Texasi diákok petícióval tiltakoznak a könyvtári cenzúra ellen

Texasi diákok petícióval tiltakoznak a könyvtári cenzúra ellen

A texasi Granbury középiskolásai szót emeltek az ellen, hogy az iskolai könyvtárakban politikai utasításra feketelistára tettek könyveket.

ro | 2022. február 03. |

Amerikában kész mozgalom indult azért, hogy bizonyos könyveket - jellemzően olyanokat, amelyek faji vagy szexuális témákat érintenek - indexre tegyenek, és levegyék azokat az iskolai könyvtárak polcairól; a 2022-es félidős választásokat megelőző kampányban ráadásul a republikánusok még a szokásosnál is erősebben ütik a vasat. A napokban írtunk mi is arról, hogy egy Tennessee állambeli iskolai tanács tiltólistára tette Art Spiegelman holokauszt témájú képregényét, a Maust (ami persze azzal a nem meglepő következménnyel járt, hogy a kötet rögtön az eladási listák élén találta magát).

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva
Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva
Tovább olvasok

Különösen kiélezett a helyzet Texasban, ahol Greg Abbott republikánus kormányzó egészen odáig ment, hogy vádat emelne azokkal a tanárokkal, könyvtárosokkal szemben, akik lehetővé teszik, hogy a gyerekek olyan ifjúsági irodalomhoz jussanak, amelyet a konzervatívok egy része "pornográfnak" minősít. Szintén nagyon aktív Matt Krause republikános képviselő, aki már össze is állított egy több mint 800 tételből álló könyvlistát, és azt követeli a texasi iskoláktól, hogy vizsgálják felül a könyvtári állományukat.

A texasi Granbury egyik középiskolájában ebből lett elegük a diákoknak. Petíciót indítottak a könyvtári cenzúra ellen, és többen felemelték szavukat a rendelkezésekkel szemben. Az egyik diák arról beszélt, hogy a történelem folyamán egyetlen kormányra - és ebben az értelemben az iskola is a kormány meghosszabbításának tekinthető -, tehát egyetlen, könyveket betiltó vagy információt a nyilvánosságtól visszatartó kormányra sem emlékezett vissza úgy senki, mintha ők lettek volna a jófiúk. Beszélt arról is, hogy a politikusi vélemények nem indokolhatják, hogy a gyerekek milyen információkhoz férhetnek hozzá, hiszen gyerekként látniuk kell az érme mindkét oldalát, azaz lehetővé kell tenni, hogy több véleményt megismerhessenek.

Az ügy előzményéhez tartozik az is, hogy az érintett iskola tankerülete a felülvizsgálatot követően 125 könyvet vetetett le az iskolai könyvtárak polcairól. Ezek jobbára olyan könyvek, amelyek Matt Krause listáján szerepelnek - vannak köztük zaklatással, rasszizmussal, emberi és női jogokkal, fekete és latino történelemmel kapcsolatos kötetek.

Az NBC híroldala közben arról írt, hogy texasi iskolakönyvtárosok egy csoportja kampányt indított a közösségi médiában a könyvcenzúra ellen. Az austini Carolyn Foote arról beszélt, hogy mindig is voltak kísérletek arra, hogy indexre tegyenek könyveket, de egészen precedens nélküli, ami most zajlik. A könyvtárosok között akad olyan, aki attól fél, hogy beperelhetik, és már arra is van példa, hogy a bírálatokat megelőzendő valaki csendben leszedte az LMBTQ-tartalmú könyveket a könyvtár polcairól, vagy épp úgy döntött, hogy nem szerez be újakat. Akad olyan is, aki a pálya elhagyását fontolgatja; a site-nak megszólalt egy középiskolai könyvtáros, aki az ügy miatt decemberben úgy döntött, hogy a tervezettnél hónapokkal hamarabb nyugdíjba vonul.

Forrás: ComicSands, NBC News

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A tilalom a bestseller-lista élére repítette a Maust

Alighogy egy amerikai iskolában betiltották Art Spiegelman klasszikusát, a Maus egyből az eladási listák élén találta magát.

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

Az Egyesült Államokban éppen vita zajlik arról, hogyan foglalkozzanak nehéz társadalmi kérdésekkel az iskolában.

...
Hírek

Amikor Zola darabját betiltották, keresztes hadjáratba kezdett a cenzúra ellen

Elárverezték Emile Zola Germinal című regénye színpadi változatának kéziratát, az ötfelvonásos mű 454 lapja 138 600 euróért (50 millió forint) kelt el a Sotheby's online árverésén.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...
Nagy

Max Porter: Szeretem, amikor a semmiből előpattannak a múlt buborékjai

Max Porter angol író, A bánat egy tollas állattal szerzője. A gyászról és annak feldolgozásáról szóló nagy sikerű könyve után itthon is megjelent második regénye, a Lanny, amiben egy városi család, egy fal és az angol mitológia viszonyai szövődnek össze. A könyvei mellett a partraszálló rómaiakról, Daniel Craigről és a leereszkedő kritikusokkal is beszélgettünk vele.

...
Nagy

A Duna egy metafora, amely összeköti a régió irodalmát

Hogyan határozza meg és köti össze a Duna az általa érintett országok kultúráját, irodalmát? Egyáltalán miért vált ilyen jelentős hatásúvá a folyó ebben a régióban? Hogyan jelenik meg az egyes alkotásokban? Többek közt ezekről a kérdésekről esett szó tegnap délután a Panodyssey Café első alkalmán.

...
Szórakozás

Balla Gergely: Ezen a nyelven tudok a legmélyebben kapcsolódni önmagamhoz/ a.dal.szöveg

Weöres Sándorról, archaikus képekről, református családi hagyományról és az írásról mint módosult tudatállapotról beszélgettünk Balla Gergővel. Ez az új podcastsorozatunk zenéről, írásról és textusról, a.dal.szöveg

Szerzőink

...
Karádi Gergő

“Minek kéne bármin is izgulni?” - MMAMT: Okos, hülye

...
sa

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

Hírek
...
Zöld

A jövő városa az a hely, ahol minden 15 percre van tőled

...
Könyves Advent

Három ember sorsa kereszteződik egy pennsylvaniai Madonna-ikon alatt a jezsuita James Martin első regényében

...
Hírek

Nyílt nap van az Arcanumnál: ma bármit előtúrhatsz a régi újságokból!

...
Szórakozás

A Dűne előzménysorozatát kezdték el forgatni Budapesten 

...
Gyerekirodalom

Így néz ki Szegedi Katalin íróasztala

...
Hírek

Nádas könyveit ajánlják az év végi hajrában egy német lap munkatársai

...
Panodyssey

A Panodyssey bárkinek teret ad a saját szövege publikálására

...
Hírek

Az olvasás nemcsak kikapcsolódás, szemléletformáló hatással is bír

...
Promóció

Stílusos terepszínű nadrágok nem csak munkához

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Promóció

Hogyan válasszunk asztalt?