Elégethetetlen kiadás készült A Szolgálólány meséjéből

Limitált példányszámban tűzálló kiadást készített a Penguin Random House A Szolgálólány meséjéből. Az elégethetetlen példányokat a cenzúra és a könyvégetések elleni küzdelem szimbólumának szánják és aukcióra fogják bocsájtani.

fk | 2022. május 24. |

Az utóbbi időben Amerika több államában is elindult egy nagyobb könyvbetiltási hullám, amiről mi is többször írtunk (például ITT és ITT). A vitáknak leginkább az a lényege, hogy milyen könyveket lehet a gyerekek kezébe adni és milyeneket nem, a szülők több államban is azt próbálták elérni, hogy bizonyos könyvekhez ne lehessen hozzáférni az iskolákban és könyvtárakban. Legutóbb például Idaho egyik iskolakerületében tiltottak be 24 könyvet, köztük például Margaret Atwood disztópiáját, A Szolgálólány meséjét. Olyanra is volt példa, hogy az indulatok odáig fajultak, hogy könyveket égettek el.

"Hozzátok el az összes Harry Potter-cuccotokat" - Könyvet égettek Tennessee-ben
"Hozzátok el az összes Harry Potter-cuccotokat" - Könyvet égettek Tennessee-ben

Egy amerikai lelkipásztor arra biztatta a híveit, hogy rakjanak máglyát minden olyan könyvből, amely szerintük a boszorkánysághoz köthető.

Tovább olvasok

Az amerikai írók, kiadók és könyvtárosok nagyon aggasztónak találják a jelenséget, és megpróbáltak összefogni annak érdekében, hogy a fiatalok minden könyvhöz hozzá tudjanak férni, ami csak érdekli őket, és hogy védjék a tanárokat és a könyvtárosokat, akik csak a munkájukat végzik. (A könyvtárosok szövetsége a múlt hónapban arról számolt be, hogy 2021-ben mintegy 1600 kísérlet történt könyvbetiltásra, ez a legnagyobb szám, mióta húsz éve elkezdték nyilvántartani a tiltásokat.)

Most azonban egy frappáns és látványos akció is készült a cenzúra ellen: a Penguin Random House és a Sotheby’s közreműküdésével különleges limitált kiadást készítettek Margaret Atwood klasszikusából, A Szolgálólány meséjéből, méghozzá egy szó szerint elégethetetlen változatot. A speciális kiadás példányaira licitálni lehet majd. A hozzá készült honlapon azt írják, hogy az Egyesült Államokban és szerte a világon üldözik, betiltják és olykor el is égetik a könyveket. Ezért most egy olyan könyvből készítettek tűzálló kiadást, amelyet az elmúlt évtizedekben sokszor betiltottak már. A könyvek olyan anyagból készültek, hogy teljességgel elégethetetlenek, ezzel pedig a cenzúra elleni harc erős szimbólumának szánják. A könyvet a Sotheby's május 23-tól bocsájtja aukcióra. A befolyó bevételből a PEN America munkáját és a szabad véleménynyilvánításért folyó küzdelmet támogatják.

Ingyenes e-olvasójeggyel válaszolt egy amerikai könyvtár a feketelistákra
Ingyenes e-olvasójeggyel válaszolt egy amerikai könyvtár a feketelistákra

A Brooklyn Közkönyvtár minden amerikai kamasznak ingyenes hozzáférést biztosít az e-könyveihez és a hangoskönyveihez, így tiltakozván az iskolai feketelisták és betiltások ellen.

Tovább olvasok

A tűzálló kiadáshoz egy videó is készült, amelyben lángok között mutatják meg, hogyan fest az elégethetetlen A Szolgálólány meséje-könyv.  A videóban a sorozat vészjósló zenéje szól, miközben látjuk, ahogy a nyomdából kijön a könyv, majd maga Margaret Atwood egy lángszóróval esik neki, de a kötet érintetlen marad:

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egy amerikai iskolakerületben betiltottak 24 könyvet, köztük A Szolgálólány meséjét

Margaret Atwood és Toni Morrison könyvei is feketelistára kerültek egy idahói iskolakerületben. 

...
Szórakozás

Februártól foroghat A Szolgálólány meséje új évada

A Lydia nénit játszó Ann Dowd szerint nagyon izgalmasnak ígérkezik az ötödik évad, és olyan dolgok fognak történni, amikre a maga részéről nem is számított.

...
Podcast

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

A Szolgálólány meséjének legújabb, negyedik évadáról és a történet sikerének titkáról beszélgettünk a Könyves Magazin legfrissebb podcastjében. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

Polc

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...