A 21. század legjobb könyvei - a Guardian szerint
Hírek lista bestof

A 21. század legjobb könyvei - a Guardian szerint

.konyvesblog. | 2019. szeptember 23. |

Nagyon szeretjük a listákat (évről évre el is készítjük a sajátunkat, ITT találjátok a tavalyit), melyekkel aztán lehet egyetérteni, vitázni velük, kétségbe vonni őket, vagy épp helyeselve bólogatni felettük - a lényeg, hogy akár egyetértünk, akár nem, az irodalomról vitatkozni mindig jó dolog. Mindez csak arról jutott eszünkbe, hogy a Guardian elkészítette a saját best of-listáját, melyen a 21. században eddig megjelent könyvek közül kiválasztották a szerintük legjobb százat. Mondani sem kell, hogy a listán túlsúlyban vannak az angolszász szerzők, de azért szerencsére akadnak rajtuk fordításban megjelent művek is.

Közéjük tartozik például Stieg Larsson A tetovált lány című regénye (98.), amely elindította az egész skandináv krimi-őrületet, a tavalyi Man Booker-győztes Olga Tokarczuk (Drive Your Plow Over the Bones of the Dead címmel megjelent regénye 75. lett a listán), Karl Ove Knausgard Harcom-sagájának első kötete, a Halál (29.), vagy épp Marjani Satrapi képregénye, a Persepolis (a Guardian összeállításában a 47. lett, korábban ITT írtunk róla részletesen). A listáról nem hiányozhatott korunk sztárgondolkodója, Yuval Noah Harari sem a Sapiensszel (21.; korábbi interjúnkat a szerzővel ITT olvashatjátok), 2015 irodalmi Nobel-díjasa, Szvetlana Alekszijevics, akinek Elhordott múltjaink című kötete a második helyen landolt (a vele készült interjút ITT találjátok), de a műfordítások között igazi szépirodalmi is bestsellert is találni: Elena Ferrante Briliáns barátnőm című regénye például a 11. helyen végzett (az egész Ferrante-jelenséget néhány éve részletesen elemeztük, cikkünket ITT olvashatjátok). Nagy kár, hogy magyar könyvet egyáltalán nem találni a listán.

A gyerekirodalmat egyedül J.K. Rowling képviseli a listán, a Harry Potter és a Tűz Serlege a 97. helyig jutott. A fantasy-vonalat N.K. Jemisin erősíti Az ötödik évszakkal (78.; kritikánkat ITT, a szerzővel készült interjúnkat pedig ITT olvashatjátok), illetve Terry Pratchett az Éjjeli őrjárattal (48.), a politikai thrillerét pedig John le Carré Az elszánt diplomatával (68.). A listán helyet kapott a domestic noirt divatba hozó Holtodiglan Gillian Flynntől (65.), és Edward St Aubyn önéletrajzi ihletésű kötete, az Ami kell (62.; nálunk két kötetben jelentek meg ezek a történetek, ez a másodikban olvasható; Edward St Aubynről szóló portrénkat ITT olvashatjátok.) A listakészítők nagyon szerették és az 57. helyre tették Michael Chabon Kavalier és Clay bámulatos kalandjai című Pulitzer-díjas regényét (ami a napokban jelenik meg magyarul), és Margaret Atwood Guvat és Gazelláját (50.; A MaddAddam-trilógiáról szóló kritikánkat ITT találjátok). A második helyen végzett Marilynne Robinson a Gileaddal, amely 2012-ben jelent meg magyarul, és az első tízbe bekerült Ali Smith Évszakok-kvartettjének nyitódarabja, az Ősz is (utóbbi várhatóan 2020 második felében jelenik meg magyarul). A lista élén a kétszeres Booker-díjas Hilary Mantel található Farkasbőrben című regényével - korábban háromrészes cikksorozatban mutattuk be a szerzőt és a Thomas Cromwell személye köré épített regényfolyamot, ezeket ITT, ITT és ITT találjátok.

Érdemes az egész listát végigböngészni, hiszen nagyon sok olyan könyvet tartalmaz, amelyeket már magyarul is olvashatunk. Ha szerintetek nagyon hiányzik valami a listáról, ne tartsátok vissza, és írjátok meg kommentben, miket tennétek még a legjobbak közé!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Zöld

Litkai Gergely: A szemetesünk a legjobb tükör, hogy lássuk, min kell változtatnunk // Dobd ki a szemetest!

A Bookline Zöld új podcastjában Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvéről beszélget Litkai Gergely és Szebenyi Péter, a Klímapolitikai Intézet munkatársa, környezetvédelmi influenszer.