Masha Gessen

Gázáról írt esszéje miatt kritizálják Masha Gessen Hannah Arendt-díját

Az orosz-amerikai publicista írásában a német emlékezetpolitikát bírálta, Gázát pedig a nácik által létrehozott európai zsidó gettókhoz hasonlította. A díj alapításában részt vevő Heinrich Böll Alapítvány és a brémai szenátus szerint ez elfogadhatatlan, a Hannah Arendt Egyesület viszont nem vonja vissza a díjat.

ki | 2023. december 15. |

Augusztusban  a Heinrich Böll Alapítvány bejelentette, hogy idén a független zsűri Masha Gessen orosz-amerikai publicistának ítélte oda a politikai gondolkodásért járó Hannah Arendt-díjat, és azzal indokolták, hogy „Gessen a hanyatlás és a remény elemzőjeként a hatalmi játszmákról és a totalitárius tendenciákról, valamint a polgári engedetlenségről és a szabadság szeretetéről számol be”.

A díjnak pénteken lett volna az átadója, ez azonban elmarad, miután a Heinrich Böll Alapítvány és a brémai szenátus visszavonta Gessen támogatását A holokauszt árnyékában című esszéje miatt, melyet elfogadhatatlannak neveztek. A szenátus közölte, nem biztosítják a díjátadó helyszínét, az alapítvány pedig a 10 ezer eurós pénzjutalmat vonta vissza. A Hannah Arendt Egyesület azonban nem vonta vissza a díjat, más körülmények között át fogják adni Gessennek, és a visszalépések hírére azt közölték: „Figyelemre méltónak tartjuk, hogy a Hamász Izrael elleni terrortámadásainak megértéséről és elítéléséről, valamint Izrael gázai bombázásáról szóló nyilvános vitát 

egy olyan politikai gondolkodó bojkottálásával akadályozzák meg, aki megpróbál tudást, éleslátást és kritikai gondolkodást vinni ebbe a vitába”.

Gessen írása december 9-én jelent meg a New Yorkerben, és bírálta a holokauszttal kapcsolatos német emlékezetpolitikát, Németország Izraellel kapcsolatos álláspontját, és párhuzamot vont a Gázai övezetbe beszorított palesztinok és a nácik által Európában gettókba kényszerített zsidók között. Azt írta, a gázai gettót épp likvidálják. Gessen egyébként maga is zsidó és holokauszt-túlélők leszármazottja. A publicista kedden a Die Zeit napilapnak nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy maga Arendt is Izrael állam egyik első kritikusa volt, és óva intett attól, hogy Palesztinában egy tisztán zsidó államot hozzanak létre, kizárva ezzel az arab lakosságot. Ezért akkoriban Arendtet is érte támadás. 

A Hannah Arendt-díjat korábban megkapta már Heller Ágnes filozófus, Timothy Snyder történész, de a Pussy Riot aktivistacsoport is, akikről Gessen egyébként könyvet is írt.

(Forrás: Guardian, Washington Post)

Fotó: Bengt Oberger / Wikimedia Commons

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az ENSZ Közgyűlése megszavazta a határozatot, amely azonnali tűzszünetre szólít fel Gázában

A tagállamok háromnegyede szavazott igennel, 10 nemmel, 23 tartózkodott. Hét könyvet ajánlunk a hír és a helyzet alaposabb megértéséhez.

...
Hírek

Megsemmisült Gáza városának legjelentősebb közkönyvtára

Gáza városának legnagyobb és legfontosabb könyvtára veszett oda az izraeli-palesztin háborúban. 

...
Hírek

Rupi Kaur visszautasította a Fehér Ház meghívását a gázai helyzet kezelése miatt

Rupi Kaur kanadai költő elutasította a Fehér Ház meghívását a Kamala Harris alelnök által november 8-án megrendezésre kerülő Díváli ünnepre, arra hivatkozva, hogy a Biden-kormányzat „támogatja a jelenlegi támadásokat a palesztinok ellen”.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

Természetesen olvasok
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy