre ismét embert küld a Holdra a NASA

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.