Szabó Magda és Tolkien, Putyin és Tarantino - ezek voltak 2022 legjobb podcastjei

Szabó Magda és Tolkien, Putyin és Tarantino - ezek voltak 2022 legjobb podcastjei

2022-ben minden eddiginél több podcastet készítettünk: vettünk fel egész sorozatokat, de önálló adásokat is, illetve készültek podcastjeink nagyobb projektek keretében is. Év végére az is kiderült, melyik volt messze a leghallgatottabb műsorunk. Ebben a cikkben csokorba gyűjtöttük a legjobbakat, hogy legyen mit (újra)hallgatnod, míg jövőre újra be nem vetjük magunkat a stúdióba.

sa | 2022. december 23. |

Az Austen-projekt

Januárban ért véget Az Austen-projekt sorozatunk, amiben az életművet dolgoztunk fel könyvről könyvre. Arra voltunk kíváncsiak, mitől működnek még ma is Jane Austen regényei. A kétszáz évvel ezelőtt élt szerző könyveinek bérelt helyük van az irodalmi adaptációk között, kötetei az angolszász kánon részei, sokan azonban még mindig lányregényként tekintenek Austen műveire. Holott azok tele vannak társadalomkritikával és humorral: a szerző finom szarkazmussal, de sosem bántóan mutat rá az örök emberi gyengeségekre, hősei így lesznek időtállóak és örök kedvencek.

Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]
Mitől olyan izgalmas még ma is Jane Austen? [Az Austen-projekt]

Kosztümös love storyk, romantikus lányregények, netán kortárs társadalomkritikák vagy finom humorral megfestett korrajzok – Jane Austen regényeire valamennyi állítás igaz, attól függően, miként és miért olvassuk történeteit. Az életművet feldolgozó Az Austen-projekt utolsó adásában összegeztük, mi mire jutottunk vele kapcsolatban. 

Tovább olvasok

 

Túl a plafonon

Joós Andrea, Boldizsár Ildikó, Al Ghaoui Hesna, Gyurkó Szilvia, Palya Bea, Vigh Bori, Zalka Csenge Virág, Bódis Kriszta, Mautner Zsófi, Pető Andrea - A Könyves Magazin és a Delonghi közös podcastsorozatában olyan nőkkel beszélgettünk, akik valamilyen módon úttörők lettek a saját szakmájukban, hivatásukban. Olyan nőkkel, akik mertek és tudtak másképpen gondolkodni, mertek új utakat bejárni, és máshogyan keretezni a meglévő ismereteket - a tapasztalataikról, eredményeikről pedig saját könyveikben számoltak be. 

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből
Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

Mi lenne, ha olyan világot, olyan jövőt építenénk, amiben a társadalmi és biológiai nemhez kötődő hiedelmek, sztereotípiák nem hátráltatnak senkit a karrierjében, a céljai elérésében? - tettem fel a kérdést 2021 novemberében, a Delonghival közös Túl a plafonon sorozatunk indulása előtt. Ahogy ma Ada Lovelace és Margaret Hamilton utat mutat a programozó lányoknak, a példák, a minták nagyon sokat hozzátesznek ahhoz, hogy el tudjuk képzelni, hányféleképpen lehet élni, minőségi, értékteremtő szakmai munkásságot építeni. Podcastjeinkben ezért tíz olyan nővel beszélgettem, akik példaképek lettek a saját területükön - és mindannyian írtak már legalább egy könyvet. A beszélgetések és a sorozat zárásaként összefoglalom, kitől mit tanultam, és kinek mi volt a legutóbbi nagy olvasmányélménye.

Tovább olvasok

 

Bookline Zöld Litkai Gergellyel

A Bookline-nal közös Zöld rovatunkban Litkai Gergely havonta egy podcasttal jelentkezett, amiben égető környezetvédelmi kérdéseket járt körül meghívott szakértő vendégeivel. Szóba került Kim Stanley Robinsontól A Jövő Minisztériuma (ami nyolcadik lett az év végi, top50-es listánkon), Lelkes Orsolya könyve a fenntartható, egészséges hedonizmusról, de Bill Gates klímakatasztrófával kapcsolatos gondolatait is alaposan megvitatták, legutóbb pedig Litkai annak járt utána, miért annyira fontos, hogy elképzeljük a jövőt:

Litkai Gergely: Miért kell elképzelnünk a jövőt?
Litkai Gergely: Miért kell elképzelnünk a jövőt?
Tovább olvasok

 

N/ők is írtak

Sorozatunkban olyan női írók és költők pályájáról beszélgettünk, akik még mindig nem nyerték el méltó helyüket a kánonban, pedig fontos műveket hagytak ránk. A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával megvalósuló projektben összesen hat női szerző életműve volt a téma: Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Lesznai Anna, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Galgóczi Erzsébet.

N/ők is írtak - Hat női szerző, akinek helye lenne a kánonban
N/ők is írtak - Hat női szerző, akinek helye lenne a kánonban

N/ők is írtak című podcast-sorozatunkban olyan női írók és költők pályájáról beszélgettünk, akik még mindig nem nyerték el méltó helyüket a kánonban, pedig fontos műveket hagytak ránk. A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával megvalósuló projektben összesen hat női szerző életműve volt a téma - most egy helyen megtaláljátok az összeset, ebben a cikkben ugyanis összegyűjtöttük mind a hat beszélgetést.

Tovább olvasok

 

A Szabó Magda-titok

Az egyik legnépszerűbb angol női író után a legnépszerűbb magyar női író munkásságának titkait is megpróbáljuk felfedni. Szabó Magda a 20. századi magyar irodalom egyik legnépszerűbb és legolvasottabb szerzője. 105 éve született és 15 éve halt meg, ezek az évfordulók pedig jó alkalmat kínáltak arra, hogy újra elővegyük a könyveit. De letettük-e őket valaha? Úgy tűnik, a mai napig töretlen az érdeklődés Szabó Magda művei iránt, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, mitől működnek még ma is ezek a könyvek, mi az a titok, amivel megragadja olvasóit. Sorozatunkban a titok megfejtéséhez négy könyvön, négy olvasmányon keresztül vezet az út (Abigél, Régimódi történet, Az őz és Az ajtó). Az első adást itt tudod meghallgatni:

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]
Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]
Tovább olvasok

 

A hatalom gyűrűi - kibeszélő

Szeptemberben indult el a világ legdrágább sorozataként beharangozott A Gyűrűk Ura - A hatalom gyűrűi az Amazon Prime-on. A Magyar Tolkien Társaság két Tolkien-kutatójával, Barna Bálinttal és Füzessy Tamással pedig egy ötrészes podcastben közösen beszéltük ki, mit láttunk az első évadban. A cél nem az volt, hogy kritikusan megköpködjük a műsort, hanem hogy annak apropóján felelevenítsük és megmutassuk, mennyi minden rejlik a tolkieni háttérben. Ilyen szempontból pedig a podcast igazán tartalmas utazásnak bizonyult.

Kritikai felkoncolás helyett a tolkieni örökséget kerestük A hatalom gyűrűiben
Kritikai felkoncolás helyett a tolkieni örökséget kerestük A hatalom gyűrűiben

Szeptemberben indult el a világ legdrágább sorozataként beharangozott A Gyűrűk Ura - A hatalom gyűrűi az Amazon Prime-on. A Magyar Tolkien Társaság két Tolkien-kutatójával, Barna Bálinttal és Füzessy Tamással pedig egy ötrészes podcastsorozatban közösen beszéltük ki, mit láttunk az első évadban. A podcastok hanganyaga most felkerült YouTube-ra is, itt pedig felelevenítettük, milyen nagy visszatérő témái voltak a beszélgetéseinknek.

Tovább olvasok

 

Ki az a Putyin? Egy történet a KGB-től az ukrajnai háborúig

A Könyves leghallgatottabb podcastje volt 2022-ben a Putyinról szóló műsor, amiben Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértővel, a Putyin Oroszországa című könyv szerzőjével beszélgettünk emlékezetpolitikáról, hatalmi játékokról és felemelkedéstörténetről. A háború kitörését követően sürgetően fontos lett, hogy tisztában legyünk vele, ki az a Putyin, aki a KGB-ben edződött, és később az autokrata államhatalmát is KGB-s eszközökkel építette fel. Teljhatalmú elnökként kisajátította és újraírta az orosz-ukrán történelmet, és úgy vélte, Ukrajna nem létezik.

Ki az a Putyin? Egy történet a KGB-től az ukrajnai háborúig
Ki az a Putyin? Egy történet a KGB-től az ukrajnai háborúig
Tovább olvasok

 

Tarantino és a Volt egyszer egy Hollywood

Az év folyamán több mozgóképes tartalomról is beszélgettünk, így Szép Eszter képregénykutatóval a Sandmanről és a belőle készült Netflixes feldolgozásról, valamint azt is megvitattuk, vajon hogy sikerült a Szex és New York folytatása, hogyan tárgyalja az öregedés, az életközépi válság, a gyász és mindezzel együtt a barátság témáit.

A tavaly év nagy durranása volt Tarantino első regénye, ami nálunk a hét könyve lett, majd januárban podcastben is alaposan kibeszéltük. Tarantino nagy történetmesélő, ez már az eddigi forgatókönyveiből kiderült, de vajon hogy sikerült a regényesítése és működik-e a könyv a film ismerete nélkül? Egyáltalán mi az a regényesítés, és ez a regény vajon az-e? Varró Attilával, a kötet szaklektorával beszélgettünk Tarantinóról, az íróról, a könyv és a film kapcsolatáról, az 50-60-as évek Hollywoodjáról, és arról is, milyen kihívásokkal szembesül a szaklektor, ha a kaszkadőrők főnökéről van szó? Íme, a válaszok:

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?
Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?
Tovább olvasok

 

Az olvasók országa - demokráciáról és Magyarország közügyeiről

A választásokra készülve tematikus sorozatot indítottunk, amiben könyvek segítségével igyekeztünk körbejárni a legaktuálisabb kérdéseket Magyarországon.  Ennek keretében beszélgettünk Pető Péterrel, a 24.hu főszerkesztőjével, a Leshatár és a Halálka írójával Gyilkos lájkok című könyvéről (itt beleolvashatsz), amelyben a Facebookról, a fake newsról és a média szerkezetének változásáról írt. Szétveri a demokráciát a rengeteg lájk, komment és emoji? Hogyan befolyásolja a közösségi média a választásokat? Van élet a véleménybuborékunkon túl? 

"A konfliktus a demokrácia legfontosabb alapja" - Pető Péter
"A konfliktus a demokrácia legfontosabb alapja" - Pető Péter

Szétveri a demokráciát a rengeteg lájk, komment és emoji? Hogyan befolyásolja a közösségi média a választásokat? Van élet a véleménybuborékunkon túl? Pető Péterrel, a 24.hu főszerkesztőjével, a Leshatár és a Halálka írójával beszélgetünk Gyilkos lájkok című könyvéről (itt beleolvashatsz), amelyben a Facebookról, a fake newsról és a média szerkezetének változásáról írt.

Az olvasók országa című tematikus sorozatunk könyvek segítségével igyekszik körbejárni a legaktuálisabb közéleti kérdéseket a választások előtt. Interjúk, podcastek, recenziók, beszámolók, beleolvasók sorával hozunk képbe, mert hisszük, hogy a széleskörű tájékozódás is segít építeni a társadalmunkat. A sorozat többi cikkét itt találod.

Tovább olvasok

Az Egyensúly Intézet kutatási igazgatójával, Filippov Gáborral pedig arról beszéltünk, mi lesz Magyarországgal 2030-ban? Hogyan befolyásolhatjuk közösen Magyarország történetét? Nemzeti emlékezetről, oktatásról, Magyarország jövőjéről és lehetőségeiről:

Hogyan teremthetünk jobb Magyarországot 2030-ra?
Hogyan teremthetünk jobb Magyarországot 2030-ra?

Mi lesz Magyarországgal 2030-ban? Hogyan befolyásolhatjuk közösen Magyarország történetét? Nemzeti emlékezetről, oktatásról, Magyarország jövőjéről és lehetőségeiről is beszélgettünk podcastünkben (még a háború kitörése előtt) az Egyensúly Intézet kutatási igazgatójával, Filippov Gáborral.

Az olvasók országa című tematikus sorozatunk könyvek segítségével igyekszik körbejárni a legaktuálisabb közéleti kérdéseket a választások előtt. Interjúk, podcastek, recenziók, beszámolók, beleolvasók sorával hozunk képbe, mert hisszük, hogy a széleskörű tájékozódás is segít építeni a társadalmunkat. A sorozat többi cikkét itt találod.

Tovább olvasok

Eredetileg a sorozatba készült volna ez az adás, de végül csak később tudtunk találkozni a stúdióban Ránki Sára bűnügyi nyelvésszel, akivel Victor Klemperer LTI: A harmadik birodalom nyelve című könyvéről beszélgettünk többek között annak kapcsán, milyen módokon teheti eszközzé a hatalom a nyelvünket a saját céljai érdekében? Függ-e a hatalmi berendezkedés világnézeti irányától, az elnyomás mértékétől vagy a történelmi kortól, hogy hogyan használja fel a nyelvet? 

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet
Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Jól kibeszéljük 2022 legjobb könyveit

Az év végi lista elkészültét követően a Könyves stúdiójába vonultunk, és kitárgyaltuk a legjobb könyveket, szóba kerültek a jelenre leginkább reflektáló szépirodalmi kötetek, és még a személyes kedvenceinkről is beszélgettünk. Podcast.

...
Podcast

Hogyan olvassanak az egész világon magyar irodalmat? - Beszélgetés Pál Dániel Leventével

Mi a magyar irodalom helyzete külföldön? Hogyan lehet fordítástámogatással vagy kommunikációval változtatni ezen? A kérdéseinkre Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója válaszol.

...
Podcast

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

A podcastban az Égig érő csalán írójával, Borda Rékával beszélgettünk a családi történetek feldolgozásáról, egy nyúlról és egy sérült generációról, amely azt akarja, hogy meghallják.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

...

Parti Nagy Lajos: Olykor egyszerűbb volt verset írni, mint bármi mást

...

Babarczy Eszter: Nem próbálok szép sztorit kerekíteni abból, hogy az ember ifjúsága elmúlik

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.