Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Szabó Borbála válaszolt, aki A János vitéz-kód című kötetében újraértelmezte és modern környezetbe helyezte az ország egyik legismertebb kötelezőjét, Petőfi elbeszélő költeményét.

Fotó: Szöllősi Mátyás / Pagony

ko | 2023. március 21. |

Mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei?Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

Kemény Zsófi, Szöllősi Mátyás, Háy János, Lackfi János, Erdős Virág és Berta Ádám válaszai után ezúttal Szabó Borbála válaszait adjuk közre: 

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak, és miért éppen ezeket?

Ez a vers az egyik kedvencem:

Itt állok a rónaközépen,
Mint a szobor, merően.
A pusztát síri csend födé el,
Mint elfödik a halottat szemfödéllel.
Nagymessze tőlem egy ember kaszál;
Mostan megáll,
S köszörűli a kaszát...
Pengése hozzám nem hallatszik át,
Csak azt látom: mint mozog a kéz.
És most idenéz,
Engem bámul, de én szemem sem mozdítom...
Mit gondolhat, hogy én miről gondolkodom?

Ez a vers Felhők-ciklusban olvasható, és azt szeretem benne, hogy épp ellenkező Petőfi-képet mutat, mint ami első körben eszünkbe szokott jutni. A szenvedélyes, felhevült, nemzeti daloló, királyokat felakasztani vágyó vad forradalmár helyett egy reflektáltan gondolkodó, szellemes, önironikus fiút látunk, ahogy tükröződik ennek a mit sem sejtő parasztembernek a tekintetében. Nekem nagyon humoros ez a kimerevített kép, legtöbbször így látom magam előtt Sándort, és ilyenkor nagyon szeretem.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

Két-hároméves koromban apukám minden este diafilmet vetített nekünk. Én szerettem minél tovább fent maradni, ezért mindig a legvastagabb tekercset választottam, hogy az a kedvencem. (Pedig A vér és vérből készült gyógyszerek című film volt az igazi kedvencem, de az nem volt ilyen hosszú.) A János vitéz volt a legeslegvastagabb, semmi nem vetekedhetett vele. Annyiszor meghallgattam apukám előadásában, hogy megtanultam kívülről, bemászott a fejembe. Hamarabb mondtam Petőfi-sorokat, mint saját mondatokat. Elég komoly és korai fertőzés volt.

Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Erről írtam mostanában egy ifjúsági regényt, A János vitéz-kódot. Természetesen aktuális - mint minden, ami jó -, úgyis mint mese, úgyis mint dallam, ami ilyen mélyen a fejemben van.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Az egész zseniális, humoros, izgága kis fickót, aki volt. Ami távolabb áll tőlem, az a bosszú-mániás, kicsit paranoid oldala a személyiségének: azzal, aki a Tigris és hiénát és a Hóhér kötelét írta, nem szívesen találkoznék egy sötét utcán. 

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

Nem lenne, azt hiszem, konkrét kérdésem hozzá - szinte mindenre van válasz az életműben. Valószínűleg csak leülnénk borozgatni, aztán én szégyenkezve bevallanám, hogy alkoholallergiám van és még be sem csíptem soha, csak eljátszottam végig a gimis bulikban. Ő nagyot nevetne, és elmesélné, hogy ő sincs oda a piáért, és hogy ez számára is egy imidzskérdés. Meg az is van, hogy szeret bordalt írni, műfajilag bírja az alkoholt, úgyhogy nem akar lebukni. És akkor kávéznánk.

Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt
Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála hőse A János vitéz-kódban átlépi a valóság és a fikció határát, ami különös fordulatokat eredményez. De hogyan esett a Petőfi-klasszikusra az író választása, mit tart a provokációról, és miért fontos neki az előszó? Interjú.

Tovább olvasok

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Petőfivel kapcsolatos körkérdéseinkre ezen a héten Lackfi János válaszolt. 

...
Hírek

Erdős Virág: Ellened fordul és elpusztít a brand, ami belőled vétetett [Petőfi200]

Sorozatunkban kortárs költőket, írókat kérdezünk a kétszáz évvel ezelőtt született Petőfiről. Ezúttal Erdős Virág válaszait közöljük. 

...
Hírek

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

És egyszer csak: 5 író, akinek Carrie Bradshaw olvassa a könyveit a sorozatban

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Zöld

Papír vagy e-könyv­ – mi jobb a klímának?

...
Hírek

Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

...
Hírek

Kiss Noémi a Nádas-ügyről: Dogmatikus módon osztják a nemzetközi irodalmi díjakat

...
Hírek

Szabó Lőrinc özvegye névjegykártyán reklamált a szomszédjának

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

...
Zöld

Erre a 7 barátra van szükséged

...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Kritika

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

„A gyász annyira hétköznapi, mint a szerelem” – vallja Nick Cave új kötetében, a Hit, remény és vérontásban. Ez a hét könyve.Szerzőink

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

...
Kiss Imola

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

...
K. Varga Bence

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.