2024 tavaszán ezeket a gyerek- és ifjúsági köteteket várjuk legjobban
Kolozsi Orsolya

2024 tavaszán ezeket a gyerek- és ifjúsági köteteket várjuk legjobban

Nagyszülők és unokák, eltűnt testvér, gombóckóstolás és egy különleges nyomozás Párizsban. Janikovszky Éva eddig kiadatlan írása és a megunhatatlan Anne Shirley – 2024-ben gyerek- és ifjúsági kötetekből sem lesz hiány, csak győzzünk válogatni.  Listánkon ezúttal az általunk legjobban várt gyerekkönyveket gyűjtöttük össze, de magyar prózakötetekből, illetve világirodalmi megjelenésekből is készítettünk már összeállítást, ha felnőtteknek szóló olvasnivalót (is) keresel. 

Julie Fortenberry: Nagypapa és Ábel

Julie Fortenberry: Nagypapa és Ábel
Ford. Csapody-Szabó Noel, Manó Könyvek, 2024, 32 oldal
Julie Fortenberry: Nagypapa és Ábel könyv

Szeretnék egy igazán különleges helyre elsétálni veled  mondta nagypapa. – Egy olyan helyre, amit nekem még az én nagyapám mutatott meg, amikor annyi idős voltam, mint te.” Egy történet, aminek szíve és humora is van. Megmutatja az unokák és nagyszüleik közti különleges szeretetet, és a közösen megélt idő és a felfedezések varázslatát is. (Manó Könyvek)

Andrea Schütze: A világ legdrágább kincse

Andrea Schütze: A világ legdrágább kincse
Ford. Érsek-Obádovics Mercédesz, Ill. Joelle Tourlonais, Scolar, 2024, 26 oldal
Andrea Schütze - A világ legdrágább kincse (2. kiadás)

Kincsvadászat… milyen izgalmas! – gondolja Mono, a kis majomkölyök, és útnak indul, hogy megkeresse édesanyja számára a világ legdrágább kincsét. De hogy néz ki egyáltalán egy ilyen kincs, és hol található? Újra megjelenik magyarul a szívmelengető mese a szeretetről és arról, hogy a világ legdrágább kincse ezerszer értékesebb a világ minden aranyánál. (Scolar) 

Kalas Györgyi: Világkóstoló

Kalas Györgyi: Világkóstoló – A gőzgombóctól a sáfrányos palacsintáig
Ill. Horváth Ildi, Pagony, 2024, 72 oldal
Kalas György: Világkóstoló - A gőzgombóctól a sáfrányos palacsintáig könyv

Szereted a színes-illatos fűszereket, a különleges fogásokat, apró falatokkal teli tálakat? Kíváncsi vagy, mit esznek a jeges északon, a magas dél-amerikai hegyekben, a marokkói bazárban, a paradicsomi Balin vagy éppen Gyimes eldugott kis falvaiban?​​ Kalas Györgyi gyerekeknek szóló gasztrotörténeti sorozatának harmadik részében körbeutazhatjátok a Földet Marokkótól Hongkongon át Romániáig, hogy megtudjátok, hol mi terem, mit hogyan készítenek el és mik a különböző népek jellegzetes ételei. Horváth Ildi illusztrációival és könnyen elkészíthető receptekkel. (Pagony) 

María Isabel Sanchez: Astrid Lindgren

María Isabel Sanchez: Astrid Lindgren
Ill. Linzie Hunter, HVG Könyvek, 2024, 32 oldal
María Isabel Sanchez Vegara: Kicsikből NAGYOK - Astrid Lindgren könyv

Astrid már egész fiatalon megszerette a meséket. A természet közelsége meghatározta gyermekéveit, vadóc kislányként az erdőben barangolt, a testvéreivel játszott, és sokat rosszalkodott. Ezekből az élményekből született meg Harisnyás Pippi életvidám alakja, aki a gyerekeket és felnőtteket egyaránt megnevetteti és inspirálja. Az izgalmas történet végén fényképes összefoglaló olvasható a világszerte kedvelt gyermekkönyvíró életéről.

