Texasi diákok petícióval tiltakoznak a könyvtári cenzúra ellen

Texasi diákok petícióval tiltakoznak a könyvtári cenzúra ellen

A texasi Granbury középiskolásai szót emeltek az ellen, hogy az iskolai könyvtárakban politikai utasításra feketelistára tettek könyveket.

ro | 2022. február 03. |

Amerikában kész mozgalom indult azért, hogy bizonyos könyveket - jellemzően olyanokat, amelyek faji vagy szexuális témákat érintenek - indexre tegyenek, és levegyék azokat az iskolai könyvtárak polcairól; a 2022-es félidős választásokat megelőző kampányban ráadásul a republikánusok még a szokásosnál is erősebben ütik a vasat. A napokban írtunk mi is arról, hogy egy Tennessee állambeli iskolai tanács tiltólistára tette Art Spiegelman holokauszt témájú képregényét, a Maust (ami persze azzal a nem meglepő következménnyel járt, hogy a kötet rögtön az eladási listák élén találta magát).

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva
Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva
Tovább olvasok

Különösen kiélezett a helyzet Texasban, ahol Greg Abbott republikánus kormányzó egészen odáig ment, hogy vádat emelne azokkal a tanárokkal, könyvtárosokkal szemben, akik lehetővé teszik, hogy a gyerekek olyan ifjúsági irodalomhoz jussanak, amelyet a konzervatívok egy része "pornográfnak" minősít. Szintén nagyon aktív Matt Krause republikános képviselő, aki már össze is állított egy több mint 800 tételből álló könyvlistát, és azt követeli a texasi iskoláktól, hogy vizsgálják felül a könyvtári állományukat.

A texasi Granbury egyik középiskolájában ebből lett elegük a diákoknak. Petíciót indítottak a könyvtári cenzúra ellen, és többen felemelték szavukat a rendelkezésekkel szemben. Az egyik diák arról beszélt, hogy a történelem folyamán egyetlen kormányra - és ebben az értelemben az iskola is a kormány meghosszabbításának tekinthető -, tehát egyetlen, könyveket betiltó vagy információt a nyilvánosságtól visszatartó kormányra sem emlékezett vissza úgy senki, mintha ők lettek volna a jófiúk. Beszélt arról is, hogy a politikusi vélemények nem indokolhatják, hogy a gyerekek milyen információkhoz férhetnek hozzá, hiszen gyerekként látniuk kell az érme mindkét oldalát, azaz lehetővé kell tenni, hogy több véleményt megismerhessenek.

Az ügy előzményéhez tartozik az is, hogy az érintett iskola tankerülete a felülvizsgálatot követően 125 könyvet vetetett le az iskolai könyvtárak polcairól. Ezek jobbára olyan könyvek, amelyek Matt Krause listáján szerepelnek - vannak köztük zaklatással, rasszizmussal, emberi és női jogokkal, fekete és latino történelemmel kapcsolatos kötetek.

Az NBC híroldala közben arról írt, hogy texasi iskolakönyvtárosok egy csoportja kampányt indított a közösségi médiában a könyvcenzúra ellen. Az austini Carolyn Foote arról beszélt, hogy mindig is voltak kísérletek arra, hogy indexre tegyenek könyveket, de egészen precedens nélküli, ami most zajlik. A könyvtárosok között akad olyan, aki attól fél, hogy beperelhetik, és már arra is van példa, hogy a bírálatokat megelőzendő valaki csendben leszedte az LMBTQ-tartalmú könyveket a könyvtár polcairól, vagy épp úgy döntött, hogy nem szerez be újakat. Akad olyan is, aki a pálya elhagyását fontolgatja; a site-nak megszólalt egy középiskolai könyvtáros, aki az ügy miatt decemberben úgy döntött, hogy a tervezettnél hónapokkal hamarabb nyugdíjba vonul.

Forrás: ComicSands, NBC News

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A tilalom a bestseller-lista élére repítette a Maust

Alighogy egy amerikai iskolában betiltották Art Spiegelman klasszikusát, a Maus egyből az eladási listák élén találta magát.

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

Az Egyesült Államokban éppen vita zajlik arról, hogyan foglalkozzanak nehéz társadalmi kérdésekkel az iskolában.

...
Hírek

Amikor Zola darabját betiltották, keresztes hadjáratba kezdett a cenzúra ellen

Elárverezték Emile Zola Germinal című regénye színpadi változatának kéziratát, az ötfelvonásos mű 454 lapja 138 600 euróért (50 millió forint) kelt el a Sotheby's online árverésén.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic kisprózái egyfajta tranzitállapotot tükröznek, amely lehet földrajzi vagy érzelmi akár, írásai pedig minden benne szereplőt állandó önvizsgálatra kényszerítenek – írtuk a Margó Könyvek sorozatban megjelent Szíves fogadtatás című novelláskötetről. A könyvet az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

Hírek
...
Hírek

Az olasz kulturális miniszter nem adja vissza a Diszkoszvetőt a müncheni antik múzeumnak

...
Podcast

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

...
Zöld

COP28: Teljesen le kell mondani a fosszilis üzemanyagok használatáról

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni