Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Szabó Borbála válaszolt, aki A János vitéz-kód című kötetében újraértelmezte és modern környezetbe helyezte az ország egyik legismertebb kötelezőjét, Petőfi elbeszélő költeményét.

Fotó: Szöllősi Mátyás / Pagony

ko | 2023. március 21. |

Mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei?Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

Kemény Zsófi, Szöllősi Mátyás, Háy János, Lackfi János, Erdős Virág és Berta Ádám válaszai után ezúttal Szabó Borbála válaszait adjuk közre: 

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak, és miért éppen ezeket?

Ez a vers az egyik kedvencem:

Itt állok a rónaközépen,
Mint a szobor, merően.
A pusztát síri csend födé el,
Mint elfödik a halottat szemfödéllel.
Nagymessze tőlem egy ember kaszál;
Mostan megáll,
S köszörűli a kaszát...
Pengése hozzám nem hallatszik át,
Csak azt látom: mint mozog a kéz.
És most idenéz,
Engem bámul, de én szemem sem mozdítom...
Mit gondolhat, hogy én miről gondolkodom?

Ez a vers Felhők-ciklusban olvasható, és azt szeretem benne, hogy épp ellenkező Petőfi-képet mutat, mint ami első körben eszünkbe szokott jutni. A szenvedélyes, felhevült, nemzeti daloló, királyokat felakasztani vágyó vad forradalmár helyett egy reflektáltan gondolkodó, szellemes, önironikus fiút látunk, ahogy tükröződik ennek a mit sem sejtő parasztembernek a tekintetében. Nekem nagyon humoros ez a kimerevített kép, legtöbbször így látom magam előtt Sándort, és ilyenkor nagyon szeretem.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

Két-hároméves koromban apukám minden este diafilmet vetített nekünk. Én szerettem minél tovább fent maradni, ezért mindig a legvastagabb tekercset választottam, hogy az a kedvencem. (Pedig A vér és vérből készült gyógyszerek című film volt az igazi kedvencem, de az nem volt ilyen hosszú.) A János vitéz volt a legeslegvastagabb, semmi nem vetekedhetett vele. Annyiszor meghallgattam apukám előadásában, hogy megtanultam kívülről, bemászott a fejembe. Hamarabb mondtam Petőfi-sorokat, mint saját mondatokat. Elég komoly és korai fertőzés volt.

Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Erről írtam mostanában egy ifjúsági regényt, A János vitéz-kódot. Természetesen aktuális - mint minden, ami jó -, úgyis mint mese, úgyis mint dallam, ami ilyen mélyen a fejemben van.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Az egész zseniális, humoros, izgága kis fickót, aki volt. Ami távolabb áll tőlem, az a bosszú-mániás, kicsit paranoid oldala a személyiségének: azzal, aki a Tigris és hiénát és a Hóhér kötelét írta, nem szívesen találkoznék egy sötét utcán. 

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

Nem lenne, azt hiszem, konkrét kérdésem hozzá - szinte mindenre van válasz az életműben. Valószínűleg csak leülnénk borozgatni, aztán én szégyenkezve bevallanám, hogy alkoholallergiám van és még be sem csíptem soha, csak eljátszottam végig a gimis bulikban. Ő nagyot nevetne, és elmesélné, hogy ő sincs oda a piáért, és hogy ez számára is egy imidzskérdés. Meg az is van, hogy szeret bordalt írni, műfajilag bírja az alkoholt, úgyhogy nem akar lebukni. És akkor kávéznánk.

Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt
Szabó Borbála János vitézében az idealizmus elvesztése okozza az országos közönyt
Tovább olvasok

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Petőfivel kapcsolatos körkérdéseinkre ezen a héten Lackfi János válaszolt. 

...
Hírek

Erdős Virág: Ellened fordul és elpusztít a brand, ami belőled vétetett [Petőfi200]

Sorozatunkban kortárs költőket, írókat kérdezünk a kétszáz évvel ezelőtt született Petőfiről. Ezúttal Erdős Virág válaszait közöljük. 

...
Hírek

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

...
Hírek

Megsemmisült Gáza városának legjelentősebb közkönyvtára

...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

...
Sándor Anna

Ungváry: Mindszenty helyett igazi példaképeket is találhatna az emlékezetpolitika

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Nagy

Jeneva Rose: Ezek a nők megállás nélkül hazudnak a gyilkosság után

Az Egyikünk meg fog halni öt nő szemszögéből meséli egy kisvárosi gyilkosság történetét. Interjúnkban íróvá válásról, a kiadókkal vívott csatáiról, álnévről és a szerzők közösségi médiában betöltött szerepéről beszélgettünk Jeneva Rose-zal.

...
Panodyssey

Deres Kornélia: Irodalom és abúzus

Kérdésem az, hogy miért nincs a hazai irodalomi közegnek egészséges önvédelmi képessége? Hogy lehet az, hogy valaki, akinek az erőszakos viselkedéséről tömegek tudnak, gond nélkül menetel előre, sőt, mintha egyenesen pozitív kapcsolat volna az agresszió és a szakmai siker között?