Gurubi Ágnes: Nem értem, miért nem a Nemzeti dal a magyarok himnusza [Petőfi200]

Gurubi Ágnes: Nem értem, miért nem a Nemzeti dal a magyarok himnusza [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Petőfivel kapcsolatos körkérdésünkre ezúttal Gurubi Ágnes válaszolt.

ko | 2023. április 04. |

Mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei?Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

Kemény ZsófiSzöllősi MátyásHáy JánosLackfi JánosErdős Virág, Berta Ádám, Szabó Borbála és Karafiáth Orsolya után most Gurubi Ágnes válaszait adjuk közre: 

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak, és miért éppen ezeket?

Az első Petőfi vers, ami igazán megérintett a Jövendölés volt. Tizenhat éves voltam, színészmesterséget tanultam a gimnázium mellett, sok verset olvastam, de Villon, Pilinszky vagy József Attila mellett nem rúgott labdába Petőfi, túl egyszerűnek tartottam őt, mondjuk akkor még nem hallottam Szabolcska Mihály költészetéről. Egy alkalommal az egyik srác elszavalta a Jövendölést, és egy pillanatra megfagyott a levegő a színházteremben. Engem onnantól, hogy meghallottam ezeket a sorokat „Mondád, anyám, hogy álmainkat / Éjente festi égi kéz; / Az álom ablak, melyen által / Lelkünk szeme jövőbe néz”, meggyőzött Petőfi. Az „Anyám, az álmok nem hazudnak” sorról már nem is beszélve.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

Én is azok közé tartozom, akik Jankovics Marcell János vitéz rajzfilmjén nőttek fel. A kedvenc jelenetem az volt, amikor Kukorica Jancsi és Iluska, a két árva Tündérországban újra találkoznak. A legmeghatározóbb emlékem pedig, amikor a nagymamámtól a ballagásomra egy 1888-as kiadású Petőfi-összest kaptam, gyönyörű kötet, azóta is nagy becsben tartom a könyvespolcomon.

-


Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Szerencsétlen Petőfire annyi mindent projektált rá az ország, a történelem, az oktatás, az irodalom, a tanárok, hogy 200 év terápia is kevés lenne lehámozni róla ezt a sok mindent, ami nem ő. Biztos vagyok benne, hogy mint alkotó, tud érvényes lenni a mai fiataloknak is, csak jól kell megközelíteni őt, szükséges egy szemléletváltás – elszakadni a megszokott értelmezésektől, leporolni a rátapadt koszt.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Egyértelműen a forradalmárt, bennem is volt/van forradalmi lelkület, nem is értem, hogy miért nem a Nemzeti dal a magyarok himnusza.

Sugárzik a szövegből az erő, a tenni akarás, a tisztánlátás.

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

A házasságáról faggatnám. Mert az tiszta sor, hogy beleszeret egy nőbe, aki hozzá hasonló lázadó, aki szivarozik és nadrágot hord, sőt, Andersent fordít. De mi történt velük a hétköznapok során? Miután megszületett a fiuk és jöttek a nehézségek. Vajon mennyire tartotta tiszteletben Sándor Szendrey Júliát mint alkotót, mennyire támogatta őt? Hagyta, hogy kiteljesedjen vagy inkább úgy tartotta, hogy egy nőnek elsősorban az anyaság az életcélja?

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

Petőfi 200 körkérdésünkre ezen a héten Karafiáth Orsolya válaszolt.

...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

Szabó Borbála A János vitéz-kód című kötetében újraértelmezte és modern környezetbe helyezte az ország egyik legismertebb kötelezőjét, most pedig elárulta, mit gondol Petőfiről.

...
Hírek

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én