Gurubi Ágnes: Nem értem, miért nem a Nemzeti dal a magyarok himnusza [Petőfi200]

Gurubi Ágnes: Nem értem, miért nem a Nemzeti dal a magyarok himnusza [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Petőfivel kapcsolatos körkérdésünkre ezúttal Gurubi Ágnes válaszolt.

ko | 2023. április 04. |

Mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei?Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

Kemény ZsófiSzöllősi MátyásHáy JánosLackfi JánosErdős Virág, Berta Ádám, Szabó Borbála és Karafiáth Orsolya után most Gurubi Ágnes válaszait adjuk közre: 

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak, és miért éppen ezeket?

Az első Petőfi vers, ami igazán megérintett a Jövendölés volt. Tizenhat éves voltam, színészmesterséget tanultam a gimnázium mellett, sok verset olvastam, de Villon, Pilinszky vagy József Attila mellett nem rúgott labdába Petőfi, túl egyszerűnek tartottam őt, mondjuk akkor még nem hallottam Szabolcska Mihály költészetéről. Egy alkalommal az egyik srác elszavalta a Jövendölést, és egy pillanatra megfagyott a levegő a színházteremben. Engem onnantól, hogy meghallottam ezeket a sorokat „Mondád, anyám, hogy álmainkat / Éjente festi égi kéz; / Az álom ablak, melyen által / Lelkünk szeme jövőbe néz”, meggyőzött Petőfi. Az „Anyám, az álmok nem hazudnak” sorról már nem is beszélve.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

Én is azok közé tartozom, akik Jankovics Marcell János vitéz rajzfilmjén nőttek fel. A kedvenc jelenetem az volt, amikor Kukorica Jancsi és Iluska, a két árva Tündérországban újra találkoznak. A legmeghatározóbb emlékem pedig, amikor a nagymamámtól a ballagásomra egy 1888-as kiadású Petőfi-összest kaptam, gyönyörű kötet, azóta is nagy becsben tartom a könyvespolcomon.

-


Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Szerencsétlen Petőfire annyi mindent projektált rá az ország, a történelem, az oktatás, az irodalom, a tanárok, hogy 200 év terápia is kevés lenne lehámozni róla ezt a sok mindent, ami nem ő. Biztos vagyok benne, hogy mint alkotó, tud érvényes lenni a mai fiataloknak is, csak jól kell megközelíteni őt, szükséges egy szemléletváltás – elszakadni a megszokott értelmezésektől, leporolni a rátapadt koszt.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Egyértelműen a forradalmárt, bennem is volt/van forradalmi lelkület, nem is értem, hogy miért nem a Nemzeti dal a magyarok himnusza.

Sugárzik a szövegből az erő, a tenni akarás, a tisztánlátás.

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

A házasságáról faggatnám. Mert az tiszta sor, hogy beleszeret egy nőbe, aki hozzá hasonló lázadó, aki szivarozik és nadrágot hord, sőt, Andersent fordít. De mi történt velük a hétköznapok során? Miután megszületett a fiuk és jöttek a nehézségek. Vajon mennyire tartotta tiszteletben Sándor Szendrey Júliát mint alkotót, mennyire támogatta őt? Hagyta, hogy kiteljesedjen vagy inkább úgy tartotta, hogy egy nőnek elsősorban az anyaság az életcélja?

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

Petőfi 200 körkérdésünkre ezen a héten Karafiáth Orsolya válaszolt.

...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

Szabó Borbála A János vitéz-kód című kötetében újraértelmezte és modern környezetbe helyezte az ország egyik legismertebb kötelezőjét, most pedig elárulta, mit gondol Petőfiről.

...
Hírek

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit