Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és verseinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin. Mindenkinek van véleménye róla. Sorozatunkban kortárs költőket, írókat kérdeztünk meg arról, hogyan él bennük Petőfi költészete, mit jelent számukra a személye, kultusza. Körkérdésünkre ezen a héten Karafiáth Orsolya válaszolt. 

Fotó: Kállai Márta

ko | 2023. március 28. |

Mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei?Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

Kemény ZsófiSzöllősi MátyásHáy JánosLackfi JánosErdős Virág, Berta Ádám és Szabó Borbála után ezúttal Karafiáth Orsolya válaszait adjuk közre: 

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak, és miért éppen ezeket?

“A bánat? egy nagy óceán. / S az öröm? / Az óceán kis gyöngye. Talán, / Mire fölhozom, össze is töröm.” Nyilván depressziós választás.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban? Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

A Petőfi ’73 című film. És a nagy futás benne. Ez évekig kísértett, előttem volt, később is, mikor anyám üvöltette Bruce Springsteentől a Born to Runt. Egy szép fiú arca is megvolt belőle, később kiderült, hogy az Can Togay volt. Gyerekként anya mindig dalokkal altatott el, és az Európa csendes… volt ezek egyike, a partizándalokon kívül. “Szégyen rá, lecsendesült..” - ez örökké belém égett.

Hogy a lecsendesülés az egyik legnagyobb szégyen. A csendben maradás.

A Nemzeti dal megzenésítését is nagyon szerettem. Én is ki akartam állni emberek elé. Ez később sikerült is, soha nem felejtem el, mikor a 2019-es Pride-on, több ezer embert én indíthattam el a színpadról. “Indulhat a menet!” Az volt első, kordon nélküli Pride, egészen forradalminak éreztem.

De közben bajban vagyok a forradalmakkal, csitítottam a tesómat is mindig, mikor a tüntetéseken a tömeg azt kiábálta, violence! Mert én a csendes forradalmár vagyok, aki még a szavak erejében hisz. De abban már nemigen, hogy a tömeggel menni kell tombolni, harcolni is. Pedig tudom, hogy sokszor tényleg csak az erőszak a megoldás.

Komoly gondolatok! De utána máris ráz a nevetés, valaki elküld két képet, mind a kettőn ugyanaz az őz áll. Itt van őz. Itt van újra.

És ugyanilyen erővel, körülbelül ugyanakkor a János vitéz is megtalált, egy nagyon szép változatban volt meg, sosem untam, tudtam kívülről. És évekig azt hittem, az Annakoka egy szép női nép (“Annakokáért én arról lemondok….”), azt gondoltam, ha egyszer lányom lesz, így nevezem el. És imádtam hozzá a giccset, lementünk a Szegedi Szabadtéri Játékokra is megnézni, megvolt a lemez is, persze.

Apám mindent kifordított. Egyszer néztük a bővérű szomszédasszonyt az ablakból, nevettünk váltakozó szeretőin. Neked mi a véleményed róla, kérdeztem a fatert. Hát, képzetem hegy-völgyeit nem járja, felelte. Ezt el is loptam, és az első nagyobb sikert elérő versemben fel is használtam. Ekkor éreztem rá, hogy milyen jó játék ez a kifordítós. 

Egyszer, még a kétezres évek legelején egy női lap készített egy összeállítást, az volt a címe: Márciusi ifjak. Pár fiatalt művészt odatettek a Nemzeti Múzeum elé, magunkról beszéltünk, a terveinkről. Milyen semmi, egoista kis tervek voltak ezek.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Egyiket sem. Nem áll közel hozzám.

De sokat foglalkoztam már vele. 1998-ban az egyetemi lapunk, a Sárkányfű Petőfi-különszámot készített. Játszottunk a kultusszal, és ennek jegyében az illusztrációkat gyerekek készítették. Egy közös volt bennük: a kackiás bajusz. És a művek felén gatyában táncolt. Én arról próbáltam meg szólni, hogy kiüresedett a mítosz. Ideje újra megtölteni. Érdekes módon ezzel a lapszámmal törte át a Sárkányfű a népszerűségi küszöböt. Készült televíziós összeállítás, riportok, szerzővé avattak minket. Én csak lestem.

És a gatyatánc nem engedett, egyszer egy közéleti tárcában jegyeztem meg: “Petőfi Sándor gatyában táncol, énekeltük. Petőfi ettől a gatyás képtől egész közel jött, és bár tudtuk, hogy ez egy gúnyrigmus, Petőfi nem lett kisebb, sőt! Kedves lett, a barátunk, szerettük! Hiszen a költőfejedelem is ugyanolyan, mint a fiúk a tornaöltözőben, mint a munkások a telken! Ugyanolyan, mint a barátnőm, Gitta papája, aki mindig megnyeri a lábszépségversenyt az üdülőben, szívecskés gatyában, amit az NSZK-ból kapott! Évekig ebben menőzik a búcsúesteken, kopnak rajta a szívek. Petőfire is szíves gatyát képzelek, veszettül ropja képzeletemben a honvédségi üdülőben, kicsit szerelmes vagyok belé, nagy bátorság kell ilyen gatyás tánchoz, nem merné mindenki, Gitta papája is csak csatakrészegen, de azt már amúgy is nehéz táncnak nevezni.

Petőfinek nem ártott a gatyatánc, Petőfi nagysága kiröhögésálló. 

Az egyetlen ebben a műfajban.”

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

A szerelemről kérdezném. Mert annyira zavaros volt, és annyira mindegy volt neki, kibe szerelmes. Júlia volt az egyetlen kaliber az életében, de abban sem vagyok biztos, hogy ezt egyáltalán felismerte-e.

A Karafiáth-versek izgalmas projektekben alakulnak át dallá
A Karafiáth-versek izgalmas projektekben alakulnak át dallá
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

Szabó Borbála A János vitéz-kód című kötetében újraértelmezte és modern környezetbe helyezte az ország egyik legismertebb kötelezőjét, most pedig elárulta, mit gondol Petőfiről.

...
Hírek

Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Petőfivel kapcsolatos körkérdéseinkre ezen a héten Lackfi János válaszolt. 

...
Hírek

Berta Ádám: Petőfi egy közvetlen csóka [Petőfi200]

A Petőfi-bicentenárium alkalmából indított sorozatunkban ezúttal Berta Ádám válaszolt a költővel kapcsolatos kérdésekre. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.