Berg Judit: Petőfi szókimondása ma is tüske lenne sokak szemében [Petőfi200]

Berg Judit: Petőfi szókimondása ma is tüske lenne sokak szemében [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin. Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Petőfivel kapcsolatos körkérdésünkre ezúttal Berg Judit válaszolt.

Fotó: Kenéz Kíra

ko | 2023. április 11. |

Esterházy Péter szerint Petőfi a levegő ura. De mit jelent a levegő urának lenni? És mit jelent Petőfi ma? Hogyan viszonyul a szövegeihez a mai olvasó? Milyennek látjuk, hogyan értjük vagy értjük félre? Ki az a Petőfi Sándor és aktuálisak-e még a versei?

Hogy mindezt megvizsgáljuk, öt rövid kérdést tettünk fel kortárs íróknak és költőknek, és talán a válaszokból megelevenedik és feltámad poraiból ez a középiskolai tankönyvek lapjai közé rekedt izgalmas életmű és személyiség. Mindenkinek másképp, de mindenképpen 2023 perspektívájából.

Kemény ZsófiSzöllősi MátyásHáy JánosLackfi JánosErdős Virág, Berta Ádám, Szabó Borbála, Karafiáth Orsolya és Gurubi Ágnes után most Berg Judit válaszait adjuk közre: 

Melyeket tartja Petőfi legizgalmasabb sorainak, és miért éppen ezeket?

Nagyon szeretem Petőfi prózai műveit, az Úti leveleket és Úti jegyzeteket, de az Aranynak írt leveleit is – egyetemistaként olvastam ezeket először, ekkor éreztem meg, hogyan beszélgethetett, hogyan viszonyult másokhoz, és mennyire belevaló, vagány humora volt.

Mi a legkorábbi vagy legmeghatározóbb emléke a költővel kapcsolatban?

Az első műve, amit megismertem, az Arany Lacinak írt ürgeöntős verses mese volt. Apukám fejből mondta mindig, de a Laci nevet Jutkával helyettesítette. Kézenfekvőbb lett volna a Juci, de akkoriban még toporzékoltam, ha bárki Jucinak mert szólítani. De a verset kétéves korom óta tudom fejből, és persze ezerszer elszavaltam azóta a gyerekeimnek is.

Aktuális-e (akár részeiben, akár egészében) ma?

Nagyon. Nyelve a mai napig közel áll hozzánk, öntudatlanul is idézzük őt, hivatkozunk rá. És ugyan a mai embert többnyire nem az a gondolat bántja, hogy nem ágyban, párnák közt akar meghalni, mégis kortársunknak érezzük őt, amikor az általa szeretett, számára fontos személyekről, helyekről, érzésekről, témákról beszél.

Melyik Petőfit érzi legközelebb magához? A forradalmárt, a hitvest, az Alföld szerelmesét vagy valami mást?

Leginkább az embert, aki megalkuvás nélkül, szenvedélyesen élte az életét. Mostanában én is, mint idén olyan sokan, belemerültem Petőfibe – hamarosan befejezek egy ifjúsági történelmi kalandregényt, amelynek ő az egyik főszereplője (néhány mai gyerek mellett). Egy éve folyamatosan Petőfitől és Petőfiről olvasok, és még mindig ámulok, mennyire elszánt, elhivatott és bátor volt.

Elképesztő energiával képviselte, amiben hitt – legyen szó a hazáról és az ország érdekéről, szerelemről, vágyakról, magán- vagy közéletről.

Büszke volt, és ebből nem engedett; de képes volt alázattal, önfeláldozó módon szolgálni a jó ügyet. Jó lenne, ha sok ilyen habitusú ember élne ma köztünk és akarna valamit tenni az országért, bár a szókimondása és temperamentuma révén ma is tüske lenne sokak szemében.

Mit kérdezne tőle, miről beszélgetne vele, ha visszamehetne az időben?

Úgy képzelem, hogy jól éreznénk magunkat együtt. Annyi minden érdekelte, ami nekem is fontos! Ha közéletről vagy a világ dolgairól esne szó, tudnánk együtt lelkesedni és anyázni, de lehetne vele nevetni is – nagyon vevő vagyok a humorára. Beszélgetnénk utazásokról és úti élményekről, elmesélném neki, miért imádom a nagy hegyeket, de hagynám, hogy rám ragasszon valamit az Alföld iránt érzett rajongásából is. Közben ennénk egy jó túrós csuszát (mindkettőnk nagy kedvence), innánk egy kis bort (nem sokat, éppen csak, amennyi a beszélgetéshez jólesik), és nem fogynánk ki a témából hajnalig, mi balkezesek.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Gurubi Ágnes: Nem értem, miért nem a Nemzeti dal a magyarok himnusza [Petőfi200]

A Petőfi-bicentenárium alkalmából indított sorozatunk kökérdéseire ezen a héten Gurubi Ágnes válaszolt. 

...
Hírek

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

Petőfi 200 körkérdésünkre ezen a héten Karafiáth Orsolya válaszolt.

...
Hírek

Lackfi János: Petőfi szerelmes volt az életbe [Petőfi200]

Petőfivel kapcsolatos körkérdéseinkre ezen a héten Lackfi János válaszolt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

...
Hírek

Munkába állnak a hollywoodi forgatókönyvírók

...
Hírek

Bret Easton Ellis: Minden könyvemet magamnak írtam, soha nem másoknak

...
Hírek

Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

...
Hírek

Múló idő, várandósság és beszélgetés önmagunkkal - magyar irodalom a Könyvfesztiválon

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Podcast

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Beszélgetés Benedek Ágotával fogselymezésről, sorozatfejlesztésről, a felboncolt testéről, a köldöknézegetésről és arról a 3 évről, ami 3 könyvet hozott. A legutolsó októberben jelenik meg Akkor inkább már most megdöglök címmel, amiben a teremtéstörténetben is megjelenik a menstruáció, a hormonok szétvernek mindent, de még űrkaják is szerepelnek benne.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Vass Norbert

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

...
Ruff Orsolya

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás