A British Library falán fog lógni Hilary Mantel portréja

.konyvesblog. | 2014. február 12. |

ANDERSON-MANTEL_2817826b.jpgFotó: Tim Anderson

Hilary Mantel pár hónapja élesen bírálta Katalin hercegnő első hivatalos portréját, ám most róla is festmény készült. A kétszeres Man Booker-díjas író portréja február 24-től a British Libraryban fog díszelegni. Ezzel ő lesz az első író, akiről még életében festmény kerül a könyvtár falára.

A Farkasbőrben és a Holtak menete szerzője nem akarta, hogy a kép egy olyan embert ábrázoljon, aki csak ül egy székben és csodálja a nárciszokat. Azt szerette volna, ha egy erős személyiséget mutat a portré, olyat, akinek hatása van a világra. Szerinte túl sokszor történt már a történelem során, hogy a nők csak passzívan állták a művész vagy a kamera tekintetét – ő nem akart egy lenni közülük.

Kapcsolódó cikkek:

Mit kell tudni Hilary Mantelről?

Cromwell bőrébe bújva

Mantel nem bírja a Tudorok filmsorozatot

Mantel nagyon elégedett a végeredménnyel, amit az Sky Arts Portrait Artist of the Year tavalyi győztese, a 25 éves Nick Lord készített. Az író és a festő kétszer találkoztak, mielőtt a nagy mű elkészült, és Lord közel 500 fotót készített modelljéről.

A festmény a Cromwell-trilóga befejező részére is hatással volt, az írónő szerint a modellkedés segített neki a könyv befejezésében. A harmadik kötetben Cromwellről is portré készül, és a közös élmény még közelebb hozta egymáshoz írót és hősét. A The Mirror and the Light 2015-ben érkezik.

Arra a kérdésre, hogy nem aggódik-e, hogy a festmény miatt most majd ő kerül a kritikusok célkeresztjébe, csak annyit válaszolt, hogy már eddig is annyi sértést hallott, hogy a mostaniak nem hatnak majd újdonságként.

Forrás: Telegraph