Csak az elmúlt tanévben 2500 könyvet tiltottak be Amerikában

A betiltott kötetek 75%-a szépirodalom volt.

Könyves Magazin | 2022. szeptember 20. |

Az utóbbi időszak egyik legelkeserítőbb jelensége könyves szempontból, hogy egyre több könyv és író válik a politika céltáblájává. Amerikában az elmúlt hónapokban komoly könyvbetiltási hullám zajlott, amiről mi is rendszeresen beszámoltunk (például ITT és ITT). Bár az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok komoly erőfeszítéseket tettek, hogy ellensúlyozzák a folyamatokat, több államban a diákok már nem, vagy csak nehezen tudnak hozzáférni bizonyos könyvekhez. (Ami többek közt azért is nonszensz, mert teljesen életszerűtlen, hogy az internet korában az iskolai könyvtárak állományát próbálják korlátozni.) Májusban Idaho egyik iskolakerületében tiltottak be 24 könyvet, köztük A Szolgálólány meséjét és Toni Morrison Nagyonkékjét. Korábban Tennessee állam egyik megyéjében is megszavazták, hogy a diákok ne juthassanak olyan kötetekhez, amelyek a holokausztot dolgozzák fel, így lekerült az iskolai könyvtár polcairól például Art Spiegelman Maus című, Pulitzer-díjas képregénykötete is. A texasi iskolákban pedig tiltólistás könyv lett például Anne Frank naplója és a Biblia is. 

Elégethetetlen kiadás készült A Szolgálólány meséjéből

Limitált példányszámban tűzálló kiadást készített a Penguin Random House A Szolgálólány meséjéből. Az elégethetetlen példányokat a cenzúra és a könyvégetések elleni küzdelem szimbólumának szánják és aukcióra fogják bocsájtani.

Tovább olvasok

A PEN America most kiadott egy új jelentést, amelyben összefoglalták, hogy pontosan mi is zajlott az elmúlt iskolai tanévben az Egyesült Államokban, és arra jutottak, hogy jelentősen megszaporodtak az olyan törekvések, amelyek limitálnák a diákok olvasási lehetőségeit. A 2021. július 1-től 2022. június 30-ig tartó időszakot vizsgálták. Ezalatt több mint 2500 könyvbetiltás történt az USA 32 államának 138 tankerületében. Ezek az intézkedések pedig összesen négymillió diák életét érintették. A könyvbetiltások terén Texas vezet (801 könyvet tiltottak be), amit Florida követ a második helyen (566 könyvvel). A PEN America kutatásában minden olyan intézkedés könyvbetiltásnak számított, amikor egy könyvet a tartalma alapján, szülői, közösségi vagy egyéb hivatali, politikai intézkedés hatására kevésbé elérhetővé tettek a diákok számára.

Egy professzor ingyenes kurzust tart azoknak, akiknek az iskolájában betiltották a Maust

Egy Tennessee állambeli iskolai tanács tiltólistára tette Art Spiegelman holokauszt témájú képregényét. Egy egyetmi professzor válaszul ingyenes kurzust indít az érintett diákoknak. 

Tovább olvasok

Azt is megvizsgálták, hogy mely könyveket találtak az amerikai tankerületek a legveszélyesebbnek az elmúlt tanévben. Beszédes, hogy a betiltott könyvek 40%-a LMBTQ témájú és 40%-ban vannak színesbőrű főszereplők. A tiltólistás köteteknek egyébként a 75%-a szépirodalom, 49%-a pedig fiatal felnőtteknek íródott.

Forrás: Lithub

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Összefogtak a könyvbetiltások ellen az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok

2021-ben mintegy 1600 kísérlet történt könyvbetiltásra az Egyesült Államokban. 

...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

Az amerikai könyvtilalommal szemben már több szerző, kiadó és könyvtáros is felszólalt, az Amerikai Könyvtárak Szövetsége, és az Amerikai Tanárok Szövetsége megalapította a Unite Against Book Bans szervezetet.

...
Hírek

Egy amerikai iskolakerületben betiltottak 24 könyvet, köztük A Szolgálólány meséjét

Margaret Atwood és Toni Morrison könyvei is feketelistára kerültek egy idahói iskolakerületben. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Nógrádi Gábor ifjúsági regényében Jézus képzeletbeli kamaszkora tárul fel

...

Kiss Ottó új gyerekkönyvében egy ovis macibarátságé a főszerep

...

Marék Veronika karácsonyi története valódi mestermese

...

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

...
...
Hírek

Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese, a Margó-díjas? 

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A hónap végéig lehet nevezni.

Szerzőink

...
vl

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

...
ko

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Kiemeltek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.