Hírek hilary_mantel

Hilary Mantel: a mocskolódás felváltotta a politikai vitát

.konyvesblog. | 2014. április 17. |

Hilary-Mantel-008.jpgKép forrása

A komoly politikai vitát felváltotta a zaklatás és a mocskolódás - legalábbis Hilary Mantel szerint. A kétszeres Man Booker-díjas angol írónő egy tavalyi nyilvános beszéde után tapasztalt nem várt gyűlölethadjáratra alapozta kijelentését.

A szóban forgó előadás a Royal Bodies (Királyi testek) címet viselte, és a királyság intézményének árucikké degradálásáról szólt, de a Daily Mailt különösen az a része ragadta meg, ahol Mantel Katalin hercegnőről beszél. Az írónő szavait megdöbbentő és dühös támadásnak definiálták, cikkük pedig a „Szaporodásra kijelölt műanyag hercegnő” címet kapta, Mantel ugyanis többek között kirakatbabának nevezte a hercegnőt, és első hivatalos portréját sem találta a legjobban sikerültnek.

Kapcsolódó cikkeink:

Booker-díj: Hilary Mantel duplázott

A Booker mellé a Costa-díjat is elnyerte Mantel

Mit kell tudni Hilary Mantelről?

Cromwell bőrébe bújva

Mantel nem bírja a Tudorok filmsorozatot

A British Library falán fog lógni Hilary Mantel

 Mantel a New Statesmannek adott interjújában már arról beszélt, hogy ez a kis közjáték felnyitotta a szemét. Szerinte a politikai vita színvonala olcsóvá, lealacsonyítóvá vált, és hogy megtudd, mennyire, a gyűlöletkampány rossz végén kell állnod. A sértések már személyeskedésig fajultak, Mary Beard, a cambridge-i egyetem professzora viszont rámutatott arra, hogy ha te egy olyan nő vagy, aki vállalja a véleményét a nagyközönség előtt, arra csak egyetlen dolog lehet a válasz – kövér és csúnya vagy. A külsejére utaló jelzőkkel Mantel is elég sokszor találkozott a Katalinról alkotott véleménye után. Ami őt igazán megdöbbenti, hogy az emberek összetévesztik a zaklatást valamilyenfajta szabadsággal, ám szerinte ez nem szabadság. A valódi politikai vitát mégis a mocskolódás váltotta fel, valamint a közhelyek és a zaklatás.

Az írónő szerint volt azért vicces oldala is a történteknek. Az újságírók a házával szemben táboroztak, és akárhányszor megláttak egy hozzá hasonló korú, kövér nőt sétálni az utcán, utánaszaladtak, és kiabálva tudakolták, ő-e Hilary.

Mantel egy időre félretette a Farkasbőrben és a Holtodiglan című könyveiben megidézett korszakot, és készülő új regényével műfajt és korszakot váltott. Az új kötet középpontjában Margaret Thatcher áll majd.