Hilary Mantel a Vaslady megöléséről ábrándozott

.konyvesblog. | 2014. szeptember 22. |

Hilary-Mantel-Rex (1).jpgAz alsó- és felsőházi képviselők egyaránt elítélték a kétszeres Booker-díjas Hilary Mantelt, amiért novellában írta meg, hogyan fantáziált Margaret Thatcher meggyilkolásáról. Anglia legnagyobb irodalmi botrányhőse egyébként új regényt is írt, aminek már a címe is arról árulkodik, hogy nem kedvelte különösebben a Vasladyt. A képviselők szerint a Guardianon megjelent novella őrült és beteg, a rendőrségnek pedig vizsgálatot kellene indítani az írónő ellen.

A botrányt kavart novella arról az augusztusi napról mesél, windsori lakásának ablakából egy nő megpillantotta a nemrég elhunyt miniszterelnököt, aki egy szemműtét után hagyja el a kórházat. A nő épp a vízvezeték-szerelőt várta, de helyette véletlenül egy másik férfit engedett be a lakásba. Egy merénylőt.

Lord Timothy Bell, Thatcher barátja és korábbi PR-tanácsadója szerint az írónőnek sürgősen szüksége lenne egy terapeutára, és ha valaki beismeri, hogy meggyilkolt volna valakit, azt ki kell vizsgálni. Nem Bell volt az egyetlen, aki kiakadt Mantel „forró gyűlöletén”. Egy peterborough-i képviselő, Stewart Jackson a Twitteren adott angot felháborodásának - szerinte az írónő őrült, és tele van gyűlölettel. Mások, akik eddig rajongtak Mantel könyveiért, most átgondolják a rajongásukat, sőt olyan is volt, aki a Guardiant hibáztatta, amiért reklámozta az ízléstelen novellát.

A történet publikálásával Mantel nem tapintatból várt Thatcher haláláig - boldogan közzétette volna még az életében, ám ennek technikai akadálya volt, ugyanis harminc év után csak tavaly tudta befejezni a szöveget. A történetet eredetileg a konzervatív Telegraph publikálta volna, ám végül mégsem ők jelentették meg, mert a szerkesztő visszakozott miután elolvasta az írást, mivel a novella túlságosan is megfeküdné az olvasóik gyomrát.

Mantel nem először borzolja fel az angolok idegeit, elég csak a Kate Middletonnal szembeni ellenszenvére gondolni.

Forrás: Independent