Csak az elmúlt tanévben 2500 könyvet tiltottak be Amerikában

A betiltott kötetek 75%-a szépirodalom volt.

Könyves Magazin | 2022. szeptember 20. |

Az utóbbi időszak egyik legelkeserítőbb jelensége könyves szempontból, hogy egyre több könyv és író válik a politika céltáblájává. Amerikában az elmúlt hónapokban komoly könyvbetiltási hullám zajlott, amiről mi is rendszeresen beszámoltunk (például ITT és ITT). Bár az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok komoly erőfeszítéseket tettek, hogy ellensúlyozzák a folyamatokat, több államban a diákok már nem, vagy csak nehezen tudnak hozzáférni bizonyos könyvekhez. (Ami többek közt azért is nonszensz, mert teljesen életszerűtlen, hogy az internet korában az iskolai könyvtárak állományát próbálják korlátozni.) Májusban Idaho egyik iskolakerületében tiltottak be 24 könyvet, köztük A Szolgálólány meséjét és Toni Morrison Nagyonkékjét. Korábban Tennessee állam egyik megyéjében is megszavazták, hogy a diákok ne juthassanak olyan kötetekhez, amelyek a holokausztot dolgozzák fel, így lekerült az iskolai könyvtár polcairól például Art Spiegelman Maus című, Pulitzer-díjas képregénykötete is. A texasi iskolákban pedig tiltólistás könyv lett például Anne Frank naplója és a Biblia is. 

Elégethetetlen kiadás készült A Szolgálólány meséjéből

Limitált példányszámban tűzálló kiadást készített a Penguin Random House A Szolgálólány meséjéből. Az elégethetetlen példányokat a cenzúra és a könyvégetések elleni küzdelem szimbólumának szánják és aukcióra fogják bocsájtani.

Tovább olvasok

A PEN America most kiadott egy új jelentést, amelyben összefoglalták, hogy pontosan mi is zajlott az elmúlt iskolai tanévben az Egyesült Államokban, és arra jutottak, hogy jelentősen megszaporodtak az olyan törekvések, amelyek limitálnák a diákok olvasási lehetőségeit. A 2021. július 1-től 2022. június 30-ig tartó időszakot vizsgálták. Ezalatt több mint 2500 könyvbetiltás történt az USA 32 államának 138 tankerületében. Ezek az intézkedések pedig összesen négymillió diák életét érintették. A könyvbetiltások terén Texas vezet (801 könyvet tiltottak be), amit Florida követ a második helyen (566 könyvvel). A PEN America kutatásában minden olyan intézkedés könyvbetiltásnak számított, amikor egy könyvet a tartalma alapján, szülői, közösségi vagy egyéb hivatali, politikai intézkedés hatására kevésbé elérhetővé tettek a diákok számára.

Egy professzor ingyenes kurzust tart azoknak, akiknek az iskolájában betiltották a Maust
Tovább olvasok

Azt is megvizsgálták, hogy mely könyveket találtak az amerikai tankerületek a legveszélyesebbnek az elmúlt tanévben. Beszédes, hogy a betiltott könyvek 40%-a LMBTQ témájú és 40%-ban vannak színesbőrű főszereplők. A tiltólistás köteteknek egyébként a 75%-a szépirodalom, 49%-a pedig fiatal felnőtteknek íródott.

Forrás: Lithub

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Összefogtak a könyvbetiltások ellen az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok

2021-ben mintegy 1600 kísérlet történt könyvbetiltásra az Egyesült Államokban. 

...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

Az amerikai könyvtilalommal szemben már több szerző, kiadó és könyvtáros is felszólalt, az Amerikai Könyvtárak Szövetsége, és az Amerikai Tanárok Szövetsége megalapította a Unite Against Book Bans szervezetet.

...
Hírek

Egy amerikai iskolakerületben betiltottak 24 könyvet, köztük A Szolgálólány meséjét

Margaret Atwood és Toni Morrison könyvei is feketelistára kerültek egy idahói iskolakerületben. 

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

...

Margit Auer: A gyerekek szeretik a valóság és mágia közötti finom határvonalat

...

Mikor és hogyan mondhatnak NEM-et a gyerekek? [Bookline Kids]

...
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.