Petőfi hatása ma is élő és szerteágazó - ez derült ki az évfordulós körkérdésünkre adott válaszokból [Petőfi200]

Petőfi hatása ma is élő és szerteágazó - ez derült ki az évfordulós körkérdésünkre adott válaszokból [Petőfi200]

Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Könyves Magazin öt egyszerű kérdés segítségével próbálta megmutatni, mit jelent a szerző ma kortárs költőink, íróink számára. A múlt kedden záruló tíz részes sorozatból kiderült, hogy a magyar romantika egyik legnagyobb költője egyáltalán nem a tankönyvek dohos, élettelen alakja, hanem olyan karakter, akihez mindenkinek van valamiféle viszonyulása: személyiségét izgalmasnak, életművét, nyelvét aktuálisnak találták a megkérdezettek, noha mind a tízen más szövegekre, élményekre helyezték a hangsúlyt, és mindannyiuk Petőfi-képe különbözött a többitől.

ko | 2023. április 18. |

Már arra a kérdésre, hogy szerintük melyek Petőfi legerősebb sorai/versei, mindenki másképp válaszolt. A Jövendölés, az Itt állok a rónaközépen, a Fa leszek ha … és a Bánat? Egy nagy oceán….mellett előkerült többek között A helység kalapácsa, az Útirajzok és Petőfi levelezése is.

Természetesen nemcsak a kedvenc versek, sorok, hanem a költővel kapcsolatos személyes élmények és emlékek is különböztek, bár közös volt bennük, hogy mindegyik a kisgyerekkor, a család, az iskola idejébe és terébe vezetett. Háy János legmeghatározóbb emléke, hogy néha János vitéznek szólította a nagymamája, Szöllősi Mátyás nagypapája pedig napra pontosan a költő születése után 100 évvel született, és ez fontos része volt a családi legendáriumnak. Kemény Zsófi a testvérével rongyosra nézte a János vitézt VHS-en, Szabó Borbála pedig ugyanezt mesélte a diafilm változatról. Berg Juditnak gyerekkorában úgy olvasták az Arany Lacinak című verset, hogy a Lacit Jutkával helyettesítették, Gurubi Ágnes pedig még az 1888-as kiadású Petőfi-összest is megmutatta nekünk, melyet nagymamájától a ballagására kapott. Karafiáth Orsolya nagyon szerette a Nemzeti dal megzenésített változatát, Berta Ádám pedig egy március 15-i mozis emléket idézett fel a kedvünkért. Erdős Virág az Anyám tyúkjára és a memoriterekkel kapcsolatos feszengésre emlékezett, Lackfi János pedig arra, hogy még beírást is kapott a tiszteletlen, ugyanakkor mindenki által ismert kis rigmus (Petőfi Sándor, gatyába táncol) elszavalása miatt, de a régi, zöld tízforintos is eszébe jutott Petőfiről.

Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]
Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Több fontos bicentenáriumot is ünneplünk idén, hiszen 1823 jelentős év volt a magyar irodalomban, Petőfi Sándor is ebben az évben jött a világra. Az Alföld szerelmesének élettörténetével és szövegeivel nagyon sokan találkoznak, hiszen kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin, nemzeti kultúránk egyik legalapvetőbb pillére. Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla.

Fotó: Molnár Mihály

Több fontos bicentenáriumot is ünneplünk idén, hiszen 1823 jelentős év volt a magyar irodalomban. Megszületett Madách Imre, Kölcsey megírta a Himnuszt, és az egyik legismertebb költőnk, Petőfi Sándor is ebben az évben jött a világra. Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin. Ha másért nem, legalább ezért közismert. Ráadásul talán nincs is olyan magyar település, ahol ne lenne Petőfi utca, de rengeteg általános iskola és művelődési ház viseli a nevét, és sok-sok emléktábla és emlékház őrzi az emlékét a nagy költőnek, a romantika egyik legnagyobb alakjának. Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla.

Fotó: Valuska Gábor

ko | 2023. február 07. | 

Esterházy Péter Petőfi, a légtornász című szövegében például így emlékezik meg róla: „… ez a Petőfi nevű légtornász minden pillanatban, minden mozdulatával és minden mozdulatlanságával, álmában és ébren és félálomban, egyedül vagy barátai karjaiban, azt hirdetné… nem, nem hirdetné, csak állítaná, létezésének módjával állítaná, csöndesen és megfellebbezhetetlenül, amit már-már elfelejtettünk, hogy a légtornász főként nem elismert vagy el nem ismert, nemcsak a szakmájához ért, meg a nőkhöz meg a férfiakhoz, nemcsak állampolgár, magánszemély és alkalmazott, (…) hanem ő a LEVEGŐ URA.” De mit jelent a levegő urának lenni? És mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei?

Hogyan építette Petőfi saját imázsát?
Hogyan építette Petőfi saját imázsát?

A 26 évesen elhunyt költőről rekordszámú kép készült: Petőfi Sándor céltudatosan használta a róla készített képeket. Másfajta képet festetett közéleti célokból, és másokat baráti rendezvényeken. Negyvenhét, köztük több, eddig ismeretlen portrét mutat be Petőfi Sándorról az a kötet, amely március elején jelent meg a Petőfi Irodalmi Múzeum gondozásában. Az Arcpoetica című kiadványt végigpörgetve mintha pillanatfelvételek egész sorozatán bukkanna fel előttünk az 1848-as forradalom emblematikus költőjének alakja. Mennyiben tekinthetők azonban hitelesnek ezek az ábrázolások? Milyennek látták a kortársak Petőfit, és miért utálta a költő, ha fényképezik? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestük a választ Adrovitz Anna művészettörténésszel és Kalla Zsuzsa irodalomtörténésszel.

