40 éve jelent meg Adrian Mole első titkos naplója

40 éve jelent meg Adrian Mole első titkos naplója

Minden nemzedéknek megvannak a maga hősei, akik kalandjaikkal, a különféle kihívásokra adott válaszaikkal akár egy egész generáció értékrendjét is képesek meghatározni. Apukámnak a labancokat frappánsan megleckéztető Tenkes kapitánya volt az ideál, öcsém Harry Potter világában mozog otthonosan, az én tinikoromnak pedig Adrian Mole lett az egyik fontos szereplője. Felnőtt fejjel újra elővenni ezeket a történeteket meglehetősen rizikós vállalkozás (vajon működik-e még az aha-élmény vagy kínos feszengés és csalódás lesz a vége?), de az elmúlt években több régi kedvencemet is próbára tettem, és legnagyobb megkönnyebbülésemre egytől egyig mind kiválóan helyt is álltak: Jane Austen tarolt, Julien Sorel ismét bizonyított, Abigél pedig továbbra is lenyűgöző. Ezúttal Adrian Mole-on volt a sor, már csak azért is, mert hozzám hasonlóan ő is idén ünnepelte 40. születésnapját, azaz első megjelenésének évfordulóját.

Szeder Kata | 2022. december 31. |

Az év utolsó éjjele a nagy-nagy fogadalomtételek ideje. A kutatások szerint teljesen feleslegesen, mert bár az emberek csaknem fele szedi ilyenkor listába, hogy mit fog másként csinálni a jövőben - szinte majd mindenki életmódot akar váltani -, az újévi elhatározások több mint 90 százaléka 2-3 hét után befuccsol. Így aztán én már-már babonásan tartózkodom attól, hogy ünnepélyesen fogadkozzam, kivéve tavaly ilyenkor, amikor két dolgot is elhatároztam: 1. 2022 szuper lesz (van már vakcina, visszaszorulóban a járvány, tavasszal megünnepeljük a demokráciát stb.), 2. én is szuperül fogom érezni magam, elvégre most, hogy 40 leszek, itt az ideje elengedni szorongásaim, elfogadni gyarlóságaim, kiállni céljaimért és pontot tenni a “mi leszek, ha nagy leszek” kérdéskör végére.

Sue Townsend

A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Fordította: Békés Pál, Gabo Kiadó, 244 oldal
-

Épp csak elkezdődött az év, már meg is borult a világ - és aztán megint és megint… Első számú elhatározásom kudarca majdnem magával rántotta a kettes számút is, de a több hullámban érkező kétségbeesés, düh, apátia stb. áradatát megelégelve végül úgy döntöttem, juszt se hagyom magam, és amit lehet, kihozok ebből a kerek évfordulóból.

Alapjáraton nem nagyon voltak vele fenntartásaim, viszont annyian mondták, hogy ne tartsak tőle, szuper lesz, egy nő számára a kiteljesedés évtizede, sokkal jobb, mint eddig bármi, hogy kicsit azért megszeppentem.

Mivel állítólag attól félünk, amit nem ismerünk, gondoltam, picit utánajárok, mit is jelent ez a negyven.

Ha csupán a Bibliát nézzük, ez az egyik legfontosabb szám, szinte minden megpróbáltatásnak van valami köze a negyvenes számhoz: az özönvíz 40 napon és éjen át zúdult a világra, Mózes 40 napig beszélgetett az Úrral a Sínai-hegyen, 40 évig tartott a pusztai vándorlás, Jézus 40 napon és éjen át böjtölt a pusztában. Arról nem is beszélve, hogy a papírforma szerint a fogantatástól a születésig tartó időszak is 40 hét. A kultúrtörténeti évfordulókat tekintve is izgalmas szám a negyven, annyi minden történt 1982-ben: Hot Space címen megjelenik a Queen tizedik stúdióalbuma, amin a B oldal utolsó dala nem más, mint a világ szerintem legeslegjobb száma, az Under Pressure; feloszlik az ABBA; Gabriel García Márqueznek ítélik az irodalmi Nobel-díjat; bemutatják Gothár Péter Megáll az idő című filmjét és a Sophie választását, amiért Meryl Streep aztán majd elnyeri második Oscar-díját; meghal Romy Schneider, Ingrid Bergman, Grace Kelly és Leonyid Iljics Brezsnyev; a kortársakat illetően pedig megszületik Vilmos herceg és színre lép Adrian Mole. Vilmos herceggel egy időben komoly terveim voltak, de aztán elengedtem, Adrian Mole szimplán csak szórakoztatott, de azt annyira élveztem, hogy bármikor örömmel fogadom, ha netán előkerül.

Kicsit olyan, mint egy lakmuszpapír: nemcsak aktuális fókuszpontjaim, nyitottságom mérem le rajta, de a mindenkori jelenre olvasva is számos tanulságot tartogat.

Most, hogy mindketten 40. évfordulónkat ünnepeltük, gondoltam itt az ideje egy újabb találkozónak, megnézni, ki hol tart.

 

Sue Townsend 1982 őszén megjelent könyve, A 13 és ¾ éves Adrian Mole titkos naplója, generációk számára lett meghatározó olvasmányélmény, a kelet-közép-angliai munkáscsalád klasszikus pubertáskori kihívásokkal küszködő gyermeke pedig igazi kulturális ikonná nőtte ki magát. A leicesteri Adrian Mole egy egész nemzedék, sőt egy egész társadalmi osztály hangja lett, egyrészt mert jóformán élőben kommentálta az Anglia számára társadalmilag és gazdaságilag is rengeteg változást és bizonytalanságot hozó ‘80-as éveket és lett ezzel a Margaret Thatcher fémjelezte korszak szatirikus krónikása (…Sheffield egész jól néz ki, pont olyan, mint otthon. Egyet sem láttam a híres kés- és villagyárak közül. Biztos azokat is bezáratta Margaret Thatcher.”), másrészt mert irodalmi berkekben elsőként tematizálta egy fiatal fiú férfiassága, valamint annak attribútumai miatt érzett kételyeit és vágyait: Újra megérintettem Pandora mellét. Most, azt hiszem, valami puhát éreztem. A farkam állandóan megnő, aztán összezsugorodik, mintha önálló életet élne. Nem vagyok az ura.”Harmadrészt pedig azért, mert Adrian annyira, de annyira átlagos, hogy bárki könnyen talál vele közös nevezőt: a munkás nép egyszerű gyermeke, aki se nem kimagaslóan eszes, se nem szép, az ideális szülőkről alkotott képét kizárólag tévéműsorok és reklámok formálták, az otthona szedett-vedett, családja pedig hol érzelmi, hol komoly anyagi válsággal küzd.

-

Townsend összesen nyolc köteten át, egészen 2014-ben bekövetkezett haláláig dolgozott Adrian történetén, akivel nemcsak szülővárosa és születésnapja klappolt, de a fiatalkori írói ambícióik is. Townsend tizenévesként kezdett el írni, de tisztában lévén hiányosságaival, húsz éven át senkinek sem mutatta meg munkáit. Közben megházasodott, gyerekei lettek és egyszerre több helyen is dolgozott, hogy eltartsa családját: napközben az idősek otthonában volt, délután egy ifjúsági központban segített, éjjel pedig pincérnőként vállalt munkát. Nigel Mole ötlete - csak később keresztelte át Adrianné - egy elcsigázott hétvégén pattant ki a fejéből, amikor a legidősebb fia szóvá tette, hogy ők sosem mennek szafariparkba, bezzeg más családok igen. Townsend saját bevallása szerint ez a szemrehányás azonnal felidézte benne kíméletlenül rendszerkritikus kamaszkori énjét, aki Adrianhez hasonlóan lubickolt az önsajnálatban. Szabályosan hallottam Nigel Mole hangját, és mivel annyira szokványos fiúnak tűnt, biztos voltam benne, hogy a szülei felelőtlenek, viszont van egy tiszteletreméltó és rettenthetetlen nagymamája, valamint egy anarchista kutyája.”

Nagyjából háromhónapnyi bejegyzést meg is írt a naplóból, majd eltette a hűtő mögé egy kartondobozba, a többi próbálkozása mellé.

Townsend második férje bátorítására kezdett el komolyabban is foglalkozni az írással és csatlakozott a leicesteri Phoenix Színház - ma már Sue Townsend Színház - írói köréhez. Pár évvel később, amikor a társulat egyik színésze, Nigel Bennett a Huckleberry Finn meghallgatására készült, Townsendtől kért tanácsot, milyen szöveggel lépjen színpadra -  ekkor került ki Adrian Mole a hűtő mögötti dobozból. Ugyan Bennett nem kapta meg a szerepet, de a szöveget elküldte  a BBC-nél dolgozó John Tydemannak, aki hatalmas lehetőséget látva a történetben rögtön rádiójátékot csinált belőle, illetve továbbította egy könyvkiadónak is. Alig  tíz hónappal az első rádióadás után, 1982 őszén nyomtatásban is megjelentek Adrian viszontagságai. 

 

Az írónő eredetileg felnőtteknek és nem kamaszoknak szánta írását, elsőként mégis a fiatalok közt lett hatalmas siker, sőt, egyenesen botránykönyv. Townsend ugyanis maximális kihasználta a titkos napló kínálta formátum lehetőségeit, és olyan őszinteséggel és nyitottsággal beszélteti Adriant szüleinek zavaros viszonyairól, a saját szexuális fantáziájáról, illetve a farokmérete miatt érzett aggodalmairól, hogy Anglia nem egy iskolájában be is tiltották. Mindez természetesen csak tovább növelte a regény népszerűségét, amiből pár év leforgása alatt tévésorozat, sőt, musical is készült. Arról nem is beszélve, hogy Adrian hatására hányan kezdtek el naplót írni, és próbálták napi szinten megfogalmazni érzelmeiket, félelmeiket, reflektálni a világra.

-

Townsend hatalmas empátiával mutatott rá a sokszor kívül-belül utálatos tinikor bizonytalanságaira, ezzel sok elkeseredett szülő aggályát is eloszlatva, miszerint a kamasz is ember, csak épp nehezebb most neki. Közben pedig Adrian komikusnak tűnő frusztrációival, hétköznapi küzdelmeivel, hogy mit és miként érzékel a körülötte zajló folyamatokból, meglehetősen kritikus képet fest a felnőttek világáról. ...Hét óra körül újabb civilizált összejövetelt tartottak, de amikor anya bejelentette, hogy Sheffieldbe utazik Mr. Lucasszal, apa civilizálatlan lett, és verekedni kezdett.

Mr. Lucas kirohant a kertbe, de apa egy rögbicsellel elkapta.

A hálószoba ablakából mindent jól láttam. Mrs. O’Leary azt mondta: - Én csak a gyereket sajnálom. - Erre mindenki felnézett, és megláttak engem, amint éppen árad belőlem a boldogtalanság. Biztos, hogy ez az élmény valamikor a jövőben traumát okoz majd nekem. Pillanatnyilag jól vagyok, de az ember sohasem tudhatja.” 

 

Az újraolvasás egyik legnagyobb felfedezése épp ez a felnőttvilág volt. Adrian szüleinek korába érve egyszeriben megsokszorozódtak a történet rétegei: Adrian apukája, George Mole már nem csupán egy topis lúzer, hanem kétségbeesett férfi, akinek a lába alól a világ összes szőnyegét kirántották. Nem értem, hogy apa, aki  csak negyvenéves, miért tűnik olyan öregnek a hetvenéves Reagan elnökhöz képest. Apának se munkája, se gondja, és mégis marhára nyúzott.

Szegény Reagan elnöknek meg a világ biztonsága nyomja a vállát, mégis mindig mosolyog és jókedvűnek látszik.

Teljesen érthetetlen.”

Pauline-ról, Adrian anyukájáról pedig kiderült, hogy csapodársága mellett egy igazi feminista aktivista, aki nem elégszik meg a hagyományos feleség- és anya-szerepkörrel. Anya »önmegvalósító tanfolyamra« ment egy nőklubba. Férfiaknak tilos a bemenet! Megkérdeztem apát, mi az, hogy »önmegvalósító tanfolyam«. Azt felelte: - A jó ég tudja, de bármi legyen is, nekem nem sok jót jelent.” Pauline és George rapszódikus párosa egy az egyben hozza a diszfunkcionális család definícióját. Mégis, az egykor bosszantónak tűnő elhajlásaik vagy épp konformistának látszó megoldásaik ma már a kétségbeesett túlélni akarásról is szólnak - ugyanis nemcsak kamasznak, felnőttnek lenni sem olyan könnyű.

-

Adrian Mole stílusának, humorának frissessége 40 év után sem változott, de igazából a világ sem sokat, csak már jobban értjük:  jó pár, a ‘80-as évek elején megírt jelenségre mára szavunk is lett (diszfunkcionális család, iskolai bullying) és nem egy, akkoriban itthon még kevésbé elterjedt kifejezésnek tapasztaltuk meg azóta a jelentését (munkanélküli segély, sztrájkjog, felfüggesztés).

 

A kaotikus mindennapok fényében nem csoda, hogy Adrian legfőbb vágya - Pandora iránti szerelmének beteljesülésén túl - mindent másként csinálni, mint a szülei, kitűnni innen, és képességei dacára értelmiséginek, állatorvosnak vagy írónak lenni. Most már biztos, hogy intellektuel vagyok. Tegnap este láttam Malcolm Muggeridge-et a rétegműsorban, és majd minden szavát értettem.

Minden stimmel: rossz otthoni körülmények, alultápláltság, meg a punkokat is utálom.”

Bármennyire nevetségesnek is tűnik ez a mondvacsinált intellektuel attitűd, Adrian elszántsága, próbálkozásai, könyvtári önművelése igazából tiszteletreméltó. Bár maga sincs vele tisztában, de egy igazi kis lázadó - és egyáltalán nem a piros zoknis akció miatt, hanem mert folyamatosan rendszert, figyelmet és gondoskodást igyekszik vinni egy olyan világba, ami mikro- és makroszinten is épp ezeket a gesztusokat vagdossa vissza.

 

A 40. évfordulós találkozónknak” igazából ez lett a legfőbb tanulsága számomra: a próbálkozás, az akarás, kamaszos elszántsággal beleállni abba, hogy a dolgok mehetnek másként is. Újévi fogadalmat persze nem csinálok belőle, mert remélem, hogy 2-3 hétnél tovább is velem marad ez a felismerés. Meg különben is, a szakértők azt tanácsolják, hogy könnyen teljesíthető elvárásokkal, kis lépésekben haladva közelítsünk a nagyobb célok felé. Szerencsére Adrian Mole-nak erre is vannak tippjei:

 

Újévi elhatározásaim:

  1. Átkísérem a vakokat az úttesten. 
  2. Minden este fellógatom a nadrágomat. 
  3. Visszateszem a borítót a lemezeimre.
  4. Az idén sem fogok dohányozni.
  5. Soha többé nem nyomogatom a pattanásaimat. 
  6. Kedves leszek a kutyához.
  7. Segítem a szegényeket és a tudatlanokat.
  8. Mivel tegnap hallottam azokat a gusztustalan hangokat odalentről, azt is megfogadom, hogy soha nem iszom alkoholt.”
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A könyv, amelyik a legnagyobb hatást gyakorolta a történelemben, nem a semmiből keletkezett

Mi másról írhatnánk karácsonykor, ha nem a Könyvek Könyvéről? Ez a könyv gyakorolta a legnagyobb hatást a világtörténelem alakulására, ezt fordították le a legtöbb nyelvre, ez az, ami a legtöbb példányszámban jelent meg világszerte, és amivel mindenkinek van valamilyen viszonya. Ebben a cikkben arra teszünk kísérletet, hogy tárgyilagosan körüljárjuk, hogyan keletkezett a Biblia.

...
Podcast

Szabó Magda és Tolkien, Putyin és Tarantino - ezek voltak 2022 legjobb podcastjei

Készültek idén podcastsorozatok és önálló adások is, itt pedig csokorba gyűjtöttük a legjobbakat, hogy legyen mit hallgatnod, míg jövőre újra be nem vetjük magunkat a stúdióba.

...
Nagy

Visky, Vonnák, Veres, Ternovszky, Szabó T., Ésik – 2022 legérdekesebb interjúi I.

A legjobb interjúinkat csokorba szedtük, hogy év végén szemezgethess belőle.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

Természetesen olvasok
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Zöld

Hetven nap alatt kelt át az Antarktiszon egy brit katonanő

...
Zöld

Elhunyt Schmidt Egon, aki egész életét a madaraknak és a róluk szóló könyveknek szentelte

...
Zöld

Légből kapott elképzelés a garantált alapjövedelem? Az EU-nak már van terve rá

...
Zöld

A Durrell család érkezése Korfura emlékezetesre sikerült: nagy csapat kutya ugatta őket kórusban

...
Zöld

Ennyire csapadékos januárunk 1915-ben volt utoljára

...
Zöld

A tudomány fejlődésében kulcsfontosságú, hogy hajlandók legyünk elképzelni az elképzelhetetlent

...
Zöld

Sárba ragadtak a rendőrök, akiket a falurombolás és a bánya ellen tüntetők miatt vezényeltek ki (videó)

...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

Cikkünkben áttekintjük, miért is vették őrizetbe a klímaaktivistát, mit érdemes tudni az új kötetről és felidézzük Thunberg 2019-es, emblematikus TED Talkját is.

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle