Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

Vass Norbert | 2024. április 11. |

Arra kértük a szerzőket, hogy meséljék el, mi volt a legjobb tanács, amit a kötet írása közben kaptak, de megtudtuk azt is, mi az a szín és zene, amivel a friss könyvük a leginkább leírható. (Összeállításunk 2. része, Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszaival  ITT olvasható.)

„tizenkilenc évesen, döbbent eufóriában” – Rékai Anett

-

Fotó: Valuska Gábor

A Petri-díjas Rékai Anett verseire az Öbölnyi megafon című antológiában figyeltünk fel. A kevéssel a költészet napja előtt a könyvesboltokba került Menetiránynak háttal című bemutatkozó kötete egy párkapcsolat függő játszmáit mutatja be. Petri Györgyöt, József Attilát és Karinthy Frigyest is megidézik a szövegei.

Rékai anett
Menetiránynak háttal
Magvető, 2024, 66 oldal
-

Mi az a vers vagy lírakötet, ami a legnagyobb felfedezést jelentette neked az előző költészet napja óta?

Kali Ágnes második kötete, a Megvakult angyalok. Bár ez inkább a kedvenc verseskötetem az utóbbi egy évben. Nem tudom, felfedezésnek számít-e, ha egy szerző első kötete és public personája alapján azért elég valószínű, hogy a második kötete is tetszeni fog.

Mi volt a legjobb tanács, amit a kötet írása közben kaptál?

Klasszikusan megfogalmazott tanácsokra nem emlékszem hirtelen, konkrét javaslatok inkább adott versekhez érkeztek, nem pedig a könyv egészéhez. Egy fontos dolog tűnt fel a kötet szerkesztése során: Szegő János sokszor kérdezgette, nekem melyik változat tetszik jobban egy-egy versből, melyiket érzem inkább a magaménak. Eleinte nem is tudtam mit kezdeni a kérdéssel.

Hogy is dönthetném én el, melyik a jobb, amikor én a szerző vagyok, és nem tudom objektíven megítélni a saját verseim?

Az utóbbi 5-6 év alatt sokan mondtak kritikát a szövegeimről, amik nyilván elengedhetetlenek voltak a fejlődésemhez, és sokat tanultam belőlük. Viszont azt is megszoktam, hogy külső visszajelzések mentén dolgozzak, korrektúrákra építve próbáltam „jó” szövegeket csinálni, és mindenkinek megfelelni. A télen döbbentem rá, hogy menet közben valahol szerzőként elvesztettem az autoritásomat, elfogadtam, hogy az én szándékom, véleményem vagy megérzéseim számítanak a legkevésbé. Ezt a tanult alávetettséget, döntésképtelenséget kellett lebontanom, miközben az utolsó simításokat végeztük a köteten.

Ha bárkinek dedikálhatnád a könyvet, ki lenne az, és hogy ajánlanád neki?

Azt hiszem, a 19-20 éves énemnek. Jót tett volna neki,

ha nem érzi annyira egyedül magát mindenben, amivel küzdenie kellett.

Melyik az a szín és mi az a zene, amivel a Menetiránynak háttal leírható?

Színnek egy halvány szürkés-pasztellrózsaszínt mondanék ‒ a Google szerint pelikánrózsaszín. Amikor még azt hittem, az Időmérték sorozatban fog megjelenni a kötet, sokat gondolkoztam ezen a szín-kérdésen. Olyasmit akartam, ami kifejezi a kötet két pólusát, a depresszív, gyászfeldolgozó és a női léttel kapcsolatos verseket is, mégsem harsány, hanem finom és elegáns,

így jött ki a szürkésrózsaszín.

Zenének pedig talán a Nothing New-t mondanám Taylor Swifttől és Phoebe Bridgerstől, ami egy konkrét verset is ihletett a kötetben, és szerintem hangulatban és témában is illik a kötet egészéhez.

Még
Meddig vonzódnak még hozzám a fiúk,
akiknek a lakásán a semmiből elbőgöm magam?
Meddig jegyzik még a nevemet, várják
közepes lelkesedéssel következő lépésemet,
és nézik el jószándékúan ügyetlen soraimat?
Most még a tapasztalat hiányára fogják hibáimat,
de előbb-utóbb beismerik,
hogy nincs meg bennem az,
amit belém láttak. Rég volt,
talán igaz se volt: ott álltam
tizenkilenc évesen, döbbent eufóriában,
miközben felnőtt férfiak a kezemet
rázogatták-csókolgatták, és minden
szépet-jót összehordtak rólam.
De az újdonság varázsa elszáll,
a tanulóévek lassan véget érnek.
Itt volna az ideje beváltani
a hozzám fűzött reményeket.
Erre ugyanaz az egy-két dolog bukik ki belőlem,
hol jobban, hol rosszabbul,
és mindent, amit tizenkilenc évesen tudtam,
mostanra elfelejtettem.
Művészetből mesterség,
önkifejezésből piacképes szerzői profil.
Ellenőrzött minőség, hazai termék.

Kislányom első rímei voltak rám a legnagyobb hatással” ‒ Lapis József

-

Fotó: Lapis József

A kritikusként, irodalomtörténészként és szerkesztőként is elismert Lapis Józsefnek idén, kevéssel a költészet napja előtt jelent meg az első verseskötete. A Beszédtöredékek a halálról fülszövegében Balajthy Ágnes azt írja, „Lapis verseiben az elmúlás elsősorban személyes: a saját lét törékenysége az apa halála felől válik megtapasztalhatóvá. Az elmúlás ismerős: fekete kendős öregasszonyok, elhagyatott falusi temetők, ujjnyomok egy régi könyvön. Az elmúlás maga a hagyomány: csak azon a nyelven lehet róla beszélni, melyen Borbély Szilárd, József Attila, Kosztolányi és a Biblia is nyomot hagyott”.

lapis józsef
Beszédtöredékek a halálról
Szépirodalmi Figyelő Alapítvány, 2024, 72 oldal
-

Mi az a vers vagy lírakötet, ami a legnagyobb felfedezést jelentette neked az előző költészet napja óta?

Több kötetet is tudnék említeni az elmúlt évben megjelentek közül, de a játékszabályokat betartva egyet nevezek meg: Turi Tímea Egyszerre egy beszéljen című kötetét (Prae Kiadó), ebben több vers, illetve a teljes Bevezetés az imádkozásba-sorozat izgalmas felfedezés volt. (Ha nem profi költőt is mondhatok, akkor viszont kislányom első tudatos rímei voltak rám legnagyobb hatással.)

Mi volt a legjobb tanács, amit a kötet írása közben kaptál?

Tekintettel arra, hogy egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy 43 évesen végre összeállítok egy verseskönyvet,

a legfontosabb tanács az volt, hogy: „csináld meg”.

Ha bárkinek dedikálhatnád a könyvet, ki lenne az, és hogy ajánlanád neki?

Kitalálhatnék ide egy frappáns választ, de az igazság az, hogy mindenki, aki fontos a történetemben, megkapja a dedikált könyvet – elhunyt családtagjaimat, barátaimat pedig nem szeretném belekeverni itt a válaszba,

ők nagyrészt benne vannak a könyvben.

Melyik az a szín és mi az a zene, amivel a Beszédtöredékek a halálról leírható?

Deep purple.

Három bajtárs

Olívazöld borító.
Remeg rajta az éjjelilámpa fénye.
Sarkain, gerincén lejár a celofán.
Átjár rajta a lélek.
Édesapám lelke.

Ahogy mesélte,
egy éjszakai szolgálat alatt olvasta ki.
Nézem a kopott könyvet, hátsó borítója megtört,
belül kávéfolt, vízfolt, bármifolt.
Elképzelem, ahogy fiatal apám
a vasúti toronyban
fölteszi a lábát az irányítópultra,
és olvas.
Hol szerezhette a könyvet? Ötvenhat forint, 1981.
Születésem éve.
Milyen lehetett megsimítani?
Izgatottan várni az éjjeli műszakot?

