Műfajt és korszakot vált Hilary Mantel

.konyvesblog. | 2014. január 17. |

(Kép forrása)

Reneszánszát éli a novella – Alice Munro tavalyi Nobel-díja után ezt ki merné megkérdőjelezni? Most ráadásul a történelmi regények nagyasszonya, a kétszeres Booker-díjas Hilary Mantel is úgy döntött, hogy egy időre jegeli a Tudor-korban játszódó Farkasbőrben és Holtaknak menete folytatását, a trilógia befejezésének szánt The Mirror and the Light című regényt, ehelyett inkább a novellaírásra koncentrál.

A The Assassination of Margaret Thatcher (Margaret Thatcher meggyilkolása) címet viselő kötet várhatóan szeptemberben jelenik meg. Mantel szerkesztője, Nicholas Pearson szerint míg az írónő előző regényei azt vizsgálták, hogyan jött létre a modern Anglia, a novelláskötetben Mantel arra mutat rá, hogy milyenné vált az ország.

Hilary Mantelről írt korábbi cikkeink:

Booker-díj: Hilary Mantel duplázott

A Booker mellé a Costa-díjat is elnyerte Mantel

Mit kell tudni Hilary Mantelről?

Cromwell bőrébe bújva

Mantel nem bírja a Tudorok filmsorozatot

Hilary Mantelnek eddig 13 könyve jelent meg, ebből csak az egyik tartalmazott novellákat – ez volt a 2003-as, önéletrajzi ihletésű Learning to Talk. Novellái azonban megjelentek itt-ott, Guardianen például kettő is (itt és itt) elolvasható belőlük.

Eredetileg egyébként úgy volt, hogy Mantel idén fejezi be a Thomas Cromwell bukásáról szóló regényét. Korábban már kifejtette, hogy némiképp nyugtalanítja a vele szemben támasztott elvárás, nevezetesen, hogy olyan könyvet adjon ki megint a kezei közül, amely jó eséllyel indul újra a Booker-díjért.

Az első két Tudor-kori regényből készült színdarab egyébként a múlt héten debütált Nagy-Britanniában a Royal Shakespeare Company előadásában, az első kritikák kimondottan lelkesek voltak.

Forrás: Guardian