Ha elvonási tüneteid vannak a Trónok harca után, olvass egy kis Hilary Mantelt!

.konyvesblog. | 2019. május 23. |

Persze most mindenki a Trónok harca utáni űrt próbálja valamivel betölteni (bár az olvasóknak jó hír lehet, hogy MÉG MINDIG van mire várni), és ha el tudunk szakadni a pszeudo-középkortól, akkor érdemes egy esélyt adni Hilary Mantel könyveinek. Tervezett középkori trilógiájának eddig két része jelent meg, a Farkasbőrben és a Holtaknak menete című regényeivel pedig pár éve iszonyú nagyot ment, és nemcsak az olvasók szerették, de például a Man Booker történetében ő volt az első, aki duplázni tudott (az első résszel 2009-ben, a másodikkal 2012-ben húzta be a díjat).

Ezekben a regényekben minden van, ami után egy vérbeli TH-rajongó elégedetten csettintene (ármány, bosszú, politikai intrika, látványos szövetségek és nagy egymásnak feszülések), igaz, prózáját tekintve Mantel ezt a legmagasabb fokon űzi, amiről mi korábban azt írtuk, hogy

Túlburjánzó, részletgazdag, rengeteg kihagyással és utalással operáló szöveg

A Cromwell személye köré felépített regényekből Mantel a kezdet kezdetén csak kettőt tervezett, de már korábban is lehetett hallani arról, hogy mégis lesz harmadik, a Guardian pedig most arról ír, hogy nyolc év kihagyás után végre meg is jelenik a mű, a The Mirror and the Light. Igaz, nem most, hanem 2020 márciusában (a magyar kiadásról nincs hírünk, de drukkolunk). A regény Cromwell életének utolsó négy évét öleli fel; Boleyn Anna 1536-os kivégzésével indít, és Thomas Cromwell halálával ér véget: az egykori főkancellárt felségárulással és eretnekséggel vádolták, és 1540-ben lefejezték.

Mantelt amúgy néhány éve épp a második és harmadik rész között eltelt évekről faggatták, mire elmondta, hogy az olvasói várakozások lelassítják. „Azt kérdezik tőlem az emberek, hogy gondot okoz nekem Thomas Cromwell megölése. Dehogyis, miért okozna?” – mondta akkor a szerző, aki hozzátette azt is, hogy bátorítólag hatnak rá azok az olvasók, akik ennyit vártak a könyvre, ám pont ezért csak a legjobbat akarja nyújtani nekik.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.