Elolvasta-e a fülszöveget? Benne, hogy „másik fő motívum egy nagy szerelem, amely azonban tragikus véget ér”. Nem vette el a kedvét? Hogy nem vette el?
Mégis, mi vonzotta benne, ott, a könyvesboltban? Talán az, hogy „az összetartás, a barátság, a szeretet az élet legnehezebb pillanatain is átsegíti az embert”?
Mire és kire gondolt apám, amikor a barátságra gondolt? A szerelem dolgában aligha lehetnek kétségeim.
Melyek voltak neki akkor, születésem évében a legnehezebb pillanatok? Megszülettem-e már, amikor egy este elkezdte, és hajnalra be is fejezte a könyvet?

451 oldal.

Most én nyitom ki a könyvet. Először úgy, hogy én is akarom. Elkezdeni, befejezni.
Miért épp ez lett apám kedvenc könyve? Mi az, ami miatt nem tudta letenni, talán csak addig, amíg átirányította a pályaudvaron átszaladó tehervonatokat? Volt-e éjszakai személy?

Az eltelt évtizedek alatt nem mertem hozzákezdeni. Talán a tragikus szerelem miatt, talán nem.
Forgattam, nézegettem. Ma már nem rettent.

Kinyitom. Óvatosan. 5 világrész könyvei.
Beleborzongok az érintésbe, apám ujjainak nyomait tapintják ujjaim.
Lapozok.
A szennycímlap alatt nagy, szálkás betűkkel a nevem. Apám neve. A nevünk?
Ugyanaz a név, amely a síron áll.
Mikor írta bele? Azonnal? Vagy évekkel később?
Lapozok. Izzik belül, ahogy az első mondatot, az első szavakat, az első hangokat olvasom. Ugyanazok a betűk, amelyeket ő is látott akkor éjjel.
Akkor még jó volt a szeme.
Hogyan lehet, hogy ezt a könyvet sosem olvastatta fel magának később? Úgy gondolta, nem gyereknek való?
A Csillagok háborúját az ő meséjéből ismertem meg. A vöröstorony kincsének, mikor megtudta, hogy azt olvasom, azonnal elmondta a végét. Kegyetlen árulásnak éreztem ezt. Olvasó nem döf hátba egy másik olvasót. Ma már tudom, hogy nem voltunk egyenrangúak. Én olvasó voltam, ő már nem látó. Neki ez volt ott, akkor, hogy elmondja a végét. Bocsánatos bűn. Az én könyveim kinőnek még.
A Három bajtársat sosem mondta el. Annyit sem, amennyit a fülszöveg.

„Az ég úgy fénylett, mint a sárgaréz, még nem szennyezte be a kémények füstje. A gyártetők fölött élesebben derengett. Felkelőben volt a nap.”

Negyven évvel ezelőtt, a huszonhárom éves apám, a négyszázötvenegyedik oldal után, napkeltekor, becsukta a könyvet. Ott voltam valahol, több mint gondolatként, indultam a világba. Most úgy olvasom a mondatokat, hogy ott legyen bennük ő, induljunk együtt egy másik világba.

„Fehér és csillámporos” – Simon Bettina

-

Fotó: Máté Péter / Jelenkor

Simon Bettina Strand című első kötete a József Attila Kör és a Magvető gondozásában jelent meg 2018-ban és remek fogadtatásban részesült kritikai és a szakma részéről is. Többek között az a Tóth Krisztina is jó szívvel ajánlotta, aki a Rengeteg állat a vonatból című, tavasszal a Jelenkornál érkező kötet fülszövegében ezt írja: „Simon Bettina igazi költő, abban az értelemben, hogy már első kötetében sem mintákat követett, hanem keresgélt, gyanakodva, ironikusan figyelte saját hangját, és a költészet lényegére kérdezett rá. Második kötetének is ez a tétje: mi a vers? Erre a látszólag egyszerű kérdésre képtelenül nehéz válaszolni. A szerzőnek tökéletes formaérzéke van, de nem fitogtatja, csak beszél – versben."

simon bettina
Rengeteg állat a vonatból
Jelenkor, 2024, 51 oldal
-

Mi az a vers vagy lírakötet, ami a legnagyobb felfedezést jelentette neked az előző költészet napja óta?

