Csak az elmúlt tanévben 2500 könyvet tiltottak be Amerikában

A betiltott kötetek 75%-a szépirodalom volt.

Könyves Magazin | 2022. szeptember 20. |

Az utóbbi időszak egyik legelkeserítőbb jelensége könyves szempontból, hogy egyre több könyv és író válik a politika céltáblájává. Amerikában az elmúlt hónapokban komoly könyvbetiltási hullám zajlott, amiről mi is rendszeresen beszámoltunk (például ITT és ITT). Bár az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok komoly erőfeszítéseket tettek, hogy ellensúlyozzák a folyamatokat, több államban a diákok már nem, vagy csak nehezen tudnak hozzáférni bizonyos könyvekhez. (Ami többek közt azért is nonszensz, mert teljesen életszerűtlen, hogy az internet korában az iskolai könyvtárak állományát próbálják korlátozni.) Májusban Idaho egyik iskolakerületében tiltottak be 24 könyvet, köztük A Szolgálólány meséjét és Toni Morrison Nagyonkékjét. Korábban Tennessee állam egyik megyéjében is megszavazták, hogy a diákok ne juthassanak olyan kötetekhez, amelyek a holokausztot dolgozzák fel, így lekerült az iskolai könyvtár polcairól például Art Spiegelman Maus című, Pulitzer-díjas képregénykötete is. A texasi iskolákban pedig tiltólistás könyv lett például Anne Frank naplója és a Biblia is. 

Elégethetetlen kiadás készült A Szolgálólány meséjéből

Limitált példányszámban tűzálló kiadást készített a Penguin Random House A Szolgálólány meséjéből. Az elégethetetlen példányokat a cenzúra és a könyvégetések elleni küzdelem szimbólumának szánják és aukcióra fogják bocsájtani.

Tovább olvasok

A PEN America most kiadott egy új jelentést, amelyben összefoglalták, hogy pontosan mi is zajlott az elmúlt iskolai tanévben az Egyesült Államokban, és arra jutottak, hogy jelentősen megszaporodtak az olyan törekvések, amelyek limitálnák a diákok olvasási lehetőségeit. A 2021. július 1-től 2022. június 30-ig tartó időszakot vizsgálták. Ezalatt több mint 2500 könyvbetiltás történt az USA 32 államának 138 tankerületében. Ezek az intézkedések pedig összesen négymillió diák életét érintették. A könyvbetiltások terén Texas vezet (801 könyvet tiltottak be), amit Florida követ a második helyen (566 könyvvel). A PEN America kutatásában minden olyan intézkedés könyvbetiltásnak számított, amikor egy könyvet a tartalma alapján, szülői, közösségi vagy egyéb hivatali, politikai intézkedés hatására kevésbé elérhetővé tettek a diákok számára.

Egy professzor ingyenes kurzust tart azoknak, akiknek az iskolájában betiltották a Maust
Tovább olvasok

Azt is megvizsgálták, hogy mely könyveket találtak az amerikai tankerületek a legveszélyesebbnek az elmúlt tanévben. Beszédes, hogy a betiltott könyvek 40%-a LMBTQ témájú és 40%-ban vannak színesbőrű főszereplők. A tiltólistás köteteknek egyébként a 75%-a szépirodalom, 49%-a pedig fiatal felnőtteknek íródott.

Forrás: Lithub

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Összefogtak a könyvbetiltások ellen az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok

2021-ben mintegy 1600 kísérlet történt könyvbetiltásra az Egyesült Államokban. 

...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

Az amerikai könyvtilalommal szemben már több szerző, kiadó és könyvtáros is felszólalt, az Amerikai Könyvtárak Szövetsége, és az Amerikai Tanárok Szövetsége megalapította a Unite Against Book Bans szervezetet.

...
Hírek

Egy amerikai iskolakerületben betiltottak 24 könyvet, köztük A Szolgálólány meséjét

Margaret Atwood és Toni Morrison könyvei is feketelistára kerültek egy idahói iskolakerületben. 

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

A Matykó király írója az életét adta a rábízott gyerekekért

...

A Nővérek a képregények nyelvén mutatja be egy szeleburdi, szerethető család hétköznapjait

...

Egy varázslatos könyvesbolt a gonosz markában

...

A világ legjobb ötven illusztrációja között szerepel a Felhőpárna

...
...
Nagy

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

Joanna Williams, a Nők vs. feminizmus című könyv szerzője is sztárvendége volt az idei Brain Barnak. Szubjektív beszámoló a feminizmus és a #metoo kritikájáról, az abból levonható tanulságokról és arról, vajon elérhető-e egy bizonyos szint, amikor azt mondhatjuk: nincs már szükség feminizmusra?

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.