Hogyan szeretett Petőfi, Kassák vagy Kosztolányi? A 10 legjobb Nyáry-történet

m.anna | 2012. október 23. |

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők - Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Corvina Kiadó, 132 oldal, 3600 Ft

_MG_0709.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Nyáry Krisztián facebookos történeteit követte az Így szerettek ők, ami az utolsó negyedév legnépszerűbb könyve lesz valószínűleg, és az irodalmat kedvelők készüljenek fel arra, hogy majd ezt a könyvet kapják karácsonyra. Múlt héten megírtuk, milyen szerintünk a könyv, milyen volt a bemutató, most megmutatjuk a 10 kedvenc sztorinkat is. Figyelem, sok spoiler van benne, de szerencsére ezeket hosszabban és izgalmasabban olvashatják majd.

Faludy György és Eric Johnson

A fiatal, elképesztően jóképű és művelt, hat nyelven beszélő táncosfiú versei és önéletírása alapján szeret bele a költőbe, éveken keresztül utazik utána, megtanul magyarul, végül Máltán vadássza le a feleségét gyászoló költőt. Majdnem négy évtizedig lesz szerelme, múzsája, titkára, házvezetője, amikor félre kell állnia egy fiatal lány kedvéért. Ázsiába utazik, szétosztja vagyonát a szegények között, és öngyilkosságot követ el Tibetben, nagy szerelme, a magyar költő halála előtt két évvel.

Ady Endre, Brüll Adél és Diósi Ödön

A klasszikus történetet érdekes megvilágításba helyezi Diósi Ödön szexuális orientációjának ismerete, és annak részletes bemutatása, ez a három ember hogyan élt együtt, szeretetben, szerelemben, barátságban, hogyan vezettek közös háztartást, hogyan veszekedtek és békültek ki, mulattak és szenvedtek együtt. Diósi Ödönt féltékeny férj helyett homoszexuális jóbarátként elképzelni sokkal érdekesebb.

Petőfi Sándor és Prielle Kornélia

Petőfi Sándor összeveszett gyűrűs menyasszonyával, Szendrei Júliával, azonban nem vesztegette az időt: gyorsan beleszeretett egy húszéves debreceni színésznőbe, és ár vette is volna feleségül, ha el nem utasítják a házassági kérelmüket a megfelelő iratok hiánya miatt. Végül Júlia visszaédesgette magához a lánglelkűt, Prielle Kornélia pedig sokkal kiegyensúlyozottabb életet élhetett, mint a tragikus sorsú költőné.

Kassák Lajos és Simon Jolán

Nyáry szerint Kassák felesége „alkotótársa, mecénása, szeretője és háziszolgája volt egy személyben", ennél találóbban meg sem fogalmazhatnánk Simon Jolán szerencsétlen életét. A nő tényleg mindent feláldozott szerelméért, három gyerekét épp úgy, mint emberi büszkeségét: etette, itatta, elnézte neki félrelépéseit, elviselte a kegyetlenségét, irodalmi életet szervezett neki és kiszolgálta, amíg bírta lelkileg. Utána öngyilkos lett. Halála után huszonöt évvel írta hozzá első versét Kassák.

Vajda János és Bartos Róza

A hatvanéves költő fél éves ismeretség tán elvesz egy teljesen random, a korzón megismert tizenkilenc éves szűzlányt. A köztiszteletben álló poéta dühöngő őrültként viselkedik vele, szüzességi vizsgálata kötelezi, szobájába zárja és minden lehetséges módon terrorizálja ifjú hitvesét, aki csak teljesen megalázva tud kimenekülni a házasságból- mégis volt férje tisztelője marad haláláig.

Szendrey Júlia és Horvát Árpád

Petőfi jól tönkretette szerelmét azzal a bizonyos özvegyi fátylas verssel, onnantól kezdve egy egész ország állt lesben, hogy Júlia mikor botlik: amikor az alig huszonöt éves nemzet özvegye valóban volt olyan pofátlan, és hozzáment Horvát Árpád egyetemi tanárhoz, a nemzet árulója és ellensége lett. Szerencsétlenségére egy perverz, kegyetlen vadállatot sikerült kiválasztania, aki a közéleti mellett személyes poklot is biztosított a számára. Halála után a naplóját férje és Gyulai Pál közös egyetértéssel hallgatták el.

Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona és Radákovich Mária

Azt eddig is sejtettük, hogy Harmos Ilona nem lehetett egy egyszerű nőszemély, de az idősödő Kosztolányi kapuzárási pánikjában elkövetett házasságtörését olyan mulatságosan és karakánul kommunikálta le, hogy csak hápogunk. „Maga szerencsétlen, tájékozatlan lúd..." írja a férje szeretőjének a valaha volt legmenőbb levélben, amit csak egy megcsalt asszony tollából elképzelni tudunk.

Krúdy Gyula és Várady Zsuzsa

A nagy spíler Krúdy válása után elcsábítja a Royal szálloda igazgatójának feleségét, Rezsánt. A szeretőjével való szakításnak furcsa módját választja-, megszökik annak tizenöt éves lányával, Zsuzsával. Az anya visszarángatja engedetlen lányát (és riválisát) a szülői házba, de nem tudja sokáig elválasztani egymástól a fiatal (?) szerelmeseket(?): Várady Zsuzsa lesz Krúdy utolsó felesége, és utolsó gyermekének édesanyja.

Hatvany Lajos és Kovách Júlia

Hatvany My fair lady sztorija: a fiatal bárónak megtetszik a nyilvánosház tizenhét éves szolgálólánya, lakásába fogadja, úrinőt nevel belőle, és beleszeret. A kapcsolatuk hosszantartó és harmonikus lehetett, gyerekek épp úgy születtek belőle, mint sikerregény ( a nő tollából!), összeházasodni azonban sosem házasodtak.

Gárdonyi Géza és Tóth Ilona

A negyvenes író megtalálta ideális és éteri szerelmét Tóth Ilona személyében, aki titkárnője és halálig társa lett – férjhez azonban máshoz ment. Kettőjük viszonya tiszta maradt, és valószínűleg egyszerre lehetett kétségbeejtő és gyönyörű: Gárdonyi több verset is írt, több nőalakot is mintázott Miláról, szerelmét azonban sosem vallotta be neki.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.