Kayla Czaga: Biztonsága érdekében, kérem, kapaszkodjon. Kis Orsolya fordításában jelent meg a Prae Kiadó gondozásában.

Mi volt a legjobb tanács, amit a kötet írása közben kaptál?

A kötet szerkesztője, Szenderák Bence tanácsolta, hogy változtassam meg a versek sorrendjét.

Ha bárkinek dedikálhatnád a könyvet, ki lenne az, és hogy ajánlanád neki?

Őz Zsoltnak. Szeretettel.

Melyik az a szín és mi az a zene, amivel a Rengeteg állat a vonatból leírható?

Fehér és csillámporos. Pet Shop Boys: Being Boring. Pont akkor jelent meg, amikor születtem.

A legkülönösebb levél
Azt kérte egy különös társadalomtudós,

miután elolvasta néhány versem,
írjak szerelmes levelet,
és biztosan tudtam, mint amikor leesik az első hó,
hogy régóta vártam meglepő kérésére.

Mégis úgy alakult, kíméletlen telek
és vakmerő nyarak teltek el,
hogy nem írtam meg
a fiktív szerelmes levelet,
amit a különös társadalomtudós kért.
Nem írtam sem a játék,
sem a költészet kedvéért.
Bármennyire lázba hozott,
bármilyen régóta voltam akkor láztalan,
dacára annak is, milyen felszabadító érzés
volt olvasni a szabadkozástól
sem mentes kérést az idegentől,
akit nem hagytak nyugodni a verseim.

Mi állna a szerelmes levélben, ami elnyerné
a tetszésem, írjam meg neki. Egy kutatáshoz kell,
ami a tudat és valóság viszonyáról szól.
Egészen pontosan így hangzott a kérés.

Nem hagy nyugodni az a meg nem írt levél,
vajon létezik-e egyáltalán.
Azzal nyugtatom magam,
hogy ez a kérés volt a vers,
és nem lényeges a szerelmes levél.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Nagy

„nem ismerjük az ágak nélküli eget” ‒ öt friss verskötet, amikről még sokáig fogunk beszélni

A magyar költészet napja alkalmából öt friss verskötetet olvastunk végig: kontinenseken és történelmi korokon átívelő ajánlónkban találkozhattok sóval tartósított lelkekkel, és közösségi finanszírozott, gyanús űrprogramokkal, de megmutatjuk nektek a számvetés és a szófogadás, valamint a széttartó figyelem topográfiáját pontosan megragadó passzusokat is.

...
Nagy

Borbély Szilárd regénye a magára hagyott és magára maradt ember eredettörténete [Visszapillantó]

2013-ban Borbély Szilárd Nincstelenek - Már elment a Mesijás? című regénye lett az év könyve szokásos évzáró listánkon. A szerző sajnos ma már nincs közöttünk, így az életműkiadás szerkesztőjét, Nagy Boglárkát kérdeztük arról, mit jelent számára ez a mai napig megrendítő szöveg, mit gondol a kánonban elfoglalt helyéről, és milyen ajánlót írna a regényhez ma.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

...
Gyerekirodalom

Ausztrál őslakos gyerekekkel foglalkozó szervezet nyerte a gyerekirodalmi Nobelt

...
Gyerekirodalom

Burgenlandi gyerekkönyvíró és kanadai illusztrátor kapja idén az Andersen-díjat

...
Gyerekirodalom

Ronja, a rabló vadóc lánya eredetileg Astrid Lindgren tollán kelt életre

...
Gyerekirodalom

A First Lady a Fehér Ház macskájáról ír gyerekkönyvet

...
Gyerekirodalom

Orczy Mimi ezúttal Párizsban nyomoz egy eltűnt műkincs után – Olvass bele!

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikája is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!