Berta Ádám: Petőfi egy közvetlen csóka [Petőfi200]

Berta Ádám: Petőfi egy közvetlen csóka [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Berta Ádám válaszolt.

ko | 2023. március 14. |

Mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei? Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

Kemény ZsófiSzöllősi Mátyás, Háy János, Erdős Virág és Lackfi János után most Berta Ádám válaszait adjuk közre:

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak, és miért éppen ezeket?

Nem tudom, ez-e a legizgalmasabb, de holtbiztos, hogy először ez a levélrészlet jut eszembe: „Mikor Toldi alszik s szájából a nyál foly, ezért sokan le fognak téged köpni, de én megcsókollak.” Ha olyanokkal beszélgetek, akik nem sok magyar verset olvastak, örömmel szoktam megemlíteni, hogy az alvás, a tátva maradó száj, a kicsurranó nyál a magyar költészetben versmotívumként is megállják a helyüket. Édesanyám sokat idézte kiskoromban az Arany Lacinak című verset. Ennek a címét sokáig nem tudtam helyesen értelmezni, talán mert anyám öccsét is Lacinak hívták. Éveken át úgy képzeltem, maga a vers az, ami aranyból van, aranyból készült ajándék, amit a szöveg formájában nyújt át a költő a vers címzettjének, bizonyos Lacinak.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

Iskolával vittek bennünket valami nézhetetlen filmre március tizenötödike alkalmából. Szegeden a nyolcvanas években három mozi volt, a Vörös Csillag, a Szabadság és a Fáklya. Ez utóbbit később egy az egyben lebontották. Nagyon izgalmas épület volt egyébként, erkélyes vetítőteremmel, a nézőtérre vezető, sötét, tekervényes folyosókkal, imádtam barangolni benne. A kesztyűmet, hogy ne veszítsem el, szalagon belefűzte anyám vagy nagyanyám a dzsekibe, belül az akasztón átbújtatva, a gallértól jobbra-balra, végig a kabát ujján át. Vagy talán éppen hogy nem fűzték még bele, és a Fáklyában elhagytam fél pár kesztyűt, aztán ezért találták ki a zsinóros rögzítést, hogy engem mentálisan tehermentesítsenek. Jó tíz év múlva – ezt előfordulhat, hogy csak álmodtam –, a Westel rádiótelefon hőskorában szintén a Fáklyában láttam először egy embernél két mobilt. Egyik a jobb kezében, másik a balban: hibátlan westernhős. Talán ezért is kár volt a Fáklyát lebontani. Vittek bennünket a tanárnénik osztállyal a filmre, sütött a nap, nem volt hideg, a Széchenyi tér járdáin olvadt a félrekotort hó.

Viszonylag tökéletes volt minden.

Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Eleve amiatt, hogy fiatalon halt meg, friss maradt az alakja, hiszen csak a megélt életkorához tudunk viszonyulni. Nem látjuk magunk előtt szőrösen, túlsúlyosan, mint Mikszáthot, nincs róla időskori portrénk, mint Jókairól, nem ő a haza bölcse, mint Deák. Petőfi nem hangyásodott meg Döblingben, mint Széchenyi. Egy közvetlen csóka, alaposan megfigyelte, hogyan halad a juhász a szamáron, ritkán volt pénze, talán az alkoholt se bírta, paprikás természetű, befordult a konyhába stb.

Kis túlzással olyan keretek között gondolunk rá, mint a saját mindennapi életünkre.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Mindig is érdekelt a topográfia az irodalomban, saját ötleteim rendszerint inspiráló helyszínekből bontakoznak ki. Előbb töprengek a narratíva által létrehívott téren, mint a karakteren vagy a konfliktuson. Petőfinek is a tájleíró szövegei foglalkoztatnak leginkább, élesnek, szemléletesnek tartom, iskolában, amikor memoritert kellett tanulni, könnyen boldogultam vele.

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

Az ismeretségeiről, emberi kapcsolatairól kérdezném. Ha pedig Petőfi szellemével hozna össze a sors, nem cinikusan, de ha tehetném, valódi kíváncsisággal mégis rákérdeznék, biztos megérte-e a kalandvágy. Milyennek bizonyult elesni a segesvári csatamezőn? Egyáltalán miket látott a halála előtti órákban? Elmondanám neki, milyen sokan járnak terápiába manapság a nyugati világban, biztatnám, fejtse ki, mi erről a véleménye. Természetesen az is foglalkoztatna, mik Petőfi nézetei a napi politikáról, arról, ahogyan az egyenlőtlenség és a propaganda megmérgezi az emberek életét.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Petőfivel kapcsolatos körkérdéseinkre ezen a héten Lackfi János válaszolt. 

...
Hírek

Erdős Virág: Ellened fordul és elpusztít a brand, ami belőled vétetett [Petőfi200]

Sorozatunkban kortárs költőket, írókat kérdezünk a kétszáz évvel ezelőtt született Petőfiről. Ezúttal Erdős Virág válaszait közöljük. 

...
Hírek

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.