Ismerd meg kiemelkedő emberek – tudósok, művészek, újítók – életét! Valamennyien hihetetlen dolgokat vittek véghez, pedig életüket ők is nagy álmokat dédelgető kisgyerekként kezdték. A sorozatban ebben az évben megjelenik egy-egy rész Freddie Mercury, Nikola Tesla és Lewis Hamilton életének történetéről is. (HVG Könyvek)

Petra Bartíková - Katarína Macurová: Így alszunk mi

Petra Bartíková - Katarína Macurová: Így alszunk mi
Ford. Kiss Kata, Lampion Könyvek, 2024, 32 oldal
Petra Bartíková, Katarína Macurová: Így alszunk mi könyv

Tudod, hogyan alszunk? A földön elheverve, vagy fent a fán. Fejjel lefelé lógva, esetleg a vízben lebegve. És néha repülés közben, félig nyitott szemmel. Akárhogy is, minden állatnak szüksége van a pihenésre, akárcsak neked. Az állatok alvási szokásai azonban sok mindenben különböznek a miénktől. Míg egy ember átlagosan napi nyolc órát tölt alvással, addig néhány állat képes akár húsz órát is végigdurmolni. Képzeld csak el! Ha kíváncsi vagy további érdekességekre, lapozz bele a könyvbe, és megtudhatod, hogyan és mennyit alszik a futóegér, a zsiráf, a koala, a víziló, a denevér... és a többiek! (Lampion Könyvek)

Sven Nordqvist: Hová tűnt a testvérem?

Sven Nordqvist: Hová tűnt a testvérem?
Ford. Dobosi Beáta, Ill. Sven Nordqvist, General Press, 2024, 32 oldal
Sven Nordqvist: Hová tűnt a testvérem? könyv

Egy örökzöld klasszikus újrakiadása arról, hogyan találja meg egy szegény kisfiú a testvérét, ha az állandóan eltűnik? Egyébről sem beszél, mint arról, milyen óriási a világ, mennyi felfedeznivaló van benne, hogy a domb másik oldalán újabb dombok, erdők, városok várnak. Nem csoda hát, hogy néha fogja magát és hirtelen elindul! Akármilyen nehéz is, csak az öccsének van esélye megtalálni, hiszen ő ismeri a legjobban. A nagy sikerű Pettson és Findusz-sorozat szerzőjének elragadó könyve. (General Press)

Mira Lobe: Nagymama az almafán 

Andris szomorú, mert minden barátjának van, csak éppen neki nincs nagymamája. Aztán hirtelen kettő is lesz: az egyik, aki az almafán lakik, és akivel a legcsodálatosabb kalandokat éli át. Ez a nagymama égszínkék autót vezet, és tigrisre ül Indiában. A másik nagymama a szomszédba költözik, szilvás süteményt süt neki, és kedveli a másik nagymamát is. (Pagony)

Monika Golasovská: Füvészkönyv

-

Az erdő szélén lakó Virág mamó minden gyógynövényt, fát és bokrot ismer, és jól tudja, hogyan lehet hasznosítani a virágukat, a termésüket vagy épp a gyökerüket. (Csirimojó)

Ha szembejön egy medve

Az Ø kiadó első gyerekkönyve, mely a címnek megfelelően egyfajta kézikönyv arra az esetre, ha szembejönne egy medve. Ennek különlegessége, hogy pánskandináv összefogás eredménye, az EU irodalmi díjas finn (dráma)író, Malin Kivelä, a költő, gyerekkönyvíró, kritikus és dán Martin Glaz Serup, illetve a fantasztikus finnországi svéd illusztrátor, Linda Bondestam alkotása. (Ø Kiadó)

René Goscinny: Nicolas meg a haverok

René Goscinny: Nicolas meg a haverok
Ford. Bognár Róbert, Ill. Jean-Jacques Sempé, Móra, 2024, 144 oldal
René Goscinny: Nicolas meg a haverok könyv

Óra közben nagyon nehéz beszélgetni a haverokkal, mert folyton megzavarják az embert. Különösen a tanító néni. Nicolas és a haverok azonban megtalálják a módját, hogy élvezetes legyen minden iskolában töltött perc, és hogy tanítás után se unatkozzanak. Érdekes, de a felnőttek ennek mintha egyáltalán nem örülnének. A népszerű francia szerzőpáros, az író Goscinny és a humoros rajzok készítője, Sempé klasszikus könyvsorozatának negyedik kötetében tizenhat újabb mulatságos történet olvasható. (Móra)

Janikovszky Éva: Te ezt még úgysem érted…

Janikovszky Éva: Te ezt még úgysem érted...
Ill. Réber László, Móra, 2024, 40 oldal
Janikovszky Éva: Te ezt még úgysem érted... könyv

A Te ezt még úgysem érted… című elbeszélésciklus eredetileg a Kincskereső folyóiratban jelent meg 1990-ben, Réber László rajzaival. Janikovszky Éva szinte az eseményekkel egy időben tett kísérletet arra, hogy érthetőbbé tegye a rendszerváltást követő zavaros időszakot. A felnőttek felfordult világát kívülről szemlélő-értelmező kamasz elbeszélő, Dorka sorra kérdőjelezi meg mindazt, amit maga körül lát, és magyarázatokat vár. Ezzel akaratlanul is felhívja a figyelmet a társadalmi átalakulást kísérő megannyi kétszínűségre, tanácstalanságra, esetlenségre, esendőségre, és természetesen nekünk, olvasóknak is görbe tükröt tart. A Réber László eredeti rajzaival illusztrált, finom, fanyar iróniával teli írások most először jelennek meg könyv alakban. S annak ellenére egységes egészet alkotnak, hogy Janikovszky Éva annak idején nem érezte befejezettnek az elbeszélésciklust. Mint 1995-ben nyilatkozta: „S hogy miért nem fejezem be, mikor háromnegyede kész? Mert most már én sem értem.” (Móra)

Vészits Andrea: Agáta és a jegenyenyár

Agáta titokban tízéves lesz, még a szüleinek sem szól róla, csak a kutyájával, Mázlival osztozik meg tíz gombóc fagyin. Jakab családját baleset éri, így kénytelen a nagyanyjához költözni, egyedül azonban nem tud felülkerekedni a szomorúságán. Micsoda szerencse, hogy a szomszédban élő Agáta elhatározza, hogy megmenti őt!  Még az sem rettenti el a tervétől, amikor Jakab bevallja, hogy ő bizony... egy fa! Humorában könnyed, mondanivalójában mély elbeszélés Vészits Andreától  ezúttal az Abszolút sorozatban.​ Az Agáta és a jegenyenyár egy Tourette-szindrómás kislány és egy súlyosan traumatizált kisfiú barátságnak a története. (Pagony)

Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai – A kámforrá vált párizsi örökös

Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai - A kámforrá vált párizsi örökös
Manó Könyvek, 2024, 256 oldal
Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai - A kámforrá vált párizsi örökös könyv

Báró Orczy Mimi útja ezúttal Londonból Párizsba vezet, de nem a fényes sugárutak, a népszerű színházak vagy a legutolsó francia divat hozza lázba: a fiatal lány két mindenre elszánt bűnöző nyomába ered, és nem is sejti, hogy hamarosan egy újabb kacifántos ügy kulcsszereplője lesz. Valahol Párizsban eltűnik egy értékes műkincs, közben egy ember köddé válik, ezzel együtt pedig felbukkan egy titokzatos figura, aki sok borsot tör még Mimi és a francia rendőrség orra alá. De mitől lesz igazán értékes egy tojás, milyen viszontagságokkal kell szembenéznie annak, aki automobilon akarja keresztülszelni Franciaországot, és mire számíthat egy lány, aki a 19. század végén dacolni mer minden szabállyal és előírással? A kámforrá vált párizsi örökös főhősét, a kalandvágyó, talpraesett Mimit valóságos személy inspirálta, aki nem más, mint a világ egyik legolvasottabb magyar származású szerzője, A vörös Pimpernel írója, Orczy Emma. (Manó Könyvek)

Lucy Maud Montgomery: Anne Avonlea-ben

Lucy Maud Montgomery: Anne Avonlea-ban
Ford. Morcsányi Júlia, Manó Könyvek, 2024, 360 oldal
Lucy Maud Montgomery: Anne Avonlea-ben könyv

Az Anne a Zöld Oromból folytatásában Anne már tizenhat és fél éves, de ugyanolyan önfejű és romantikus, mint korábban. Tanárnőnek készül, és arról álmodik, hogy mi mindent fog megváltoztatni régi iskolájában. Ám felelősségteljes pozíciója és érett ambíciói sem akadályozzák meg abban, hogy kamaszosan belegabalyodjon újabb nehézségekbe, amelyek a legjobb szándéka ellenére is mindig körülveszik. Lucy Maud Montgomery Anne Shirley-sorozatának második kötete csodaszép kiadásban, a szerző emlékét ápoló Montgomery Alapítvány hozzájárulásával és Morcsányi Júlia új fordításában jelenik meg. (Manó Könyvek)

Bartók Imre: Dlöf alkonya

Dlöf vidékein egészen mostanáig a legkülönfélébb teremtmények éltek békében egymás mellett. Gondosan feljegyezték népük homályba vesző történetét, megénekelték hőseiket, és némán faggatták a csillagokat sorsukról – a nyugodt esztendők azonban véget értek. Rejtélyes horda pusztít el mindent, ami az útjába kerül, és úgy tűnik, csak hárman járhatnak utána az igazságnak, és akadályozhatják meg a katasztrófát: egy ifjú ork, aki legszívesebben a kertjét gondozza, miközben a világ titkairól töpreng, egy magának való troll lány, aki rébuszokban beszél, és egy modortalan elf, akinek mindenkihez van egy keresetlen szava. Mindhármójuk életét felborítja a rájuk leselkedő veszedelem, és mindhárman eltökéltek, hogy megmentsék otthonukat, Dlöföt, ahol semmi sem egészen az, aminek látszik. Bartók Imre írónak több felnőtteknek szóló műve és két gyerekkönyve után a Dlöf az első ifjúsági regénye. (Kolibri)