Texasi diákok petícióval tiltakoznak a könyvtári cenzúra ellen

Texasi diákok petícióval tiltakoznak a könyvtári cenzúra ellen

A texasi Granbury középiskolásai szót emeltek az ellen, hogy az iskolai könyvtárakban politikai utasításra feketelistára tettek könyveket.

ro | 2022. február 03. |

Amerikában kész mozgalom indult azért, hogy bizonyos könyveket - jellemzően olyanokat, amelyek faji vagy szexuális témákat érintenek - indexre tegyenek, és levegyék azokat az iskolai könyvtárak polcairól; a 2022-es félidős választásokat megelőző kampányban ráadásul a republikánusok még a szokásosnál is erősebben ütik a vasat. A napokban írtunk mi is arról, hogy egy Tennessee állambeli iskolai tanács tiltólistára tette Art Spiegelman holokauszt témájú képregényét, a Maust (ami persze azzal a nem meglepő következménnyel járt, hogy a kötet rögtön az eladási listák élén találta magát).

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva
Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva
Tovább olvasok

Különösen kiélezett a helyzet Texasban, ahol Greg Abbott republikánus kormányzó egészen odáig ment, hogy vádat emelne azokkal a tanárokkal, könyvtárosokkal szemben, akik lehetővé teszik, hogy a gyerekek olyan ifjúsági irodalomhoz jussanak, amelyet a konzervatívok egy része "pornográfnak" minősít. Szintén nagyon aktív Matt Krause republikános képviselő, aki már össze is állított egy több mint 800 tételből álló könyvlistát, és azt követeli a texasi iskoláktól, hogy vizsgálják felül a könyvtári állományukat.

A texasi Granbury egyik középiskolájában ebből lett elegük a diákoknak. Petíciót indítottak a könyvtári cenzúra ellen, és többen felemelték szavukat a rendelkezésekkel szemben. Az egyik diák arról beszélt, hogy a történelem folyamán egyetlen kormányra - és ebben az értelemben az iskola is a kormány meghosszabbításának tekinthető -, tehát egyetlen, könyveket betiltó vagy információt a nyilvánosságtól visszatartó kormányra sem emlékezett vissza úgy senki, mintha ők lettek volna a jófiúk. Beszélt arról is, hogy a politikusi vélemények nem indokolhatják, hogy a gyerekek milyen információkhoz férhetnek hozzá, hiszen gyerekként látniuk kell az érme mindkét oldalát, azaz lehetővé kell tenni, hogy több véleményt megismerhessenek.

Az ügy előzményéhez tartozik az is, hogy az érintett iskola tankerülete a felülvizsgálatot követően 125 könyvet vetetett le az iskolai könyvtárak polcairól. Ezek jobbára olyan könyvek, amelyek Matt Krause listáján szerepelnek - vannak köztük zaklatással, rasszizmussal, emberi és női jogokkal, fekete és latino történelemmel kapcsolatos kötetek.

Az NBC híroldala közben arról írt, hogy texasi iskolakönyvtárosok egy csoportja kampányt indított a közösségi médiában a könyvcenzúra ellen. Az austini Carolyn Foote arról beszélt, hogy mindig is voltak kísérletek arra, hogy indexre tegyenek könyveket, de egészen precedens nélküli, ami most zajlik. A könyvtárosok között akad olyan, aki attól fél, hogy beperelhetik, és már arra is van példa, hogy a bírálatokat megelőzendő valaki csendben leszedte az LMBTQ-tartalmú könyveket a könyvtár polcairól, vagy épp úgy döntött, hogy nem szerez be újakat. Akad olyan is, aki a pálya elhagyását fontolgatja; a site-nak megszólalt egy középiskolai könyvtáros, aki az ügy miatt decemberben úgy döntött, hogy a tervezettnél hónapokkal hamarabb nyugdíjba vonul.

Forrás: ComicSands, NBC News

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A tilalom a bestseller-lista élére repítette a Maust

Alighogy egy amerikai iskolában betiltották Art Spiegelman klasszikusát, a Maus egyből az eladási listák élén találta magát.

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

Az Egyesült Államokban éppen vita zajlik arról, hogyan foglalkozzanak nehéz társadalmi kérdésekkel az iskolában.

...
Hírek

Amikor Zola darabját betiltották, keresztes hadjáratba kezdett a cenzúra ellen

Elárverezték Emile Zola Germinal című regénye színpadi változatának kéziratát, az ötfelvonásos mű 454 lapja 138 600 euróért (50 millió forint) kelt el a Sotheby's online árverésén.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Hírek
...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé és Borda Réka a Panodyssey új magyar nagykövetei

...
Hírek

Ősi, akkád nyelven hallgatható meg a Gilgames-eposz

...
Hírek

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

...
Beleolvasó

Emerenc ajtaja mögött egy magára maradt nő tragikus sorsa sejlik fel

...
Hírek

Annie Ernaux kivizsgálást követel a bántalmazott francia diáklányok ügyében