Tovább olvasok

Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

 

Az első alkalommal Kemény Zsófi válaszait közöljük.

 

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak/strófáinak, és miért éppen ezeket?

Kommersz módon azokat, amikben megjósolja a saját halálát. Nem tudom leválasztani a sorsát a költészetéről. Azt a vágyát, hogy feltétlenül hősi halott akar lenni, minél hamarabb.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

János vitéz rajzfilm, amit rongyosra néztünk a nővéremmel (VHS-en, úgyhogy a rongyos nem csak frázis). Ma is kívülről tudom.

Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Ez a költészet lényege: hogy túlvan az „aktuális” fogalmán. Petőfi pont ugyanúgy aktuális, mint Szapphó, Rilke vagy Kali Ágnes.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

A vándorszínészt. Magam is az volnék.

Mit kérdezntőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

Hogy nem szeretne-e mégis inkább nagyszakállú, öreg bácsiként elmélkedni és írogatni, ennyire muszáj meghalni a hazáért és a píárért?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
...
NAGY

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
KÖNYVES ADVENT

Költő és szabadságharcos - de ki volt Petőfi valójában?

Berényi Anna a valóság színeivel festi ki a jól ismert dagerrotípiát Petőfiről, de nemcsak kifesti - megeleveníti hősét. Olvass bele!

...
HÍREK

Nyolckötetes Petőfi-sorozat jelenik meg a bicentenáriumra

Az Osirisnál most megjelent könyvek koncepciójában hangsúlyos volt, hogy a témájukat ne csak Petőfi Sándor és munkássága adja, hanem egy tágabb korszakot öleljen fel és annak legnagyobb alkotóival is foglalkozzon, Petőfi mellett többek között Vörösmarty Mihály, Arany János és Madách Imre is megjelenjen.

HÍREK
...
PODCAST

Darvasi László nyulat nyúzni is megtanul, ha arról ír egy novellában

...
GYEREKIRODALOM

Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét

...
ZÖLD

Új irodalmi és környezetvédelmi online folyóirat indult a Balatonnál

...
HÍREK

Máté Gábornak mesélt Harry herceg arról, miért nem tartja magát áldozatnak 

...
HÍREK

Kétszáz oldallal érkezik a Harry Potter-univerzumba az új Varázsalmanach

...
BELEOLVASÓ

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

...
NAGY

A tomboló düh elfojtása egy egyszerű beavatkozással is történhet

...
HÍREK

"Az ember pontosan olyan jó író lesz, amilyen jó olvasó"

...
PROMÓCIÓ

Használt könyvek eladása – az életben tartott irodalom

SZÓRAKOZÁS
...
SZÓRAKOZÁS

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
SZÓRAKOZÁS

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
SZÓRAKOZÁS

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

Polc

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

...

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

...

Az izlandi Jón Kalman Stefánsson költői regényében az emberek távol vannak egymástól, mint a csillagok

...
Tovább olvasok

Ahogyan az emlékek, úgy a Petőfi személyiségére vonatkozó elképzelések is mások voltak, bár ezek, az életrajzok és szövegek által rekonstruált személyiségjegyek azért nagyon is egy irányba mutattak, egy bátor, őszinte, extravagáns szerzőt körvonalaztak. Petőfit „humoros”, „belevaló”, „izgága”, „szenvedélyes”, „karakán”, „szókimondó”, „zseniális” személyiségnek gondolták, aki „szerelmes volt az életbe”. Kiemelték a költő szenvedélyes hozzáállását a haza problémáihoz, temperamentumát, szellemességét, többször felbukkanó öniróniáját, bátor őszintségét és azt, hogy igazából mindig fiatal marad számunkra, hiszen soha sem láttuk megöregedni. Talán ennek is köszönhető, hogy „levelei tele dinamittal, mintha egy kékre festett hajú pánk írta volna őket”.

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]
Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt, aki Kik vagytok ti? című kötetében Petőfiről is írt

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

És mit kérdeznének tőle? Többen a házasságáról és Szendrey Júliáról faggatnák, vannak, akik emberi kapcsolatairól, színészi éveiről kérdeznék, de van, akit a halála előtti órák érdekelnének. Többen válaszolták, hogy kérdések helyett inkább az országot járnák vele, mulatnának, túrós csuszát ennének vagy éppen kávéznának egyet a romantika fiatalon elhunyt költőóriásával.

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]
Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Szabó Borbála válaszolt, aki A János vitéz-kód című kötetében újraértelmezte és modern környezetbe helyezte az ország egyik legismertebb kötelezőjét, Petőfi elbeszélő költeményét.

Fotó: Szöllősi Mátyás / Pagony

Tovább olvasok

Kérdéseink a következők voltak:

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak/strófáinak, és miért éppen ezeket?

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Petőfi kultusza elfedi, mennyire szabad és kísérletező költő volt

Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállítását is újragondolták. A januárban megnyílt, Költő lenni vagy nem lenni állandó kiállítás megnyitójáról már írtunk, most pedig a tárlat irodalomtörténész-kurátorával, Vaderna Gáborral beszélgettünk Petőfi szövegeiről, a költő humoráról, és arról, mit érdemes még olvasni tőle a mindenki által ismert kötelezőkön túl.

...
Gyerekirodalom

Petőfi Sanyinak mindig kijön a lépés

A Petőfi-vírus Bánki Éva első ifjúsági regénye, amelynek egyik kulcsfigurája egy nagydumás fiú, Sanyi, aki a tanárok szerint soha semmiben nem tud alulmaradni, és még az is lehet, hogy szuperhős-komplexusa van. Olvass bele a kötetbe!

Hírek
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Szórakozás

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir