Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Szabó Borbála válaszolt, aki A János vitéz-kód című kötetében újraértelmezte és modern környezetbe helyezte az ország egyik legismertebb kötelezőjét, Petőfi elbeszélő költeményét.

Fotó: Szöllősi Mátyás / Pagony

ko | 2023. március 21. |

Mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei?Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

Kemény Zsófi, Szöllősi Mátyás, Háy János, Lackfi János, Erdős Virág és Berta Ádám válaszai után ezúttal Szabó Borbála válaszait adjuk közre: 

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak, és miért éppen ezeket?

Ez a vers az egyik kedvencem:

Itt állok a rónaközépen,
Mint a szobor, merően.
A pusztát síri csend födé el,
Mint elfödik a halottat szemfödéllel.
Nagymessze tőlem egy ember kaszál;
Mostan megáll,
S köszörűli a kaszát...
Pengése hozzám nem hallatszik át,
Csak azt látom: mint mozog a kéz.
És most idenéz,
Engem bámul, de én szemem sem mozdítom...
Mit gondolhat, hogy én miről gondolkodom?

Ez a vers Felhők-ciklusban olvasható, és azt szeretem benne, hogy épp ellenkező Petőfi-képet mutat, mint ami első körben eszünkbe szokott jutni. A szenvedélyes, felhevült, nemzeti daloló, királyokat felakasztani vágyó vad forradalmár helyett egy reflektáltan gondolkodó, szellemes, önironikus fiút látunk, ahogy tükröződik ennek a mit sem sejtő parasztembernek a tekintetében. Nekem nagyon humoros ez a kimerevített kép, legtöbbször így látom magam előtt Sándort, és ilyenkor nagyon szeretem.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

Két-hároméves koromban apukám minden este diafilmet vetített nekünk. Én szerettem minél tovább fent maradni, ezért mindig a legvastagabb tekercset választottam, hogy az a kedvencem. (Pedig A vér és vérből készült gyógyszerek című film volt az igazi kedvencem, de az nem volt ilyen hosszú.) A János vitéz volt a legeslegvastagabb, semmi nem vetekedhetett vele. Annyiszor meghallgattam apukám előadásában, hogy megtanultam kívülről, bemászott a fejembe. Hamarabb mondtam Petőfi-sorokat, mint saját mondatokat. Elég komoly és korai fertőzés volt.

Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Erről írtam mostanában egy ifjúsági regényt, A János vitéz-kódot. Természetesen aktuális - mint minden, ami jó -, úgyis mint mese, úgyis mint dallam, ami ilyen mélyen a fejemben van.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Az egész zseniális, humoros, izgága kis fickót, aki volt. Ami távolabb áll tőlem, az a bosszú-mániás, kicsit paranoid oldala a személyiségének: azzal, aki a Tigris és hiénát és a Hóhér kötelét írta, nem szívesen találkoznék egy sötét utcán. 

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

Nem lenne, azt hiszem, konkrét kérdésem hozzá - szinte mindenre van válasz az életműben. Valószínűleg csak leülnénk borozgatni, aztán én szégyenkezve bevallanám, hogy alkoholallergiám van és még be sem csíptem soha, csak eljátszottam végig a gimis bulikban. Ő nagyot nevetne, és elmesélné, hogy ő sincs oda a piáért, és hogy ez számára is egy imidzskérdés. Meg az is van, hogy szeret bordalt írni, műfajilag bírja az alkoholt, úgyhogy nem akar lebukni. És akkor kávéznánk.

Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt
Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt

Szabó Borbála ifjúsági regényében eltűnik egy 11 éves fiú, aki váratlanul Petőfi Sándor János vitézében jelenik meg (a kötetről ITT olvashatsz bővebben). Berti átlépi a valóság és a fikció határát, ez pedig különös fordulatokat eredményez. De hogyan esett a Petőfi-klasszikusra Szabó Borbála választása, mit tart a provokációról, és miért fontos neki az előszó? Interjú.

Tovább olvasok

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Petőfivel kapcsolatos körkérdéseinkre ezen a héten Lackfi János válaszolt. 

...
Hírek

Erdős Virág: Ellened fordul és elpusztít a brand, ami belőled vétetett [Petőfi200]

Sorozatunkban kortárs költőket, írókat kérdezünk a kétszáz évvel ezelőtt született Petőfiről. Ezúttal Erdős Virág válaszait közöljük. 

...
Hírek

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.