Berta Ádám: Petőfi egy közvetlen csóka [Petőfi200]

Berta Ádám: Petőfi egy közvetlen csóka [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Berta Ádám válaszolt.

ko | 2023. március 14. |

Mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei? Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

Kemény ZsófiSzöllősi Mátyás, Háy János, Erdős Virág és Lackfi János után most Berta Ádám válaszait adjuk közre:

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak, és miért éppen ezeket?

Nem tudom, ez-e a legizgalmasabb, de holtbiztos, hogy először ez a levélrészlet jut eszembe: „Mikor Toldi alszik s szájából a nyál foly, ezért sokan le fognak téged köpni, de én megcsókollak.” Ha olyanokkal beszélgetek, akik nem sok magyar verset olvastak, örömmel szoktam megemlíteni, hogy az alvás, a tátva maradó száj, a kicsurranó nyál a magyar költészetben versmotívumként is megállják a helyüket. Édesanyám sokat idézte kiskoromban az Arany Lacinak című verset. Ennek a címét sokáig nem tudtam helyesen értelmezni, talán mert anyám öccsét is Lacinak hívták. Éveken át úgy képzeltem, maga a vers az, ami aranyból van, aranyból készült ajándék, amit a szöveg formájában nyújt át a költő a vers címzettjének, bizonyos Lacinak.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

Iskolával vittek bennünket valami nézhetetlen filmre március tizenötödike alkalmából. Szegeden a nyolcvanas években három mozi volt, a Vörös Csillag, a Szabadság és a Fáklya. Ez utóbbit később egy az egyben lebontották. Nagyon izgalmas épület volt egyébként, erkélyes vetítőteremmel, a nézőtérre vezető, sötét, tekervényes folyosókkal, imádtam barangolni benne. A kesztyűmet, hogy ne veszítsem el, szalagon belefűzte anyám vagy nagyanyám a dzsekibe, belül az akasztón átbújtatva, a gallértól jobbra-balra, végig a kabát ujján át. Vagy talán éppen hogy nem fűzték még bele, és a Fáklyában elhagytam fél pár kesztyűt, aztán ezért találták ki a zsinóros rögzítést, hogy engem mentálisan tehermentesítsenek. Jó tíz év múlva – ezt előfordulhat, hogy csak álmodtam –, a Westel rádiótelefon hőskorában szintén a Fáklyában láttam először egy embernél két mobilt. Egyik a jobb kezében, másik a balban: hibátlan westernhős. Talán ezért is kár volt a Fáklyát lebontani. Vittek bennünket a tanárnénik osztállyal a filmre, sütött a nap, nem volt hideg, a Széchenyi tér járdáin olvadt a félrekotort hó.

Viszonylag tökéletes volt minden.

Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Eleve amiatt, hogy fiatalon halt meg, friss maradt az alakja, hiszen csak a megélt életkorához tudunk viszonyulni. Nem látjuk magunk előtt szőrösen, túlsúlyosan, mint Mikszáthot, nincs róla időskori portrénk, mint Jókairól, nem ő a haza bölcse, mint Deák. Petőfi nem hangyásodott meg Döblingben, mint Széchenyi. Egy közvetlen csóka, alaposan megfigyelte, hogyan halad a juhász a szamáron, ritkán volt pénze, talán az alkoholt se bírta, paprikás természetű, befordult a konyhába stb.

Kis túlzással olyan keretek között gondolunk rá, mint a saját mindennapi életünkre.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Mindig is érdekelt a topográfia az irodalomban, saját ötleteim rendszerint inspiráló helyszínekből bontakoznak ki. Előbb töprengek a narratíva által létrehívott téren, mint a karakteren vagy a konfliktuson. Petőfinek is a tájleíró szövegei foglalkoztatnak leginkább, élesnek, szemléletesnek tartom, iskolában, amikor memoritert kellett tanulni, könnyen boldogultam vele.

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

Az ismeretségeiről, emberi kapcsolatairól kérdezném. Ha pedig Petőfi szellemével hozna össze a sors, nem cinikusan, de ha tehetném, valódi kíváncsisággal mégis rákérdeznék, biztos megérte-e a kalandvágy. Milyennek bizonyult elesni a segesvári csatamezőn? Egyáltalán miket látott a halála előtti órákban? Elmondanám neki, milyen sokan járnak terápiába manapság a nyugati világban, biztatnám, fejtse ki, mi erről a véleménye. Természetesen az is foglalkoztatna, mik Petőfi nézetei a napi politikáról, arról, ahogyan az egyenlőtlenség és a propaganda megmérgezi az emberek életét.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Petőfivel kapcsolatos körkérdéseinkre ezen a héten Lackfi János válaszolt. 

...
Hírek

Erdős Virág: Ellened fordul és elpusztít a brand, ami belőled vétetett [Petőfi200]

Sorozatunkban kortárs költőket, írókat kérdezünk a kétszáz évvel ezelőtt született Petőfiről. Ezúttal Erdős Virág válaszait közöljük. 

...
Hírek

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

És egyszer csak: 5 író, akinek Carrie Bradshaw olvassa a könyveit a sorozatban

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Zöld

Papír vagy e-könyv­ – mi jobb a klímának?

...
Hírek

Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

...
Hírek

Kiss Noémi a Nádas-ügyről: Dogmatikus módon osztják a nemzetközi irodalmi díjakat

...
Hírek

Szabó Lőrinc özvegye névjegykártyán reklamált a szomszédjának

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

...
Zöld

Erre a 7 barátra van szükséged

...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

Philippa Gregory új regénye, átfogó kötet a Tudorok felemelkedéséről, VIII. Henrik utolsó felesége: történelmi regényeket és könyveket ajánlunk Anglia egyik nagy korszakáról.

...
Nagy

Ezt az 5 könyvet olvasd el, ha tetszik A szimpatizáns!

Az HBO új sorozata, A szimpatizáns szatirikus kémtörténet a vietnámi háborúról és egy kettősügynök amerikai száműzetéséről. Ebben a cikkben öt könyvet ajánlunk a sorozathoz Vietnámról, háborúról és persze kémekről.

...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?