Elégethetetlen kiadás készült A Szolgálólány meséjéből

Limitált példányszámban tűzálló kiadást készített a Penguin Random House A Szolgálólány meséjéből. Az elégethetetlen példányokat a cenzúra és a könyvégetések elleni küzdelem szimbólumának szánják és aukcióra fogják bocsájtani.

fk | 2022. május 24. |

Az utóbbi időben Amerika több államában is elindult egy nagyobb könyvbetiltási hullám, amiről mi is többször írtunk (például ITT és ITT). A vitáknak leginkább az a lényege, hogy milyen könyveket lehet a gyerekek kezébe adni és milyeneket nem, a szülők több államban is azt próbálták elérni, hogy bizonyos könyvekhez ne lehessen hozzáférni az iskolákban és könyvtárakban. Legutóbb például Idaho egyik iskolakerületében tiltottak be 24 könyvet, köztük például Margaret Atwood disztópiáját, A Szolgálólány meséjét. Olyanra is volt példa, hogy az indulatok odáig fajultak, hogy könyveket égettek el.

"Hozzátok el az összes Harry Potter-cuccotokat" - Könyvet égettek Tennessee-ben
"Hozzátok el az összes Harry Potter-cuccotokat" - Könyvet égettek Tennessee-ben

Egy amerikai lelkipásztor arra biztatta a híveit, hogy rakjanak máglyát minden olyan könyvből, amely szerintük a boszorkánysághoz köthető.

Tovább olvasok

Az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok nagyon aggasztónak találják a jelenséget, és megpróbáltak összefogni annak érdekében, hogy a fiatalok minden könyvhöz hozzá tudjanak férni, ami csak érdekli őket, és hogy védjék a tanárokat és a könyvtárosokat, akik csak a munkájukat végzik. (A könyvtárosok szövetsége a múlt hónapban arról számolt be, hogy 2021-ben mintegy 1600 kísérlet történt könyvbetiltásra, ez a legnagyobb szám, mióta húsz éve elkezdték nyilvántartani a tiltásokat.)

Most azonban egy frappáns és látványos akció is készült a cenzúra ellen: a Penguin Random House és a Sotheby’s közreműküdésével különleges limitált kiadást készítettek Margaret Atwood klasszikusából, A Szolgálólány meséjéből, méghozzá egy szó szerint elégethetetlen változatot. A speciális kiadás példányaira licitálni lehet majd. A hozzá készült honlapon azt írják, hogy az Egyesült Államokban és szerte a világon üldözik, betiltják és olykor el is égetik a könyveket. Ezért most egy olyan könyvből készítettek tűzálló kiadást, amelyet az elmúlt évtizedekben sokszor betiltottak már. A könyvek olyan anyagból készültek, hogy teljességgel elégethetetlenek, ezzel pedig a cenzúra elleni harc erős szimbólumának szánják. A könyvet a Sotheby's május 23-tól bocsájtja aukcióra. A befolyó bevételből a PEN America munkáját és a szabad véleménynyilvánításért folyó küzdelmet támogatják.

Ingyenes e-olvasójeggyel válaszolt egy amerikai könyvtár a feketelistákra
Ingyenes e-olvasójeggyel válaszolt egy amerikai könyvtár a feketelistákra

A Brooklyn Közkönyvtár minden amerikai kamasznak ingyenes hozzáférést biztosít az e-könyveihez és a hangoskönyveihez, így tiltakozván az iskolai feketelisták és betiltások ellen.

Tovább olvasok

A tűzálló kiadáshoz egy videó is készült, amelyben lángok között mutatják meg, hogyan fest az elégethetetlen A Szolgálólány meséje-könyv.  A videóban a sorozat vészjósló zenéje szól, miközben látjuk, ahogy a nyomdából kijön a könyv, majd maga Margaret Atwood egy lángszóróval esik neki, de a kötet érintetlen marad:

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egy amerikai iskolakerületben betiltottak 24 könyvet, köztük A Szolgálólány meséjét

Margaret Atwood és Toni Morrison könyvei is feketelistára kerültek egy idahói iskolakerületben. 

...
Szórakozás

Februártól foroghat A Szolgálólány meséje új évada

A Lydia nénit játszó Ann Dowd szerint nagyon izgalmasnak ígérkezik az ötödik évad, és olyan dolgok fognak történni, amikre a maga részéről nem is számított.

...
Podcast

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

A Szolgálólány meséjének legújabb, negyedik évadáról és a történet sikerének titkáról beszélgettünk a Könyves Magazin legfrissebb podcastjében. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A TikTok-sikertől a görög istennőkig

A Könyvesblokkba mindig a legújabb megjelenések közül válogatunk, és ezúttal a friss ifjúsági kötetek közül hoztunk hármat.

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel

...