Texasi diákok petícióval tiltakoznak a könyvtári cenzúra ellen

Texasi diákok petícióval tiltakoznak a könyvtári cenzúra ellen

A texasi Granbury középiskolásai szót emeltek az ellen, hogy az iskolai könyvtárakban politikai utasításra feketelistára tettek könyveket.

ro | 2022. február 03. |

Amerikában kész mozgalom indult azért, hogy bizonyos könyveket - jellemzően olyanokat, amelyek faji vagy szexuális témákat érintenek - indexre tegyenek, és levegyék azokat az iskolai könyvtárak polcairól; a 2022-es félidős választásokat megelőző kampányban ráadásul a republikánusok még a szokásosnál is erősebben ütik a vasat. A napokban írtunk mi is arról, hogy egy Tennessee állambeli iskolai tanács tiltólistára tette Art Spiegelman holokauszt témájú képregényét, a Maust (ami persze azzal a nem meglepő következménnyel járt, hogy a kötet rögtön az eladási listák élén találta magát).

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva
Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva
Tovább olvasok

Különösen kiélezett a helyzet Texasban, ahol Greg Abbott republikánus kormányzó egészen odáig ment, hogy vádat emelne azokkal a tanárokkal, könyvtárosokkal szemben, akik lehetővé teszik, hogy a gyerekek olyan ifjúsági irodalomhoz jussanak, amelyet a konzervatívok egy része "pornográfnak" minősít. Szintén nagyon aktív Matt Krause republikános képviselő, aki már össze is állított egy több mint 800 tételből álló könyvlistát, és azt követeli a texasi iskoláktól, hogy vizsgálják felül a könyvtári állományukat.

A texasi Granbury egyik középiskolájában ebből lett elegük a diákoknak. Petíciót indítottak a könyvtári cenzúra ellen, és többen felemelték szavukat a rendelkezésekkel szemben. Az egyik diák arról beszélt, hogy a történelem folyamán egyetlen kormányra - és ebben az értelemben az iskola is a kormány meghosszabbításának tekinthető -, tehát egyetlen, könyveket betiltó vagy információt a nyilvánosságtól visszatartó kormányra sem emlékezett vissza úgy senki, mintha ők lettek volna a jófiúk. Beszélt arról is, hogy a politikusi vélemények nem indokolhatják, hogy a gyerekek milyen információkhoz férhetnek hozzá, hiszen gyerekként látniuk kell az érme mindkét oldalát, azaz lehetővé kell tenni, hogy több véleményt megismerhessenek.

Az ügy előzményéhez tartozik az is, hogy az érintett iskola tankerülete a felülvizsgálatot követően 125 könyvet vetetett le az iskolai könyvtárak polcairól. Ezek jobbára olyan könyvek, amelyek Matt Krause listáján szerepelnek - vannak köztük zaklatással, rasszizmussal, emberi és női jogokkal, fekete és latino történelemmel kapcsolatos kötetek.

Az NBC híroldala közben arról írt, hogy texasi iskolakönyvtárosok egy csoportja kampányt indított a közösségi médiában a könyvcenzúra ellen. Az austini Carolyn Foote arról beszélt, hogy mindig is voltak kísérletek arra, hogy indexre tegyenek könyveket, de egészen precedens nélküli, ami most zajlik. A könyvtárosok között akad olyan, aki attól fél, hogy beperelhetik, és már arra is van példa, hogy a bírálatokat megelőzendő valaki csendben leszedte az LMBTQ-tartalmú könyveket a könyvtár polcairól, vagy épp úgy döntött, hogy nem szerez be újakat. Akad olyan is, aki a pálya elhagyását fontolgatja; a site-nak megszólalt egy középiskolai könyvtáros, aki az ügy miatt decemberben úgy döntött, hogy a tervezettnél hónapokkal hamarabb nyugdíjba vonul.

Forrás: ComicSands, NBC News

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A tilalom a bestseller-lista élére repítette a Maust

Alighogy egy amerikai iskolában betiltották Art Spiegelman klasszikusát, a Maus egyből az eladási listák élén találta magát.

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

Az Egyesült Államokban éppen vita zajlik arról, hogyan foglalkozzanak nehéz társadalmi kérdésekkel az iskolában.

...
Hírek

Amikor Zola darabját betiltották, keresztes hadjáratba kezdett a cenzúra ellen

Elárverezték Emile Zola Germinal című regénye színpadi változatának kéziratát, az ötfelvonásos mű 454 lapja 138 600 euróért (50 millió forint) kelt el a Sotheby's online árverésén.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét