Berg Judit: Petőfi szókimondása ma is tüske lenne sokak szemében [Petőfi200]

Berg Judit: Petőfi szókimondása ma is tüske lenne sokak szemében [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin. Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Petőfivel kapcsolatos körkérdésünkre ezúttal Berg Judit válaszolt.

Fotó: Kenéz Kíra

ko | 2023. április 11. |

Esterházy Péter szerint Petőfi a levegő ura. De mit jelent a levegő urának lenni? És mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei?

Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

Kemény ZsófiSzöllősi MátyásHáy JánosLackfi JánosErdős Virág, Berta Ádám, Szabó Borbála, Karafiáth Orsolya és Gurubi Ágnes után most Berg Judit válaszait adjuk közre: 

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak, és miért éppen ezeket?

Nagyon szeretem Petőfi prózai műveit, az Úti leveleket és Úti jegyzeteket, de az Aranynak írt leveleit is – egyetemistaként olvastam ezeket először, ekkor éreztem meg, hogyan beszélgethetett, hogyan viszonyult másokhoz, és mennyire belevaló, vagány humora volt.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

Az első műve, amit megismertem, az Arany Lacinak írt ürgeöntős verses mese volt. Apukám fejből mondta mindig, de a Laci nevet Jutkával helyettesítette. Kézenfekvőbb lett volna a Juci, de akkoriban még toporzékoltam, ha bárki Jucinak mert szólítani. De a verset kétéves korom óta tudom fejből, és persze ezerszer elszavaltam azóta a gyerekeimnek is.

Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Nagyon. Nyelve a mai napig közel áll hozzánk, öntudatlanul is idézzük őt, hivatkozunk rá. És ugyan a mai embert többnyire nem az a gondolat bántja, hogy nem ágyban, párnák közt akar meghalni, mégis kortársunknak érezzük őt, amikor az általa szeretett, számára fontos személyekről, helyekről, érzésekről, témákról beszél.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Leginkább az embert, aki megalkuvás nélkül, szenvedélyesen élte az életét. Mostanában én is, mint idén olyan sokan, belemerültem Petőfibe – hamarosan befejezek egy ifjúsági történelmi kalandregényt, amelynek ő az egyik főszereplője (néhány mai gyerek mellett). Egy éve folyamatosan Petőfitől és Petőfiről olvasok, és még mindig ámulok, mennyire elszánt, elhivatott és bátor volt.

Elképesztő energiával képviselte, amiben hitt – legyen szó a hazáról és az ország érdekéről, szerelemről, vágyakról, magán- vagy közéletről.

Büszke volt, és ebből nem engedett; de képes volt alázattal, önfeláldozó módon szolgálni a jó ügyet. Jó lenne, ha sok ilyen habitusú ember élne ma köztünk és akarna valamit tenni az országért, bár a szókimondása és temperamentuma révén ma is tüske lenne sokak szemében.

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

Úgy képzelem, hogy jól éreznénk magunkat együtt. Annyi minden érdekelte, ami nekem is fontos! Ha közéletről vagy a világ dolgairól esne szó, tudnánk együtt lelkesedni és anyázni, de lehetne vele nevetni is – nagyon vevő vagyok a humorára. Beszélgetnénk utazásokról és úti élményekről, elmesélném neki, miért imádom a nagy hegyeket, de hagynám, hogy rám ragasszon valamit az Alföld iránt érzett rajongásából is. Közben ennénk egy jó túrós csuszát (mindkettőnk nagy kedvence), innánk egy kis bort (nem sokat, éppen csak, amennyi a beszélgetéshez jólesik), és nem fogynánk ki a témából hajnalig, mi balkezesek.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Gurubi Ágnes: Nem értem, miért nem a Nemzeti dal a magyarok himnusza [Petőfi200]

A Petőfi-bicentenárium alkalmából indított sorozatunk kökérdéseire ezen a héten Gurubi Ágnes válaszolt. 

...
Hírek

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

Petőfi 200 körkérdésünkre ezen a héten Karafiáth Orsolya válaszolt.

...
Hírek

Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Petőfivel kapcsolatos körkérdéseinkre ezen a héten Lackfi János válaszolt. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir