Minden egy Facebook-poszttal kezdődött - 10 éves Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötete

Minden egy Facebook-poszttal kezdődött - 10 éves Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötete

Pont egy évtizede jelent meg Nyáry Krisztián Így szerettek ők című kötete, amelyben bemutatja a magyar irodalom szerelmi életét, sírig tartó boldogságról, múzsákról, szerelmi háromszögekről, és titkos románcokról rántja le a leplet. A kötetet a 2012-es megjelenés előtt az első Margón mutattuk be, idén pedig a tízéves jubileumi évforduló alkalmából vele zárjuk majd a 2022-es őszi fesztivált. A nagy sikerű kötetet hamar követte a folytatás, az Így szerettek ők 2 , novemberben pedig érkezik a várva-várt harmadik rész. 

Simon Eszter | 2022. október 14. |
Nyáry Krisztián
Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv
Corvina, 2013, epub
-

Minden egy 1935-ös fekete-fehér fényképpel kezdődött, amelyen Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni egy havas sípályán mosolyogva néznek a kamerába. Nyáry az interneten böngészett, amikor véletlenül rábukkant a fotóra, majd megosztotta a Facebookon. Radnótiékat Kosztolányi követte, innentől kezdve pedig nem volt megállás, 2012-ben a barátai szórakoztatására elkezdte rendszeresen publikálni a magyar írók és költők szerelmi életéről szóló rövid bejegyzéseit, amivel megdöbbentő népszerűségre tett szert. Hirtelen tizenötezren kezdték figyelni, sőt igényelni a posztjait. A bejegyzések hamar könyvvé nőtték ki magukat, és az Így szerettek ők az elmúlt évek egyik legnagyobb könyvsikere lett. 

Margó
A szerzővel Valuska László beszélget. Közreműködik: Bartsch Kata és Friedenthal Zoltán. Mikor? október 16. 20:30 Hol? Nemzeti Táncszínház, Nagyterem Részletek erre>>>

De miért lett ilyen népszerű az írók és költők szerelmi élete? A válasz egészen egyszerű: nem lettek sem érdekesebbek, sem titokzatosabbak, mindössze Nyárynak sikerült egy olyan oldalukat megmutatnia, aminek köszönhetően többek lettek, mint egy fekete-fehér fénykép az irodalomkönyvből. Megelevenednek előttünk, hiszen ők is emberek voltak, akiknek ugyanúgy meg kellett küzdeniük a mindennapi élet kihívásaival, a szerelemmel, gyásszal vagy a hűtlenséggel. Nyáry Krisztián közbeszéddé tette azokat az írókat, akikkel az iskolapadban találkoztunk, és azokat is, akiket elfeledett az irodalomtörténet, miközben a közös téma mindvégig a szerelem. Az író arra törekedett, hogy a száraz adatok helyett, a szoborrá váló klasszikusokat hús-vér emberekké tegye, ami miatt anno azt a kritikát kapta, hogy a kötet “irodalmi bulvár” - amit Nyáry egyébként el is fogad -, mivel bártan ír róla, hogy a magyar irodalom nagyjai is hibáztak olykor. A kötetben szó esik hűtlenségről, viharos románcokról, de persze sírig tartó szerelemről is. 

“Az írók nem szobrok, hanem emberek, és ugyanúgy szembesülnek krízishelyzetekkel akár a magánéletben, akár a pályájukon, ugyanúgy bizonytalanok, ugyanúgy gyarlók, mint mi, és szerintem nem baj, ha ezt tudjuk róluk”

- mondta Nyáry a vele készült interjúnkban

Az Így szerettek ők első és második kötete 40-40 történetet mutat be, a szerelmes könyvekben olvashatunk Petőfi Sándor, Ady Endre, Szerb Antal, Radnóti Miklós, Karinthy Frigyes, Vas István, Déry Tibor múzsáiról, szeretőiről, nagy szerelmeiről. A kötetek sikere talán abban rejlik, hogy bármikor leemelhetjük őket a polcról, és a megsárgult fényképek, naplórészletek, levelek megidézik előttünk a múltat, a színes történeteket pedig Nyáry a saját gondolataival egészíti ki.

Nyáry Krisztián: Curriculum Vitae
Nyáry Krisztián: Curriculum Vitae

Tízéves lett a Margó, amit a hétvégén egy zenés-irodalmi esztrádműsorral ünnepeltek a szervezők és a fesztivállátogatók. Nyáry Krisztián is a fellépők között volt, beszédében pedig kitért a margós kapcsolat kezdetére éppúgy, mint a vízilabda és az irodalom összefüggéseire, de kiderült az is, mit köszönhet a maláj legfőbb szultánnak. (Az esztrádon ugyancsak fellépő Totth Benedek beszédét ITT olvashatjátok.)

Fotó: Posztós János/Margó Irodalmi Fesztivál

Tovább olvasok

Nyáry az első két kötet megjelenése után egy időre felhagyott a szerelmi történetekkel, de a könyvek struktúráját megtartva 2014-ben megjelent az Igazi hősök - 33 magyar című könyve, amelyben arról ír, hogyan születnek a hősök. A történelmi vonatkozás továbbra is megmaradt, Nyáry olyan 19-20. századi magyar hősöket mutatott be, a

kik a fontos pillanatokban jól döntöttek, még ha ezzel a nehezebb utat is választották.

Bemutatta a világ első paralimpikonját és az első magyar diplomás nőt. Ezt követte a Merész magyarok - 30 emberi történet, majd a Festői szerelmek, amelyben a szerző visszatért a szerelem témájához, de ezúttal híres képzőművészek álltak a középpontban. A kötetből többek között az is kiderül, mi vagy éppen ki ihletett egy-egy nagy művet, kik a nagy festők modelljei, hogyan élt Munkácsy Mihály vagy Szinyei Merse Pál. Ezt követte az Írjál és szeressél - 125 szerelmes levél és történet, és az Életemnél is jobban - 115 újabb szerelmes levél és történet, amelyben a szerző a világ művészeinek szerelmes leveleit tárta elénk. Novemberben érkezik az Így szerettek ők 3, amelyhez Nádasdy Ádám írt ajánlót. 

Ebben a cikkünkben összeszedtük a 10 kedvenc sztorinkat, ITT és ITT pedig a szerzővel készült interjúinkat olvashatod.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nyáry Krisztián a Sztálin által Gulagra küldött meteorológusról posztolt

 Alekszej Feodosevics Wangenheim tragikus meghurcoltatásáról Olivier Rolin francia író írt regényt. Most Nyáry Krisztián posztolt róla az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek elbocsájtása után. 

...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Nyáry Krisztián

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort.

...
Nagy

Nyáry Krisztián egy kötetbe válogatta a melegirodalom legjavát

Közel háromezer év magyar és világirodalmi terméséből válogatta ki Nyáry Krisztián az azonos neműek szerelméről szóló legfontosabb műveket - egy 2021-ben meghozott tövény miatt „szigorúan 18 éven felüliek számára”. A Nem kötelezők 2. - Tiltott szerelem című antológiában olyan szerzők művei kaptak helyet, mint Janus Pannonius, Shakespeare, Rimbaud vagy Thomas Mann. A kötetet hétfő este mutatták be.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Dűne 2.: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...
sa

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkozó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.