Hilary Mantel szerint a monarchia nem fogja túlélni Vilmos uralkodását

Hilary Mantel szerint a monarchia nem fogja túlélni Vilmos uralkodását

A kétszeres Booker-díjas szerző a Telegraphnak adott interjúban beszélt a királyság lehetséges jövőjéről, Erzsébet királynőről és a királyi család nyilvános szerepléseinek csapdáiról.

sa | 2021. május 07. |

Hilary Mantel, számos világsikert megélt történelmi regény szerzője, teljesen felháborította a brit monarchistákat, mikor az interjúban azt mondta, hogy szerinte a királyság a végnapjait éli, és Vilmos uralkodása jelenti majd az utolsó nagy korszakot.

Mantel szerint ma már nemcsak a királyi családot, de magát a monarchiát is Erzsébet királynő személye és elköteleződése tartja egyben, és szerinte a királynő az egyetlen, aki még igazán hisz benne. A királynő nélkül viszont a királyság alapjai a szerző szerint már nincsenek biztonságban.

“Értem, hogy szent feladatnak tartja, amiről nem lehet csak úgy lemondani, de mi többiek azt gondoljuk, hogy ez egy munka, amiből nyugdíjba lehet vonulni” - mondta a lapnak Mantel, aki Fülöp herceg temetése kapcsán is elég elítélően nyilatkozott. Szerinte a királyi család és a média kapcsolata miatt a család mostanra egyfajta önbüntető intézménnyé vált:

“Egyetlen más családtól sem várnák el, hogy egy igen idős, frissen megözvegyült hölgy a tévékamerák előtt parádézzon, de itt mégis magától értetődőnek veszik, hogy ez fog történni - ahogy azt is, hogy egy új királyi anya ragyogva megjelenik majd a kórház lépcsőin még a szülése napján.”

A történelmi regényeiről világhírűvé vált Hilary Mantel nem első alkalommal borzolja a kedélyeket, 2013-ban azzal háborította fel a királyi család rajongóit, hogy szerinte Kate Middleton “csak egy precíziós gépi eljárással legyártott műanyagmosolyú kirakatbábu”. Ez utóbbi egyébként egy előadáson hangzott el, ahol Mantel arról beszélt, hogyan degradálódott a királyság intézménye árucikké.

Mantel legutóbb akkor került a hírekbe, amikor más világhírű művészek mellett ő is aláírta azt a nyílt levelet, amiben Vlagyimir Putyin orosz elnököt kérték, hogy biztosítsák az orvosi ellátást a börtönbe zárt ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij számára.

2020-ban Mantel azt nyilatkozta, hogy most egy darabig biztos nem akar több történelmi regényt írni, miután lezárja a Thomas Cromwell-trilógiáját, aminek befejező kötete idén jelenik meg. Igaz, már 2014-ben műfajt váltott, és kiadott egy novelláskötetet Margaret Thatcher meggyilkolása címmel, amiért persze elítélték a brit parlament képviselői.

A róla szóló portrésorozatunk első részét ITT olvashatod, a második részt ITT, a harmadikat pedig ITT. Hivatalos portréja azóta már a British Library falán lóg, Farkasbőrben című regénye az első helyre került a Guardian listáján, amin a 21. század eddigi legjobb száz könyvét gyűjtötték össze.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hilary Mantel nem akar több történelmi regényt írni

Hilary Mantel az elmúlt tizenöt évét a Tudor-ház intrikáival töltötte és díjnyertes történelmi regényeket írt. A rajongók azonban nem számíthatnak több ilyen könyvre, az író ugyanis egy edinburgh-i fesztiválon bejelentette, nem akar többé ebben a műfajban alkotni.

...
Hírek

Ha elvonási tüneteid vannak a Trónok harca után, olvass egy kis Hilary Mantelt!

...
Hírek

Hilary Mantel: a mocskolódás felváltotta a politikai vitát

Hírek
...
Szórakozás

Ezeket a könyveket olvassa Carrie Bradshaw a Szex és New York folytatásában

...
Hírek

Bob Dylan eladta eredeti hangfelvételeit a Sony Musicnak

...
Hírek

Leégett Pablo Neruda gyerekkori otthona Chilében

...
Hírek

Erdős Virág verssel búcsúzott Setét Jenőtől

...
Hírek

Megérkezett az új Pinokkió-feldolgozás első előzetese

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

...
Hírek

Könyvesblokk: három januári világirodalmi újdonság

...
Hírek

Meghalt Kabdebó Lóránt irodalomtörténész

...
Hírek

Titokzatos könyvszobrok bukkantak fel egy skót könyvtárban, és a történetnek nincs vége

A hét könyve
Kritika
Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció
...
Kritika

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

A család egy nagy elbeszélés, fikció, ami alakít minket, állítja Gerlóczy Márton tavaly júniusban megjelent regényében, ami egy többkötetes projekt első része: Fikció - A katlan. 

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Szerzőink

...
Valuska László

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

...
fk

10+1 külföldi könyvújdonság, amire 2022-ben érdemes figyelni

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal