Alekszej Navalnij

Navalnijt meggyilkolták – így reagáltak orosz emigráns írók a halálhírre

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus február 16-án közölt halálhírére nemcsak a különböző országok kormányai és az EU vezető politikusai reagáltak élesen, hanem olyan emigrációba kényszerült orosz írók, újságírók is, mint Borisz Akunyin, Masha Gessen, Mikhail Hodorkovszkij vagy Dmitrij Muratov.

Navalnijt egy szigorúan őrzött orosz börtönkomplexumban tartották fogva, és ahogy róla szóló portrénkban írtuk, az utolsó lélegzetéig Putyin legnagyobb kritikusa maradt. Ebben a könyvajánlóban olyan köteteket találsz, melyek segítenek megérteni, hogyan is működik Putyin maffiaállama.

ki | 2024. február 19. |

Borisz Akunyin (polgári nevén Grigorij Cshartsvili), akit az orosz hatóságok néhány hónapja terroristának bélyegeztek, azt nyilatkozta:

„Már nincs semmi, amit a diktátor Navalnij ellen tehet, Navalnij meghalt és ezáltal halhatatlanná vált.

Úgy gondolom, hogy a meggyilkolt Alekszej Navalnij nagyobb fenyegetést jelent majd a diktátornak, mind az élő. (Putyin) valószínűleg annak érdekében, hogy elfojtsa a tiltakozás hangjait, még nagyobb terrort vezet be az országban” – mondta a népszerű krimiíró az AFP-nek. 

Dmitrij Muratov Nobel-békedíjas újságíró szerint Navalnij halála „gyilkosság”. Muratov az Oroszországban betiltott Novaja Gazeta nevű független lap alapítója, majd főszerkesztője volt, és őt magát is megtámadták egyszer az orosz titkosszolgálat emberei. Telegramján azt írta: „Biztos vagyok benne, hogy a vérrög, ha volt is (az első hírek közt szó volt arról, hogy egy vérrög okozta Navalnij halálát – a szerk.), a 27. magánzárkában töltött időszak közvetlen következménye volt. Alekszej Navalnijt három éven át kínozták és gyötörték. Az orvosa azt mondta nekem, hogy a szervezet nem bírja ki ezt a szintű kínzást. Alekszej Navalnij büntetéséhez most kivégzés is társult.”

Mihail Zigar újságíró, a Putyin metamorfózisa című könyv (olvass bele) szerzője azt írta Telegramján: Navalnij is azt kérte az emberektől, ne adják fel, és most már mindig ott lesz előttük, mint ennek a tökéletes példája. „Mint egy szuperhős, generációk számára.

Mint olyan ember, akinek a történetén gyerekek nőnek fel. Nem Putyinra kellene felnézniük.”

Zigar aztán február 18-án a Time magazin weboldalán megjelent cikkében írt arról, hogyan ismerkedett meg Navalnijjal, hogy sokáig mennyire naivak voltak azzal kapcsolatban, hogy Putyin nem mer ártani leghangosabb kritikusának. Az újságíró egy hete kapott utoljára emailt Navalnijtól, amelyben azzal viccelődött, hogy egy fűszálat sem lát a cellájából, aztán Dosztojevszkijről, Tolsztojról, Nabokovról, Szolzsenyicinről és Viszockijról írt neki. Az újságíró szerint Navalnijt igenis az új Oroszország alapító atyjaként fogják majd emlegetni, mert hitt a demokratikus értékekben, nem volt cinikus, és nem értett egyet azzal, hogy minden eladható vagy megvásárolható. „Alekszej hitt ebben, és az életét adta érte. Ezért most mindannyiunknak hinnünk kell” – írta.

Masha Gessen orosz-amerikai író, publicista a New Yorkeren közölt esszéjében „Putyin legfélelmetesebb ellenségeként” jellemzi Alekszej Navalnijt, még úgy is, hogy a szinte teljesen állami befolyás alatt lévő médiában szinte ki sem szabadott mondani a nevét. Mint Gessen írja, az ellenzéki politikus szembe nevette a fogvatartóit és Putyint, és

„évről évre szembeszállt a világ egyik legkegyetlenebb államának hatalmával és a világ egyik legkegyetlenebb emberének bosszújával”.

Gessen számára nem ismeretlen a regnáló orosz rezsim, 2012-ben írt egy könyvet Putyin felemelkedéséről, majd az ellene lázadó Pussy Riot kollektíváról is (utóbbiról itt olvashatsz). Ő nem ért egyet azokkal az amerikai elemzőkkel, akik szerint Navalnij megöletése Putyin gyengeségét mutatná, számára az orosz elnök nagyon optimistának tűnik a jövőt illetően, és az is erőfitogtatás volt, hogy Navalnij halálhírét épp a müncheni biztonságpolitikai konferencia idején jelentették be. Gessen az írásai végén megemlíti, hogy sokszor vitatkozott Navalnijjal arról, hogy Putyin és köre tulajdonképpen micsoda. Navalnij még a mérgezése után is azt mondta, hogy csak „csalók és tolvajok”, akik kapzsiságból ölnek, Gessen szerint viszont gyilkosok és terroristák. „Túlságosan sokra tartotta őket. Valóban gyilkosok” – írta zárásként.

Mihail Hodorkovszkij ellenzéki aktivista, egykori olajmágnás, akit, miután Putyinnal szembekerült, megfosztottak vagyonától és tíz évre bebörtönöztek, azt írta weboldalán: „Vlagyimir Putyin meggyilkolta Alekszej Navalnijt. Ez a valóság, függetlenül a halál tényleges okától. (...)

Putyin azért gyilkolta meg Navalnijt, mert karizmatikus, bátor és erős politikus volt.

És még börtönkörülmények között is nagyon komoly fenyegetést jelentett a tekintélyelvű hatalomra.” Hodorkovszkij ugyan gyakran vitázott Navalnijjal politikai kérdésekben (könyvében is írt róla), de elismerte az érdemeit. Az emigrációban élő aktivista szerint a nemzetközi közösség és a demokratikus országok nem fogadhatják el legitimnek Putyin borítékolható győzelmét a március 17-i elnökválasztáson. Emellett pedig felszólította az oroszokat, hogy a választáson tiltakozásképpen írják Navalnij nevét a szavazólapokra. 

Két svájci emigrációban élő orosz író, Oleg Radzinszkij és Mihail Siskin a Swissinfónak nyilatkozott. „Alekszej Navalnij nem félt a Kremltől. De a Kreml félt Alekszej Navalnijtól. Őt a Putyin-rezsim ölte meg. Ez egy gyáva és alattomos gyilkosság volt egy olyan ember ellen, aki veszélyes volt a rezsim számára.

Remélem, Alekszej Navalnij halála felébreszti a nyugati politikusokat”

– mondta Radzinszkij (Edvard Radzinszkij drámaíró fia), akit még a Szovjetunió fennállása alatt zártak börtönbe, majd küldtek száműzetésbe. 2023-ban őt is „idegen ügynöknek” bélyegezte az orosz hatalom.

Siskin – aki egy korábbi véleménycikkében azt írta, Putyin a tünet, nem a betegség – hasonlóan fogalmazott. „Navalnijt megölték.

A rezsim nem engedheti meg, hogy egyetlen alattvalója is ellenkezzen:

a népnek be kell fognia a száját, és örülnie kell a vezető minden szavának. Megpróbálták megmérgezni, de nem sikerült, ezért látványos módon kivégezték”. Mindketten egyetértettek abban, hogy a nyugati országok is felelősek azért, hogy Putyin rezsimje idáig jutott, hiszen látták, hogyan keményedik az orosz hatalom, mégis ugyanúgy kereskedtek Oroszországgal, mintha mi sem történne.

Magyar írók közül Tompa Andrea osztotta meg egy korábbi esszéjét, melynek fókuszában a színjáték, a gonosz leleplezése és Navalnij üzenete állt. Dragomán György pedig Facebook oldalára tette ki a Trófea című szövegét, a Rendszerújra kötet Rabság ciklusából, és Alekszej Navalnij „megtörhetetlen bátorságának emlékére” ajánlotta.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tompa Andrea: Navalnij börtöne addig tart, amíg a rezsim

Tompa Andrea közzétette egy korábbi esszéjét, melyben Alekszej Navalnij két szereplését elemezte, fókuszában a színjáték, a gonosz leleplezése és Navalnij üzenete állt.

Az orosz ellenzéki politikus halálhírét február 16-án közölték az orosz hatóságok. Portrénkban arról írtunk, hogy Navalnij az utolsó lélegzetéig kitartott az elvei mellett, gyűjtésünkben pedig Vlagyimir Putyin rezsimjének megértéséhez ajánlottunk könyveket.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

Természetesen olvasok
...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Zöld

Tudod már, mit csinálsz 10 év múlva? Olvass bele a jövőkutató könyvébe, amiről Litkai Gergely beszélget!

...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

...
Zöld

4 kérdés az AI használatáról, amit minden írónak meg kéne válaszolnia

...
Zöld

Hogyan befolyásolják a titkok az egészségünket és a kapcsolatainkat? Olvass bele!

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

...
Zöld

4 hasznos kötet, ha te is kidobnád a szemetest [Litkai Gergely könyvajánlója]